In aceasta perioada de primavara timpurie, am observat ca multe persoane sunt apatice, obosite, devitalizate si slabite. E o stare oarecum normala a organismului, care incerca sa se recupereze dupa o iarna in care l-am lipsit de nutrientii, vitaminele si mineralele din fructele si legumele proaspete.
Nu neg faptul ca aceasta forma de energizare, cafeaua, are beneficiile ei de netagaduit: stimuleaza secretia de saliva si suc gastric, imbunatatind astfel digestia; pe termen scurt, ea creste starea de veghe, creeaza euforie si senzatia de energizare; si sa nu uitam ca majoritatea cremelor anticelulitice o folosesc cu succes pentru atenuarea aspectului pielii cu “coaja de portocala”.
Insa cand cantitatea de cafea consumata este mare (si aici vorbim de mai mult de 3 cesti pe zi), starea de vigilenta este dublata de o serie de manifestari negative cum ar fi: iritabilitate, anxietate, tulburari de somn si chiar depresie. Tot cafeaua este inclusa in lista “hotilor de calciu”, favorizand osteoporoza si calculoza renala. Nu mai vorbim de faptul ca poate trece cu usurinta bariera placentara si poate afecta fatul. Consumul mare de cafea in timpul sarcinii poate duce la avorturi spontane, tulbura motilitatea spermatozoizilor si poate conduce si la sterilitate, daca e consumata in exces.
Inlocuind micul dejun cu ceasca de cafea se creeaza o stare de fals optimism, care trece destul de repede, dupa care se instaleaza din nou acea stare de apatie, confuzie mentala, stare care cere, astfel, o a doua cafea… si asa se naste dependenta.
Descoperit de chinezi de mai bine de 4000 de ani, ceaiul verde a fost folosit inca din acea vreme datorita capacitatilor sale vindecatoare, a concentratiei mari de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde ajuta la mentinea unei greutati optime (datorita polifenolilor care produc caldura in corp), nu degeaba in China rar ai sa vezi cazuri de obezitate. Concentratia mare de antioxidanti, face ca ceaiul verde sa incetineasca procesul de imbatranire. Regleaza metabolismul, previne problemele cardiovasculare, ajuta la mentinerea igienei orale (nu ingalbeneste dintii precum cafeaua) si lista de beneficii poate continua. Pot sa spun din experienta ca ceaiul verde (cel autentic) e un reglator excelent al digestiei. Cat timp am fost in China si mi se dadea aproape la fiecare masa ceai verde si chiar si intre mese, am constatat ca am slabit, desi mancam foarte mult; si bineinteles, aveam foarte multa energie.
Guarana este o planta cataratoare tropicala ce creste in padurile amazoniene din Brazilia. Fructele sale, atunci cand se coc, seamana cu niste ochi, de unde si denumirea de “guarana” care inseamna “ochii junglei”. Indienii preparau ceaiuri si medicamente din fructele uscate pentru prevenirea malariei, dizenteriei, durerilor de cap, crampelor, febrei sau pentru efectele afrodiziace. Ce pot sa va spun este ca acest suc are efect energizant, ajuta la reducerea oboselii si stresului, imbunatateste memoria, calmeaza si echilibreaza sistemul nervos, trateaza inapetenta si lipsa de libido, sporeste randamentul fizic si psihic si asta fara alte efecte secundare. Ce mai, e leacul cel mai bun pentru astenia de primavara! Il gasim in diverse magazine specializate sau in Plafaruri.
Este o ciuperca rara, cunoscuta in medicina traditionala chineza drept promotoare a vitalitatii si a longevitatii. Este un excelent inlocuitor al cafelei, pentru ca inlatura oboseala, confera energie, regleaza nivelul tensiunii arteriale, are proprietati anti-ageing, fortifica sistemul imunitar. O gasim sub forma de capsule sau extras lichid, dar si sub forma de ceai sau cafea, desi gustul e putin mai amar.
Si nu in cele din urma am ajuns la cicoare – care este, de data aceasta, o planta ce creste si pe meleagurile tarii noastre, prin locuri necultivate, prin campii, din a carei radacina se fabrica un inlocuitor al cafelei. Pe langa faptul ca este un energizant natural, cicoarea intareste sistemul imunitar, are un efect detoxifiant, tonic si decongestionant al organelor interne, dar mai ales asupra ficatului.
Explorator Wellness Virtual