Muzica de relaxare – un ritual de nelipsit. Încă din antichitate, oamenii au simtit nevoia de a emite sunete muzicale, de asculta si produce muzica. La inceput, cantecele se adresau in special slavirii zeilor sau a conducatorilor. Apoi oamenii au legat muzica de dans si astfel au imbinat sarbatorirea zeilor cu o sarbatoare proprie.
In China antica, apar primele instrumente muzicale (in special instrumente cu coarde) si primele cantece (pentru preamarirea imparatului), ca mai apoi sa incepem sa regasim muzica in spectacole de teatru, si ulterior in alte manifestari artistice.
Cu timpul, instrumentele s-au dezvoltat si astfel muzica a devenit o arta.
Insa putini dintre noi sunt constienti cu adevarat de beneficiile muzicii.
Bazata in principal pe instrumente traditionale precum flautul de bambus sau pianul, aceasta muzica de relaxare ajuta extraordinar de mult in procesul de detensionare. Totodata, s-a pus mare accent pe sunetele naturii (de exemplu, susurul apei curgatoare), acestea fiind integrate cu mare succes in muzica de relaxare, si chiar si in muzica pentru bebelusi!
Cei mai puternici stimuli pentru om sunt auzul si vazul. Deoarece sunt multe sunete pe care omul nu le percepe in mod constient, aceasta muzica contine sunete care transmit creierului semnale pozitive si ajuta la eliminarea gandurilor care provoaca stress, astfel corpul primeste un stimul puternic de la creier care il ajuta sa se detensioneze si sa se relaxeze.
Un exemplu potrivit ar fi Brian Eno. Un compozitor britanic, un avangardist la vremea respectiva (1970) in muzica ambientala. Muzica lui are ca baza de inspiratie pictura, dand frau liber la imaginatie prin melodii calde (By this river, An ending).
De-a lungul timpului, a existat si exista muzica de relaxare, nu compusa in mod explicit pentru asa ceva, dar ceea ce exprima si trezeste in mintea si imaginatia oamenilor o catalogheaza drept ambientala. Cateva exemple de retinut in care va veti putea regasi linistea ar fi Ludovico Einaudi, Cheyenne, Eric Satie, Brian Eno, Paul Collier.
Ludovico Einaudi – muzica lui este ambientala, meditativa si de cele mai multe ori introspectiva, in arta sau minimalism. Muzica pe care o scrie azi este o fuziune de stiluri, euforica si relaxanta, o muzica bazata pe acorduri de pian. Un exemplu extraordinar este Le Onde – o piesa lenta si curgatoare pe care Einaudi spune ca a scris-o gandindu-se la valurile marii…
Eric Satie – prin Gymnopedie-ile si Gnossiene-le sale este vazut ca un precursor al muzicii moderne ambientale, piesele lui fiind oarecum blande dar totodata si excentrice, el se defineste prin traditia clasica.
Paul Collier – compozitor de muzica antistres; ascultand-o, se creeaza un mediu artificial de a exprima sentimentele. Piesa care il reprezinta cel mai bine este Slow down.
Inca de cand au aparut primele Centre SPA, s-a pus mare accent pe muzica de relaxare. Astazi, in absolut toate Centrele SPA de relaxare, vei auzi o muzica ambientala, atat de necesara pentru eliberarea creierului de toate gandurile stresante. Insa, cu siguranta ea va fi deferita in functie de designul, tipul de centru SPA si preferintele managerului (muzica de pian, muzica de flaut, muzica ce imbina sunetele naturii cu muzica instrumentala etc.)
Dar muzica de relaxare poate fi ascultata oriunde: la SPA, acasa, in masina, intr-un restaurant select, la tine acasa etc. Ea detensionează corpul atat sufleteste cat si trupeste.
Incercati sa va gasiti propriul stil si sa combinati muzica in asa fel incat sa va ajute. Ganditi-va ce instrumente va plac: flautul, pianul, chitara, etc. Și incercati sa va faceti un ritual propriu. Poate ca o lumina difuza si cateva lumanari parfumate vor fi de ajuns. Sau poate o baie cu sare aromata si uleiuri esentiale v-ar fi mult mai benefica?
Incercati cat mai multe metode pana va gasiti “punctul sensibil” al relaxarii. Este un pas inainte pentru oameni mai zambitori si mai optimisti! Succes!
General Manager
Academy Of Performing Arts
NICOLETA DRAJGU
www.aopa.com.ro
contact@aopa.com.ro
Explorator Wellness Virtual