/
/
Rasul – un ritual Spa de neegalat

Rasul – un ritual Spa de neegalat

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Rasul – un ritual Spa de neegalat
Rasul – Grand Santerra SPA, Balvanyos Resort

Wellness nu mai este numai un termen la moda, consumatorii spa-ului stiu ca acesta are efecte pozitive. Pentru ei “Wellness-ul” e ceva ce trebuie trait si se traduce cumva prin a parasi rutina zilnica si a face in schimb ceva bun pentru sine. 

Istoria din spatele Ceremoniei Rasul-ului       

“Rasul” este astazi poate cel mai atractiv si popular ritual de ingrijire a pielii in spa-urile contemporane.  Originea acestei inegalabile si stimulante ceremonii in atmosfera de vapori dateaza in urma cu mii de ani si a fost practicata la inceputuri in haremurile sultanilor.  

Poate secretul consta in alinierea perfecta a celor patru elemente esentiale vietii: apa, focul, pamantul, intr-o atmosfera de aer aromat. “Rhassoul” sau “Ghassoul” este numele unei argile minerale extrase din zona Muntilor Atlas, in Maroc. De secole, femeile Marocane folosesc aceasta argila rosie in rutina lor de ingrijire, ca si sapun, sampon, masca pentru piele sau impreuna cu alte produse de infrumusetare. 

Rasul in SPA, astazi

De-a lungul timpului, diferite culturi spa s-au influențat reciproc, în timp ce tendințele moderne de wellness s-au integrat încet în conceptele istorice tradiționale de spa. Acest mix de idei și tendințe spa produce continuu tratamente noi și interesante. Tehnologiile de realizare a bailor de vapori s-au perfectionat continuu si astazi spa-ul se impune ca si produs de masa, obligand constructorii de facilitati spa la preturi din ce in ce mai permisive. 

Ambientul in spa a fost si va ramane element esential, evolutia conceptelor de spa si creativitatea producand de-a lungul vremii facilitati “state of art”, intre care si faimosul Rasul.

In spa-urile din lume se gasesc asemenea bai de vapori pentru rasul, cu design inspirat din frumoasa cultura Orientala, care recreeaza lumea celor “o mie si una de nopti” si sunt de o impresionanta autenticitate: ceramica hand-made in culori tari specific mauro-arabe, minarete falnice si alte elemente care poarta utilizatorul intr-o lume a seicilor, sultanilor si a vestitilor moguli. Si alte stiluri de design, “Zen- look”, de la traditional la contemporan, au fost adaptate pentru faimoasa experienta de purificare, aceasta facilitate la dimensiuni mai mici fiind integrata uneori si in day spa-uri. Se poate construi pentru doi, sau pentru grup de prieteni de 4 sau chiar 6 persoane.  

De asemenea, argilele minerale din intreaga lume cu beneficii similare sunt  folosite in ritualuri de infrumusetare inspirate de faimosul Rhassoul, iar site-urile distribuitorilor de asemenea comori comunica retete chiar si pentru folosirea acestora in propria baie de acasa. In tara noastra cele mai cunoscute argile minerale folosite pentru ingrijirea pielii sunt Argila Albastra de Raciu si Argila de Piatra Craiului. 

Ritualul Rasul – SPA 

Paseste impreuna cu partenerul in camera Rasul, dupa ce terapeutul care va asista va indruma si va inmaneaza un bol cu pasta de argila incalzita. Neguri de aburi usori plutesc prin incaperea placut incalzita, tavanul instelat straluceste misterios si se aud slabe acorduri de muzica divina.

Instinctiv, veti incepe sa aplicati si sa masati argila pe pielea pe care o veti simti devenind tot mai moale si mai neteda. Abandonati- va in fotoliile ceramice incalzite, absorbiti toata caldura, priviti cerul instelat sau inchideti ochii si visati. Va trebui sa va regasiti amandoi ascunsi printre vaporii aromatizati care se inmultesc. Comfort, siguranta si …intimitate…

Lasati-va complet abandonati…  Dupa aproximativ 20 de minute de caldura binefacatoare, o ploaie calduta la inceput, apoi din ce in ce mai racoroasa, va aduce acest splendid moment catre final. Veti pasi in afara purificati, cu sentimentul ca ati renascut si gata poate sa faceti din wellness o rutina.  

Beneficiile Rasul – SPA

 • Este o experienta care iti atinge toate cele 5 simturi intr-un mod inegalabil. Sentimentul si amintirea pe care o vei lua cu tine iti poate fi scut pentru multa vreme in vacarmul cotidian
 • Compozitia si culoarea argilelor minerale disponibile pentru uz extern variaza in functie de locul de unde sunt exploatate, toate insa abunda in nutrienti si minerale care sunt excelente pentru imbunatatirea conditiei pielii. Ca regula generala, argilele deschise la culoare se aplica pe fata sau pe partea superioara a corpului, in vreme ce argilele mai inchise pe partile inferioare. 
 • Argilele exfoliaza excelent pielea, si, se stie, exfolierea este secretul pielii sanatoase si frumoase, pentru ca incurajeaza regenerarea naturala. 
 • Constituientii argilelor, de exemplu:
  • caolinul- curata in profunzime porii si netezeste pielea, este excelent pentru problemele pielii grase, revitalizeaza si intensifica procesul natural de regenerare;
  • mica – face pielea supla si neteda;
  • silica – este excelenta atat pentru piele cat si pentru par, jucand un rol important in regenerare;
  • bentonita – are o capacitate extraordinara de a extrage toxinele in afara si in acelasi timp are componenti care hranesc pielea in profunzime 
 • Sarea sau alti constituienti, de exemplu uleiurile esentiale, pot fi adaugate la argila pentru a spori beneficiile tratamentului
 • Spre deosebire de camerele obisnuite de vapori, in cazul Rasulului, corpul are timp sa se ajusteze mai bine la cresterea de temperatura si umiditate si acest lucru adauga la beneficiile imbaierii in vapori: circulatia sanguina este stimulata si odata cu aceasta  sunt initiate procesele de purificare si detoxifiere. 
 • Deci, acest tratament este potrivit oricand te simti obosit, stresat, deprimat, ai dureri articulare sau probleme digestive, semn ca organismul nu mai poate face fata in mod natural “atacului” marit de toxine si oricand doriti un binemeritat rasfat pentru piele.  

Contra-indicatii: Rasul – SPA nu este potrivit pentru:

 • Boli de piele, de exemplu eczeme severe sau psoriazis deschis, infectii ale pielii
 • Boli cardiovasculare, caz in care e bine sa va consultati medicul pentru sfat
 • Astm sever, care necesita folosirea regulata a inhalatorului
 • Sarcina – nu in primele 4 luni 
 • Febra sau orice stare de rau
 • Tensiune mare/mica- cereti sfatul medicului
 • Epilepsie necontrolata medical

Maria Rendes

Consultant Spa & Wellness – SpaGuide

Subiecte:Spa

Cu drag,

Maria Rendes

Spa development specialist, Spa treatments Trainer

Email: office@desprespa.ro
Rasul – un ritual Spa de neegalat
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Maria Rendes

Maria Rendes

Spa development specialist, Spa treatments Trainer

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *