60 de ore de cand nu dorm nici măcar 2 minute. Și da, știu cât este de dăunător pentru sănătate, că doar despre asta vorbim de cand am lansat despreSpa.ro. Nu este prima dată când fac astfel de excese. Știu care sunt efectele, dar nu mă pot abține, este peste puterile mele.
Mai avem atât de puțin și intră revista în tipar. Unde ne așteaptă deja de 2 zile cu ea, rezervare făcută de acum 1 luna. Mi-e atat de rușine de oamenii ăștia. Nici nu-i cunosc, dar știu cum este să te încurce cineva așa. N-am fi întârziat cu ea, dacă am fi primit materialele la timp.
În cateva minute trebuie sa ajunga Avi și colegele cu care fac Yoga. Ce bine că au acceptat să vină la mine acasă! N-aș fi avut timp să merg în altă parte. Dar am mare nevoie de ora asta, pentru că știu cât de mult mă ajuta meditația să-mi găsesc echilibrul.
Ca antreprenor, când lucrezi la proiectul pe care l-ai conceput, pe care-l iubești ca pe propriul copil, ai tendința să uiți de tine și ești capabil de orice sacrificii. Pentru că nu le percepi ca pe sacrificii. Ca un părinte căruia i se îmbolnăvește copilul: deodată parcă se revarsă în tine atat de multă adrenalina, încât nu mai simți oboseala.
Cam așa este și cu antreprenoriatul: dai totul pentru visul tău. Investești în acel proiect toată ființa ta. Pentru că este o bucățică din tine și știi că are nevoie de tot sprijinul ca să crească frumos. Simți o satisfacție de nedescris când ai succes și ești motivat să lucrezi și mai mult.
Când panta este descendenta (și de cate ori este așa….), știi că numai de tine depinde să redresezi totul. N-o va face nimeni altcineva, oricat de implicați ar fi colegii, deoarece este creația ta, este materializarea visului tău, nu al altcuiva. Trebuie să fii acolo cu toata ființa ta, să muncești la tot ce știi că tu faci mai bine decât oricine altcineva și totodată să-ți motivezi și echipa.
Norocul meu a fost ca încă de la început am avut alături numai oameni minunați. Care n-au venit pentru salariu, ci pentru simțeau că pot să schimbe ceva în bine. Eu poate am avut mai puțin de lucru la capitolul “motivarea echipei” deoarece echipa se auto-motiva. Și de multe ori, când simțeam că mă apuca deznădejdea, mă ridicau la propriu și pe mine.
Pe de altă parte, cu toate nebuniile și excesele pe care le-am făcut, prin natura activității, am știut că trebuie să fiu prima care are grija de mine. Ok, e drept, fusese și momentul când mi s-a făcut rău și am leșinat la birou (despre care am povestit aici: Cum s-a nascut despreSpa.ro? – despreSpa ) – moment pe care nu am avut cum să-l uit. De atunci, am căutat mereu metode prin care să-mi păstrez echilibrul de care aveam nevoie ca să merg mai departe – chiar și în cele mai aglomerate perioade.
Așa a fost și de data asta: după ora de yoga, am căpătat mai multă claritate și am reușit să terminăm revista în următoarele 4 ore. Evident că asta n-a fost totul, pentru că abia după aceea încep emoțiile: cum va fi primită de public? Oare lansarea gândită de noi va avea succes?
Revista asta bi-anuală Spa România a fost unul dintre cele mai provocatoare proiecte, tocmai pentru că nici una dintre noi nu a lucrat vreodată în media. Și nici nu avem bani să plătim un specialist. Totul, absolut totul este făcut “in-house”, cu forțele proprii. Dar cât de multe am descoperit lucrând la ele. Și cât de mult am învățat despre noi!
As fi curioasa câți antreprenori au înțeles că pentru a rezista pe termen lung este nevoie să compensezi cu un întreg arsenal de activități pentru corp, minte și suflet. Câți au înțeles că o ora de masaj la Spa sau orice alta activitate wellness este o investiție, nu o cheltuială de timp și bani. Că trebuie să-i dăm corpului nostru momente de relaxare profundă, activă, sănătoasă.
Am remarcat că sunt persoane care mănâncă foarte sănătos, dar nu fac mișcare.
Alții, la polul opus, participă la triatloane, fac exces pe parte de mișcare. Unii mai și consumă tot felul de chimicale care să-i ajute să reziste.
– yoga (stretching, respiratie si meditatie) în fiecare dimineata – 15 minute. Devreme, foarte devreme, cu mult înainte să se trezească copiii pentru școală.
– Masaj cel puțin 1 dată pe săptămână, câteodată de 2 ori.
– Gimnastică facială și automasaj facial în fiecare dimineață și seară – 10 minute / sesiune
– Terapie Craniosacrală cel puțin 1 dată / luna.
– Când și când: câte o oră de dans sportiv
– Când este cald, ieșiri cu bicicleta prin padure.
– Cât mai multe week-end-uri la munte, indiferent de anotimp
– Și mancare proaspătă, gătită în fiecare zi.
Excesele de adrenalină cauzate de stres dăunează sănătății inimii, iar meditația este antidotul ideal în acest sens.
Aromele de rozmarin, mentă, salvie sau busuioc, combinate cu un masaj blând al încheieturilor, palmelor și scalpului stimulează capacitatea de memorare.
Prin reducerea nivelurilor de cortizol și adrenalină, masajul ne transpune într-o stare de calm, adecvată luării de decizii echilibrate.
Un studiu efectuat în 2007 de Universitatea din Cambridge arată cum persoanele care se relaxează constant se țin mult mai ușor de obiective.
Nu mă refer la bălăceală în piscine – acolo sunt cereri. Partea de “fun” întotdeauna a vandut mult mai bine decât activitățile care ne mențin cu adevărat sănătoși, cu toate ca declarativ cel puțin, toata lumea susține că vrea să fie sănătoasă.
Ne urăm “sănătate” și când ciocnim un pahar de vin și când sărbătorim o aniversare. Dar, concret, tu ce faci ca să te menții sănătos? Cât timp aloci pentru un mix de activități pentru corp, pentru relaxarea minții și liniștirea sufletului?
Dacă ești antreprenor, venim în ajutorul tău cu eCard-ul despreSpa.ro. Îl poți folosi și ca abonament lunar, astfel încât, să-ți amintești lună de lună să faci cel puțin un tratament Spa pentru sănătatea și starea ta de bine. Pentru mai multă energie și o doză mare de relaxare binevenită.
Dacă cunoști un astfel de antreprenor, mai ales dacă este la început de drum, oferă-i cadou un moment la Spa. Nu cred că există cadou mai potrivit pentru a-l ajuta să se relaxeze corp-minte-suflet în mai puțin de o oră. Comandă-l acum de aici: https://desprespa.ro/voucher-spa/ . Cu voucherul despreSpa.ro iși va alege singur centrul Spa, în funcție de propriile preferințe, și experiența Spa care-l îmbie cel mai mult.
Explorator Wellness Virtual