/
/
Portret Ioana Dăncăneț – Director Baia Populara Sibiu

Portret Ioana Dăncăneț – Director Baia Populara Sibiu

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ioana Dancanet – Director Baia Populara Sibiu 3 1024x1024 1
Portret Ioana Dăncăneț – Director Baia Populara Sibiu

Ioana se consideră un om norocos. În primul rând, pentru că s-a născut într-o familie minunată, a crescut înconjurată de oameni care au iubit-o și au învățat-o să dăruiască și să trăiască frumos. Bunica ei a fost cea care a ghidat-o mult în viată, și chiar și acum, la 87 de ani, încă face asta.

În liceu a studiat actorie/ teatru, a fost prima generație din România care a terminat un Liceu cu profil de filologie/ teatru.

Asta i-a oferit ocazia să descopere de mică lumea actorilor, o lume plină de energie și viață.

Încă din adolescență citea reviste din care afla de ritualuri Spa: „Când am intrat prima dată într-un Centru Spa am spus wow, mi-ar placea într-o zi să lucrez în acest domeniu, însă nu credeam că drumul vieții chiar mă va conduce spre acest domeniu tare fain”.

După terminarea liceului a urmat cursurile facultății de Drept, urmată și de un Master în Drept European, iar din anul 2014 este Directorul Băii Populare Sibiu.

Am cunoscut-o pe Ioana în 2017 când le cerusem centrelor Spa să ne trimită informații despre ritualuri Spa cu resurse naturale și ingrediente locale pentru revista nr. 7 Spa & Wellness România – o ediție specială, în limba engleză. Atunci, Ioana mi-a scris că Baia Populara Sibiu trebuie neapărat să intre în revistă pentru că este primul Spa din România (din 1904). Nu mai vorbisem niciodată cu ea, dar m-a impresionat promptitudinea cu care mi-a trimis toate materialele – text și poze. Ulterior, am cunoscut-o mai bine și m-am lămurit că este omul care atunci când zice că se implică, o face dând 100% din energia ei. 

Baia Populara Sibiu Foto credit Sebastian Marcovici 4
Baia Populara Sibiu

Consideră că în viață, atât pe plan profesional, cât și personal totul trebuie făcut cu mult suflet. 

Se ghidează după celebrul citat al lui Nelson Mandela „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” și îl pune în aplicare prin 3 piloni: echilibru, bunătate și implicare.

Consideră că nu suntem doar corp, cum nu suntem doar gânduri sau emoții: „Suntem un tot complex format din trup, minte și suflet care funcționează armonios când avem grija de fiecare aspect. Mai mult, corpul este cel care stochează și memorează toate experiențele emoționale și stochează orice tensiune, orice stres, orice tristețe, furie, chiar dacă să spunem că ele au trecut. Prin urmare, corpul are nevoie de terapiile SPA, astfel încât să își dea un reset și la nivel fizic, să fie eliberate acele încordări și tensiuni.”

Cum arată o zi obișnuită pentru ține?

La mine zilele sunt extrem de pline.

Dimineața la prima ora o plimb pe Daisy, cățelușa mea, pe care am adoptat-o de la Adăpostul de câini, iar de curând am reluat activitatea la sala de fitness, dimineață devreme cu o sesiune de antrenament alături de Adriana care mă suportă la prima ora.

Evident după o cană mare de cafea încep activitatea la job, avem ședințe de lucru unde împreună cu minunată mea echipă, trasăm obiectivele principale ale zilei în curs. Încerc în fiecare zi să fiu cât mai eficientă, iar obiectivele trasate să fie îndeplinite. Recunosc că atât de mult îmi place domeniul în care lucrez încât uit să ,,mai plec și acasă”.

De două ori pe săptămână fac voluntariat, la after school – unde ajutăm copilași din familii defavorizare să nu abandoneze școala, facem teme cu ei, activități recreative și nu numai. 

De peste 10 ani fac asta și îmi da putere și energie să merg mai departe în viață, copiii aceștia sunt atât de frumoși, sinceri și buni, avem deja cea de-a treia generație de copii, de la fiecare dintre ei am învățat extrem de mult!

Seară îmi place mult să savurez o carte bună acasă și să mă liniștesc.

Ce te motivează?

Cred că cea mai mare energie și motivație mi-o iau din faptul că sunt recunoscătoare în fiecare zi pentru toate lucrurile bune care mi se întâmplă. Sunt recunoscătoare pentru sănătatea mea, pentru viața pe care am trăit-o, pentru oportunitățile de care m-am bucurat. 

E foarte ușor să te concentrezi pe ce nu ai, pe ce-ți lipsește, dar mult mai mult bine îți face, spiritual și emoțional, să-ți îndrepți privirea cu recunoștință către toate darurile pe care le-ai primit în viață. Nu trebuie să fie lucruri materiale, pentru că nu ele contează până la urmă.

Trebuie să ne bucurăm de familia noastră, de prieteni, de energia noastră și de tot ce te face să te trezești dimineața și să o iei de la capăt. Sunt lucruri pe care uneori considerăm că le merităm, tocmai de aceea nu ne concentrăm pe ele, dar ar trebui, pentru că de aici ne luăm energia pozitivă și fericirea aia pură, simplă și frumoasă. 

Unul dintre lucrurile foarte importante pe care le-am învățat în ultima perioadă este faptul că nimic nu rămâne așa pentru totdeauna. Indiferent că e vorba de perioade bune sau mai puțin bune, ele trec. Așa că în momentele în care îmi este greu, înțeleg că sunt acolo pentru că am de învățat ceva și că ulterior va trece și vor veni zile mai senine. 

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o legată activitatea ta?

Am reușit să îmi îndeplinesc un vis pe plan profesional, acela de a fii implicată în procesul de reabilitare și modernizare a Băii Populare din Sibiu. Finanțarea a fost 100% acordată de către Primăria Municipiului Sibiu – în Sibiu, punându-se accent pe cultură și istorie. Primăria a modernizat pe parcursul ultimilor ani mai multe clădiri istorice.

Vorbim în primul rând de o clădire de patrimoniu a orașului pe care am reușit să o reabilităm, avem deja demersuri făcute pentru clasarea acesteia ca monument istoric.

Am păstrat și restaurat elementele arhitecturale unice, redând frumusețea clădirii care a împlinit 118 ani.

În al doilea rând am reușit să modernizăm un obiectiv cu tradiție în Sibiu și să îl transformăm într-un centru modern în care sibienii și nu numai au la dispoziție un bazin de înot reabilitat după cele mai noi standarde, trei tipuri de saune, camere de tratament și o sală de sport dotată, toate optimizate pentru persoanele cu dizabilități. Baia Populară redevine astfel emblematică pentru Sibiu, dar și pentru România.

Mi-am petrecut aproape 3 ani de zile pe șantier, cu o echipa minunată alături de care am învățat foarte multe, însă nu a fost tot timpul ușor. Acum când văd totul funcțional, că avem atât de mulți vizitatori, premii și recunoaștere națională, dar și internațională sunt foarte fericită. A meritat tot efortul depus.

Dar cea mai mare realizare?

Ce mai mare realizare e că m-am acceptat așa cum sunt, cu bune și cu rele. Asta m-a ajutat să am curajul să fac tot ce vreau. Am înțeles că eu nu sunt nimic din ceea ce am, nici casă, nici lucruri materiale, ci sunt ceea ce am în suflet și în minte, lucruri pe care nu are cum să mi le ia nimeni.

Așadar în anul 2013 am reușit să înființez un ONG umanitar (toată lumea este voluntară, nimeni nu este plătit), prin care desfășurăm activități pentru copiii din familii defavorizate.

Am implementat multe proiecte frumoase, scriem proiecte, le implementăm atât în Sibiu, cât și pentru satele din jur, alergăm la maraton în fiecare an, avem campanii frumoase pentru copilași.

În acest moment am reușit să am o echipa de peste 25 de voluntari activi, oameni frumoși și buni, alături de care implementăm proiecte frumoase și să ajutăm mulți copilași și familii în nevoie.

“Asociația WE HELP!” este o asociație non-profit, al cărui scop este să le ofere copiilor din familii defavorizate șansa la o viață mai bună. Vrem să ajutăm copiii, să îi susținem și să îi implicăm prin diferite proiecte în activități cu scop didactic și practic, de integrare a acestora în societate. Copiii primesc suport moral și educațional, datorită partenerilor noștri, îndrumare pentru o viață decentă, training-uri în diferite domenii și proiecte sociale. 

Mai multe detalii găsiți aici: https://we-help.ro/ 

Încercări prin care ai trecut și te-au definit că om? 

În anul 2016 am luat decizia de pleca din țară, mi-am suspendat activitatea 4 luni. În acel moment demarasem procedura pentru proiectul Baia Populară, eram la faza Studiului de fezabilitate. Ulterior, am pus totul pe pauză și am încercat să o iau de la 0 în altă parte.

De asemenea, îmi doream o schimbare personală, dar și profesională în viața mea și o experiență diferită de lumea în care lucrasem până atunci.

Îmi doream să văd cum este în altă țară, așadar când s-a ivit ocazia am încercat și acest lucru. În septembrie am plecat în Suedia, am început un curs de limbă suedeză, să aplic pentru joburi și să fac voluntariat alături de copiii dintr-o tabăra de emigranți din Siria, încercam să fiu activă și să mă acomodez la stilul lor de viață, care era unul extrem de diferit față de cel de care eram obișnuită. Climă era foarte diferită, puțin soare, mult întuneric, oameni foarte reticenți și distanți, plus alte aspecte… în concluzie nu avem deloc sprijin în procesul meu de acomodare.

Am simțit, în același timp, diferența culturală între Suedia și România. Sunt multe de spus, despre diferențele culturale între cele două țări și foarte multe de învățat.

Însă după câteva luni am realizat că pentru mine România însemna mult, și deși țara respectivă era mult mai dezvoltată decât a noastră, aici poți face diferența și este nevoie de implicarea noastră.

M-am întors în țară, mi-am reluat activitatea, reluând procesul de Reabilitare a Băii Populare. Consider că experiența ,,Suedia’’ a fost una necesară în dezvoltarea mea ca și om.

Care este lecția pe care ai învățat-o în cel mai dur mod? 

Lecții învățăm în fiecare zi, lecția cea mai ,,dură”, cred că a fost cea legată în special cu încercarea mea de a pleca din țară.

Atunci când nu m-am putut acomoda în Suedia a fost foarte greu pentru mine, să accept că nu pot trăi acolo. Am învățat atunci că trebuie să faci ceea ce simți, fiind o lecție necesară în procesul meu de maturizare.

Cum a fost pentru ține perioada pandemiei?

Noi avem o capacitate foarte mare de a ne adapta. Astfel, în toată perioada de început a pandemiei am realizat cât de important este să mă adaptez la orice situație. De fapt, nu avem nevoie de atât de multe lucruri materiale pentru a putea fii fericiți.

N-am mai putut să călătoresc, ceea ce mi-a lipsit foarte mult. 

Am reușit pe partea de ONG să facem teme cu copiii online, șantierul nu și-a oprit deloc activitatea, așadar nu am avut pauză din activitate, iar pentru mine Pandemia a trecut destul de ușor, având activitate continuă

Ce te deranjează cel mai mult la societate?

Cel mai mult mă deranjează ipocrizia și minciună. Ambele mă supară extrem de mult… consider că lumea ar putea fii mult mai frumoasă dacă am putea lasă măștile jos și am putea fi sinceri. Nu înțeleg de ce trebuie să ne chinuim atât de mult prin a încerca să părem/ fim altcineva decât suntem cu adevărat.

De aceea iubesc să lucrez cu copiii, ei sunt atât de sinceri și puri, în schimb oamenii sunt mai puțin sinceri cu ei, în primul rând. În rest, sunt un om care răbda și suportă multe… dar peste cele de sus menționate nu pot să trec cu vederea.

Ce visezi sa faci si inca n-ai reusit / n-ai apucat – dar este in plan?

Îmi doresc foarte mult în viitor să ajung la un Retreat în Bali și într-un Ashram în India. Sunt sigură că am încă multe de învățat, în special în aceste doua destinații cu o încărcătura energetică și spirituală deosebită.

Ce-ți aduce bucurie, împlinire?

Timpul petrecut cu familia, prietenii, călătoritul și de curând am învățat să lucrez în grădina împreună cu sora mea, să plantez și asta îmi aduce o bucurie.

Care sunt fricile tale?

Îmi este frică că datorită tehnologiei și tot ce implică această, să nu ne dezumanizăm să nu devenim mici roboți… este un pas foarte mic. Spun asta în contextul în care nu ne prea sinchisim să ne folosim creierul pentru anumite task-uri deoarece știm că avem alternativeÎntr-o lume în care încercăm, prin diverse metode de a comunica rapid, să păstrăm controlul absolut asupra vieții personale și profesionale, tehnologia este de fapt cea care deține controlul.

Sper să rămânem oameni și să nu uităm că o plimbare în natură, cititul unei cărți sau razele soarelui sunt mult mai importante decât un story pe Instagram.

Ce mesaj ai vrea să transmiți lumii întregi?

,,Succesul bazat pe compromis nu valorează nimic”.

Întotdeauna m-am gândit că dacă cineva te ajută, fără să știe, fără să vadă care e valoarea ta sau te pune într-un job doar pentru că te cunoaște sau vrea să îți facă un favor, tu nu știi niciodată cât de bun ești să faci lucrurile respective.

 Atunci când faci compromisuri, de fapt nu știi cine ești cu adevărat

Așadar trebuie întotdeauna să îți cunoști valoarea și să nu faci niciodată compromisuri. Faptul este că trebuie ne trăim viață în funcție de ce ne dictează inima, în acord cu NOI și cu valorile noastre.

Ioana Dancanet – Director Baia Populara Sibiu
Portret Ioana Dăncăneț – Director Baia Populara Sibiu

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Portret Ioana Dăncăneț – Director Baia Populara Sibiu
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *