SOLICITARE
Către GUVERNUL ROMÂNIEI
Domnului Ludovic Orban – Prim-Ministrul României
Spre știința:
Domnului Virgil-Daniel Popescu – Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Domnului Emil Răzvan Pîrjol – Secretar de Stat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Având în vedere situația pandemiei Covid-19 și efectele negative fără precedent asupra pieței Spa și industriei de relaxare, prin interzicerea deschiderii piscinelor interioare din data de 16 martie 2020, Asociația Spa România, cu sustinerea OPTBR (Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania), FIHR (Federația Industriei Hoteliere din Romania) și PADIR (Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România), dorește să vă expună imaginea de ansamblu a acestui segment de turism de sănătate și provocările apărute în acest context
Context din punct de vedere economic:
- In ultimii 3 ani, tratamentele uscate (masaje etc.) reprezentau între 30 si 33% din CA a intregii piețe SPA din Romania (SPA de relaxare, nu tratament balnear). Restul de 67 – 70% era reprezentat de accesele la zonele de piscine, saune etc.
- In anul 2020, din cauza restricțiilor sanitare și a faptului că timp de 2 luni centrele spa au fost închise, contăm pe un 15, maxim 16% venituri în piața SPA raportat la anul 2019.
- Cei 16% nu pot asigura supraviețuirea business-urilor din Spa, daca nu se redeschid și piscinele.
- O productivitate a muncii mult mai scăzută a altor domenii de activitate ai căror angajați își consumau energia negativă la spa și piscină
- Creșterea numărului de persoane obeze și de obezi morbizi care puteau folosi piscina drept singura sursă de mișcare din cauza greutății lor excesive, și masajul pentru drenarea limfei
- Adiacent, scăderea cu 50% a veniturilor firmelor de kinetoterapie și recuperare care foloseau piscinele pentru recuperarea post traumatici
Context din punct de vedere al sanatatii mentale:
- In urma studiilor efectuate la nivel internațional și publicate recent, rezultă că oamenii sunt mai stresați și că riscul să dezvolte afecțiuni mentale (anxietate, depresie) este din ce în ce mai sporit (sursa – studiu apărut în 28 septembrie 2020: https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef20059en.pdf )
- Oamenii deprimați sunt mai violenți, mai periculoși, mai greu de gestionat, dar totodată și mai puțin productivi la locul de muncă
SPA = SANATATE
Cu ce ajuta o experiență SPA?
- Serviciile spa sunt foarte eficiente în combaterea anxietății, a depresiei și cresc totodata puterea de concentrare și nivelul de energie. Efectul este de revigorare instant al întregului organism
- Masajele elimină efectele negative ale sedentarismului și detensionează musculatura
- Tratamentele pe baza de produse organice și uleiuri esențiale remineralizează organismul, au efect de energizare si de regenerare a corpului
- Dupa o experientă spa, crește nivelul de unde delta, ceea ce determină un somn adanc și odihnitor
- O experiența spa îți relaxează simultant toate simțurile: văz, auz, gust, miros si tactil, ceea ce determină o detașare involuntară a minții de gândurile care te framantă
- Hidroterapia ajută la mentinerea sănătătii aparatului cardiovascular
- Hidroterapia ajută la mentinerea sănătătii aparatului nervos
- Hidroterapia combate depresia
Important:
Prin falimentul centrelor spa oamenii vor fi mai bolnavi, nu doar fizic, dar și psihic, într-o perioadă în care oricum stres-ul este la cote maxime. Considerăm că este mult mai ușor să prevenim aceasta situație, decât să fie nevoie, în timpul si post-COVID de tratament psihic (în plus, se știe că depresia nu este o boală ușor de identificat, prevenția este cea mai sigura soluție). Prin accesul oamenilor în centrele spa, și în piscinele din cadrul hotelurilor, riscul de a dezvolta o afecțiune mentală va fi redus.
In anul 400 î.e.n., Hippocrates, părintele medicinii moderne, anunța soluția de bază pentru tratament: (denumită de Hippocrates: „Noua rutină vindecatoare”). Cuprindea:îmbăierea, masajele, transpirația (saune), plimbările în natură, sportul și educația)
Intr-adevăr, de-a lungul istoriei, au mai fost momente în care hidroterapia a fost interzisă și de fiecare dată efectele au fost dezastroase pentru sănătatea oamenilor și s-a revenit la ea.
Riscul de COVID-19 in piscinele din centrele Spa & hoteluri este minim spre nul
- In centrele spa și in hotelurile cu piscine, este mult mai ușor de controlat numărul de persoane care intră în acelasi timp în piscina interioară și respectarea acestei distanțe în piscina, decât in alte zone unde nu este la fel de mult personal.
- Funcționarea piscinelor s-ar realiza pe baza unui program strict, cu un număr restrâns de oameni care pot să se îmbăieze deodată.
- Accesul tuturor persoanelor se poate gestiona eficient, prin programări, cu inteval limitat si decalat de vizitare (2 ore / 4 ore), cu pauză de 30 minute pentru igienizare. Astfel, nu se vor intersecta oaspeții care sosesc la programări cu cei care pleacă, respectându-se astfel condițiile de igienă și distanțare socială.
RECOMANDARI GENERALE pentru redeschiderea monitorizată a piscinelor
- Piscinele si bazinele artificiale: apa trebuie purificată.
- Filtrarea și dezinfectarea (clorurarea) sunt modalități eficiente de eliminare a agenților patogeni (bacterii și viruși).
- Menținerea condițiilor igienice ale apei din piscină (apa de baie) și asigurarea funcționării bune a dispozitivului de tratare a apei se realizează în mod obișnuit.
- Metodele convenționale de tratare a apei (filtrare, dezinfectare) inactivează virusul SARS-CoV-2. Virusurile învăluite sunt sensibile la clor și la alte substanțe dezinfectante oxidante, precum și la tratamentul cu lumina UV.
- Procedurile de dezinfectare utilizate pentru tratarea centralizată a apei, care s-au dovedit a fi eficiente microbiologic în asigurarea apei de baie sigure, asigură o protecție adecvată împotriva SARS-CoV-2.
- Apa din bazin trebuie să aibă în mod continuu cel puțin 0,5 mg / l de clor activ liber
- Parametrii (Clor si PH) sunt monitorizați de cel putin 2 ori / zi și notați într-un registru dedicat, aflat la dispoziția oricarui oaspete
- Efectuarea analizelor bacteriologice a apei, cu regularitate, conform reglementarilor legale aflate în vigoare.
- Instalarea stațiilor de dezinfectare la intrarea în centrul Spa, în vestiare, incintă piscină, punând la dispoziția clienților produse folosite pentru dezinfectare/curătare, asigurând o protecție suplimentară.
- Personalul centrului spa se va asigura de utilizarea obligatorie a prosopului ca suport corporal pe echipamente și facilitați (șezlonguri, bănci în saune)
In concluzie, pentru a nu îngropa piața SPA din Romania, solicităm redeschiderea piscinelor în condițiile impuse de distanțare și oricare alte criterii pe care Ministerul Sănătatii le va considera necesare.
Inițiator:
Asociaţia SPA România
Prin Presedinte, Ioana Marian
