/
/
Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare

Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare
Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare

Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare Recuperarea balneologică pare o procedură simplă, lipsită de pericole sau malpraxis. Însă nu e deloc așa. La fel ca și în medicina clasică, tratamentele de balneofizioterapie implică anumite riscuri.

Dr. Viorel Silvoşeanu, medic primar în balneologie și recuperare medicală în cadrul hotelului Diana Resort din Băile Herculane ne povestește despre eficiența acestor tratamente, cât și despre riscurile din această specialitate.

Afecțiuni medicale care se tratează la Baile Herculane

„Afecțiunile cel mai des întâlnite la noi sunt artrozele, coxartrozele, osteoatrozele și afecțiunile posttraumatice, în special după accidente de mașină sau de muncă. Vin și oameni cu leziuni post-traumatice de nervi periferici, suferințe după leziuni de tendoane, tulburări circulatorii și trofice după fracturi vindecate. De asemenea, afecțiunile degenerative ale coloanei vertebrale – spondiloză cervicală și discopatiile cervicale sub formă de sindroame, spondiloze și discopatii dorsale, spondiloze și discopatiile lombare își pot găsi aici rezolvarea. O discopatie lombară sau o hernie de disc nu e obligatoriu să fie operate. Din 10 cazuri, 8 cedează cu tratament balenofizioterapeutic. Sunt multe afecțiuni în care se indică apele sulfuroase.

În ceea ce privește contraindicațiile, băile cu sulf nu sunt recomandate în bolile acute, contagioase, în accidentele vasculare recente, în infarctul cardiac și în hipertensiunile mari. Tensiunile arteriale care sunt la limită față de normal și chiar  până la  valori de 160 mm HG pot beneficia de băi sulfuroase, acestea chiar scad tensiunea, pentru că nu-i băgăm pe pacienți în apă la temperatură ridicată și atunci sulful produce o vasodilatație și relaxare. Dacă persoana are tensiunea 180 mm HG și vrea să facă băi  la 40 de grade Celsius , după care se mai duce și pe jos la izvoare, se încarcă termic, iar inima pompează mai mult, deci nu e indicat.”

Pot exista cazuri de malpraxis chiar și în tratamentele balneare. Se respectă cu strictețe indicațiile medicului balneolog?

„99% din pacienți își fac tratamentul ca la carte dar există și pacienți neascultători. Baia termală sulfuroasă se face la o temperatură de 37-38  grade Celsius, timp de 15 minute. Unii dintre aceștia vor să stea mai mult decât este permis. E important de știut că cine abuzează de temperatură și de timp poate face o lipotimie, un șoc tensional, infarct, stop cardiac sau chiar deces. Așadar, abuzul este complet interzis”, adaugă specialistul balneolog.

Există pacienți care apelează la tratamentele balneologice în urma unei proceduri de malpraxis?

Desigur! Dr. Silvoseanu povestește”Am avut o pacientă cu ambele mâini paralizate. Am tratat-o 3-4 cure pe an, iar acum este bine, are ambele mâini funcționale. Situația în care se afla dna respectivă se datora proastei îngrijiri primite în spitalul în care a fost internată; malpraxis din neglijență, din neștiință, nici nu aș știi cum s-o numesc”.

Există malpraxis și în masaj?

Masajul de relaxare este extrem de benefic pentru organism însă în timpul ritualului „unii maseuri și kinetoterapeuți preferă să facă o manevră puțin intempestivă, adică să răsucească puțin gâtul. Există femei care la 40 – 50 ani au osteoporoză, iar vertebrele cervicale sunt destul de sensibile și subțiri. Atunci când se execută o manevră de acest gen, cunosc situații în care s-au produs rupturi de arteră vertebrală. Pacienta a făcut hemoragie, a intrat în comă și din nefericire nu și-a mai revent la normal după ce s-a trezit…”, încheie specialistul de la Diana Resort.

Tratamentele balneare nu se fac oriunde, oricum și de către oricine. Pentru rezultate bune și de durată, este necesar ca acestea să se desfășoare doar în centre specializate de tratament, și de către personal medical instruit.

www.dianaresort.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *