Tratamentele faciale oferite de spauri sunt in general proceduri de infrumusetare, rasfat si relaxare, cu scopul de a imbunatati sanatatea tenului si a starii de bine.
In functie de conceptul spaului care ar trebui sa fie reflectat intocmai de tipul serviciilor oferite, spaurile au obiective si resurse diferite in ce priveste tratamentele faciale. In timp ce unele ofera tratamente manuale, altele pot adopta proceduri mai complicate si uneori cu folosirea de aparatura diversa, de la stimuli pentru piele precum curentul galvanic, la folosirea de lasere sau injectii. Toate aceste tratamente implica folosirea de produse cosmetice si vor varia în funcție de tipul de piele, obiectivele individuale și resursele disponibile în anumit spa.
Îngrijirea pielii pentru infrumusetare este o preocupare de milenii, iar astazi cu atat de multe solutii pentru a menține o piele radianta, felul in care imbatranim este o alegere.
A menține o piele sănătoasă și frumoasă se impune ca standard al zilelor noastre, iar factorii care cauzeaza imbatranirea nu sunt de neglijat. Poluarea este in crestere, stresul omului cotidian este in crestere si suntem din ce in ce mai ocupati, ceea ce rezulta in mai putine ore de somn, toate acestea afectand negativ sanatatea si aspectul pielii noastre.
Îngrijirea pielii nu este doar un aspect al infrumusetarii și al încrederii în sine, ci un aspect important al sănătății generale, pielea fiind cel mai mare organ al corpului ce are mai multe funcții importante, printre care:
Pielea ajută la menținerea temperaturii corpului prin reglarea pierderii de căldură. Glandele sudoripare eliberează transpirația pentru a răci corpul, în timp ce vasele de sânge din piele se dilată sau constractă pentru a menține o temperatura optima.
Pielea noastră este o barieră naturală ce protejeaza organismul împotriva bacteriilor, virușilor, radiațiilor ultraviolete, substanțelor chimice și altor agenți dăunători din mediul ce ne înconjoară.
Pielea este plină de receptori senzoriali care permit simțirea senzațiilor precum atingerea, presiunea sau durerea.
Fiind un aspect al sanatatii generale, ingrijirea pielii trebuie sa fie o preocupare constanta de-a lungul vietii. Un regim de îngrijire adecvat la orice varsta poate contribui la prevenirea problemelor de piele și la menținerea unui ten sănătos și strălucitor.
Ingrijirea pielii presupune:
Există o varietate de tratamente faciale spa disponibile, iar acestea se vand in termeni de beneficii. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de tratamente faciale:
Se refera la curățarea profundă a feței pentru a elimina celulele moarte și alte impurități de la suprafața pielii. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor produse, sau prin utilizarea unor aparate speciale, cum ar fi ultrasunetele. Tratamentele cu vapori se folosesc tot mai putin.
Sunt destinate in special tenurilor care sunt afectate de deshidratarea profunda, sau preventiv, mai ales in anumite perioade din an cand factorii atmosferici favorizeaza deshidratarea.
Sunt destinate sa compenseze diferite carente ale pielii, care determina diverse aspecte mai putin dorite.
Aceste tratamente pot fi folosite pentru a trata probleme precum petele pigmentare, ridurile fine șau acneea.
Această procedură implică exfolierea stratului superior al pielii cu ajutorul unor cristale fine, ceea ce ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și la stimularea regenerării celulare.
Un masaj facial este o etapa nelipsita din orice tratament facial. Acesta ajută la relaxarea mușchilor feței, îmbunătățind circulația sângelui și promovând relaxarea. Francezii folosesc denumirea de “modellage”, ceea ce si este, un bun masaj facial modeleaza si recontureaza trasaturile fetei. Executat cu regularitate este un instrument ideal pentru pastrarea unui ten tanar, iar tratamentele faciale in care masajul este elementul cheie sunt deosebit de relaxante.
Anumite tenuri sunt predispuse la inrosire, descuamare, sunt reactive la cele mai multe produse de ingrijire si au nevoie de atentie speciala. Pentru acestea exista tratamente cu produse speciale menite sa calmeze si sa pregateasca pielea incat sa faca fata mai bine factorilor externi.
Aceste tratamente includ utilizarea de produse specifice sau tehnici pentru a reduce semnele îmbătrânirii pielii, precum ridurile si lipsa de fermitate. Aceste tratamente pot include injecții cu substanțe precum acid hialuronic sau botox, diverse proceduri de lifting facial.
Utilizarea laserului în tratamentele faciale poate viza reducerea semnelor de îmbătrânire, îmbunătățirea texturii pielii, tratarea petelor pigmentare sau eliminarea părului nedorit.
Terapia cu lumină LED utilizează diferite culori de lumină pentru a trata diferite probleme ale pielii, cum ar fi acneea sau semnele de îmbătrânire.
Este pentru a oxigena și a purifica pielea, ceea ce poate contribui la o piele mai luminoasa, poate trata acneea și alte probleme ale pielii.
Ultrasunetele stimuleaza productia de colagen și a ajuta la tonifierea pielii și la atenuarea ridurilor.
Aceste tratamente îmbunătățesc fermitatea pielii și reduc aspectul ridurilor.
Aceste tratamente sunt folosite pentru a reduce ridurile și pentru a reda volumul feței. Botox-ul relaxează mușchii feței, iar fillerele umplu ridurile și conturează anumite zone ale feței.
În general, este important să urmezi o rutină de curățare a feței de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru a menține sănătatea pielii. Intr- un tratament facial curatarea este primul pas, chiar inaintea asa- numitului diagnostic de ten.
Acest prim pas deschide porii și pregăteste pielea pentru curățare.
Produsul de curățare trebuie sa fie adecvat tipului de piele, care de regula este specificat pe ambalajul produsului. De exemplu, pentru pielea uscată se alege un produs hidratant, în timp ce pentru pielea grasă un produs care controlează producția de sebum. Exista mai multe tipuri de produse de curatire, unele avand rol si de produse de demachiere. Acestea pot fi: emulsii, denumite frecvent ‘lapte de curatire”; crème, eficiente mai ales pentru indepartarea machiajului; lotiuni micelare; geluri sau spume de curatat, preferate mai ales de barbati.
In general, produsul de curățare se aplica pe față și se masează ușor în mișcări circulare, exceptie face apa micelara care se poate aplica pe dischete de curatare si cu acestea se sterge usor toata fata. Asigură-te că acoperi toate zonele feței, gatului si decolteului. Apoi, clătește cu apă călduță sau cu ajutorul unei dischete demachiante umezite.
Intr- un tratament facial, doar dupa eliminarea impuritatilor tenului si a machiajului, se poate realiza o “citire” corecta a tenului cu toate problemele lui. In spa, ca si oaspete, esti invitat/ă sa spui cum se simte pielea ta si cum ai vrea sa se simta dupa tratament.
Aplicarea unui toner poate ajuta la restabilirea pH-ului pielii și acesta are calitatea de a elimina si ultimele resturi de machiaj. De asemenea, tonerul pregateste tenul pentru pasii ulteriori.
Nu uita să aplici o cremă hidratantă adecvată tipului tău de piele pentru a menține pielea catifelată și hidratată.
Dimineața aplică o cremă cu protecție solară pentru a proteja pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV.
Poți utiliza produse de curățare echilibrate, care mențin un nivel optim de hidratare.
Optează pentru produse de curățare fără parfum și evită frecționarea agresivă. Toate ingredientele trebuie sa fie delicate cu pielea si sa o calmeze.
Folosește un produs de curățare care controlează producția de sebum, evita sapunurile obisnuite care nu respecta ph- ul normal al pielii.
Alege produse de curățare hidratante și evită- le pe cele care conțin alcool sau parfumuri.
Exfolierea este un proces de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii pentru a-i conferi un aspect mai strălucitor, mai uniform și mai sănătos. Exfolierea poate fi realizată cu ajutorul unor produse cosmetice, sau cu perii sau bureți exfolianți.Exfolierea ajută la stimularea regenerării celulare, la desfundarea porilor și la îmbunătățirea texturii pielii.
Există două tipuri principale de exfoliere:
Acest tip de exfoliere implică utilizarea unor produse chimice, precum acizii alfa-hidroxi (AHA), acizii beta-hidroxi (BHA) sau anumite enzime, care dizolvă celulele moarte de la suprafața pielii. Acest proces este mai puțin agresiv și poate fi potrivit si pentru persoanele cu piele sensibilă.
Acest tip de exfoliere se bazează pe utilizarea unor particule abrazive pentru a îndepărta celulele moarte, sau a diferitelor materiale rugoase. Este important să folosiți o presiune blândă și să evitați frecarea excesivă pentru a nu irita pielea.
Persoanele cu piele sensibilă ar trebui să fie mai precaute în alegerea produselor exfoliante și să evite exfolierea agresivă.
Exfolierea excesivă poate duce la iritații și poate deteriora stratul protector al pielii. Este important să nu exfoliați prea des, în funcție de tipul de piele. Cat de des exfoliem tine cont si de varsta, pielea mai matura se regenereaza intr- un ritm mai lent decat pielea tanara.
După exfoliere, pielea poate deveni mai sensibilă la radiațiile UV, deci este crucial să aplicați o protecție solară adecvată. Cel mai bine este sa exfoliati seara inainte de culcare.
o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de preferințe, dar si de tipul de exfoliant.
Persoanele cu piele sensibilă ar trebui să evite exfolierea prea agresivă și să foloseasca doar produse concepute special pentru pielea lor.
Persoanele cu piele grasă pot beneficia de exfolierea regulată pentru a controla producția excesivă de sebum și a preveni apariția coșurilor. Exfolierea chimică cu acid salicilic (BHA) poate fi potrivită.
Pentru pielea uscată, exfolierea ar trebui să fie mai blândă. Exfolierea chimică cu acid glicolic (AHA) sau exfolierea mecanică cu particule fine ar putea fi alegeri bune.
Este întotdeauna recomandabil să consultați un dermatolog pentru a primi recomandări personalizate.
Masajul facial intr- un tratament facial este o etapa relaxantă și terapeutică care implică manipularea delicată a mușchilor și țesuturilor feței, gâtului si decolteului, pentru a îmbunătăți circulația sângelui, a oxigenului și a nutrienților către piele, precum și pentru a reduce tensiunea și stresul.
Înainte de a începe masajul facial, pielea trebuie curățată si exfoliata pentru a elimina orice urme de machiaj, murdărie și uleiuri în exces si celulele moarte.
Terapeutul aplica si intinde uniform pe toata suprafata fetei, gatului si decolteului produsul ales pentru masaj, prin miscari de netezire si de efleurage usoare. Poate utiliza uleiuri imbogatite in esențiale sau creme speciale pentru a facilita mișcările netede și pentru a hidrata pielea.
Tehnicile de masaj sunt variate, cum ar fi, presiunea ușoară, mișcările circulare, loviturile ușoare sau frământările pentru a stimula circulația sângelui și pentru a relaxa mușchii feței și gâtului. Acestea se aleg in functie de obiectivele tratamentului si se pot concentra pe drenaj, tonifiere, relaxare, detensionare, calmarea inflamatiei etc. Un curs de masaj poate include invatarea a nu mai putin de 90 de miscari.
Terapeuții specializati pot folosi tehnici specifice de masaj pentru a stimula punctele de presiune pentru a reduce tensiunea și pentru a promova relaxarea.
Si aceste zone sunt incluse pentru a reduce tensiunea, a îmbunătăți mobilitatea gâtului, iar decolteului I se acorda atentie speciala pentru ca pielea este mai subtire si delicata si aici.
Pietrele calde sau reci, role sau Gua Sha din quartz, comprese umplute cu plante inmuiate in ulei caldut, toate sunt accesorii foarte apreciate care fac din masajul facial o experienta de neuitat si sporesc beneficiile.
Masajul facial ajută la reducerea stresului și a tensiunii musculare, promovând o stare generală de relaxare.
Stimularea circulației sângelui poate aduce mai mulți nutrienți și oxigen la nivelul pielii, îmbunătățind aspectul acesteia.
Masajul poate contribui la creșterea producției de colagen, care este esențial pentru elasticitatea pielii.
Masajul facial poate reduce umflarea feței și ochilor, eliminând aspectul obosit.
Prin stimularea circulației si tehnici de drenaj, masajul ajuta la eliminarea toxinelor din piele.
Dacă ai pielea foarte sensibilă sau diferite afecțiuni dermatologice, consulta un specialist înainte de a face un masaj facial.
Informati terapeutul despre eventualele alergii si asigurați-vă ca acesta folosește produse de masaj cu ingrediente sigure.
Nu mergeți la masaj facial dacă aveți răni deschise, iritații sau infecții cutanate pe față.
Pielea normală sau uscată poate beneficia de un masaj facial regulat pentru a menține hidratarea și elasticitatea pielii.
Pentru pielea grasă se folosesc emulsii mai usoare si tehnici care nu stimuleaza excesiv, iar tenul acneic nu se maseaza pana dupa vindecare.
Pentru pielea sensibilă se folosesc produse și tehnici blânde.
Mastile si peelingul sunt doua proceduri de infrumusetare a pielii care pot imbunatati aspectul si sanatatea pielii. Daca sunt parte a unor tratamente spa complete, acestea, impreuna sau separat in functie de tipul tratamentului, reprezenta etapele de tratament intens, ce beneficiaza de ingrediente in concentratii mai mari.
Mastile faciale sunt produse cosmetice sau remedii naturale aplicate pe fata pentru a imbunatati aspectul pielii. Acestea pot include ingrediente precum argila, uleiuri esentiale, alte ingrediente cosmetice naturales au de sinteza, cu efecte dovedite asupra pielii, chiar fructe, iaurturi in formule hand- made.
Acestea pot fi:
Cele mai cunoscute asemenea masti sunt cele din argile. Acidul salicilic este de asemenea un ingredient cunsocut. Masca ajuta la curatarea porilor si eliminarea impuritatilor si excesului de sebum de pe suprafata pielii.
Unele masti pot ajuta la hidratarea pielii si la pastrarea nivelului optim de umiditate. Poate ingredientul cel mai cunoscut in acest moment care asigura hidratare intense este acidul hialuronic, alaturi de uree, glicerina, provitamina B5 s.a.
Pentru tenurile care au deficit de substante nutritive, uleiurile de migdale, jojoba, shea, avocado, masline, vitaminele A si E, extractele anti- oxidante de rodie, trandafir, acai, fac minuni. De asemenea, colagenul care este o proteina, omega-3, omega-6, peptidele, sunt constituienti important.
Acestea sunt formule care lupta cu trecerea timpului si pot contine: resveratrol, seleniu, vitaminele A, B, C, E, coenzina Q10, polifenoli din plante.
Peelingul chimic este o procedura in care se utilizeaza solutii chimice pentru a exfolia din stratul superior al pielii. Acestea sunt pe baza de: acid glicolic, acid lactic, acid kojic, acid salicilic, s.a. Aceste proceduri se pot face doar de catre persoane specializate. In tratamente acestea se combina cu aplicarea ulterioara de masti calmante pentru piele.
Ambele proceduri pot contribui la netezirea si uniformizarea pielii, imbunatatind aspectul general al tenului.
Peelingul chimic poate stimula productia de colagen, ceea ce poate reduce aspectul ridurilor si liniilor fine.
Peelingul chimic poate ajuta la curatarea porilor si la reducerea acneei si a punctelor negre.
Estomparea petelor pigmentare si uniformizarea culoriii pielii este un efect important.
Unele persoane pot avea pielea sensibila sau pot dezvolta iritatii sau arsuri in urma unui peeling chimic. Este important ca aceste proceduri sa se faca doar de specialist sau medic.
Daca nu sunt executate corect aceste peelinguri chimice, se pot dezvolta modificari de pigmentare a pielii in urma acestor proceduri, cum ar fi pete mai inchise sau mai deschise decat restul pielii.
Dupa un peeling chimic, este crucial sa evitati expunerea excesiva la soare si sa folositi protectie solara pentru a preveni leziuni suplimentare ale pielii. Pielea devine mai predispusa la asemenea leziuni.
Persoanele cu ten gras pot beneficia de masti si peelinguri care controleaza excesul de sebum si reduc acneea.
Pentru pielea uscata se aleg masti hidratante sau peelinguri chimice mai blande pentru a evita agravarea uscaciunii pielii.
Daca aveti pielea sensibila, se evita peelingurile chimice concentrate si se opteaza pentru mastile naturale cu ingrediente blande.
Pentru pielea matura, peelingurile chimice pot ajuta la reducerea ridurilor si la stimularea colagenului pentru un aspect mai tanar.
Tratamentele faciale regulate alaturi de o ingrijire cotidiana corecta si consecventa asigura un ten sanatos, radiant si cresterea stimei de sine. Depinde doar de tine cum vrei sa imbatranesti, iar in tratamentele faciale poti avea un aliat de nadejde pentru a inainta in varsta frumos.
Nu exista o varsta anume pentru a incepe sa mergi la spa pentru un tratament facial. Obiceiurile bune se invata de timpuriu.
Informeaza- te despre tratamentele faciale disponibile si alege ceea ce se potriveste pentru varsta ta sau conditia pielii tale, consulta un specialist sau un dermatolog daca ai nevoie de sfaturi.
Este important să discuți cu un specialist în îngrijirea pielii sau cu un dermatolog pentru a determina care tratament facial este potrivit pentru nevoile și obiectivele tale, in special daca ai anumite probleme de piele. De asemenea, trebuie să ai grijă de pielea ta acasă, urmând o rutină regulată de îngrijire a pielii și protejându-te de expunerea excesivă la soare pentru a menține un aspect sănătos al pielii.
Tratamentele faciale sunt solutia atat la problemele de sanatate ale pielii cat si la diversele imperfectiuni si alterari ale aspectului tenului nostru.
Chipul este nu numai oglinda sufletului dar si un barometru al starii de sanatate. Spaurile sunt un loc sigur unde poti beneficia de tratamente faciale si ocazii cu care poti descoperi alaturi de terapeutul tau primele semne ca trebuie sa mergi la un control medical.
Cand iti este mai greu sa lupti cu stresul, aminteste- ti ca un tratament facial poate fi exact solutia de care ai nevoie!
Specialist Spa