/
/
Reflexoterapia Thai care mi-a dovedit că “Zâmbetul vine de la Picioare” – la Amazonia Aquapark Timișoara

Reflexoterapia Thai care mi-a dovedit că “Zâmbetul vine de la Picioare” – la Amazonia Aquapark Timișoara

Ultima actualizare în 14 Dec 2023
|

Aveam 17 ani când am auzit pentru prima oară despre reflexoterapie și că în talpă se află puncte corelate cu fiecare organ în parte. Eram la liceul de informatica, și ca o persoana foarte logica, prima mea reacție a fost: “ei da, este voodoo , nu are cum sa fie adevărat”.

 

Ulterior, universul m-a trimis până în Thailanda, iar școală TMC Chiang Mai unde mi-am făcut cursurile de specializare în Thai, ne-au dus la un curs de observare pe cadavre la Universitatea de medicina din Chiang Mai.

 

Acolo erau mai multe corpuri expuse, dar într-unul era doar sistemul nervos extras pentru a se putea observa mai clar circuitele nervoase. Astfel, am putut să văd cu ochii mei cum de la creier, pleacă un mănunchi de nervi, și din coloana vertebrală pleacă câte un nerv și inervează organele din zona. Ei bine, până aici este comunicare unilaterală, adică creierul trimite comanda către organ. 

 

Dar așa cum bine știm în natura, și Divinitatea a făcut totul egal, deci și comunicarea între organe și creier este făcută în ambele sensuri. Astfel, în corpul expus am văzut cum de la fiecare organ pleacă câte un nerv, și în proporție de 95%, aceștia treceau prin picioare și în tălpi se întorceau înapoi spre creier. 

 

Atunci am înțeles de ce aceasta știință se numește reflexologie – pentru că, de fapt, în cadrul acestei terapii alternative, noi intervenim prin masajul în talpa în răspunsul organului către creier. De aici vine și denumirea terapiei: Reflexologia piciorului – adică reflexia organelor către creier care se găsește în talpă” , îmi povestise Elena Nastaca, fondatorul Centrului și Școlii de Terapie Thai din Timișoara, când mă luase de la aeroport, cu 2 zile în urmă.

 

Mi-a atras și mai mult curiozitatea după ce mi-a povestit despre un client de-al lor, care a venit la Terapia Thai doar de gura soției: 

Avea o piatra la rinichi de 7 milimetri, și încă două mai mici. 

Era programat la operație cu laser ca să spargă pietrele și să le elimine. 

Nu-i plăcea ideea unei intervenții, dar nici nu credea deloc în terapiile alternative. 

 

Soția totuși l-a convins să vină să încerce. Întâmplarea a făcut că medicii i-au decalat operația cu 1 săptămână.  Cu toate că Elena ar fi avut nevoie de 10 ședințe să elimine pietrele, a acceptat provocarea să-i facă măcar 5 ședințe- câte se puteau face în săptămâna respectivă. La prima ședință a remarcat că punctele reflexogene corelate cu vezica urinară, uretere și rinichi erau extrem de contractate, dar avea probleme și cu alte organe interne, ceea ce înseamna că situația lui era doar vârful icebergului într-un complex de situații. 

 

A început să-i facă și Recall Healing și să caute cauzele emoționale din spatele acestei situații. În paralel, i-a recomandat băi de șezut cu frunza de nuc și să bea doar ceai diuretic, un amestec de teci de fasole, coada calului, codițe de cireșe, coada șoricelului și mătase de porumb. Doi litri de ceai de acest tip în fiecare zi. 

 

Încet-încet, a început să-i câștige încrederea. Clientul a respectat tot protocolul recomandat. În a 5-a zi de terapie, vineri, clientul a ajuns mai repede cu 10 minute fața de ora programată. Avea nevoie urgent la baie.  A mers, și după ce a ieșit de acolo, a căutat-o fericit cu ceva în mână: tocmai eliminase piatra. Și-a pus-o într-un șervețel să o ducă la laborator să vadă din ce cauza s-a format. A 2-a săptămână a fost la ecografie înainte de operație. N-au mai găsit decât 2 firicele de nisip extrem de mic, și, evident, au decis să nu-i mai facă operația. 

 

Elena a finalizat cele 10 ședințe de Reflexoterapie Thai ca să-i aplice tratamentul complet.

Acesta este doar una din multele situații minunate în care Reflexoterapia poate ajuta atât de mult. Ea este magică pentru orice înseamnă afecțiuni ale organelor interne, sistem endocrin / hormonal și sistem nervos. O folosim chiar și pentru persoane aflate în Burnout , insomnii sau care doresc să conceapă copii. Ajută mult!” 

 

Și în sfârșit, după ritualul balinez de care ti-am povestit aici, sosise momentul să trăiesc si experiența reflexoterapiei Thai. Evident, la fel ca toți pasionații de Spa, am făcut reflexoterapie. Dar Thai nu mai încercasem niciodată. 

 

La fel ca in ziua precedenta, cand facusem Terapia Thai – despre care ti-am povestit aici, am primit un costum. De data asta, era albastru complet.

 

Doina, terapeuta, m-a poftit să mă așez pe un fotoliu care este și mai confortabil decât arată în poze. O cunoscusem cu cateva minute inainte, la sfârșitul ritualului Balinez, cand a venit să-mi ofere acel moment inedit de masaj la 4 mâini. 

M-a servit cu un ceai din plante, și a pregătit apa cu spuma pentru ritualul de curățare al picioarelor. 

După ce mi-a introdus, delicat, picioarele în apa caldă, am intrebat-o la ce să mă aștept de la Reflexoterapia Thai. Care sunt diferențele față de reflexoterapia clasică, în afara de acest moment al îmbăierii picioarelor 

Am aflat că protocolul de terapie începe cu o serie de tehnici de încălzire și detensionare musculară a piciorului. Pentru o persoana cu picioare obosite, umflate, grele, tehnicile sunt foarte plăcute, dar motivul pentru care se începe așa, este că aceasta detensionare musculară prealabilă face ca Reflexoterapia să fie mult mai ușor de suportat decât dacă s-ar începe direct masarea punctelor reflexogene. Deoarece nervii pe care ei își doresc să-i stimuleze sunt situați sub musculatura. E și motivul pentru care nu doare.  

 

Dar, dacă un anumit organ este  în suferință, atunci simți durere, și terapeutul are grijă ca presiunea efectuată să fie blândă pe acele zone, dar eficace.

 

În reflexoterapia thai, partea de stimulare a punctelor reflexogene se face cu bețișor de lemn sau cristal de jad. 

In cazul meu, a ales bețisorul de lemn, pentru a respecta cat mai mult autenticitatea masajului autentic Thai.

 

Doina mi-a zis că poate ajunge mai ușor în zone reflexogene pe talpă care sunt mici și sunt greu de stimulat cu degetele mâinilor. Mi-a dat ca exemplu că între degetele picioarelor – unde se afla sinusurile – găsim multe puncte corelate cu zona capului. 

 

Mai mult, bețișorul de reflexoterapie ajută la o stimulare mult mai eficace și mai profundă a tuturor reflexiilor organelor din talpa și este un instrument care salvează mult degetele terapeutului. 

 

Și, într-adevăr, e logic ca o ședința de reflexoterapie de 1 ora, efectuată doar cu mâna, să obosească articulațiile mâinilor mai mult decât un masaj thai de 2 ore, pentru că este foarte solicitantă pentru articulațiile mâinii terapeutului. 

 

Cum avusesem recent o entorsă la piciorul stâng, mă durea în anumite zone. Am intrebat-o dacă o singură ședință este suficientă să plec de la ei cu glezna refăcută. Dar, după cum mă așteptam, în ciuda optimismului care mă caracterizează, mi-a răspuns că nu este o terapie care să dea rezultate peste noapte, de la o prima ședința. 

 

Este o terapie lentă și sigură care stimulează regenerarea organelor interne.

Din acest motiv, ca să vezi rezultate terapeutice, trebuiesc făcute mai multe ședințe consecutive. Poate fi aplicată și ocazional, dar doar celor care doresc să o facă preventiv.

 

Am mai intrebat-o ce simt clienții după ședințele de reflexoterapie Thai.

Eu mă gandeam mai degrabă la starea de bine, dar răspunsul Doinei a fost exact în direcția opusă: o reflexoterapie bună, aplicată în mod eficace, îți poate provoca mai multe simptome: se poate întâmpla să urinezi mai des și mai mult, semn că rinichii au început procesul de detoxifiere a organismului. 

 

Poate da ușoare dureri de cap, dacă clientul nu se hidratează bine în timpul ședinței și după, și asta se întâmplă din cauza toxinelor eliminate de organe. Dacă nu bea suficiente lichide  – mai precis apa sau ceai neîndulcit – nu ajută rinichii la eliminarea acestor toxine. 

De asemenea, poate observa un miros mai urât al transpirației, pentru că se elimina toxinele pe cale sudoripară – prin piele. 

 

Dar m-a asigurat că somnul va fi mai profund și mai lung.

Mi-e greu să-ți descriu pas de pas cum a fost si ce a făcut, când cu degetele, când cu bețișorul de lemn, însă te invit să te uiți la video-ul pe care l-am făcut cu ajutorul filmărilor realizate de Costel Nicolaie, și îi mulțumesc încă o dată pentru ajutor.

 

În ciuda faptului că deja mă așteptam la tot felul de reacții, poate și pentru ca m-a durut puțin în timpul terapiei, la final am simțit ca picioarele zboară și sunt foarte ușoare. În loc să simt disconfort, din contra, nu puteam să-mi opresc zâmbetul de pe buze. 

 

I-am și ei și mi-a răspuns, zâmbind, că:  “există un proverb asiatic:Zâmbetul vine de la Picioare’, și mare adevăr spune”.

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Reflexoterapia Thai care mi-a dovedit că “Zâmbetul vine de la Picioare” – la Amazonia Aquapark Timișoara
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *