Terapii de relaxare – Oboseala, surmenajul si deprimarea pot da tarcoale oricui la un moment dat. Iar cand creierul nu mai suporta acest regim agresiv, pentru a evita tulburarile ca oboseala cronica, insomnia sau angoasa, e momentul sa faci o pauza. Daca ea nu da rezultate, metodele medicale de relaxare te pot ajuta.
In general relaxarea presupune metode pasive, in timpul carora nu facem nimic decat sa ne intindem relaxati si sa meditam. Totusi exista si asa-numita relaxare dinamica ce se realizeaza cu ajutorul exercitiilor in timpul carora suntem activi. In acesta categorie intra exercitiile de respiratie, de concentrare, in care subiectul trebuie sa invete sa isi inteleaga si sa isi asculte corpul, devenind constient de el.
Inainte de a fi prescrise tratamente specifice sau sedinte la specialist, relaxarea este o metoda simpla si eficienta pentru a trata anumite afectiuni. Iata care sunt acestea:
La nivel psihologic: insomnia, atacuri de panica, agorafobie, spasmofilie, depresie.
La nivel cardiovascular: hipertensiune arteriala, palpitatii, tahicardie.
La nivel respirator: raceala, tuse, dispnee.
La nivel urogenital si sexual: sindrom premenstrual, menopauza, tulburari hormonale, ejaculare precoce, tulburari de erectie si frigiditate.
La nivel digestiv: spasme ale esofagului, tulburari de transit intestinal: diaree sau constipatie, colon iritabil, gastrita sau ulcer.
Altele: sciatica, hipertiroidie, diabet, migrene si oboseala ocular.
Contraindicatii:
Persoane inconstiente care nu se pot controla
Boli grave: schizofrenie, tulburari cardiace, paranoia
Epilepsicii, persoane care au vertijuri.
Se bazeaza pe procesul de vizualizare intr-un ambient musical si permite eliminarea tensiunii, prin ascultarea muzicii. Harpa sugereaza rauri, fantani, iar cantecul pasarilor evoca vara, arborii si florile. Sustinut de muzica, practicianul evacueaza tensiunea fizica si psihica, datorata factorilor destabilizanti: hiperactivitate, stres, zgomot, cautand dimensiunea armonioasa a personalitatii pacentului.
Sedinta dureaza o ora si si se face in cadrul unui institut sau la un practician. In timpul ei se face un transfer de energie prin unirea mainilor. Pacentul este intins pe spate, cu ochii inchisi. Practicianul si pacientul se tin de maini, fara insa sa atinga restul corpul. Astfel are loc un transfer de energie intre el si pacient. Corpul primeste energia de care are nevoie, reactionand prin senzatii de caldura, de frig, de somnolenta. Senzatia de destindere este imediata. Metoda Reiki constituie una dintre numeroasele forme de apropiere ale bioenergiei.
Desemneaza faza meditatiei care favorizeaza destinderea corpului. Terapeutul elibereaza pacientul de angoasele trecului. Adesea aceasta metoda este folosita pentru a relaxa viitoarele mamici si a usura nasterea. In aceasta metoda nu se pune accentul pe trecutul pacientului si pe problemele lui din vechime, ci pe prezentul si viitorul acestuia.
Curentul sofrologic este inspirit de orient si face subiectul sa acceada la un nivel de constienta particulara, linie crepusculara intre veghe si somn. Este vorba de trecerea prin modificari ale etapelor de constientizare si prin modificarea nivelului de vigilenta. Ghidat de cuvintele terapeutului, subiectul se pregateste pentru un mod specific de respiratie si pentru anumite faze ale meditatiei care favorizeaza destinderea corporala.
Se realizeaza de catre specialist si in timpul ei toti muschii si nervii se relaxeaza. Pacientul accede la inconstientul sau pentru a trata probleme vechi, a caror sursa este adesea necunoscuta. Prin intermediul hipnozei se poate induce si o stare de relaxare. De cele mai multe ori, hipnoza se realizeaza de un psihiatru, dar poate fi facuta si de cardrele medicale generaliste sau de specialist care trateaza anumite forme de dureri sau stresul. Intr-un cadru medical, nu exista niciun pericol in practicarea hipnozei, influenta ei asupra inconstientului nostru nefiind atotputernica.
Pacientului ii este indusa o stare de somnolenta, respiratia lui se regleaza, iar muschii se relaxeaza. El se desprind incet, incet de mediul in care se afla, ramanand insa in contact cu practicianul. In urmatoarele 10 minute intra in hipnoza. Practicianul ii induce anumite sugestii, pentru a-l face sa se simta mai bine. Dupa aproximativ 30 de minute, medicul isi trezeste pacientul si ii cere sa vorbeasca despre senzatiile traite in timpul sedintei. Rezultatele incep sa apara dupa 4 sedinte.
Se bazeaza pe anumite principii invatate de la un terapeut. Focalizarea se face asupra plexului solar pentru a evacua durerea.
Reusita unei terapii de relaxare depinde de capacitatea de abandon a subiectului la tehnica propusa, de increderea lui in terapeut si de credinta in propriile forte.
Ti-am facut pofta de terapii wellness? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa wellness partenere!
Explorator Wellness Virtual