/
/
Tipuri de saune, beneficii si contra-indicatii

Tipuri de saune, beneficii si contra-indicatii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Tipuri de saune, beneficii si contra-indicatii
Tipuri de saune, beneficii si contra-indicatii

Ce este o saună?

Terapiile cu căldură au fost și sunt in continuare folosite pentru vindecare și menținerea unei stări  optime de wellness, datând chiar din timpul greciilor antici, romani, și mayași. Sauna este pur și simplu o cameră mică sau mai mare, concepută special pentru a ajuta procesul transpirației. Ba mai mult, știința stă la baza saunei, iar medicina modernă a dovedit numeroase beneficii clinice absolut deosebite.

Diferite tipuri de saune

Astăzi, saunele sunt o parte de zi cu zi a multor culturi, de la saunele în aer liber Finnish suedez, la jjimjilbangs coreean, și sento japonez. Variatele tipuri de saune uscate și cu aburi (sau umede), precum și cele mai recente saune cu infraroșu, toate oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, chiar și după doar câteva minute pe zi de utilizare. Utilizatorii resimt o transpirație profundă, sănătoasă, în general, ameliorează stresul, reduce tensiunea musculară, și oferă un sentiment general de relaxare și stare de bine.

De-a lungul timpului, au fost inventate diferite tipuri de saune uscate și umede, împreună cu cele mai recente și moderne saune cu infraroșu care oferă căldură directă organismului față de încălzirea aerului și a temperaturii camerei cum se întămplă in cazul celorlalte saune.

Iată o privire de ansamblu să ne familiarizăm cu principalele tipuri de saune atunci cănd avem de gând să le adoptăm pentru un stil de viață mai sanătos. 

∞      Saunele uscate sunt încălzite cu foc, pietre fierbinți, gaz sau electricitate

∞      Saunele cu aburi generează abur prin aplicarea apei pe elementul de încălzire (mai sunt cunoscute sub denumirea de baie de abur, hammam – sauna umeda in care poti face si tratamente (ex. ritualul hammam)

∞      Saunele cu infraroșu utilizează încălzitoare cu infraroșu pentru a emite lumină care oferă căldură radiantă absorbită de suprafața pielii

Alte tipuri de saune:

Tipuri de Saune cu infraroșu:

Saunele cu infraroșu oferă căldură directă prin intermediul luminii infraroșii și la temperaturi mai scăzute față de saunele uscate și umede care încălzesc aerul pentru a crește temperatura camerei.

∞      Saune cu infraroșu în apropiere

∞      Saune cu infraroșu îndepărtat (FIR)

∞      Saune cu spectru complet cu infraroșu

Ce se întâmplă în organism?

Indiferent de tipul de terapie a saunei pe care o alegeți, și indiferent de nivelul de umiditate, efectele asupra organismului sunt similare, de a crea o varietate de beneficii bine documentate în sănătate, cum ar fi:

  • eliberarea de endorfine, în plus față de
  • dilatarea vaselor de sânge pentru a îmbunătăți circulația și fluxul de sânge.

În funcție de durata utilizării saunei, veți vedea:

  • îmbunătățiri ale circulației care sunt similare cu efectele exercițiilor moderate. 
  • Ritmul cardiac poate crește la 100 la 150 bătăi pe minut
  • eliberarea hormonului de crestere creste fel de mult cu 200 la 300%. 
  • Utilizarea saunei poate de asemenea sa îmbunătățeasca performanțele atletice și rezistența datorită acestei creșteri a circulației sangvine.

10 Beneficii clinice dovedite pentru sănătate ale utilizării saunei

1.      Căldura s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra mitocondriilor, „bateriile”  care alimentează celulele, ajutând organismul să producă în mod natural mai multă energie și să rămână în formă.

2.      Regenerarea celulelor înseamnă cumva că încetinești procesul de îmbătrânire. Și dacă nu sunteți destul de convinși, puteți verifica un studiu care s-a făcut pe parcursul a 20 de ani în care s-a dovedit că bărbații finlandezi care leagă două-trei sesiuni de saună pe săptămână, au un risc de 23% mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

3.      Expunerea de zi cu zi la metale grele potențial toxice printr-o varietate de surse înseamnă că, chiar și persoanele cele mai atente pot deține toxine în organism. ’’Scăldatul’’ regulat in saună ajută la eliminarea unor metale si toxine, cum ar fi arsenicul, plumbul și mercurul.

4.      Reduce tensiunea arterială. Căldura saunei ajută la lărgirea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației, ceea ce reduce tensiunea arterială.

5.      Îmbunătățirea fluxului sanguin de la condiționarea hipertermică (condiționarea termică) trimite mai mult sânge la inimă, ceea ce duce la o creștere a volumului plasmei și celulelor roșii din sânge. Acest proces oferă mai mult oxigen în tot corpul, alimentând performanța atletică.

6.      Îmbunătățește funcția musculară și de recuperare. Deoarece creste fluxul de sânge mai mult iar oxigenul este livrat prompt in tot corpul, muschii cresc în dimensiune și ruperea fibrelor musculare este diminuată. 

7.      Este demonstrat că utilizarea regulată a saunei poate:

  • reglementa pofta de mâncare,
  • crește metabolismul, și 
  • îmbunătățește utilizarea oxigenului,
  • ajuta la pierderea în greutate datorită reducerii grăsimii corporale ci nu a pierderii masei musulare.

8.      Factorul neurotrofic derivat din creier, crește cu utilizarea regulată a saunei. Se activeza creșterea noilor celule ale creierului, menținând mai bine celulele existente și îmbunătățind neuroplasticitatea – procesul creierului pentru formarea de noi conexiuni neuronale.

9.      Stimulează sistemul imunitar. Expunerea la căldura saunei stimulează celulele care prezintă antigen, împreună cu eliberarea citokinelor, si stimuleaza astfel sistemul imunitar natural al organismului.

10.   Sănătatea emoțională și starea de spirit sunt bine influențate. Când corpul și creierul sunt sănătoase, detoxifiate, și destresate, datorită endorfinelor, starea de spirit generală și sănătatea emoțională se îmbunătățește.

3 tratamente SPA renumite care se pot face in saune:

Sauna – Contra-indicatii

Din cauza căldurii extreme, anumite persoane ar trebui să evite utilizarea saunei de orice tip, inclusiv femeile gravide și cele cu condiții specifice de sănătate, de exemplu cei cu tensiune arterială și afecțiuni cardiace.

Ca orice altceva in viață, echilibrul și moderația sunt esențiale și desigur să nu uitați că este întotdeauna înțelept să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe diverse tratamente cu sauna.
Vă urez o sănatate deplină!

Larisa Marinica

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Email: spawellness@yahoo.com

Mobil: 0761101595

Pagina FB: Wellness 4 People – https://www.facebook.com/Terapiicorporale.SpaSpecialist.Yoga.SpaManagement

Subiecte:Terapii

Cu drag,

Larisa Marinica

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Email: office@desprespa.ro
Tipuri de saune, beneficii si contra-indicatii
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Larisa Marinica

Larisa Marinica

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *