Acum 10 ani mă uitam fascinată la reclamele VOYA din European Spa Magazine și mă intreabam în câți ani vor intra și în România.
Nu știam că le-a adus în România, de curând, Maria Rendeș, consultantul spa care a gândit meniul și conceptul la Alma Wellness & Spa, Lacul Sărat, Brăila. Am aflat când eram în mașina cu ea, în drum spre deschiderea oficială a resortului Alma Health & Spa Retreat, din care face parte centrul Alma Spa. Câteva secunde n-am putut să articulez nimic, apoi mi-a ieșit un „Wow, încă un mare plus pentru piața spa din România!”
VOYA este prima gamă certificată de îngrijire a pielii, pe bază de alge marine organice, din lume. A fost creată pe coasta de vest a Irlandei. Încă din secolul al XVIII-lea au fost identificate peste 800 de specii de alge marine din apele irlandeze. Recoltarea algelor datează din 1900 folosind tradițiile străvechi de recoltare transmise de-a lungul generațiilor; echipa de recoltare formată din experți VOYA culege aceste alge manual, pentru a proteja ecosistemul și mediul înconjurător și pentru a nu perturba viața acvatică.
Principalele alege folosite în această gamă de lux sunt Himanthalia Elongata, Bladderwrack, Fucus Seratus, Laminaria Digitata. În componența produselor se regăsesc și diverse uleiuri organice în funcție de produs și menirea acestuia. Pot fi uleiuri esențiale din portocal, bergamot, extracte din rădăcină de ghimbir, litsea cubeba, primulă – excelentă și pentru echilibrarea hormonală – și altele.
Cele mai recente cercetări științifice VOYA confirmă că algele marine, în special algele lor Laminaria Digitata și Fucus Serratus, îmbunătățesc producția de colagen de tip 1 în piele (colagenul care formează 80% din colagenul total prezent în pielea umană), cu peste 200% și, respectiv, 140%.
Aceste alge hidratează pielea cu până la 700%, sunt excelente antioxidante, protejează tenul și pielea împotriva mediului poluant, au un puternic efect anti-îmbătrânire, îmbunătățesc circulația sangvină etc.
Am intrat în centrul Alma Wellness & Spa imediat după cele 3 tratamente cu nămol despre care ți-am povestit aici. Nu intenționam să mai facem în seara aceea alt tratament, dar am vrut să ne programăm pentru a doua zi.
Primul impact a fost muzica în surdină, apoi aroma de gardenie. Se auzea parcă, în depărtare, o apă curgătoare, dar era chiar în zona de așteptare.
Involuntar, în loc să merg după Maria, m-am dus spre fântână. Acolo am descoperit pereții acoperiți cu mușchi verde stabilizat, despre care se spune că sporește relaxarea și purifică aerul. Apoi, am remarcat alți pereți ai spa-ului acoperiți cu bețe de bambus. Urma un hol lung la capătul căruia era o cabină mare de hidromasaj, dar cum era aproape ora 21, am zis că o voi descoperi a doua zi. Am mai stat câteva clipe să savurez atmosfera aceea de pace, liniște și zen.
M-am dus după Maria la recepție. Simona, una dintre terapeute îi recomandase deja un Ritual VOYA – facial anti-aging.
Mă uitam la meniul lor, la cele 11 tratamente semnătura VOYA. Aș fi ales o împachetare corporală cu alge, dar nu eram chiar hotărâtă.
„Trebuie să treci prin această experiență” mi-a zis Maria. Și mi-a sugerat o experiență full body 360* numită Voyager Massage – 90 de minute. Am citit descrierea și n-am înțeles de ce să fac fix acel masaj. Din descriere părea un masaj cu ulei și apoi cremă – o combinație de tehnici de masaj cu elongații… masaj al scapului… nu înțelegeam ce ar putea fi atât de special la el.
Diana, recepționera, a completat-o imediat pe Maria: „Și recomandarea mea este să încercați ritualul semnătura Voya. Este absolut excepțional, nu mai regăsiți acest protocol nicăieri. Aveți și o exfoliere cu o perie specială cu peri din cactus 100% naturali. Produsele sunt o încântare – sunt bazate pe alge marine, organice, eco friendly, culese manual. Cu siguranță nu ați mai experimentat așa ceva până acum!”
Aveau dreptate, însă abia după tratament am înțeles: l-a ales pentru că nu seamănă cu nici un alt masaj. Sau cel puțin, nu cum mi l-a și personalizat Mihail, terapeutul. O să-ți povestesc imediat.
Mihail Lalu este head therapist, absolvent de facultate de kinetoterapie și motricitate. A făcut și masterat în kinetoterapie, dar și multe alte cursuri, dintre care unele cu Daniela Dumitru, trainer internațional, pentru: Shirodhara, Abyanaga, Chakra Balancing, Ayurveda, Herbal Thai Compress, Thai Massage, Lomi Lomi, Sacred Pedi Pudja, Drenaj Limfatic cu miere, Yumeiho și altele.
Mai înâi un Cat walk, dupa aceea mi-a curățat picioarele cu Voya Squeaky Clean și le-a șters cu prosoape calde. Mihail mi-a făcut și presopunctură pe anumite zone, peste prosop. Apoi, m-a rugat să respir adânc de 3 ori, timp în care mi-a dat să inspir dintr-un ulei cu aromă de lime și mandarine.
A urmat periajul uscat cu Peria Voya cu peri 100% naturali din cactus. Când am auzit „cactus” gândul mi-a zburat imediat la țepi și chiar mă întrebam cum poate fi relaxant. Dar am fost surprinsă să simt periajul atât de soft. Acest periaj ajută la înlăturarea stratului de piele moartă și pregătește pielea pentru masaj și absorbția uleiului.
Mihail mi-a zis că pot să aleg între 3 variante de ulei: Mindfull Dreams pentru stare de bine și relaxare generală; Serenergise pentru relaxarea și detensionarea musculară și Angelicus Seratus – remediu pentru suflet (Uplifting).
Citisem că Serenergise este 99.96% Organic, așa că l-am ales pe el.
Am început să-mi dau seama că e ceva diferit încă de la început, când Mihail mi-a făcut un fel de valuri cu ambele mâini pe picior, o mișcare circulară și apoi o netezire mai profundă cu antebrațul din zona gleznei până pe coapsă. Ulterior, când i-am arătat Mariei filmarea, mi-a zis că este una dintre mișcările semnătura Voya. Se simte incredibil de bine!
La final, mi-a aplicat o cremă hidratantă Softly Does it, care este și aceasta aromată cu lămâie și mandarină. De altfel, la finalul tuturor zonelor, după masajul cu ulei, pielea a fost răsfățată cu această cremă.
Mihail mi-a zis că a făcut o fuziune între protocolul Voya și un masaj intuitiv, pentru că sunt foarte slabă, iar anumite mișcări – gen cot pe lângă omoplat – nu pot fi executate pentru a nu-mi provoca durere. Că, până la urmă, Voyageur este un masaj de relaxare și detensionare, nu unul terapeutic. Și adevărul este că a fost mai mult decât relaxant.
A urmat masajul pe partea din față a corpului, masajul picioarelor, al fetei și… un moment extraordinar de reflexoterapie. În general cel mai bine mă destind când ajungem la masajul facial și al scalpului.
Însă de data asta, prin reflexoterpia pe care mi-a făcut-o, Mihail a reușit să mă relaxeze atât de bine încât mi se părea că am aterizat în starea de veghe. Totuși încercam să nu adorm, să mă pot bucura, să savurez din plin momentul.
Au fost făcute cu serul My little Hero, iar pentru masajul scalpului a folosit balsamul de păr Forget me not. Mi-a plăcut că a insistat mult pe zona cervicală și umeri – mi-a și zis că, la nivel holistic, toate grijile se strâng în această zonă și de aceea a insistat.
Am ieșit din masaj atât de zen încât nici nu știu când am ajuns să povestesc cu Andreea, Spa Managerul Alma Wellness & Spa.
Andreea mi-a spus că scopul ei este să pună acest SPA pe harta României și, de ce nu, și dincolo de granițele țării.
Își dorește să aibă cele mai bune feedback-uri atât pentru serviciile oferite cât și pentru ospitalitate, comunicare, mod de exprimare. Să vină în întâmpinarea necesităților oaspeților. Își dorește personal dedicat și cu pasiune pentru acest domeniu.
Nu caută neapărat terapeuți foarte experimentați pentru că ea este trainer și îi poate pregăti, le poate oferi toate detaliile despre tot ce se întâmplă în spa.
În momentul în care există un oaspete la recepție și dorește masaj, recepționera nu îi oferă meniul, ci pune întrebări și recomandă serviciile spa potrivite cu obiectivele oaspeților. Le explică cu cât mai multe detalii opțiunile de terapii și ritualuri care sunt potrivite pentru obiectivele lor.
Am mai povestit puțin cu ea și am aflat că primul ei job într-un spa a fost în anul 2011 ca instructor fitness la Imperia spa – Marina Regia Residence.
Acolo a întâlnit-o pentru prima dată pe Daniela Dumitru și a fost fascinată de masajul Lomi Lomi, iar asta a deteminat-o să devină și ea terapeut. Consideră că, deoarece a lucrat pe toate posturile dintr-un spa: de la instructor fitness, terapeut spa, trainer, spa advisor (recepție spa), manager de vânzări și acum manager spa, are marele atu că poate empatiza cu toți colegii, poate să înțeleagă atât terapeuții cât și fetele de la recepție, știe care sunt plusurile și minusurile fiecăruia.
Alma Wellness & Spa include 4 camere de masaj, o cameră pentru cuplu, un duș Vichy și un hammam unde te poți bucura de terapii. Ca facilități comune poți beneficia de saună uscată, baie de vapori (saună umedă), fântână de gheață, cameră salină cu pereți de sare de Himalaya și un splendid jacuzzi cu vedere spre Lacul Sărat, de unde poți admira apusul soarelui. Din păcate, n-am stat acolo suficient timp cât să apuc să le încerc, dar rămâne pentru data viitoare când, oricum, trebuie să fac și o împachetare cu alge VOYA.
Filmările au fost făcute de Alin Coman, terapeut Alma Wellness & Spa, și el absolvent de kinetoterapie. Îi mulțumesc mult pentru ajutor, dar și pentru pasiunea pe care a pus-o în aceste cadre!
Fondator despreSpa.ro