/
/
Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC 

Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC 

Ultima actualizare în 14 Dec 2023
|
Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC
Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC Lakshmi

Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC. Despre Ayurveda se vorbeste si se povesteste mult in Romania, ceea ce a determinat ca o multime de terapii si ritualuri ayurvedice sa devina cunoscute in centrele spa din tara deja de cativa ani. 

Mai putin cunoscuta este tehnica Pedi Pudja, o metoda straveche de echilibrare in toate planurile, prin masajul picioarelor. 

Pedi Pudja reprezinta un ritual ayurvedic complex si este impartit in mai multe etape. 

In primul rand este de recomandat o mica analiza a ceea ce inseamna omul ca intreg, privit ca o entitate complexa, cu tot bagajul sau: energetic, emotional si fizic, atunci cand vine pentru prima data la terapie. 

Acest lucru poate fi realizat printr-un chestionar ayurvedic si prin toata cunoasterea terapeutului care efectueaza ritualul, trairile intuitive, toate ducand la ceea ce se numeste “constitutie doshica”. 

In functie de acest mic diagnostic, se pot alege produsele potrivite, ritualul fiind usor diferit in functie de starea fiecarei persoane. 

Conform principiilor ayuvedice, omul are la origini mai multe elemente, manifestate in ceea ce reprezinta stari dosha. 

Acestea sunt: 

 • starea vata, in care sunt cuprinse elementele aer si spatiu/eter, 
 • starea pitta cu elementele foc si apa si 
 • starea kapha cu elementele pamant si apa. 

In functie de programele vietii, de tot ceea ce experimenteaza, influentele din familie, societate, tot ceea ce se intampla in interiorul si exteriorul fiintei, acestea sunt diferite de la om la om, fiecare gasindu-se intr-o anumita proportie.

In terapiile ayurvedice se lucreaza aceste elemente, atfel incat sa se realizeze o reconectare la tot ceea ce inseamna natura atat senzorial cat si extrasenzorial, in fizic, mental, emotional, prin ghidare spirituala.

Ritual tibetan de reflexologie: SACRED PEDI PUDJA incepe cu o imbaiere a picioarelor, in apa cu uleiuri esentiale, saruri, plante.

In timpul ritualului, pe langa terapia manuala, se folosesc roci vulcanice, cristale pentru chakre, bolul tibetan si un instrument numit kansu vataki. 

In acest tip de reflexoterapie, echilibrarea se realizeaza prin activarea unor puncte energetice corespunzatoare organelor si chakrelor, numite puncte marma. 

Ce sunt aceste puncte marma? 

Un punct marma este o mica parte din corpul nostru in care se gaseste o adevarata comoara. Fiecare punct marma, din cele cate zeci de mii din care suntem constituiti, are:

 •  o constiinta proprie, 
 • o inteligenta care “il face sa stie ce are de facut”, aceasta fiind conectata la fiecare punct in parte si implicit la intreg egregorul de puncte. 

Toate elementele ce se regasesc in constitutia ayurvedica a corpului – pamant, apa, foc, aer, eter/spatiu, se regasesc in fiecare punct, iar in functie de multi factori care influenteaza viata fiecaruia:

 •  de lectii si experiente personale si colective, 
 • de modul de viata

acestea sunt in surplus sau in deficit, astfel ca omul sufera modificari in toate planurile vietii. 

Terapeutul lucreaza aceste puncte stimulandu-le in mod relaxant, cu manevre circulare in sensul acelor de ceasornic, folosind mantre tibetane si mudre, afirmatii cu vibratie inalta, cantari cu bolul tibetan, sunete specifice chakrelor, uleiuri esentiale si produse cu specific ayurvedic.

O terapie ayurvedica – cum este si Ritual tibetan de reflexologie: SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC, poate scoate la suprafata aceste stari, le poate aduce intr-un plan mai constient, apoi intensifica planul curatarilor in fiecare punct marma si implicit la nivel organic, atunci cand este cazul. 

In final terapia duce la atingerea unei stari de echilibru si armonie in propria fiinta si o stare de traire constienta in tot ceea ce se manifesta in exterior.

Pe langa beneficiile cunoscute ale reflexoterapiei, mentionez cateva mai indraznete:

INDICATII SI BENEFICII:

* Ajuta la echilibrarea subtila a energiei in corp, in special pentru starea Pitta dosha (exces de element foc in corp, care poate insemna o serie de inflamatii, dereglari ale organelor sistemului digestiv, furii interioare, emotii neacceptate).

* Ofera claritate vizuala si mentala, relaxare mentala, in special pentru starea Vata dosha (dominata de nervozitate, hiperactivitate mentala, neliniste, insomnii, dereglari ale organelor de simt). 

* Imbunatateste postura si ofera senzatia de impamantenire (o nevoie a starii Vata dosha, care se regasestein persoanele care traiesc visarea in exces, le este dificil sa isi gaseasca locul, originile, sunt hiperactivi).

* Ajuta la eliminarea toxinelor printr-un sistem pregatit sa faca fata eliminarilor- digestiv, urinar, limfatic, glandele sudoripare. Intotdeauna inteligenta interioara va sti care sistem este mai pregatit sa preia curatarile, fara a produce dereglari, fiind nevoie doar sa i se dea voie din interior.

* In urma mai multor sedinte de reflexoterapie tibetana, apare un miros placut al pielii si luminozitate, acestea fiind evidente din primele terapii.

* Alte beneficii importante: 

 • cresterea mai rapida a parului, 
 • eliminarea matretii, a scalpului gras, 
 • repartizarea echilibrata a apei in organism prin aducerea apei in tesuturile deficitare, 
 • tratarea constipatiei, 
 • tratarea halenei (miros neplacut al gurii), 
 • eliminarea celulitei, 
 • eliminarea durerilor musculare si articulare prin eliminarea toxinelor si blocajelor de la acest nivel.

Amintesc cateva notiuni mai putin cunoscute, despre modalitatea de lucru pe sistemul chakrelor regasit in talpi. 

Terapeutii stimuleaza zonele specifice fiecareia folosind intrumentul kansu vataki, spunand mantre si mudre, afirmatii si sunete corespunzatoare.

Chakra Muladhara:

situata la baza coccisului, culoarea rosu, elementul specific este pamantul, reprezinta domeniul mineralelor, este legata de simtul mirosului. Se conecteaza cu glandele suprarenale, prin care se stimuleaza secretia de cortizon si adrenalina, sunetul specific este LAM, afirmatia “Eu sunt!”. 

Chakra Svadisthana: 

situata la nivelul osului sacrum/pelvis/hipograstrul inferior, culoarea orange, elementul specific este apa, domeniul plantelor, este legata de simtul gustului. Se conecteaza cu glandele reproducatoare, prin care se regleaza secretia hormonala de testosteron si estrogen, sunetul specific este VAM, afirmatia “Ma simt!”. 

Manipura: 

situata in plexul solar, culoarea galben, element specific este focul, domeniul animal, simtul vederii. Se conecteaza la pancreas, regland astfel secretia de insulina si glucagon, sunetul specific este RAM, afirmatia este “Eu fac!”.

Anahata: 

situata in centrul pieptului, culoarea verde/roz, este legata de simtul tactil, element specific aer, reprezinta domeniul omenesc. Se conecteaza la timus, stimuland secretia si reglarea de timulina, timozine, timopoetina, sunetul specific este YAM/SAM, afirmatia “Imi place! “.

Vishudha: 

situata in regiunea gatului, culoarea albastru, este legata de simtul auzului, reprezinta elementul/domeniul eteric al ingerilor. Se conecteaza la glanda tiroida, echilibrand secretia de tiroxin si parathormon, sunetul specific este HAM, afirmatia “Vorbesc!”.

Ajna: 

situata in regiunea dintre ochi, pe frunte, culoarea indigo, este legata de elemenetul eter, ce tine de vederea spirituala, de taramul arhanghelilor, simtul specific este telepatia. Se conecteaza la glanda pituitara/hipofiza, regland secretia de tropina si prolactina, sunetul specific este OM, afirmatia “Vad!”.

Sahasrara: 

situata in partea de sus a capului, culoarea indigo, este legata de domeniul cosmic. Reprezinta simtul conectarii la constiinta cosmica, deschide orizontul interior catre cunoasterea spirituala, la intelepciune. Se conecteaza la glanda pineala/epifiza, regland seretia de melatonina, sunetul specific este AUM, afirmatia “Am inteles!”.

DESCRIEREA CATORVA PASI IMPORTANTI IN PATOLOGII ALE DOSHELOR

Ayurveda descrie patologiile, ca perturbari ale elementelor mai sus mentionate

atunci cand un element este lasat constient sau mai putin constient, sa actioneze prea mult, sau cand un element are calea de actiune blocata, apare un dezechilibru in toate structurile (fizic, mental, emotional, spiritual).

Aceste perturbari apar, in general, tocmai datorita deconectarii de la calea lor naturala de actiune, lucru care se intampla datorita mai multor factori: 

 • mediu de viata, 
 • societatea,
 • programul de lucru,
 • dieta,
 • somn, odihna, 
 • activitati de orice fel din viata de zi cu zi, 
 • negarea principiilor Divine, 
 • negarea sau blocarea trairii intuitive. 

Starea de boala dispare in momentul in care se produce reechilibrarea acestor elemente, pe toate caile.

Indiferent de patologia lucrata, este important ca fiecare sedinta de terapie sa decurga ca un ritual, urmand pasii unei sedinte generale de Sacred Pedi Pudja Kansa Vataki, descrisa mai sus.

Detaliez mai jos cateva afectiuni in care se recomanda acest Ritual tibetan de reflexologie: SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC, in functie de clasificarea lor ayurvedica.

Dereglari ale starii Vata dosha, pe elementele aer si spatiu

Afectiuni rezultate din exces de energie (aer si spatiu utilizate nebenefic): 

 • sinuzita,
 • conjunctivita,
 • otita,
 • rinita,
 • faringita,
 • amigdalita,
 • hipertiroidism,
 • afectiuni din gama organelor de simt de la nivelul capului; 
 • bolile copilariei care vin ca acumulare de energie pe calea aerului, 

acestea pot avea influente din familie si cei apropiati. In ayurveda sunt descrise bolile copilariei atat ca lectii karmice ale copiilor si in acelasi timp ca modalitati de curatare a parintilor de anumite energii, blocaje, care stau ca piedici in calea evolutiei acestora.

Dereglari ale starii Pitta dosha, pe elementele foc si apa

PITTA DOSHA – elemente foc si apa 

Afectiuni rezultate din exces de energie (foc si apa): exces de foc blocat la nivelul unui organ si nemanifestat in exterior:

 • afectiuni ale ficatului, 
 • hepatomegalie
 • ocluzie intestinala (nu lasa apa sa curga si atunci focul ramane blocat si absorbtia intestinala este deficitara), 
 • gastrita,
 • ulcer gastric, 
 • pancreatita,
 • diabet zaharat, 
 • splenomegalie,
 • hipertensiune arteriala, 
 • afectiuni cardiace datorate excesului de adrenalina; 
 • exces de apa – incontinenta urinara, boala rinichiului hiperactiv, 
 • diaree cronica, 
 • diabet insipid, 
 • reflux gastro-esofagian
 • hiperhidroza.

Dereglari ale starii Kapha dosha, pe elemente pamant si apa

KAPHA DOSHA – elemente pamant si apa

Afectiuni rezultate din exces de energie (pamant si apa): exces de pamant 

 • varice,
 • tromboflebita,
 • hemoroizi,
 • abcese perianale, 
 • accidente ale membrelor inferioare, 
 • sciatica,
 • lombosciatica,
 • constipatie cronica, 
 • apendicita;
 • exces de apa – edeme in zona inferioara a corpului, in special edeme ale membrelor inferioare, 
 • acumulare de lichid in cavitatea abdominala, 
 • articulatii hipersensibile (lubrifiere mare, prezenta apei in cantitate mare in lichidul intraarticular), 

Pentru ca in Ritual tibetan de reflexologie: SACRED PEDI PUDJA intra in actiune intensa elementul foc – Agni/focul Divin, ca energie de curatare, voi descrie pe scurt importanta acestui element in Ayurveda.

Agni este focul interior subtil sau energia focului care controleaza metabolismul. El guverneaza transformarea materiei in energie. Rolul sau, la nivel fizic, reprezinta digestia, absorbtia si asimilarea hranei. Se considera ca fara elementul foc ar fi imposibil actul digestiei.

Agni este elementul care are grija de nutritia tesuturilor corpului, contribuie la intarirea sistemului imunitar si regleaza temperatura corpului, el distruge microorganismele, bacteriile daunatoare, precum si toxinele din stomac si intestine.

Agni sustine viata si vitalitatea, el este sursa lui Ojas (esenta vitala) si mentinatorul respiratiei care sustine viata (Prana).

Un om cu un Agni puternic manifesta o viata lunga traita intr-o stare de sanatate perfecta

Insa la un om cu un Agni slab din cauza unui dezechilibru doshic, automat metabolismul are de suferit, intreaga stare de sanatate a corpului intra in dezechilibru, rezistenta si imunitatea corpului slabesc si omul incepe sa nu se simta bine. 

Iar atunci cand Agni se stinge, odata cu el dispare si viata. 

In Ayurveda se spune ca varsta unui om este data de forta Agni-ului sau interior, nu de simpla curgere a anilor.

Astfel, Agni guverneaza:

 •  longevitatea, 
 • imunitatea, 
 • energia, 
 • metabolismul, 
 • stralucirea tenului si a ochilor. 

Daca Agni functioneaza bine, atunci omul traieste mult si se bucura de o stare buna de sanatate si de pofta de viata. 

Daca Agni este slabit din cauza obiceiurilor alimentare sau de alta natura, omul se imbolnaveste, devenine trist si deprimat.

Un Agni slab nu isi mai poate indeplini adecvat rolul si:

 •  hrana nu mai este absorbita cum trebuie, 
 • nutrientii nu mai ajung peste tot, 
 • iar hrana nedigerata se acumuleaza in intestine si se depoziteaza pe canalele subtile ale corpului si pe intreg traiectul gastrointestinal, transformandu-se intr-o substanta toxica, lipicioasa si urat mirositoare numita Ama. 

Cand cantitatea de Ama devine excesiva, ea “inunda” intregul organism si incepe sa astupe vase de sange, capilare, limfa si membranele celulare si sa cauzeze imbolnavirea organelor. 

Atunci inteligenta corpului (Prana) se blocheaza si ea si incep sa se manifeste boli grave. Ama oboseste si slabeste corpul si mintea.

In vremurile traite acum, terapii precum acest Ritual tibetan de reflexologie: SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC sunt o reala binecuvantare 

Indiferent de credintele interioare, de religie, nationalitate si alti factori din exterior, beneficiile terapiilor holistice ajung tintit acolo unde trebuie si la cine are nevoie si actiunile lor se vad si se manifesta in prezent.

Va doresc sa va doriti sa va simtiti pe voi asa cum sunteti si sa va oferiti trairi pretioase prin terapia Sacred Pedi Pudja Kansu Vataki pe care o puteti face la Centrul Shakti. Vezi mai jos si filmarea despre acest Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC.

Cu drag,

Daniela Dumitru

Consultant & Trainer Spa

www.masajspa.ro

Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC

Cu drag,

Daniela Dumitru

Consultant & Trainer Spa

Email: office@desprespa.ro
Ritual tibetan de reflexologie SACRED PEDI PUDJA AYURVEDIC 
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Daniela Dumitru

Daniela Dumitru

Consultant & Trainer Spa

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *