/
/
Plimbarile in padure au un efect miraculos asupra sanatatii

Plimbarile in padure au un efect miraculos asupra sanatatii

09 Mar 2017
|
Plimbarile in padure au un efect miraculos asupra sanatatii

„Ia o gura de aer curat si te vei simti mai bine!”

Cu siguranta ai auzit acest indemn, rostit fie de parinti sau de bunici, fie de prieteni sau colegi de serviciu. „Neoficial”, natura a fost considerata dintotdeauna un remediu pentru „a te simti mai bine”, dar acum exista si dovezi stiintifice ca plimbarile in padure au un efect miraculos asupra sanatatii.

Acest lucru li se datoreaza japonezilor, care au popularizat tehnica „forest bathing” si au inclus-o in programul national de sanatate inca din anul 1982. Forest bathing presupune petrecerea timpului in padure ca metoda de reconectare cu sinele. Poti pur si simplu sa stai pe un butuc sau sa te relaxezi plimbandu-te, dar nu ai voie sa ai un obiectiv precum arderea unui anumit numar de calorii etc. Ideea este sa te „lasi” complet invaluit de magia padurii, sa inspiri si sa expiri adanc aerul curat de aici, sa te bucuri de lumina si sa savurezi fosnetul frunzelor.

Exista dovezi stiintifice clare in favoarea „terapiei prin padure”

In perioada 2004-2012, japonezii au cheltuit 4 milioane de dolari pentru a studia efectele fizice si psihice ale terapiei „forest bathing”. Mai exact, a fost analizat raspunsul sistemului imunitar inainte si dupa sesiunile terapeutice de plimbare. Cercetarile coordonate de profesorul Qing Li, de la Nippon Medical School, au aratat o crestere semnificativa a celulelor NK (celulele Natural Killer, cele care sunt responsabile pentru distrugerea oricaror celulele anormale din organism). Acelasi studiu din 2009 demonstreaza ca efectele pozitive se resimt pana la o saptamana dupa vizita in padure. Mediul de aici incurajeaza un nivel scazut al cortizolului (hormonul stresului), regleaza tensiunea arteriala si intareste sistemul imunitar.

Plimbarile in padure: Uleiul esential al padurii

Miracolul plimbarilor in padure nu se datoreaza doar aerului proaspat de aici, ci si uleiurilor esentiale pe care le emana copacii, plantele, respectiv anumite fructe si legume. Acestea se numesc fitoncide si au rolul de a apara impotriva bacteriilor si insectelor.

Acum ca primavara a inceput sa dea semne de reintoarcere, este momentul ideal sa incepi sa pui in practica forest bathing. Nu uita insa conditia esentiala ca sa ai succes cu terapia prin natura: deconectare totala, fara smartphone si alte dispozitive electronice.

Sursa: https://qz.com/804022/health-benefits-japanese-forest-bathing/

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare