In centrul orașului Sovata, era o casă veche. O familie de berze își făcuse cuib pe acea casa și ani la rând au tot venit acolo. Lumea se obișnuise cu ele.
Când s-a demolat casa pentru un magazin, localnicii s-au gândit să construiască ceva înalt în apropiere, ca să le permită berzelor să-și refacă cuibul. Au făcut acest ceas și au așteptat cu nerăbdare întoarcerea pasărilor.
Berzele au revenit si spre bucuria orășenilor chiar și-au construit cuibul pe noul ceas, după cum se vede și in poză.
In momentul în care ghidul ne-a povestit asta, am simțit ca mi se umplu ochii de lacrimi. Deja vizitasem cele mai multe dintre locurile despre care o sa-ti povestesc mai jos, dar după ce am auzit povestea ceasului si a berzelor, am înțeles mai bine că oamenilor de aici le pasă. De aceea Sovata arată atât de bine, de aceea au amenajat alei balneare, astfel încât să te plimbi cât mai mult, si să te bucuri de toți factorii naturali de cura – si de aer, si de izvoarele care curg pentru oricine vrea să ia apa de la ele, de lacurile sărate, de pădure si priveliști.
Să te întorci acasă mai sănătos, mai odihnit, mai in forța decât erai când ai plecat.
Sovata apare menționată pentru prima dată ca loc vindecător într-un document din 1597, dar abia in 1850 devine stațiune balneara.
Azi, Sovata este împărțita în trei zone:
Drumul Sării
Chiar vis-a-vis de hotelurile Ensana – unde poți face tratamente balneare si / sau de relaxare cu nămolul si apa sărată din Lacul Ursu – cum ti-am povestit saptamana trecuta – aici, începe Drumul Sării.
S-au amenajat 6 alei de cura de 2,8 kilometri, 16 locuri de popas, 5 foișoare si Turnul Belvedere care are 28m înălțime. Pe aceste alei poți să faci o plimbare printre lacuri sărate, masive de sare si multa vegetație.
„Statiunea Sovata beneficiaza de bioclimat sedativ, de crutare, caracterizat prin valori moderate ale temperaturii aerului, umiditatii, a presiunii atmosferice, un nivel crescut de oxigen si aeroioni negativi, motiv pentru care plimbarile in natura – cura de teren sunt foarte indicate. Organismul nu este obligat la eforturi mari de aclimatizare, dimpotriva, sistemul nervos si cel endocrin reintra in echilibru, efect deosebit de benefic în caz de insomnie cronica, oboseala cronica, surmenaj, alte dezechilibre neuro-psiho-endocrine generate de ritmul haotic al vietii cotidiene” ne-a explicat Dr. Cristina Jeremias, directorul medical Ensana Hotels.
Noi ne-am plimbat pe două dintre alei. Prima – în jurul Lacului Ursu, pe-înserat, chiar in ziua in care ajunsesem. Era liniște. Pană când a început sa măcăie o rață cam răgușită, de care inițial ne-am speriat îngrozitor pentru că nu ne-am dat seama ce se aude si am presupus fără să ne gandim prea mult că este un urs . Apoi a zărit-o cineva pe lac si ne-am liniștit.
Pe cel de-al doilea traseu am pornit de la izvorul cu cea mai sărată apa din Sovata (apa pe care localnicii o folosesc pentru murături, conservarea carnii etc.), am trecut pe lângă Turnul de Belvedere – dar din păcate era ceata așa că n-am mai urcat in el – si am ajuns, printr-o pădure deasa, întâi la lacul Mierlei si apoi din nou, la Lacul Ursu.
Plimbarea a fost foarte plăcută, chiar daca ne-a plouat tot timpul. Am rămas cu gândul la celelalte patru trasee si mi-am propus să mă întorc acolo la vară, sa pot completa acest articol cu poze mai relevante si edificatoare pentru cat de fain este acest drum.
Pe parcursul plimbărilor, am remarcat că totul este construit din lemn de stejar si brad – care sunt materiale la îndemâna în aceasta zona.
Ghidul ne spunea că în majoritatea locurilor unde au amenajat foișoarele, drumul, nu se putea ajunge cu utilaje, așa că s-au folosit tehnici de construcție ca acum sute de ani.
Intr-una din zile ne-am plimbat si prin Canionul de Sare.
Conform prognozei meteo, ar fi trebuit sa fie soare. In realitate, a plouat non-stop si a fost si ceată. E drept că la sfârșit bocancii erau plini de noroi si pantalonii pătați până spre genunchi, dar cu toate astea, plimbarea a meritat fiecare strop de ploaie si noroi.
este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Rezervația naturala se întinde pe 66 hectare.
Doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată si nămol etc. Pereți abrupți de sare, și se pare ca sunt și stânci de sare albe, spectaculoase – dar noi n-am ajuns la ele pentru ca era mult prea mult noroi.
Exista și specii de plante care cresc pe aceste soluri sărate – ceea ce este o excepție.
Canionul de Sare s-a format şi datorită săpăturilor rămase după exploatarea sării. S-au umplut cu apă de ploaie – iar asta le-a dizolvat, lărgindu-le.
S-au transformat în adevărate lanțuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund.
Accesul in salina se face cu un autocar. Autocarul merge 1 km si ceva pana la intrarea propriu-zisa in salina.
Dar după aceea, trebuie să cobori 260 trepte ajungi in partea vizitabila a salinei Praid. Atenție, nu există lift si la ieșire trebuie să urci alte treptele.
Daca ai un bagaj mai voluminos, găsește o soluție să-l lași afară sau in alta parte, pentru că intrarea si ieșirea sunt in locuri diferite.
Culoarele din salină sunt standard – au o lățime de 20 m, o înălțime cam de 14 – 16 m si o lungime de mai multe sute de metri.
Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius. Cred ca este cea mai călduroasa salina in care am fost pana acum. Poate si pentru ca e la o adâncime de doar 120 m.
Au aproximativ 650 000 clienți / an. Vara intra cam 3000 persoane/zi.
In salina poți face tot felul de activități, ceea ce e excelent pentru cei care merg în scop de tratament cam 6-8 ore/zi, 21 zile. Tot in salina poți sa te si antrenezi pentru atletism sau alte sporturi.
Iar vara se poate merge si la lacul cu apa sărată care e chiar lângă salină.
Sovata este unica prin combinația de masive de sare, salbie de lacuri sărate, dar si lacuri mlăștinoase cu apa dulce, aer pur, nămolul din Lacul Ursu si vegetație extrem de abundentă în ciuda solului sărat.
Pe glob, oriunde exista masive de sare, vegetația este săracă sau zona este complet arida, deșertică.
Dar aici vegetația este verde chiar si iarna.
Apa sărată si nămolul sapropelic din Lacul Ursu, la care se adaugă climatul, fac din Sovata o adevărata binefacere pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, tiroidiene, respiratorii și dermatologice.
Este un loc care îți aduce odihnă și stare de bine, indiferent de vârstă sau dacă alegi să mergi pentru relaxare sau tratament.
Mie mi-a mers la suflet acest press-trip în care am combinat plimbările cu tratamentele spa & balneo.
Ioana Marian,
fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro