În cele ce urmează îți prezentăm 2 ceaiuri condimentate pentru iarnă, pentru o stare de bine! În sezonul rece, organismul trebuie încălzit și consolidat, pentru a stimula metabolismul și pentru a contracara agenții atmosferici adverși care ne subminează starea de bine. Condimentele și utilizarea lor în ceaiuri de plante fierbinți pot fi un ajutor valoros în timpul iernii.
Odată cu iarna vine și frigul, iar organismul nostru trebuie neapărat încălzit, cu băuturi calde care acționează și ca termoregulatoare, pentru a contracara oboseala, slăbiciunea fizică, dificultățile digestive, încetinirea ritmului propriu.
Răceala acționează asupra metabolismului nostru și îl încetinește. Acest lucru apare și se observă în natură: este un mecanism care implică atât regnele vegetale, cât și cele animale. Energiile trebuie să fie conservate pentru face față cerințelor organismului din sezonul rece. Ritmurile încetinesc și adesea unele părți ale corpului se răcesc și clachează. Folosirea de ceaiuri de plante condimentate pentru a sprijini corpul în astfel de condiții este un posibil răspuns la bolile de iarnă.
Când frigul acționează asupra căilor respiratorii superioare, aducând cu sine răceli, tuse, dureri în gât, sau când frigul contribuie la încetinirea funcțiilor digestive și acuzi spasme gastrice, arsuri, contracții abdominale, un ceai de plante cu ghimbir și lămâie te poate salva. Ghimbirul este o plantă a cărei rădăcină este folosită în cazul multor afecțiuni.
Poți prepara un ceai de plante condimentat cu ghimbir proaspăt: curăță pur și simplu rizomul de ghimbir. Fierbe 4 sau 5 bucăți în apă, adaugă lămâia la sfârșitul clocotului și îndulcește ceaiul cu miere, după ce s-a domolit.
Ghimbirul are multiple proprietăți:
Lămâia devine o prezență complementară a ghimbirului. Atât pentru combinația perfectă de arome, cât și pentru caracteristicile sale specifice citricelor: bogată în vitamina C, antiinflamator cu proprietăți alcalinizante, digestiv.
Când începi să simți o răceală internă, ceea ce pare să ajungă la oase, e clar: corpul tău are nevoie de o sursă de căldură mai profundă. Nimic mai bun decât scorțișoara care exercită o acțiune revulsivă. Adică atrage și dirijează sângele și, prin urmare, aduce energie și căldură acolo unde există stagnare și contractură. Nu degeaba se spune că scorțișoara încălzește sângele! Aroma sa nu este doar plăcută gustului, ci este și răsfăț pentru simțul mirosului: bogată în ulei esențial, eugenol, linalool, safrole, mucilagiu, scorțișoara oferă căldură, liniște, sedare, alungă stările de anxietate și de stres.
Scorțișoara are multiple proprietăți:
Este carminativă, absoarbe gazele în exces atât digestive, cât și intestinale, prezente în caz de enterocolită, dispepsie, meteorism.
De asemenea, desfășoară activitate stomacală, facilitând astfel digestia:
10 g bețișoare de scorțișoară
10 g de centella – Este o plantă etnomedicinală utilizată pe diferite continente în diverse culturi vechi și grupuri tribale. Este menţionată în textele chinezeşti tradiţionale antice de acum 2000 de ani, dar şi în cele de medicină tradiţională indiană Ayurveda de acum 3000 de ani.
10 g de rusco – Această plantă medicinală numită și sardonilă, gilbarbeira, buxardino sau bucheta este cunoscută încă din Grecia antică. Rusco a fost folosit ca un remediu natural pentru ameliorarea durerii și tratarea unor boli minore. Este foarte bogat în vitamine de tip B1, B2, B3 și C.
20 de g de semințe de fenicul
Toate ingredientele trebuie infuzate timp de 10 minute. Vasul trebuie acoperit cu un capac, pentru a păstra astfel toate uleiurile esențiale.
Când este călduț, îndulcești ceaiul cu miere și îl bei cald.
Explorator Wellness Virtual