Camera mi-a placut de la primul pas. M-a impresionat mocheta in care simteam cum mi se afunda picioarele. Chiar daca eram incaltata, tot am bagat imediat de seama. Inca eram cu ochii aplecati spre mocheta, cand il aud pe Edi: „Uite, mama!”
Ridic privirea si nu-mi vine sa cred ce primire ne pregatisera:
Apoi, am vazut si aparatul de cafea si cele 2 sticle de apa langa ceaiuri si cafele. Sa stiu ca pot sa beau apa la termperatura camerei si ca pot dimineata sa-mi fac o cafea pana sa se deschida restaurantul / barul – pentru mine inseamna un mare confort.
Ajunsesem la Hotelul Iaki din Mamaia cand era aproape intuneric. A doua zi urma sa merg la spa, sa incerc ultimele doua noutati cu care si-au imbogatit meniul in toamna asta: o gama de 4 ritualuri hammam si un ritual de lifting facial.
Costina Ciorbaru, Spa Managerul, inca era la Spa, asa ca am profitat sa o vad cateva momente. Am povestit putin si apoi ne-am dus sa revedem marea. Se facuse bezna si era destul de frig, asa ca n-am zabovit.
Abia cand ne-am intors in camera am intrat si in baie. Era si ea imensa, intr-un colt trona o cada cu hidromasaj, una dintre cele mai mari din cate am vazut.
Dar ce mi-a atras atentia si m-a cucerit a fost grija lor pentru sustenabilitate. Atat hartia igienica – din hartie reciclata – de foarte buna calitate, cat si ambalajele produselor in baie – de asemenea din materiale reciclabile. Este un element prin care mi-au dovedit ca le pasa de mediu si iata ca au gasit solutia foarte eleganta astfel incat eu sa am tot confortul, si totodata sa stiu ca acest confort al meu nu dauneaza atat de mult mediului.
Era deja spre ora 20 cand ne-am dus la cina. In general mancam mai devreme, asa ca eu m-am limitat la o supa. As fi ales salata, dar apoi am vazut in meniu supa de ardei copti. Sunt innebunita dupa ardeii capia copti – dulci si gustosi. Dar supa nu mai mancasem niciodata. A fost delicioasa. Mi-au servit-o cu branza mozarella in interior si crutoane din paine neagra, si cum portia de supa a fost mult mai mare decat m-as fi asteptat, am renuntat sa mai comand si desert. Edi si sotul meu au ales fructe de mare si scoici:
Imi propusesem sa ma trezesc devreme pentru ca micul dejun se serveste de la 7:30, am zis ca numai bine vor trece 2 ore de cand termin de mancat pana sa incep tratamentul spa.
Dar nu mi-as fi inchipuit ca aceasta trezire imi va oferi cel mai frumos rasarit de soare din viata mea:
supriza a fost ca nu ai un aparat de cafea unde sa apesi pe un buton, ci un barrista care iti rasneste cafeaua in fata ta si iti prepara un espresso delicios. Am baut o super cafea si cu toate ca incerc sa nu depasesc doua pe zi – la Iaki mi-a fost imposibil sa ma abtin.
Mi-a mai placut faptul ca au un corner cu salata de vinete, zacusca, fasole batuta, naut, ardei copti, salata de ghebe si pleurotus. Asa ca am avut parte de un mic dejun delicios si mult mai lejer decat mi-as fi inchipuit.
Iaki Spa este primul centru wellness de pe litoral – infiintat in 2002. A fost gandit de Hagi ca un centru de sanatate, care sa ofere o gama completa de servicii: terapii de relaxare, recuperare, cosmetica faciala, lectii de inot cu instructor personal, fitness si spinning cu antrenor specializat, kinetoterapie, aqua gym.
O parte dintre acestia au crescut din punct de vedere profesional odata cu centrul de sanatate Iaki SPA si experienta celor 20 de ani de la infiintare se poate resimti in serviciile lor – de inalta calitate, implicare, dedicare si atentie la detalii.
La Iaki spa au o piscina semi-olimpica, o sauna umeda si doua saune uscate, jacuzzi, fantana de gheata, sala de fitness, sala de aerobic, Fitboxing, spinning, kinetoterapie, aqua gym, lectii de inot cu instructor, Iyashi Dome – terapie japoneza traditionala de deotoxifiere profunda a organismului cu multiple alte beneficii pentru sanatate, Ritualuri Hammam, masaje de relaxare si recuperare, terapii corporale complexe, cosmetica faciala, CooLifting – o terapie inovatoare precum si Intraceuticals, terapia preferata a Madonei si a altor vedete din showbusiness. Despre CooLifting o sa-ti povestesc in articolul viitor.
Am inceput dimineata cu trofeul OPTBR & European Spa Association – pe care-l primise Costina la Congresul turismului Balnear si Wellness din aceasta luna, la Ensana Sovata. Nu putuse sa participe la Congres, asa ca am avut deosebita placere sa i-l inmanez
Cand am terminat cu acest mic moment festiv, Laura Mistreanu, terapeuta, mi-a dat un halat Burnous special pentru ritualul hammam. Conform traditiei orientale, este interzis sa intri gol in hammam. Dintr-un bumbac 100% natural, l-am simtit foarte placut, delicat si soft la atingere. In plus, parca simteam ca deja incepusem ritualul numai prin simpla purtare a acestui halat.
M-a condus intai in sala de relaxare cateva minute si apoi am fost poftita sa intru in sauna umeda timp de 10 minute. Recunosc ca baia de aburi nu e chiar preferata mea, pe de alta parte, cand vad cum transpir si constientizez cat de bine si rapid se deschid porii, stau in ea.
Dupa cele 10 minute Laura m-a preluat si m-a invitat in camera de Hammam.
Pe masa de hammam era intins un prosop fouta, in ton cu halatul si de asemenea foarte placut la atingere.
M-a poftit sa fac un dus – care era chiar acolo, in camera si mi-a indicat sa ma dau cu un gel perlat pe baza de sapun negru – marca Charme d’Orient.
Originar din Maroc, din regiunea Essaouira, sapunul negru este un produs 100% natural, care se obtine de la un amestec de ulei si masline negre, macerate in sare si potasiu.
Sapunul negru este adesea folosit in hammam, in pregatirea pielii pentru gomaj.
M-a rugat sa ma sterg doar printr-un tapotament usor.
Laura m-a asigurat ca sapunul negru este potrivit pentru toate tipurile de piele, este bogat in vitamina E si e recunoscut pentru proprietatile calmante.
Datorita proprietatilor sale si exfoliante, dar si hidratante, catifeleaza si hraneste pielea in profunzime.
Sapunul negru nu face spuma dar devine cremos din momentul in care este umed. Dupa aplicarea pe pielea umeda, se maseaza puternic cu manusa kassa, cu miscari largi. Se insista pe zonele mai aspre.
Protocolul de utilizare a acestui accesoriu miraculos a ramas neschimbat de sute de ani. Atunci, ca si azi, rolul activ al manusii incepe acolo unde se sfarseste actiunea sapunului negru.
Manusa are rolul sa desprinda toate celulele moarte, toxinele si impuritatile de la suprafata pielii, si, in acelasi timp, favorizeaza circulatia.
Sapunul negru se aplica pe fata si corp. Pe fata insa, nu se utilizeaza manusa kassa.
Faptul ca ritualul a inclus acest masaj inca din primii pasi, dup aparerea mea este de mare ajutor in reducerea tensiunii si a rigiditatii din zona capului. Pentru ca se elimina cantitati mari de endorfine in creier, si totodata se echilibreaza circulatia sanguina la nivelul capului, se produce o detensionare care te ajuta sa te relaxezi profund si sa fii alt om pe tot parcursul ritualului.
Dupa masajul scalpului, Laura a inceput sa ma clateasca de sapunul negru cu o galeata din argint lucrata manual, tot marca Charme d’Orient.
dar cu toate ca eram constienta de beneficiile argilei – si o sa ti le si enumar mai jos – eu am preferat sa inlocuim acest pas cu un masaj in nor de spuma – pe care l-am facut spre sfarsitul ritualului.
Argila Ghassoul se gaseste doar in muntii Atlas din Maroc, in apropierea orasului Fez.
Este un ingredient natural care s-a folosit inca din secolul al XIII-lea pentru curatarea pielii de catre majoritatea populatiilor din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu.
Rhassoul a inceput sa fie folosit in ritualurile de ingrijire si purificare din Hammam-uri si ulterior, datorita Efectelor imediate si de durata asupra pielii si parului, a ajuns sa fie considerat unul dintre mai eficiente ingrediente de ingrijire si purificare a pielii.
Este potrivita pentru toate tipurile de ten, are efect antiinflamator, analgezic si antiseptic.
Absoarbe grasimea si impuritatile de pe piele, contine un procent mai mare de siliciu, magneziu, potasiu si calciu decat alte argile. Are o puternica incarcatura ionica negativa si actioneaza astfel ca un agent detoxifiant: toxinele si impuritatile care se acumuleaza sub sau la suprafata pielii sunt absorbite in compozitia argilei.
Mască albă pe bază de argilă albă extrasă din deșert, miere și lăptișor de matcă. Are un efect delicat de albire și redă luminozitate și suplețe tenului.
Laura mi-a zis ca este tratament ideal pentru înlăturarea petelor maronii și a cearcănelor. Argila din compoziție are proprietăți reminalizante, calmante, purifiante, astringente și hidratante. Mierea și lăptișorul de matcă produc un efect revitalizant, cicatrizant și regenerator ce stimulează activitatea celulară. M-a uns cu ea si pe fata, si pe tot corpul.
Cat timp masca actiona, mi-a facut un masaj al talpilor foarte relaxant. Nu a fost tip reflexo-terapie, ci gandit pentru relaxare.
Mi-a umezit cu dusul apoi a samponat, timp in care a facut miscari circulare, ca la masajului scalpului.
Samponul nu produce spuma, dar degreseaza foarte bine si hidrateaza in profunzime. Parul capata un aspect matasos. La sfarsit mi-a clatit bine parul, si a absoarbit surprusul de apa cu un prosop.
Daca samponul era parfumat, a trebuit sa parfumeze si restul corpului. Din nou cu galeata speciala pentru Hammam, mi-a turnat apa parfumata cu arome orientale si uleiuri aromatice.
Vazusem ca-l au in alt ritual hammam si imi ramasese gandul la el. Nu stiu cum s-a nimerit, dar au trecut multi ani de cand n-am mai facut un ritual hammam care sa includa si acest pas. Costina mi-a dat imediat OK-ul, asa ca am stabilit de comun acord sa-l fac in locul argilei.
Masajul in nor de spuma curata toate reziduurile ramase la suprafata pielii in urma gomajului cu manusa Kassa, relaxeaza muschii, hidrateaza si remineralizeaza pielea. Si se simte extraordinar de bine si de catifelat pe piele.
A urmat ultima baie si apoi am parasit camera de hammam si am intrat chiar vis-a-vis, in camera de masaj
Laura mi-a facut un masaj de relaxare cu ulei cu mirosuri orientale.
Inca de la masajul pe care mi-l facuse in Ritualul Hammam mi-am dat seama ca este kinetoterapeut. Mi-a confirmat, dar totodata a punctat ca n-a lucrat niciodata in domeniul medical, chiar daca asta fusese ideea cand intrase la facultate. A lucrat doar in centre spa. Iar masajul pe care-l face, merge mult peste latura de relaxare. Mi-a detensionat imediat zona cervicala si mi-a completat starea de bine pe care o aveam oricum dupa ritualul Hammam.
Ritualul ales de mine a durat 2 ore si 20 de minute. Dupa aceea m-au invitat in zona de relaxare unde m-au servit cu nuci caju, migdale si un ceai. Eu am ales unul de ghimbir care a fost delicios.
In timp ce eu eram la spa, baietii mei au stat in zona cu saune si piscina. Edi era incantat ca apa din piscina era calda – cu toate ca e bazin semi-olimpic. Asa ca n-a fost foarte usor sa-l scoatem de acolo.
Dupa-amiaza am facut un ritual facial despre care o sa-ti scriu in urmatorul articol.
Ioana Marian, fondator despreSpa.ro
Explorator Wellness Virtual