Frumusețea pielii înseamnă în primul rând sănătate.
O piele sănătoasă este mereu hidratată și strălucitoare și oferă o încredere mai mare de sine. Ceea ce uităm însă este că o piele sănătoasă nu arată întotdeauna perfect.
Deoarece trăim într-o lume a perfecțiunii, chiar și problemele minore ale pielii ne pot afecta echilibrul emoțional.
Impactul psihologic al punctelor negre este unul real și des întâlnit atât în cazul adolescenților, cât și în cazul adulților.
Trăim într-o societate în care se pune un preț mare pe imagine de aceea suntem tentați să alergăm după soluții magice care transformă pielea peste noapte.
Nu trebuie să uităm însă că pielea este un organ extem de complex și întotdeauna cele mai bune alegeri sunt cele care tratează cauza și rămân stabile pe termen lung fără să afecteze sănătatea pielii.
Punctele negre sau “comedoanele deschise” sunt pori blocați ce pot părea particule de impurități, dar în realitate sunt un amestec de sebum și celule care se oxidează în contact cu aerul. Ele apar, în mod obișnuit, pe nas și pe partea centrală a feței, dar pot apărea și pe gât, spate, piept, brațe sau umeri.
Deși punctele negre sunt deseori asociate cu murdăria din mediu (praf, impurități), culoarea închisă a punctelor nu are legătură cu aceasta.
Glandele sebacee sunt glandele mici din piele care secretă materie uleioasă lubrifiantă, sebum în foliculii de păr. În mod normal sebumul are un rol esențial în sănătatea pielii deoarece în combinație cu transpirația formează mantaua acidă a pielii, prima linie de apărare din bariera naturală de protecție.
Atunci când nu funcționează optim foliculii sunt blocați de celule epidermice moarte și sebum care se colectează și formează un dop.
La fel cum fructul de avocado își schimbă culoarea când este tăiat și lăsat în aer liber, la fel și sebumul cu celule moarte devine închis la culoare și se oxidează atunci când ia contact cu aerul.
Piele este oglinda sănătății noastre interne. Întotdeauna când dorim să tratăm o problemă a pielii trebuie să privim totul ca un întreg.
Este forte important ca rutina de îngrijire să fie adaptată atât tipului de ten, cât și condiției pielii.
Întotdeauna când dorim să tratăm o problemă a pielii se va începe cu o rutină care are ca scop refacerea barierei naturale de protecție. Acest lucru este necesar dacă se doresc rezultate stabile pe termen lung care mențin în același timp și sănătatea pielii.
Pentru a înțelege mai bine putem compara procesul cu restaurarea unei case vechi. Atunci când acoperișul casei este compromis și fundația va fi afectată în timp, iar toată munca realizată în interior poate fi compromisă de o furtună. Dar atunci când acoperișul este într-o stare perfectă, oamenii pot munci liniștiți în interiorul casei pentru a repara ce este deteriorat.
La fel este și cu pielea. Dacă vom repara bariera de protecție a pielii, o parte considerabilă din problemele ei se vor rezolva de la sine. Numai după ce funcția barierei va fi stabilizată se va acționa în continuare cu substanțe active pentru a repara afecțiunea pielii.
De aceea produsul de curățare trebuie să fie unul blând cu pielea și să nu conțină agenți de spumare agresivi precum sls (Sodium lauryl sulfate).
Pentru un ten cu exces de sebum se recomandă un gel de curățare cu tenside din zaharuri care sunt cele mai blânde, iar pentru un ten sensibil sau uscat se recomandă un lapte de curățare fără tenside.
În funcție de tipul de ten se recomandă folosirea unei loțiuni tonice care trebuie să aibă proprietăți de hidratare și calmare, iar în cazul tenurilor grase cu impurități aceasta trebuie să aibă un rol antiinflamator și antimicrobian.
Peelingurile cu enzime sunt cele mai indicate pentru că sunt singurele care acționează exact asupra punctelor negre fără să afecteze bariera naturală de protecție a pielii.
Enzimele (denumite in mod obișnuit fermenți) sunt de fapt proteine care desprind și distrug alte proteine, și anume celule moarte și impuritățile aflate la suprafața pielii. Acest proces este extrem de sigur, deoarece nu acționează asupra țesuturilor vii (spre deosebire de peeling -ul chimic, care dizolvă straturile superioare ale pielii). Din acest motiv, peeling-ul enzimatic reprezintă tratamentul ideal pentru tenul sensibil.
Ultimul pas este hidratarea optimă cu creme care susțin refacerea barierei cutanate și nu conțin uleiuri minerale, siliconi, pentru că acestea au un efect oclusiv și ar putea favoriza blocarea porilor. Toate produsele de îngrijire trebuie să fie cât mai fiziologice și să nu conțină substanțe nocive cum sunt emulsifianții, parfumul, conservanții, aminele sau uleiurile minerale.
Dacă problema nu se rezolvă de la o rutină simplă și corectă atunci va fi necesar un tratament profesional de curățare. După ce tenul va fi pregătit în prealabil, etapa de extracție trebuie să fie una minuțioasă, iar după aceasta se vor aplica seruri și măști cu efect antimicrobian și antiinflamator pentru a sprijini regenerarea.
Cea mai eficientă și mai rapidă metodă de a scăpa de punctele negre sunt tratamentele faciale.
Cu toate că există foarte multe tratamente recomandate pentru această problemă, cea mai sigură și mai eficientă este tratamentul care include extracția manuală a comedoanelor.
Tratamentele de microdermabraziune nu sunt cele mai eficiente pentru punctele negre deoarece îndepărtează doar o mică parte din sebumul oxidat la suprafață, fără a îndepărta partea de sebum blocată în piele.
Îndemânarea unui estetician bun nu va putea fi înlocuită niciodată de un aparat care să îndepărteze punctele negre.
Fiecare comedon este unic, de aceea atunci când facem extracția se aplică presiuni diferite din unghiuri diferite pentru a le îndepărta corect. Aparatele nu pot decât să facă o curățare superficială a punctelor negre.
Tendințele tehnologice din ziua de azi sunt orientate spre a ușura munca esteticianului fără a se prioritiza sănătatea pielii.
Dacă ne dorim o piele sănătoasă și frumoasă întotdeauna trebuie să alegem o adordare de tratament care tratează cauza și menține rezultatele pe termen lung.
Cele mai eficiente măști pentru puncte negre sunt cele cu enzime. Este cea mai sigură metodă de exfoliere și singura care poate fi aplicată și pe tenul sensibil fără să agreseze bariera pielii și să facă o supraexfoliere. Acționează direct asupra sebumului oxidat, lasă pielea catifelată, luminoasă și are chiar efect de anti-îmbătrânire.
Măștile care cresc hidratatea pielii, precum masca de alge cu spirulină, ajută la prevenirea apariție punctelor negre și este foarte important să fie introdusă în rutina de îngrijire a pielii.
Pentru tenurile uscate sau sensibile cele mai eficiente creme pentru puncte negre sunt cremele Dermaviduals DMS care nu conțin emulsifianți, uleiuri minerale sau silicon, acestea hidratând și ajutând la regenerarea naturală a pielii.
În cazul tenului gras cremele cu conținut scăzut de acid salicilic pot fi de asemenea eficiente și previn blocarea porilor, cum este și Plutioderm Plus de la Dermaviduals.
Recomandarea produselor de către un specialist este esențială, deoarece sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când ne alegem produsele de îngrijire.
Ustensilele pentru extragerea punctelor negre sunt total contraindicate, în multe cazuri ele pot leza pielea și nu ajută la o curățare eficientă.
conțin substanțe nocive pentru piele, în unele cazuri chiar lipici. Pielea fiind un organ consider că ar trebui să îi acordăm respect și să fim atenți cu ce alegem să o îngrijim.
acționează cu vacuum iar în cazul punctelor negre pe un ten uscat nu sunt deloc eficiente. Tendința este de a insista și a agresa prea tare pielea provocând chiar edeme.
pentru puncte sunt la fel de inutile, în multe cazuri riscul de a traumatiza pielea este ridicat, iar punctele negre nu sunt îndepărtate corect. Acest instrument apasă de la suprafață spre interior, iar din această cauza nu are cum să se efectueze o curățare totală a porilor. Mai mult decât atât, durerea resimțită este mai mare decât în cazul extracției manuale, deoarece presiunea este cu mult mai intensă, în caz contrar punctul negru nu este îndepărtat. Extracția corectă a comedoanelor se face cu o tehnică specifică și o presiune care se aplică din interior spre exterior, astfel canalul pilosebaceu este curățat în totalitate.
Din păcate aceste ustensile sunt folosite și în saloanele de înfrumusețare.
Cele mai eficiente tratamente faciale sunt cele clasice de curățare a porilor, iar produsele care sunt folosite sunt extem de importante. Un adevărat specialist îți va explica în detaliu principiul de acționare a produselor cu care lucrează și efectele acestora înainte de realizarea oricărui tip de tratament.
Măștile cu enzime sunt indicate în cadrul tratamentului la salon pentru că ele pregătesc pielea pentru extracții și desprind o parte a comedonului de pe canalul pilon sebaceu minimizând presiunea și ușurând extracția.
După tratamentul în salon esteticianul trebuie să recomande produse specifice de menținere a rezultatelor.
Un dispozitiv recomandat acasă pentru curățarea porilor în combinație cu masca enzimatică este spatula de ultrasunete. Clientul trebuie să primească indicațiile corecte de utilizare a acestui instrument din partea unui estetician calificat. Astfel se evită informarea greșită din alte surse sau filmulețe în care se prezintă apasarea cu partea metalică pe comedoane, tehnică total incorectă.
Curățarea pielii cu un lapte demachiant blând care se aplică direct pe piele, se masează cu mișcări circulare și se îndepărtează cu dischete umezite. (Dermaviduals Lapte de curățare)
În cazul tenului gras o dată pe săptămână se recomandă un peeling enzimatic, iar în cazul tenului uscat, o dată la 2 săptămâni (Peeling enzimatic din papaya și ananas).
Aplicare unei loțiuni tonice cu efect hidratant și calmant (Dermaviduals Tonic de castravete și panthenol sau Loțiunea P în cazul tenului cu impurități).
Gel de ochi cu acid hialuronic pentru revigorare și menținerea hidratării pentru ochii obosiți cu cearcăne sau o cremă hidratantă de ochi (Dermaviduals Gel de ochi, Dermaviduals crema de ochi cu Kigelia și Q 10).
Crema hidratantă Dms care nu conține emulgatori, ulei mineral, silicon, parfumuri și conservanți (Dermaviduals cremă Dms Clasic).
Anamaria Păcurar
Corneoterapeut
0746.705.429
contact@skindogma.com
Șimleul Silvaniei, Str. Emil Eminescu nr. 3
Skindogma.com
Corneoterapeut Skindogma