/
/
4 sfaturi pentru a avea obiceiuri de viață sănătoase

4 sfaturi pentru a avea obiceiuri de viață sănătoase

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
4 sfaturi pentru a avea obiceiuri de viata sanatoase 1024x682 1
4 sfaturi pentru a avea obiceiuri de viață sănătoase

Descoperă mai jos 4 sfaturi pentru a avea obiceiuri de viață sănătoase. La început de an ne propunem tot felul de rezoluții. Dar, de câte ori nu ți s-a întâmplat să le abandonezi și să speri că le vei putea relua?

Potrivit unui sondaj realizat de Statistic Brain Institute, doar 9,2 la sută dintre oameni își ating rezoluțiile de Anul Nou și renunță la obiceiurile lor proaste.

De ce? Ei bine, așa cum am menționat deja, obiceiurile ne conduc cu adevărat viața. Duke University a realizat un studiu* în 2006, care a concluzionat că 45% din viața noastră este condusă de obiceiuri. Obiceiurile ne ghidează viața! Dacă analizezi acțiunile tale cotidiene, aproximativ jumătate din lucrurile pe care le faci în viața ta se întâmplă automat.

Iată 4 sfaturi pentru a avea obiceiuri sănătoase:

1. Începe cu puțin

Mult timp considerăm că suntem incapabili să îndeplinim sarcini care necesită timp și efort pentru a fi finalizate cu succes. Cumpărăm o carte, o citim timp de o oră și de cele mai multe ori rezistăm doar până la sfârșitul primului capitol. Acest gest ne face să credem că putem să ne ținem de acestă carte și să citim o oră în fiecare zi. Din păcate, această metodă devine extrem de dificilă, deoarece necesită mult mai mult timp și efort decât suntem capabili/dispuși să oferim.

Dar ce se întâmplă dacă în loc să citești o oră pe seară timp de o săptămână, ai ales să citești doar 5 zile pe săptămână, câte 15 minute în fiecare zi?

4 sfaturi te-ar putea ajuta să ai o lectură mai plăcută:

  • Găsește un loc liniștit;
  • Setează-ți o alarmă pentru a citi timp de 15 minute;
  • Scapă de toate distragerile;
  • Începe să citești!

Micile acțiuni efectuate zilnic creează un impuls care duce la schimbări masive. Puțin câte puțin formează „multul”.

2. Consecvența este cheia

Încearcă să-ți imaginezi unele dintre lucrurile pe care le faci bine, care par să-ți vină ușor să le faci. Posibil să nu realizezi aceste lucruri, deoarece ai ajuns să le faci foarte bine. Un exemplu: „dactilografierea”. Ți-amintești cum era când ai încercat prima dată să tastezi? Probabil că erai frustrată, nerăbdătoare! Este doar o parte din procesul de menținere a consecvenței și de îmbunătățire a unei acțiuni. În fiecare zi în care exersezi, o acțiune devine mai ușoară, cu scopul de a o face automat, astfel încât să o poți introduce în rutina ta obișnuită. Când faci ceva suficient de mult timp, acest gest ajută la crearea credibilității.

3. Conștientizarea  înainte de toate

Primul pas în schimbarea unui obicei este conștientizarea acestuia. Poți conștientiza acordând atenție lucrurilor pe care le faci, lucrurilor pe care le poți schimba și cu care ai putea obține succes. Pentru a realiza încotro te îndrepți, este mai ușor să începi cu locul în care te afli în prezent.

Un exercițiu rapid care te poate ajuta să-ți analizezi obiceiurile actuale, este să faci (în scris) o listă cu obiceiurile tale bune și rele. Acest lucru te va ajuta apoi să creezi valori și principii pentru tine care, la rândul lor, te vor ajuta să faci un bilanț al acțiunilor tale actuale și viitoare.

Puterea minții tale

Creierul este un mușchi pe care lucrăm foarte rar pentru a ne menține în formă. Meditația este o practică cheie care ne ajută să ne conștientizăm obiceiurile noastre inconștiente. Te readuce în momentul prezent, ferit de grijile trecutului și de necunoscutul viitorului. Este starea ideală pentru conștientizare.

4. Bucură-te de proces

Pe tot parcursul vieții învățăm lucruri noi și facem față diferitelor provocări, cu speranța de a ne îmbunătăți și de a trăi o viață fericită. Acest proces se încheie pentru mulți dintre noi înainte de a intra în „lumea reală”. Obținem un loc de muncă, învățăm meseria respectivă, ajungem într-o poziție bună la job și învățarea se termină acolo. Ne blocăm în acest punct, dispare acel sentiment de urgență, deoarece am terminat învățarea și provocarea noastră s-a încheiat.

Este important să ne amintim momentele în care ne-am confruntat cu cele mai multe provocări, deoarece de aici provine toată creșterea pe care am experimentat-o.

Redescoperă sentimentul acesta și provoacă-te să afli ceva nou care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața. Continuă să descoperi, să afli, să înveți!

Sursa studiu*: https://dornsife.usc.edu/assets/sites/208/docs/Neal.Wood.Quinn.2006.pdf

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *