/
/
Masaj Thai Yoga

Masaj Thai Yoga

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Masaj Thai Yoga
Traditional Thai Massage Positions

Masajul traditional thailandez, denumit “Nuad” in limba thailandeza, isi are de fapt originea in India, de unde a ajuns in Asia de Sud-Est.

Tehnicile ce compun acest tip de masaj sunt asemanatoare cu asanele din tehnica Yoga. Este bine stiut ca aceste asane au unele efecte benefice asupra organismului, dar induc si unele grade de relaxare fizica si mentala.

In plan energetic, aceste asane creeaza o legatura cu cele 7 chakre corespondente cu organele si glandele din corpul fizic si cel spiritual. Este asadar, un masaj preponderent energetic, ca de altfel toate terapiile prin masaj. Stiut fiind faptul ca pe parcursul unei terapii exista un schimb energetic intre terapeut si pacient si viceversa.

Bazele teoretice ale masajului thailandez sunt de natura mistica, bazandu-se pe un concept de linii energetice invizibile ce strabat intreg corpul. Zece dintre aceste linii sunt puse in evidenta, creand campul “celor zece Sen”.

In acest punct, influenta si originea indiana a masajului devin elocvente cu atat mai mult cu cat, originea acestei teorii “a celor zece Sen” se regaseste si in practica yoga.

Teoria “celor zece Sen” explica cum Prana sau energia vitala este asimilata de catre organism pe caile respiratorie si mai apoi digestive. Aceasta este apoi distribuita in reteaua de linii energetice Prana – Nadis, alimentand intregul corp cu energie vitala. Anatomic vorbind, aceste linii energetice sunt imposibil de  localizat, fiind complet invizibile.
Aceste linii energetice creeaza o protectie, un al doilea corp auxiliar celui fizic al omului, denumit Pranayama Kosha. In traducere libera din limba sanscrita, acesta insemnand corp energetic, care este format dintr-o multitudine de linii Prana – Nadis.

Cele zece linii (sen) pe care se aplica principii terapeutice in masajul thailandez sunt suficiente pentru tratarea intregului corp bolnav. Blocajele generate de un dezechilibru energetic sau aport insuficient de Prana in corpul omului, determina afectiunile acute si cronice.

Prin tehnici de masaj specializat asupra acestor linii energetice, terapeutul stimuleaza cursul armonios al Pranei, contribuind astfel la echilibrul organismului. Teoria aceasta sta la baza sistemelor chinezesti de acupuntura si presopunctura. Aceste terapii care utilizeaza termenul de “meridian” pentru fiecare dintre liniile energetice asupra carora se insista in terapie. Originile acestor terapii se regasesc si in filosofia indiana Yoga (despre care se spune ca ar fi fost adusa in China, de catre Bodhidharma, considerat fondatorul buddhismului zen).

Fondatorul masajului thailandez este un doctor din nordul Indiei, pe numele sau Jivaka Kumar Baj. Acesta este contemporan cu Buddha si medic personal al regelui din Magadha, precum si medic al comunitatii de calugari buddhisti.

In stravechile scrieri buddhiste, se relateaza ca doctoral Jivaka Kumar Baj ar fi cunoscut si puterea tamaduitoare a plantelor si mineralelor, cunostiintele acestuia reprezentand baza teoretica  a fitoterapiei de astazi, foarte multe dintre studiile si rezultatele obtinute de catre doctorul Jivaka Kumar Baj regasindu-se in tratatele de medicina Ayurvedica.
In memoria doctorului Jivaka Kumar Baj, terapeutii celebreaza reculegerile Pujas, cu ocazia carora este recitat un text in dialectul pali:
“Om Namo Jivaka” – Jivaka, simbol al unitatii cosmice – “Il onoram pe compatimitorul Jivaka printr-un comportament exemplar”.

Practicarea masajului thailandez este diferita de cea a oricarui masaj occidental. In practica thailandeza terapia fiind perceputa ca “bunatate iubitoare” – in sensul conceptului buddhist din sud.
Ideea care sta la baza acestei terapii este aceea de a nu aduce prejudicii celor “7 scoli”.

Cele “7 scoli” nu exista (exista numai doua stiluri – de nord si de sud), ele reprezentand un simbol al Universului, care spune ca fiecare terapeut este responsabil de reputatia unei vechi traditii in ingrijirea sanatatii.
In masajul thailandez se lucreaza pe corpul fizic, dar cu scop de a influenta pozitiv liniile energetice ale corpului. In plus, se aplica asupra corpului pacientului exercitii de extensie si tragere, ce se pot defini ca “Hatha-Yoga pusa in practica” sau “yoga fizica aplicata”.

La inceputul fiecarei sesiuni de masaj thailandez e recomandat ca pentru cateva clipe sa ne relaxam prin meditatie. Aceasta reculegere determina o energie si atitudine pozitiva, de relaxare inaintea inceperii terapiei.

Cu aceasta ocazie, terapeutii traditionali cinstesc memoria doctorului Jivaka Kumar Baj si cer providentei ca practica lor sa aduca eliberarea pacientului de afectiunile sale.

Din motive culturale, masajul thailandez se efectueaza imbracat si nu pe corpul gol, asa cum se practica majoritatea terapiilor corporale. Totusi, pacientul ar trebui sa poarte vestminte usoare si largi, asemenea vestmintelor terapeutului. Din acest motiv, temperatura in care se desfasoara terapia nu trebuie sa fie foarte scazuta. Pentru un masaj relaxant fiind necesar un spatiu avand o temperatura placuta, calda, intregind astfel atmosfera in care este oferit tratamentul.

In masajul yoga thai uleiul de masaj lipseste aproape cu desavarsire. Singura modalitate de ungere a corpului cu ulei, este la finele sedintei (se foloseste ulei de santal sau iasomie).

Meloterapia si aromaterapia intregesc efectul relaxant al unei terapii yoga thai.
In concluzie, masajul yoga thai utilizeaza actionari ample asupra unor anumiti nervi, anumite tendoane si ligamente si o varietate de miscari care manipuleaza scheletul. Toate acestea au scopul de a echilibra functiile energetice ale corpului.

Beneficiile masajului yoga thai

Masajul thailandez a fost folosit secole de-a randul in Thailanda pentru a trata anumite afectiuni si pentru a conferii o stare de bine.

Beneficiile aduse de masaj sunt nenumarate, printre care:

  • eliberearea blocajelor din fluxul energetic;
  • revigorarea sistemul nervos;
  • eliberearea durerile si tensiunile musculare;
  • creste abilitatea de a asimila mineralele si electrolitii conferind protectie sistemui osteo – articular;
  • intarirea si intinerirea corpului, dar si a mintii;
  • imbunatatirea circulatiei sangelui si limfei;
  • cresterea flexibilitatii si a puterii de refacere a tesuturilor, in urma accidentelor survenite.

Masajul yoga thai are efect detoxifiant eliminand toxinele ce se regasesc in organism, regleaza dezechilibrele din corp generate de stresul psihic, emotional.
Este o tehnica terapeutica deosebit de eficienta in afectiuni precum:  migrenele, artrita, paralizii temporare, dureri de spate, dureri articulare.

Namaste!

Andrei Claudiu Simion
Specialist tehnici masaj, Consultant spa
Mobil: 0736.339.830

Cu drag,

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Andrei Claudiu Simion

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *