Ce inseamnă SPA? SPA inseamna mai mult decat niste facilitati (piscine, saune), un meniu de tratamente spa si niste produse.
Destindere pentru muschi si minte, relaxare totala, rasfat al trupului si confort al spiritului – SPA-ul este toate aceste lucruri la un loc. Termenul care desemneaza locatia in care gasesti toate acestea provine din abrevierea unei expresii latine: Sanitas Per Aquam – Sanatate prin Apa. Si asa cum arata si numele, SPA-ul a fost la inceput un loc al hidroterapiei. Romanii, mandri succesori ai grecilor, au pus bazele acestui SPA, infiintand primele centre de intretinere in care se folosea apa in folosul sanatatii. Poti citi in articolul despre istoria spa mai multe detalii.
Alegerea corecta a centrului spa este esentiala pentru a obtine acea stare de bine dupa care tanjesc clientii wellness: ei trebuiesc trimisi in centre care sa indeplineasca un cumul de criterii – dintre care cele mai importante sunt: personalul si atmosfera spa – conceputa pentru a relaxa toate simturile: vaz, auz, miros, gust si tactil.
Frecventarea unui Spa iti ofera timp pentru tine insati. Pentru a te relaxa, a te revigora si a lua o pauza de la stresul cotidian si, nu in ultimul rand, pentru a te rasfata. Experienta Spa incepe chiar de la intrarea intr-un astfel de centru, prin atmosfera pe care o degaja: muzica, arome, decor, lumina. Acesta atmosfera iti trezeste toate simturile, fara a le agresa insa. Intalnesti aici forma cea mai blanda si armonioasa de sunete, culoare, aroma de ceai, esente naturale, parfumuri, lumina, texturi si culoare. Odata ce ai patruns in sala de tratament, ai de a face cu uleiuri, creme, paste calde si alte ingrediente delicioase care te fac sa continui experienta multisenzoriala.
Unde nu numai ca primesti sanatate, dar, in plus, toate simturile sunt relaxate:
In plus, in SPA trebuie ca prin experienta pe care o traiesti sa simti un efect pe toate planurile:
La un spa poti beneficia pe langa aceste terapii, de ritualuri aparte ce se realizeaza dupa aceeasi reteta in toate institutiile. Sau, dimpotriva, sunt tratamente spa semnatura, proprii unui anumit centru Spa. Ritualurile includ de obicei:
Masajul in general are atat un efect de relaxare, cat si unul terapeutic. Te scapa de durerile locale, te elibereaza de stress si iti favorizeaza circulatia sangelui. Acest aspect avand beneficii multiple asupra sanatatii. Totodata, prin uleiurile sau cremele folosite la masaj, pielea este hranita si hidratata in profunzime. Iar simtul tau olfactiv se bucura de aromaterapie.
Pe langa masajele terapeutice (spate si gat, de exemplu) si de relaxare, sau masajele care provin dintr-o filosofie veche de mii de ani (ex. masajul ayurvedic, polinezian care difuzeaza si canalizeaza fluxul energetic in corp si spirit, aducand liniste si imbunatatind tonusul) – care au consacrat Spa-urile, alte trei elemente sunt frecvent intalnite dintr-un centru spa: sauna si hammamul si hidroterapia.
Exista mai multe tipuri de sauna (uscata, cu infrarosu, aromosauna…). Iar fiecare raspunde anumitor preferinte. Indiferent de sauna aleasa, efectele ei sunt: inlaturarea tensiunii musculare, detoxifierea, stimularea arderii grasimilor si intarirea sistemului imunitar.
Hammamul este baia turceasca sau sauna umeda – cu aburi si are si avantajul ca deschide porii pielii, curatand-o de impuritati.
Hidroterapia: un bazin cu apa de intre 37 si 40 grade Celsius, filtrata, tratata si improspatata in permanenta. Acest bazin este plin de bule produse prin injectia apei sau a aerului. Bulele au efect hidromasant. Acest bazin poate fi instalat in exterior sau in interior. Iar in el se poate relaxa o singura persoana sau mai multe.
Spa-ul este un spatiu destinat regenerarii si repaosului, dar si meditatiei. Pentru acesta activitate au fost amenajate zonele de relaxare si meditatie. Spa-ul este caracterizat de un concept holistic, care trateaza omul in globalitatea sa.
Conceptul este fondat pe ideea ca sanatatea si starea de bine pot fi realizabile doar prin armonia corpului si a spiritului. Wellness-ul inglobeaza terapiile prin apa, dar si masajul, cu exercitiile fizice (de exemplu Pilates), tratamentele corporale, precum si alimentatia.
Beneficiile generale ale terapiilor spa, conform studiilor stiintifice:
Ce înseamnă SPA? Sunt oaze de liniste si pace in aglomerari urbane si ni se adreseaza tuturor, in principal din cauza timpului limitat pentru activitati si calatorii de reincarcare a energiilor pierdute. Astepta-te sa gasesti:
Mai rar, dar poti gasi si servicii de:
Un Centru SPA dintr-un hotel ofera servicii Spa clasice, cu componente de wellness, fitness si variante de meniuri Spa cuisine la alegere. Pot fi chiar in interiorul hotelului, dar si adiacente.
Pe langa clientii aflati in vacante care cauta relaxarea, sunt locuri preferate de segmentul de business. Spa-ul ofera relaxare si posibilitatea sa-ti recuperezi rapid energia.
Cand hotelul este in centrul unui oras, atunci Spa-ul capata si caracteristicile unui Spa de relaxare, pe langa clientii hotelului deservind si localnicii in cautare de liniste si relaxare.
Sunt Spa-uri care in general ofera si o sursa de apa minerala, termala sau apa de mare, folosita in tratamente de hidroterapie. Daca mergi in statiuni balneare, beneficiezi implicit si gratuit de factorii naturali de cura, de terapia cu aer.
Nu e necesar sa avem probleme de sanatate ca sa le vizitam. Motivul vizitei poate fi relaxarea, imbunatatirea starii de bine si preventia. Europa e bine-cunoscuta pentru izvoarele minerale, iar Romania detine 1/3 dintre ele.
In aceasta categorie intra institutii servite de persoane individuale sau grupuri – medici, al caror scop este de a furniza servicii medicale, de wellness si infrumusetare, intr-un mediu care integreaza si serviciile Spa, pe langa tratamentele de medicina conventionala. Cateodata ofera si terapii complementare.
isi propun sa ofere oaspetilor lor solutii pentru imbunatatirea stilului de viata si a starii de sanatate, prin servicii Spa, fitness si diverse programe wellness educationale.
Aceste Spa-uri ofera cazare si exclusiv Spa cuisine. In plus fata de hotelurile cu spa, destinatiile Spa & wellness ar trebui sa includa si:
Alte forme de centre unde te poti bucura de servicii spa: Centre Wellness, Centre Detox, Salon spa
Atunci cand vrei sa te programezi la spa, consulta si pagina de Oferte speciale pe care o actualizam in fiecare luna.
Viziteaza si pagina SPA Romania pentru a-ti alege centrul spa in functie de judet / localitate
Ti-am facut pofta de spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa partenere!
Surse studii:
The Touch Research Institute, University of Miami, www.miami.edu/touch-research
Global Wellness Institute, www.wellnessevidence.com
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/massage
Consultant Spa