/
/
Tratamente pentru păr

Tratamente pentru păr

Ultima actualizare în 26 Jan 2023
|
Tratamente pentru păr

Tratamente pentru păr
Tratamente pentru păr

Tratamente pentru păr. Părul spune foarte multe despre noi ca persoană și reprezintă cartea noastră de vizită. Pentru a avea un păr sănătos și a-l menține frumos este important să aflam de la experți care sunt nevoile scalpului și ce tip de păr avem. În acest fel, îi putem oferi părului o îngrijire specială. De ce specială? Pentru că nu există o îngrijire universală.

Ritualul pentru îngrijirea părului

Într-un ritual minim de îngrijire pentru un păr sănătos ținem cont de câteva aspecte: 

– Spălarea corectă a părului – este important să alegem corect temperatura apei, aceasta trebuie să fie călduță pentru a îndepărta reziduurile și sebumul, o temperatură mai rece nu va degresa suficient de bine părul, iar o temperatură prea fierbinte va deteriora părul și va dauna scalpului.

– Ca o regulă generală, șamponarea părului se va face de două ori. Prima șamponare va degresa scalpul, iar cea de a doua va curăța în profunzime lungimea acestuia.           

 – Alegerea șamponului potrivit în funcție de nevoile scalpului și nevoile firului de păr – ar fi excelent ca șamponul să fie recomandat de către experți în timpul consultanței. 

 – În ritualul de îngrijire acordam atenție atât scalpului, cât și părului.

Un scalp sănătos înseamnă un păr frumos, de exemplu dacă scalpul este sensibil se recomandă un șampon cu agenți tensioactivi de origine naturală care curată ușor scalpul și părul. Acesta conținând glicerina vegetală și 92% ingrediente de origine vegetală, formula fără sulfați, fără siliconi și fără ingrediente de origine animală.  

Pentru lungimea părului se recomandă folosirea unei măști hrănitoare sau reparatoare o dată pe săptămână. În cazul în care spălatul părului se face de mai multe ori pe săptămână, se recomandă folosirea unui balsam pentru tipul de păr, alternând cu masca sau tratamentul care se va aplica pe lungimea părului doar o dată pe săptămână. Și tot în ritualul de îngrijire este recomandată utilizarea unui ulei.

Uleiul are rolul de a hrăni părul în profunzime și ajută la coafare, oferind o finisare versatilă.  

Un cunoscut ulei de păr este cel cu extract de ceai alb, semințe de macadamia și ulei de avocado, acesta are o formulă ușoară creând un efect lucios. 

În cazul părului lung care a suferit modificări ale structurii firului, se recomandă un ritual de îngrijire și de refacere a structurii, care ajută părul să fie mai rezistent.

Îngrijire și tratamente în funcție de tipul de păr

Părul deteriorat

Părul deteriorat este foarte uscat, lipsit de strălucire și se încurca frecvent. Astfel, pe lângă ritualul de îngrijire, va fi absolut necesară utilizarea unui tratament intensiv de reparare cu până la 95%. Un tratament intensiv cu aminoacizi care se vor depozita până în Cortex și va oferi rezistența părului. Datorită acestui fapt, părul devine mai ușor de descurcat. 

Părul subțire

Cauza principală pentru acest tip de păr este diametrul mic al firului și excesul de sebum. În acest context părul este lipsit de volum, firul este subțire și, de cele mai multe ori, părul se electrizează.

Deoarece părul subțire este fin și rar, există tendința de îngrășare, iar spălarea va fi de mai multe ori pe săptămână.

În cazul acestui tip de păr este recomandată utilizarea unui șampon și a unei măști cu ingrediente delicate. Șampon transparent Refresh cu menthol și un tratament leave-in – pentru a obține un păr curat si ușor de descurcat.

Tot în acest caz, este foarte potrivită folosirea unui spray de volum cu extract de tapioca ce absoarbe sebumul, prelungește și reîmprospătează volumul părului, acesta fiind cunoscut ca șampon uscat. 

Părul gras

În multe cazuri părul este gras când scalpul produce mai mult sebum din cauza modificărilor hormonale. Folosirea regulată a uscătorului duce la agresarea firului de păr, dar și la îngrășarea acestuia. Aerul cald provoacă uscarea scalpului și crește cantitatea de sebum, recomandarea este ca aerul să fie setat la o temperatură cât mai mică. 

Curățarea eficientă a părului și a scalpului gras se face cu un șampon îmbogățit cu extract de lotus, care ajută la purificare și regenerare, lăsând părul moale și neted. Iar pentru vârfuri, este recomandată o cantitate foarte mică de balsam.  

Părul vopsit

În cazul părului vopsit, este foarte important ca acesta să fie îngrijit în mod constant cu produse de hidratare care ajută la menținerea culorii. 

După un proces de colorare a părului se recomandă ca acesta să fie spălat la 4-5 zile de la serviciul de colorare. În tot acest timp, pigmenții de culoare din firul de păr se stabilizează, iar culoarea va rezista mai mult timp.

Este important să știm că în anumite orașe apa conține foarte mult calcar și metal, iar aceste componente pot distruge părul, mai ales când acesta este vopsit și culoarea are nevoie de protecție.

Se recomandă folosirea în rutina de îngrijire o gamă specifică părului vopsit. O gama de produse ce conține EDDS, care încapsulează reziduurile de cupru și contribuie la menținerea vibrantă a culorii. Histidina și vitamina E ajută la controlul procesului de oxidare după colorare și la protejarea culorii. 

Este foarte bine ca tratamentele de păr începute la salon, să fie continuate acasă, pentru a acoperi toate nevoile părului și pentru a obține beneficii maxime.

Tratamente pentru păr la tine acasă

În timpul consultanței, profesioniștii recomandă o schema de îngrijire personalizată. Cu cât lungimea părului este mai mare și culoarea este mai deschisă, cu atât este nevoie să se folosească mai multe produse pentru a avea și menține părul frumos. 

O schema poate fi:

– Șampon pentru tipul de păr și scalp

– Balsam/ Mască/ Tratament adecvate

– Ulei de păr sau leave-in

– Spray de volum

– Protecție termică

Uleiul de păr

Acesta are scopul de a oferi o hidratare intensă firului de păr, netezire și o ușoară strălucire.  

Uleiul de păr este potrivit pentru toate tipurile de păr, de la părul normal, la părul uscat și până la cel ondulat. 

Uleiul de păr care are la bază ulei de macadamia și avocado, ulei de Camelia și extract de ceai alb poate fi aplicat atât pe părul umed, cât si pe părul uscat. Acesta se aplică în fiecare zi pe vârfuri sau, ori de câte ori, părul se simte uscat.

Folosind constant uleiul profesional pe vârfuri, părul nu se va mai deteriora ușor. 

Este indicată utilizarea doar a uleiurilor profesionale destinate părului, acestea fiind cele mai potrivite. Diferența dintre uleiul profesional pentru păr și uleiul comestibil sau presat la rece, este că uleiul profesional intra în fibra capilară și oferă efectul pe care îl promite. Iar celelalte tipuri de ulei pot lasă o impresie de hidratare datorită consistenței onctuoase, însă în interiorul firului de păr, va fi efectul de pătat. Într-un serviciu de culoare acest efect poate influența culoarea. 

Măștile de păr naturale sau măștile de păr din comerț?

Dacă ar fi să alegem dintre masca naturală (homemade) și masca din comerț, cel mai indicat este utilizarea măștii din comerț pentru că aceasta conține ingrediente active specifice tipului de păr.

În măștile de păr homemade se regăsesc doar ingredientele hrănitoare, dar lipsesc ingrediente care ajută la păstrare și care susțin ingredientele hrănitoare să își facă treaba.

Ingredientele active sau nutrienții la care sa ne uitam când alegem o mască pentru tipul de păr, vine ca alegere numai după ce s-au identificat nevoile părului.

În general, specialiștii află cu ușurință care sunt nevoile părului în urma consultanței și a diagnozei părului. Dacă părul este vopsit, atunci o masca potrivită poate conține Vitamina E și Panthenol. 

Vitamina E este o substanță organică esențială cunoscută pentru efectul antioxidant pe care îl are împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt dăunători proteinelor naturale din firul de păr. Vitamina E neutralizează radicalii liberi, de aceea este un ingredient cheie pentru multe produsele de îngrijire a părului. 

Panthenolul hidratează și întărește părul, ajută la reținerea și sigilarea umidității în firul de păr, prevenind uscarea acestuia. Uleiul de caise are o consistență fină si hrănește părul. Dacă părul nu este vopsit, ci doar uscat, atunci câteva ingrediente active din mască pot fi: Creatina, panthenolul și extractul de mătase.

Creatina, o proteina parțial produsă de organism, aceasta este folosită ca ingredient hidratant și revitalizat și întărește firul de păr. Creatina pătrunde în structura firului de păr până în Cortex și are rolul de reparare.

Un alt ingredient activ este extractul de mătase, un derivat din proteina de mătase. Extractul de mătase formează un film emolient care ajută la păstrarea părului catifelat. 

În cazul părului lung cu un istoric în transformare a culorii și care are structura firului de păr compromisă, este necesară o îngrijire mai specială pentru ca acesta să arate sănătos și strălucitor.

Masca/ tratamentul cu ingrediente active cu rol de a restructura, sunt un must have. Un ingredient activ este acidul Malic. Acidul Malic este folosit pentru a condiționa și restructura creând legături în firul de păr și oferind rezistență acestuia. Folosirea acidului Malic în combinație cu alte ingrediente, contribuie la obținerea unui păr restructurat, puternic, moale și neted. 

Protecția termică

Protecția termica este absolut necesară de fiecare dată când se folosește aportul de căldură (feon, placă, ondulator).

Cu ajutorul instrumentelor de styling se obțin coafuri foarte frumoase, însă temperatura foarte ridicată dăunează părului creând agresiuni termice, astfel nivelul de hidratare al părului este compromis.

Pentru prevenirea deteriorării părului, se folosesc întotdeauna produse de styling cu rol principal de protecțe termică și se alege temperatura de 180° C, atunci când utilizăm placa sau ondulatorul.

Produsul cu protecție termică se aplică imediat după ce părul a fost spălat. Spray-ul cu protecție termică se distribuie foarte ușor prin pulverizare. Astfel, produsul se dispersează foarte bine pe toate zonele părului si apoi se usucă cu feonul. 

De ce este foarte important să folosim produse care oferă protecție termică?  

Produsele destinate părului cu protecție termică au ingredientele active cu rol humectant (păstrează părul hidratat) și conțin copolymer (o moleculă de polimer) care funcționează ca formator de peliculă și agent de fixare a părului. Datorită acestui polimer, părul este mai ușor de aranjat și forma dată se păstrează mai mult timp. De exemplu, în timpul consultanței, mai multe cliente au mărturisit că folosesc placa sau ondulatorul fără a folosi protecție termică destul de frecvent, poate chiar zilnic pentru că forma dată nu rezista de la o zi la alta. Acest lucru se întâmplă pentru că nu se folosește o protecție termică ideală și recomandată de către profesioniști. 

Produsele cu protecție termică păstrează nivelul de hidratare din firul de păr, împiedică îngălbenirea părului blond (mai ales a părul blond cu nuanță rece) și conțin ingrediente de fixare (astfel nu va fi nevoie să se insiste cu instrumentele cu aport de căldură). Totodată, produsele cu protecție termică sunt împotriva umezelii atmosferice.

Există multe produse cu protecție termică destinate părului, însă produsul ideal este ales în funcție de rutina de îngrijire și se stabilește de către profesionist la o consultanța. 

Keratina

Este proteina ce intra în alcătuirea părului, pielii și a unghiilor. Keratina este proteina de rezistență din firul de păr și este alcătuită din grupuri de aminoacizi care sunt prinse în lanțuri. Partea cea mai importantă din firul de păr este numită cheratină. Termenul de cheratină este auzit destul de des, acesta fiind un ingredient regăsit în produsele de îngrijire. Cheratina poate fi naturală (se găsește în firul de păr) sau obținută tehnic, cu origine organică (din plante) sau cu origine animală și poate fi concentrată sau lichidă.

Produsele de îngrijire care conțin cheratină sunt destinate părului cu modificări ale structurii fibrei capilare, deoarece acest ingredient umple interiorul firului de păr și golurile cauzate de agresiunile chimice, termice sau mecanice.

Produsele ce au la bază cheratină se mai folosesc și pentru schimbarea structurii firului de păr (îndreptare sau ondulare), o acțiune care poate fi mulțumitoare pe termen scurt, dar pe termen lung, acest rezultat limitează alte transformări ale părului. De regulă, tratamentele pe bază de cheratină sunt folosite doar de profesioniști, deoarece sunt utilizate într-un mediu controlat. 

Serumul este un alt produs important în îngrijirea podoabei capilare

Serumul poate fi destinat îngrijirii scalpului sau îngrijirii părului, iar avantajele acestuia sunt multiple. Serumul destinat îngrijirii scalpului, datorită ingredientelor active din produs care au capacitatea de a regenera structura fibrelor (oferind celulelor pielii oxigen), ajută la stimularea firelor noi și îmbunătățește rezistența firului de păr. Serumul se folosește și în cazul scalpului uscat sau sensibil, având ingrediente active pentru hidratare și calmare. 

Serumul destinat îngrijirii părului vizează restructurarea lungimii și a vârfurilor deteriorate. Produsul se aplică începând cu vârfurile și urcând până la jumătatea lungimii părului. 

Folosirea unui ser este în funcție de destinația acestuia. Dacă se adresează nevoilor scalpului, serumul se folosește pe părul proaspăt spălat, se aplică pe scalp o cantitate mică, apoi se masează ușor. Dacă serumul este destinat pentru lungimea părului, atunci se poate folosi atât pe părul umed, cât și pe părul uscat, în funcție de ceea ce se dorește.

Avantajele sunt că se aplică ușor și are efecte îndelungate. Serul intră în rutina de îngrijire a părului pentru că poate fi atât pentru scalp (cu rol de a calma sau de a regenera), cât și pentru păr (cu rolul de a oferi hrănire, strălucire, protecție termică și restructurare). 

Tratamente profesionale pentru păr

Tratamente pentru păr
Tratamente pentru păr

Tratamentele profesionale pentru păr sunt cele mai eficiente produse pentru întreținerea podoabei capilare. Tratamentele profesionale sunt concepute cu ajutorul tehnologiei inovatoare cu ingrediente bine alese. Nu există un tratament profesional potrivit pentru toate tipurile de păr, care să acopere toate nevoile acestuia. De aceea, tratamentele profesionale sunt împărțite pe mai multe categorii:

–  tratamente de hidratare

– tratamente de reparare 

– tratamente împotriva căderii părului 

– tratament pentru nevoile scalpului (scalp gras sau cu mătreață)

Tratamentele profesionale sunt recomandate de către specialiști, acestea se fac în salon, pe parcursul a mai multor ședințe sau se încep în salon și apoi se continuă acasă. Beneficiile oferite se vor vedea imediat datorită nutrienților activi, astfel pe termen lung părul va arăta strălucitor și frumos. 

Tratamentele sunt o necesitate în rutina de îngrijire a părului. Pe piață există o gamă largă de produse, tratamentele de păr din comerț și tratamentele profesionale.

Despre produsele profesionale – cu ce se diferențiază de cele din comerț

Tratamentele din comerț au avantajul că sunt mai accesibile la preț, conțin ingrediente hidratante și mai puțin concentrate și nu au nevoie de o recomandare de la specialiști. 

Tratamentele profesionale au nevoie de o recomandare de la un specialist. Această recomandare vine în urma consultanței și diagnozei părului, identificând toate nevoile acestuia pentru a maximiza beneficiile pe care tratamentele profesionale cu ingredientele active le promit.

Tratamentele profesionale sunt create pe baza unor studii de piață, multă știință și ingredienți sau nutrienți activi bine aleși împreună cu tehnologiile perfomante.

Tipuri de tratamente profesionale la salon:

Tratamente pentru păr
Tratamente pentru păr

Tratamentele profesionale la salon au la bază un întreg ritual cu o schemă cu produse alese în urma identificării nevoilor podoabei capilare. Ritualul de tratament profesional este împărțit în mai multe etape: spălarea părului, masarea scalpului, aplicarea tratamentelor și infuziilor.

Masarea scalpului are rolul de a distribui produsul foarte bine pe suprafața acestuia și este urmată de folosirea climazonului (aport de căldură) sau a hairspa-ului (aportul de abur). Tehnicile de masaj ajută la deschiderea straturilor cuticulare, accelerând penetrarea ingredientelor active în interiorul firului de păr, astfel rezultatul este vizibil de la prima ședință. 

Un alt tratament profesional care se face în salon este tratamentul destinat scalpului. Tratamentul destinat nevoilor scalpului poate fi: pentru scalp cu mătreață, tratament de regenerare sau tratament împotriva căderii părului. 

Tratamentul pentru scalp gras: 

Tratament Purifying

În prima etapă se va face o curățare cu un shampeeling, cu ingredientul activ argila caolin. Acest tratament reechilibrează scalpul gras, absoarbe cu delicatețe sebumul în exces, lăsând părul cu o senzație de curațenie și confort. Apoi urmează masajul și spălatul cu produsele profesionale care susțin tratamentul în sine. 

Tratament pentru scalp cu mătreața:            

Tratament Clean Scalp 

Este tratamentul care curăță și îngrijește părul și scalpul afectat de mătreață cu ajutorul ingredientelor sale active Piroctone Olamine. Datorită acestor ingrediente active, tratamentul îndepărtează impuritățile, sebumul și calmează scalpul. Acest tratament combate mătreața dacă este folosit pe termen lung. 

Tratament de regenerare: 

Tratament Renewing

Este tratamentul care calmează, hidratează scalpul și stimulează regenerarea părului. Schema de tratament are la bază produse profesionale cu ingrediente de origine organică, fără parabeni, sulfați sau siliconi. Ritualul de tratament cuprinde tehnici de masaj pentru a maximiza beneficiile necesare pentru un păr frumos și un scalp sănătos. 

În general, tratamentele profesionale au la baza o schema personalizată, în funcție de nevoile scalpului și ale părului. 

Este cunoscut faptul că și bărbații sunt preocupați de îngrijirea părului, atât a podoabei capilare, cât și a părului facial. Studiile arată că bărbații se confruntă cu probleme, cum ar fi: scalpul gras, mătreața sau alopecia. Din fericire, există o gamă specială de produse destinate segmentului masculin, create atât pentru rutina de îngrijire a podoabei capilare, cât și a părului facial. 

Tratamente de păr pentru barbați

Pentru segmentul masculin sunt multe game de produse de îngrijire a părului, corpului, bărbii, dar și a tenului.

Bărbații care refuză să fie standardizați, având o exprimare a personalității în cel mai natural mod, își dedică timp pentru îngrijire.

Un procent destul de mare de bărbați aleg să acorde atenție atât părului capilar prin tunsoare, îngrijire și styling, cât și părului facial prin formă și îngrijire. Bărbații care aleg să poarte barbă, folosesc produse destinate părului facial pentru a oferi hidratare și pentru a fi mai ușor de aranjat.

O alta atenție îndreptată părului atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, este preocuparea pentru părul grizonant. Ambele sexe își doresc un păr frumos și îngrijit, însă când vine vorba despre părul natural și cărunțit, un procent destul de mare de persoane nu doresc să apeleze la serviciul de acoperire a părului alb. Aceștia își doresc o soluție ce evidențiază părul grizonant prin strălucire și nuanță. Cei mai mulți apelează la diverse metode și soluții neprofesionale, abordări aplicate acasă, cu scopul de a înfrumuseța aspectul final al parului, însă cu rezultat de scurtă durată și nuanțe neuniforme.

Părul alb are nevoie de îngrijire din cauză că factorii externi și sebumul duc la îngălbenirea acestuia. Ei bine, pentru această nevoie a apărut recent primul tratament din lume TRUE GRAY, tratament pentru revigorarea părului gri, fără alcalinizatori (precum amoniac și etanolamina) și fără parfum sau ingrediente de origine animală. Gama True Gray oferă șapte tonere oxidative pe bază de gri care imită nuanțele și tonurile naturale ale părului grizonat. Este un tratament inovativ adresat atât femeilor, cât și bărbaților care îmbrățișează aspectul părului natural. Este ideal pentru persoanele care își doresc să intensifice părul gri natural în nuanță argintie reîmprospătată și elegantă, cu un plus de strălucire.

True Gray oferă serviciul de Silver Glow exclusiv în saloane care cunosc și doresc să ofere aceasta îngrijire părului grizonant atât pentru femei, cât și pentru bărbați, indiferent de vârsta.

Concluzii 

Indiferent de lungimea sau culoarea părului, fie că vorbim despre femei sau bărbați, fiecare dintre noi avem grijă de podoaba capilară pentru că ne preocupă felul în care arătam.

Părul este primul impact vizual, în primele 3 secunde și cartea noastră de vizită. Pentru a avea un păr frumos este necesar să avem un scalp sănătos. De aceea, este foarte important ca în rutina de îngrijire să folosim cele mai bune produse recomandate de către specialiști..

Dana Arvu, https://www.instagram.com/dana.arvu_wella/

Cu drag,

Dana Arvu

Trainer Craft Expert WELLA Professional România Specializare Color & Shape

Email: office@desprespa.ro
Tratamente pentru păr
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊

Hai în comunitate!

Dana Arvu

Dana Arvu

Trainer Craft Expert WELLA Professional România Specializare Color & Shape

Prenume
Mail

Articole similare

masaj
Tratamente pentru părul tău

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *