Odata cu venirea primaverii, au inceput timid sa apara prin piete si verdeturile.
Salata, spanacul, leurda, loboda, urzica, stevia ar fi cateva dintre ele. Din pacate, am observat ca multa lume trece pe langa ele si le ignora, fie pentru ca nu stiu cum sa le includa in alimentatia lor, fie pentru ca nu le-ar surade gustul etc, nestiind ce beneficii extraordinare ascund aceste simple verdeturi pentru sanatatea noastra.
Asa ca azi m-am gandit sa impartasesc cu tine cateva retete simple si foarte gustoase de green smoothie, excelente pentru a tine la distanta astenia de primavara si pentru a avea o energie debordanta.
Tot ce ai nevoie este de un blender si… putina imaginatie, pentru ca sa jonglezi cu gustul, sa ajungi sa gasesti combinatia ideala pentru tine.
Despre spanac se stie ca e o sursa bogata de antioxidanti, fier, beta-caroten, vitamina C, vitamina K, previne diferite tipuri de cancer, previne cataracta si cancerul la san. Vi-l amintiti pe Popeye Marinarul, ce puternic era si cata energie avea cand manca spanac? Sucul de spanac te va energiza mai bine decat orice energizant sau cafea.
Pui la blender cateva 2-3 maini de frunze de spanac proaspete, impreuna cu suc de mere facut la storcator sau cumparat, poti pune si zeama de lamaie, pentru ca amestecul sa nu se oxideze prea repede, miere/sirop de agave/sau alt indulcitor natural dupa gust. Poti opta din nou pentru frunze de menta pentru a obtine un gust mai bun.
Poate ca suna ciudat sa-ti faci smoothie din urzici, sau poate ca te gandesti ca te va pisca de limba, insa pot sa spun ca nu vei regreta. Nu te-am convins inca? Gandeste-te numai la multiplele beneficii ale urzicii:
Se spune ca urzica este o planta lacoma, care absoarbe din pamant cantitati mari de substante nutritive si minerale: deci nu intamplator este una din cele mai puternice plante de leac de pe la noi.
Revenind la reteta noastra, punem in blender:
Laptele ii va da un gust mai dulce, insa textura va fi mai densa, iar apa ii da o textura foarte fina. Optional, poti sa-I mai pui cateva frunze de menta pentru un gust racoritor si gustos.
Stevia e o planta extraordinara, insa prea putin cunoscuta. Bogata in saruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), fibre, vitamina C si K, stevia ajuta:
Eu una o consum impreuna cu ghimbir ras, 2-3 lamai stoarse, miere si menta si este chiar foarte buna.
Desigur, exista multe variante prin care poti combina plantele. Am vrut sa iti aduc niste combinatii placute la gust (sau “inghitibile”), mai ales daca esti incepator in ceea ce priveste smoothie-urile. Iti recomand sa le consumi mai ales dimineata pe stomacul gol pentru ca efectul de detoxifiere sa fie mai puternic.
Multa sanatate si energie debordanta!
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual