/
/
15 minute de meditație asociate cu efecte similare ale unei zile de vacanță

15 minute de meditație asociate cu efecte similare ale unei zile de vacanță

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
15 minute de meditație asociate cu efecte similare ale unei zile de vacanță - Imagine de la Dimitris Vetsikas de la Pixabay
15 minute de meditație asociate cu efecte similare ale unei zile de vacanță
Imagine de la Dimitris Vetsikas de la Pixabay

15 minute de meditație au avut ca rezultat efecte similare cu cele ale unei zile de vacanță, arată un nou studiu. Meditația și vacanțele par să aibă efecte suprapuse și sunt, de obicei, asociate cu ameliorarea stresului. De acord, nu-i așa? Sigur ai observat că imaginile asociate celor care meditează îi înfățișează frecvent pe aceștia practicând meditația în peisaje idilice asemănătoare celor din vacanță, cum ar fi pe o plajă orientată spre un ocean sau în fața unui lac. Și sigur, atunci când ai simțit că ești la capătul puterilor, nu ți-ai dorit decât să spui STOP și să te retragi într-un loc liniștit, unde să-ți auzi doar gândurile sau, și mai bine, să pleci într-o vacanță și să uiți de toate.

Un mic studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Groningen (Olanda) și publicat în The Journal of Positive Psychology a concluzionat că 15 minute de meditație au avut ca rezultat stări emoționale similare celor dintr-o zi de vacanță: niveluri scăzute de emoții negative precum iritarea și niveluri ridicate de emoții pozitive precum recunoștința.

Studiul a descoperit că atât exercițiile de meditație, cât și vacanța în sine au fost asociate cu niveluri mai ridicate de bunăstare și creștere a atenției.

„În efectuarea acestei cercetări (cu o participare zilnică timp de 8 săptămâni), un număr de participanți au indicat că vor fi plecați pentru o parte din perioada totală de studiu ”, a declarat autorul principal al studiului Christopher May, profesor asistent la Colegiul Universitar Groningen.

A fost analizată perioada în care participanții erau în vacanță, departe de obligațiile lor obișnuite de muncă sau de studiu. Acest lucru le-a permis autorilor studiului să examineze impactul relativ al vacanței și meditației asupra variabilelor precum mindfulness, emoția pozitivă și emoția negativă.

În zilele în care participanții au meditat, au raportat niveluri mai mici de emoții negative, cum ar fi iritarea, și niveluri mai mari de emoții pozitive, cum ar fi recunoștința. De asemenea, au marcat niveluri mai ridicate pe mai multe fațete ale mindfulness-ului.

Cercetătorii au descoperit efecte similare meditației, în zilele în care participanții erau în vacanță.

„Am descoperit că doar 15 minute de meditație au fost asociate cu efecte similare petrecerii unei singure zi de vacanță pe aspecte legate de atenție. Atât cei ce practicau meditația, cât și turiștii din studiu au raportat o conștientizare crescută a mediului înconjurător. Dar și o exprimare mai bună a emoțiilor lor ”, a declarat May pentru PsyPost.

Cum a decurs studiul?

Cincizeci și trei de participanți s-au înscris la studiu. Patru nu au reușit să finalizeze studiul, fie pentru că au încetat să finalizeze sondajele zilnice (trei), fie din cauza stresului emoțional, fără legătură cu studiul însuși (unul). Nouă participanți care au terminat studiul au meditat mai puțin de jumătate din zilele de meditație alocate. Prin urmare, nu au fost incluși în analizele cercetătorilor. Vârsta medie a celor 40 de participanți rămași a fost de 23,7. Șaptezeci la sută au fost de sex feminin, iar 27 din cei 40 de participanți au fost studenți.

Autorii studiului (Christopher J. May, Brian D. Ostafin și Evelien Snippe) au examinat datele furnizate de 40 de studenți. Aceștia au folosit un fișier audio ghidat, pentru a medita timp de 15 minute pe zi pentru două faze non-consecutive de 2 săptămâni ale studiului. Pe parcursul întregului studiu de 8 săptămâni, participanții au finalizat un sondaj în fiecare seară, cu privire la starea lor sufleteasca. Le-a fost evaluată starea de bine, emoțiile și atenția, reacția la sentimente și nivelurile lor de conștiință. Pentru a urmări efectele vacanței, participanții și-au raportat vacanțele normale pe parcursul celor opt săptămâni. Și au răspuns la același chestionar zilnic.

În timpul perioadelor alternative de două săptămâni, participanții au fost rugați să mediteze timp de 15 minute pe zi, sau să nu mediteze deloc. Autorii studiului au examinat influența relativă a meditației și a vacanței asupra afectului și a atenției. Cercetătorii s-au așteptat ca ambele activități să aibă efecte salutare asupra efectelor pozitive și negative. În acest sens, aceștia au explorat care activități vor avea efecte mai mari. În plus, se așteptau ca meditația să producă niveluri mai ridicate de atenție în raport cu vacanța.

Rezultatele studiului arată clar efectele benefice ale meditației și ale vacanței:

Comparând cele două practici, s-a constatat că, deși atât meditația, cât și vacanța au fost asociate cu afectarea negativă scăzută și creșterea stării de bine și a efectelor pozitive, efectele vacanței au fost semnificativ mai mari. Meditația a fost asociată cu un nivel mai mare de atenție decât vacanța.

Este important de menționat că studiul a avut câteva limitări, una fiind că meditația a fost o variabilă manipulată. În timp ce vacanța a fost o variabilă măsurată. În plus, cercetătorii au remarcat că acest studiu a fost limitat la persoane începătoare în meditație, cea mai lungă durată consecutivă de meditație fiind de două săptămâni și, de obicei, doar 15 minute pe zi.

Studiul raportat la cercetări anterioare

Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare care arată similitudini între meditație și vacanță în efectele lor asupra depresiei și vitalității (Epel și colab., 2016 ; Gilbert și colab., 2014 ). Se pare că meditația și vacanța pot afecta atât stresul cât și bunăstarea. Spre deosebire de constatările că meditația duce la o atenție mai mare în raport cu vacanța (Epel și colab., 2016 ), rezultatele au arătat asocieri pozitive similare între mindfulness, meditație și vacanță.

Autorii țin să menționeze că aceste efecte sunt probabil de scurtă durată. Beneficiile vacanței se estompează în câteva săptămâni. De asemenea, încetarea practicării meditației mindfulness pe termen scurt, duce la scăderi ale câștigurilor dobândite. Durabilitatea relativă a efectelor meditației și vacanței este o temă pentru cercetările viitoare. Aceste efecte relative pot depinde, de asemenea, de tipul de meditație practicat și de tipul de vacanță luată.

Cert este că, meditația poate avea rezultate uimitoare, asemenea unei zile de vacanțe pe care, uneori, practic nu o poți avea. Dar 15 minute pentru a medita, sigur le găsești disponibile într-o zi. Ia-ți o pauză și fii bine!

Surse:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17439760.2019.1610480

Study: 15-minutes of meditation associated with similar effects as a day of vacation

Subiecte:Wellness

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *