Reflexoterapia – o metodă preventivă. Masajul nu are doar rolul de a ne relaxa, ci e si benefic sanatatii. El stimuleaza circulatia sangelui si destinde musculatura. Mai mult decat atat, exista o anumita forma de masaj care are o influenta directa asupra bunei functionari a organismului nostru. Acest masaj este cunoscut sub denumirea de reflexoterapie.
Acum 5000 de ani medicina traditionala chineza se baza pe principiile reflexoterapiei. Chinezii considera piciorul supraveghetorul sanatatii, acest cuvant insemnand in chineza chiar parte a corpului care apara sanatatea. In medicina traditional chineza, piciorul este o reprezentare miniaturala a corpului uman.
Reflexoterapia este o metoda preventiva ce se bazeaza pe intarirea sistemului imunitar prin masarea punctelor cheie. Aceste puncte reflexe sunt situate in talpa si in palma si, potrivit medicinii chineze, corespund unui organ, unei glande sau unei anumite parti a corpului.
Reflexologia plantara considera talpa piciorului un fel de harta a corpului pe care sunt reprezentate toate organele acestuia. Terapeutul maseaza si preseaza punctele reflexogene ce corespund organelor ce trebuie stimulate. Reflexologia palmara functioneaza pe acelasi principiu, palma fiind si ea o reprezentare miniaturala a corpului uman.
Principiul reflexoterapiei este sa trateze corpul in intregime, impiedicand aparitia bolilor. Nici un studiu stiintific nu vine in sprijinul efectelor medicale pe care le are reflexoterapia. Totusi, practica a demostrat in mod evident ca ea ajuta pacientii sa scape de durere si imbunatateste functiile organelor ale caror puncte corespunzatoare sunt constant stimulate.
Explicatia ar fi aceea ca masajul relaxeaza si ajuta creierul sa elibereze endorfina, un neurotransmitator care actioneaza ca un analgesic natural si care are un rol important asupra starii de bine. O alta explicatie consta in faptul ca masarea extremitatilor (mainile si picioarele) stimuleaza fluxul sanguin si sistemul limfatic, facilitand astfel eliminarea mai rapida a toxinelor. De asemenea, organele au o legatura energetica cu zonele reflexe care le corespund.
Pentru a te bucura de efectele ei, trebuie sa apelezi la un terapeut specializat in reflexoterapie. Pe baza diagnosticului medical, terapeutul va sti ce zone trebuiesc stimulate, cum sa realizeze masajul si ce sa evite.
Desi acesta practica este o metoda alternativa de tratare, ea are si cateva contraindicatii. Reflexologia nu este recomandata femeilor insarcinate a caror sarcina prezinta riscuri, persoanelor care prezinta anumite infectii, febra, tromboza, entorse sau traumatisme la nivelul picioarelor sau al mainilor. Ea este interzisa si persoanelor care au suferit recent o interventie chirurgicala sau care prezinta risc cardiovascular sau de infarct.
Ti-am facut pofta de terapii spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa partenere!
Explorator Wellness Virtual