Inceputul de toamna este la fel de bun ca orice alt moment ca sa-ti instalezi obiceiuri ayurvedice sanatoase pentru puritatea corpului, mintii si a sufletului. Pe scurt: pentru starea ta de bine! Poate ca acum organismul este si mai relaxat si fondul este mai prielnic pentru instalarea unor obiceiuri noi. Ce este de retinut este faptul ca un obicei nu se instaleaza usor, ia-le pe rand, cate un obicei intr-un interval de timp si nu uita ca trebuie cel putin 21 de zile pana devine obisnuinta.
Sunt obiceiuri care provin din cel mai vechi sistem de medicina din lume, practicat traditional pe teritoriul Indiei. In limba sanscrita, cuvantul Ayurveda inseamna “stiinta vietii”. Practic, aplicand cateva obiceiuri ayurvedice, fiecare om poate sa-si restabileasca echilibrul in corp prin intermediul dietei, al exercitiilor si al detoxifierii organismului astfel incat mintea, trupul si spiritul sa fie in armonie.
Noteaza in agenda ta „Plimbare cu un prieten, cu un coleg, cu fratele sau sora sau poate cu catelui unui apropiat”. Ayurveda considera ca mersul pe jos este un exercitiu tridoshic: echilibreaza toate cele trei dosha, fara a pune presiune excesiva asupra corpului.
Plimbarea alimenteaza organismul cu liniste mentala, emotionala si psihica fara sa-l stoarca de putere.
Ori de cate ori simti nevoia de un pic de liniste in interiorul obosit de activitatea de peste zi, stai jos si inchide ochii. Ia o pauza, deconecteaza-te pentru cateva momente de lumea exterioara, uita-te in propriul sine. Pare prea putin, dar cateva momente ale tale cu tine insuti, iti dau vigoare si “negociaza” cu organismul ca el sa actioneze in continuare cu energie si entuziasm.
Traieste o viata aromata, asa cum recomanda practicile ayurvedice. Incepe simplu: bea ceai de plante medicinale, incearca-le aroma, bucura-te de esentele lor cu efecte felurite asupra organismului. Preparate din ierburi de vindecare, toate naturale, ceaiurile fara cofeina sunt un mod perfect de relaxare si de reincarcare. Trebuie doar sa-ti alegi aromele care sunt potrivite cu dosha ta si sa lasi trupul sa se bucure.
Bucura-te de simturile tale tactile. Fa masaj corpului tau. Pielea e dornica de atingere si atentie. Trateaza pielea folosindu-te de auto-masaj, de ceea ce se numeste Abhyanga.
Cand uleiul cald, din plante, este frecat usor pe piele, corpul si mintea se simt rasfatate si relaxate. Medicina indiana a creat multe formule de uleiuri, pentru masaj la barbati si la femei, menite sa hraneasca, rehidrateze si vindece pielea.
Medicii Ayurveda accentueaza valoarea somnului bun, odihnitor, pentru ca odihna este baza activitatii dinamice.
Corpul nostru are nevoie de timp pentru a intineri si a se detoxifia, iar cel mai bun timp pentru acest proces este atunci cand dormim. Cand avem un somn bun, celulele noastre interioare lucreaza in armonie pentru a consolida sistemul nostru imunitar si fac sa circule energia vibranta in tot corpul nostru. Pentru a obtine somn odihnitor, incercati sa faceti o baie calda inainte de culcare. Nu uitati sa folositi uleiuri esentiale, cum ar fi lavanda sau lemnul de santal. Adaugati si o respiratie lenta si profunda, iar a doua zi va veti simti organismul tanar si gata pentru noi “cuceriri”.
Sarind peste micul dejun se irita in special sadhaka Pitta, o subdosha de Pitta. O sadhaka Pitta dezechilibrata poate duce la iritabilitate si emotivitate ridicata. Potrivit principiilor ayurvedice, se recomanda ca fructele sa fie primele dimineata, la 30 de minute inainte de alte elemente, cum ar fi cereale, lapte, oua, etc. Se recomanda fructele si legumele de sezon, mancarea proaspata si vegetalele organice care ajuta organismul sa elimine toxinele si sa faca rezerve de energie.
Din cand in cand, urmati o dieta de reducere a ama. Conceptul de ama este unic Ayurvedei. In textele clasice ayurvedice, ama este descrisa ca fiind cauza principala a multor probleme de sanatate. Ayurveda se concentreaza pe tratarea dezechilibrelor in timp ce acestea sunt in faza incipienta si eliminarea lor prin metode usoare, non-invazive, dar eficiente.
Factori care determina acumularea de toxine in organism:
Trebuie sa tinem cont de ceea ce cunoastem noi despre noi insine, sa identificam metodele de detoxifiere potrivite cu dosha noastra si din cand in cand sa ajutam trupul si mintea sa se elibereze de toxine.
Decoreaza masa unde iei cina:
Nu uita sa te bucuri mereu de mancare proaspata. In conformitate cu Ayurveda, mancarea care nu este in forma proaspata nu te va face sa te simti fresh dupa masa. Este ca si cum ai incarca bateriile cu o sursa de curent nepotrivita. Nu-ti insela organismul! Il hranesti ca sa-i dai energie, nu doar ca sa te simti plin. Daca-l lasi sa-si piarda prana (“forta de viata”), te vei simti obosit si cu lentoare in fiecare miscare.
Viata are nevoie de condimente, la propriu si la figurat. Turmericul, chimenul, coriandrul, feniculul, cardamomul sunt condimente folosite in gatitul ayurvedic. Turmericul este un antiseptic, chimionul ajuta la digestie, feniculul ajuta stomacul, fiecare are proprietati benefice organismului, reducand colesterolul si protejand organele vitale. Condimentele dau un gust bun si au o proprietate yogavahi, ceea ce inseamna ca acestea sprijina digestia si faciliteaza accesul organismului la substantele nutritive.
Nu uita sa te bucuri de copaci, de iarba verde, de pasari si fluturi si flori frumos mirositoare. Sentimentul de conexiune cu tot ce este in jurul nostru este linistitor, preia din cantitatea de stres perceputa de minte si elibereaza trupul permitand fericirea sa se simta acasa in propriul tau organism.
Sunt obiceiuri simple, confirmate de-a lungul timpului, dar greu de implementat in viata agitata de zi cu zi. Va propunem sa le luati pe rand. Orice bine facut trupului si mintii noastre se adauga la starea noastra buna de sanatate si ne ajuta sa prevenim imbolnavirea. Care este primul obicei sanatos din agenda toamnei tale?
Poate sa schimbi cosmeticele cu unele produse respectand principiile Ayurveda? Ce zici de cele de la Lakshmi?
Explorator Wellness Virtual