/
/
Uleiurile esențiale… esențiale în aromaterapii

Uleiurile esențiale… esențiale în aromaterapii

Ultima actualizare în 19 Feb 2023
|
Uleiurile esentiale… esentiale in aromoterapii
Organic Lavander Products on Wooden table. Ingredients for Natural Spa Treatment

Cum ne ajută uleiurile esențiale? Aromoterapia este un mod placut si eficient si astfel printr-o terapie naturista simpla inrudita cu fitoterapia, prin inhalare, putem preveni sau vindeca stari neplacute, cauză a stresului, depresiei, anxietatii sau insomniei si de a induce armonie, liniste, pace.

Substantele chimice din plante, numite si principii active, sunt absorbite in organism. Iar centrele olfactive – din creier – stimuleaza efectele dorite de calmare, tonifiere, linistire, armonizare sau somn.

ESENTIAL de stiut este ca in functie de proprietati uleiurile esențiale sunt cu:

–          grad terapeutic,

–          grad de parfum;

–          grad aromoterapeutic.

ESENTIAL de stiut ca uleiurile esentiale chiar din aceeasi specie pot avea Chemotip (CT). Adica clase de compusi chimici diferiti, in functie de moleculele biochimice majoritare (cetone, esteri si fenoli) iar acestia sunt dati de:

–          zona geografica,

–          climat.

Chemotipul poate modifica distinctiv proprietatile unei plante si implicit ale uleiului esential extras.

ESENTIAL de stiut ca uleiurile esentiale sunt pentru uz intern sau alimentar si uz extern.

In aromoterapie se vor folosi doar uleiurile esentiale UZ INTERN. Deoarece prin absortia prin piele si mucoase acestea ajung in organism.

Sa vedem in continuare ce uleiuri esentiale au roluri vindecatoare in aromoterapie:

Lavanda – ajuta la ameliorarea starii de agitatie, a unor dureri usoare ale stomacului, a insomiilor, este usor sedativa;

Eucaliptul – ajuta problemele respiratorii, infectii ale sinusurilor, raceli, bronsita acuta;

Cateva utilizari in aromoterapie ale uleiurilor esentiale ajutatoare in anumite stari de:

Furie: Musetel, Iasomie, Marjoram, Trandafir;

Oboseala mentala: Cardamon, Scortisoara, Coriandru, Eucalipt, Grapefruit, Menta

Tristete: Trandafir, Lemn de Trandafir, Arbore de ceai;

Gelozie: Iasomie, Trandafir;

Oboseala mentala: Cardamom, Scortisoara, Eucalipt, Grapefruit, Menta;

Stress si tensiune: toate uleiurile citrice, Lamaie, Neroli, Portocala.

Atat in aromoterapie cat si pentru UZ INTERN, se pot utiliza uleiuri esentiale pe cale orala in cele mai multe cazuri dizolvate in apa si au rol vindecator in afectiuni minore. Aceste informatii au rol informativ.

Eucaliptul – 2-3 picaturi intr-un pahar cu apa combate gingivita si placa bacteriana;

Menta si chimenul negru – 2 -3 dizolvate in 150 ml apa sunt eficiente in dureri de stomac (atentie nediluate sunt iritative);

Tea tree este eficient in infectii virale si este de asemenea folosit in aromoterapie;

Uleiurile esențiale. Alte intrebuintari:

– pentru prevenirea caderii parului sunt uleiurile esentiale de: cimbru, rozmarin, lavanda  si lemn de cedru, cate 1 – 2 picaturi din unul sau combinate acestea uleiuri se adauga in mastile constituite din uleiuri naturale de ricin, jojoba sau argan amestecate sau doar cate unul din aceste uleiuri, se combina cu unt de shea si constituie masti excelente atat pentru scalp cat si pentru parul friabil.
As mai adauga urmatoarele: deoarece am “intrat putin in teritoriul” altor specialisti, este foarte important de stiut ca uleiurile esentiale folosite sa aiba toate indicatiile tehnice ale importatorului si producatorului. Aceste informatii trebuie sa arate modul de obtinere, precatutiile si daca sunt pentru UZ INTERN, COSMETIC sau EXTERN. De asemenea, informatiile referitoare la utilizarea interna sa fie in concordanta si aprobate de medicul curant sau specialistul in fitoterapii, ce va vor indica cu certitudine folosirea lor.

Revenind, mai doresc sa subliniez inca o data sa faceti achizitionarea uleiurilor esentiale doar daca producatorul are trecute in fisa produsului specificatiile tehnice si mai ales precautiile.

De asemenea, este important de stiut:

–     aplicarea UE pe piele nediluate, este contraindicata in aproape toate cazurile (exceptie face lavanda) se poate face doar daca uleiul esential este UZ COSMETIC sau INTERN si daca nu sunteti alergici la componentele chimice continute in acel ulei; 

–    amestecarea lor in preparate ce contin apa – creme, lotiuni sau alte emulsii se face doar daca acestea se folosesc in maxim 2 – 3 zile de la amestecare;

–     amestecarea uleiurilor esentiale in uleiuri vegetale sau unturi vegetale, (amestecuri fara apa) le da acestor amestecuri o perioada de folosinta mai mare 10 -15 zile ;

–    conservarea cremelor nu inseamna si mentinerea intacta a proprietatilor si legaturilor chimice ale uleiurilor esentiale. Conservarea se face de regula impotriva germenilor, fungilor, bacteriilor, etc.

–    este ESENTIAL de stiut in ce solutii sunt solubile principiile active din uleiul folosit. Adica daca sunt solubile in apa – hidrofile, solubile in ulei – lipofile sau au afinitate pentru alcool, unele principii active pot fi extrase doar in alcool – ex. propolisul;

Mai multe date despre uleiurile esentiale si combinarea in aromoterapie si parfumerie, puteti afla la cursurile, seminariile si workshop-urile organizate de Cosmetica Naturista Maria Mihaiu. 

Maria Mihaiu

Cosmeticiana

Specialist Cosmetica Naturista 

Subiecte:Aromaterapie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *