SPA pentru bebeluși. Cu bebe la Spa. Nu, nu e vorba despre terapiile SPA pentru viitoarele mamici, ci despre cele de care pot profita bebelusii. Nu trebuie sa te temi ca bebelusul tau e prea mic pentru a merge la SPA. Aceste terapii nu doar ca ii sunt recomandate, dar chiar ii fac si extrem de bine. Dar care sunt activitatile de care poate beneficia un bebelus? Este vorba despre masaj si inot.
In Europa, masajul pentru bebelusi este din ce in ce mai cautat datorita dimesiunii sale afective, de securitate si relaxante. Masajul linisteste bebelusii si favorizeaza somnul. El stimuleaza circulatia sangelui si cresterea armonioasa a bebelusului. Un bebelus poate fi masat imediat ce a implinit 7 saptamani, dar e recomandat sa nu il duci la spa mai devreme de a implini 4 luni. Pana atunci, poti practica aceasta activitate pentru bebe, chemand un terapeut acasa.
Pentru ca bebe sa se bucure din plin de masaj, trebuie sa fie indeplinite mai multe conditii. Camera trebuie sa fie incalzita la 25 de grade, iar bebe trebuie sa fie relaxat. Momentul potrivit este intre doua mese si dupa ce bebe a facut baie. Niciodata nu se face masaj dupa ce bebelusul a fost alaptat sau hranit cu biberonul. Camera trebuie sa fie discret luminata, iar muzica de relaxare sa aiba un volum moderat. Masajul trebuie sa se desfasoare pe o suprafata sigura pentru bebe, pentru a nu exista riscul sa alunece.
O sedinta de masaj pentru un bebelus ce a implinit 4 luni dureaza aproximativ 20 de minute. Dupa 12 luni, sedinta de masaj se poate prelungi pana la jumatate de ora. Dupa 2 ani, sedinta poate dura atata timp cat doreste bebe. Terapeutul se va spala pe maini inainte de a intra in contact cu bebelusul si le va usca. El nu trebuie sa aiba nicio bijuterie la maini.
La inceput, miscarile terapeutului vor fi blande, devenind pe parcurs mai intense. Masajul incepe prin masarea extremitatilor: maini si picioare. Terapeutul incalzeste in maini uleiul de masaj, inainte de a-l aplica pe pielea bebelusului. El va folosi un produs testat in prealabil, pentru a evita declansarea unei alergii. Pentru inceput, se va folosi un singur tip de ulei, combinatiile fiind permise cand bebe va mai creste. Printre criteriile de alegere a unui ulei pentru bebelusi se numara mirosul si textura lui. El trebuie sa fie usor pentru ca pielea sa nu fie suforcata de parfum. Uleiul din floarea soarelui este adaptat pentru pielea bebelusului. Se mai utilizeaza, ulei din samburi de struguri, din sambure de caisa, de jojoba si calendula. Uleiul de migdale dulci este contraindicat deoarece prezinta un risc ridicat de alergii. De asemenea, se va evita uleiul de arahide, nuca de cocos, nuci sau alte derivate.
Bebe se simte in largul sau in apa, amintindu-i de lichidul amiotic in care traia in interiorul uterului. O sedinta de inot la bebelusi este, mai intai de toate, un moment ludic. Nu este vorba despre un inot propriu-zis, ci despre o obisnuinta cu apa. Un copil poate invata sa inoate abia la 5-6 ani. Bebelusul poseda un reflex inascut de a se mentine in apa – el isi blocheaza respiratia si incepe sa dea din maini si din picioare. Sedinta de inot va fi supravegheata de un specialist asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Temperatura apei din piscina va avea 32 de grade, iar cea din aer 25 de grade. Sedintele de inot sunt recomandate micutilor care au implinit 4 luni. Piscina este contraindicata bebelusilor cu probleme respiratorii sau cardiovasculare, precum si celor care au otita recurenta.
O sedinta de inot dureaza 20 de minute pentru un bebelus intre 4 si 9 luni. Ea se desfasoara intr-un bazin destinat exclusiv bebelusilor, pentru a nu exista accidente. Bebelusul va purta un costum de baie cu scutec special de unica folosinta.
Pentru ca totul sa se deruleze asa cum trebuie, ia cu tine la piscine un biberon cu lapte, pentru a i-l da dupa sedinta de inot, un prosop moale, produse de toaleta: sapun, crema hidratanta, ser fiziologic si schimburi.
Joaca in apa il ajuta pe micut sa-si intareasca sistemul cardiac, circulator, respirator si osos. Apa il provoaca pe bebe sa isi controleze respiratia si miscarile, adaptandu-le mediului acvatic. Inotul stimueaza cresterea si dezvoltarea armonioasa.
Explorator Wellness Virtual