Sapunul isi are originile ancestrale in Orient. Nu e deloc intamplator faptul ca cele doua muzee consacrate sapunului se gasesc unul in Liban si celalalt in Germania, in cadrul unui complex dedicat culturii orientale.
Din marea varietate de produse similare, sapunul negru se individualizeaza in mod clar prin eficacitate. Popularitatea lui a dus la adoptarea si, mai tarziu, la mediatizarea intensa a sapunului negru in cultura franceza. Cu timpul el a devenit unul dintre pilonii cosmeticii orientale, fiind intalnit in spa-urile si institutele de infrumusetare din intreaga lume, dar si in cele mai luxoase sali de baie.
Sapunul negru este asemanator unui pate de masline negre sau verzi. In Algeria, acesta poarta denumirea de „saboun dzair”- „sapun de Alger”, in Tunisia – „sapun verde”, in Maroc „saboun beldi”: „sapunul tarii”, prin extensie, local sau artizanal. In secolul XIX Teophile Gautier il descria astfel: „bacanii isi incarca tarabele cu gramezi uriase de sapun negru cu un aspect dezgustator (arabii nu folosesc altceva)”.
Gratie continutului ridicat de vitamina E, sapunul negru este un adevarat balsam pentru piele si, chiar daca are un aspect mai putin atragator, eficacitatea si rezultatele sale sunt de-a dreptul uimitoare. Trebuie precizat ca acesta nu este un sapun clasic ci un produs aditional de igiena, avand un rol specific, foarte bine definit: el pregateste pielea pentru gomaj si este indisociabil de manusa kassa.
Desi este deja foarte cunoscut, sapunul negru e adesea intrebuintat gresit.
Mai intai petrecem 10 – 15 minute in hammam sau intr-o baie calda, apoi aplicam aceasta pasta gelatinoasa pe intregul corp si o lasam sa actioneze cateva minute. (Atentie, sapunul negru nu face spuma!) Dupa cele 4-5 minute, clatim bine pana cand pielea nu mai este alunecoasa. In acest moment porii sunt dilatati, epiderma fiind pregatita pentru gomajul in profunzime.
Kassa faciliteaza eliminarea impuritatilor, indepartand usor particulele maronii de piele moarta care se acumuleaza la suprafata epidermei. Pielea astfel curatata este perfect neteda, satinata, luminoasa si purificata. Nu doar corpul, ci si psihicul nostru va fi intr-o dispozitie de zile mari.
Calatoria noastra in inima hammam-ului continua cu Sapunul de Alep, manusa kassa si argila rassoul, dar despre ele vom vorbi in articolele viitoare.
Intre timp ar trebui sa stiti ca sapunul negru are darul de a imbunatati aspectul unghiilor pe care le albeste, in cazul in care sunt ingalbenite, si le fortifiaza.
Charme d’Orient ne ofera 2 variante de sapun negru – Traditional si Aromele Hammam-ului (imbogatit cu ulei esential de eucalipt). Diferenta dintre cele doua consta, in primul rand, in aroma si, in al doilea rand, in senzatia pe care o lasa la suprafata pielii.
Sapunul negru Aromele Hammam-ului induce impresia de racoare, gratie prezentei uleiului esential de eucalpit. Insa, daca sunteti insarcinate, ar fi bine sa evitati uleiul de eucalipt intrucat genereaza contractii.
Indiferent de varianta pe care o veti alege, rezultatul va fi unul de-a dreptul uimitor – o piele incredibil de fina, tonifiata si hidratata pe care veti simti mereu nevoie s-o mangaiati.
Explorator Wellness Virtual