/
/
Masajul prenatal

Masajul prenatal

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Masajul prenatal
healthy pregnant woman doing yoga in nature outdoors

Masajul prenatal este considerat de foarte multa lume (mai ales in Romania) un moft.

Prin masaj intregul organism este ajutat sa elimine toxinele, sa inlature tensiunea si sa functioneze mai bine.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste sanatatea ca fiind „starea de bine fizica si psihica”, obiective realizate de masajul somatic. Asadar, prin masaj nu ne rasfatam, ci contribuim la starea noastra de sanatate.

De ce este bine sa facem masaj in perioada de sarcina?

In sarcina, organismul matern sufera unele transformari ce sunt insotite de cele mai multe ori de senzatii neplacute si disconfort general.

Pe masura ce sarcina avanseaza, numarul kilogramelor indicate de cantarul tau se va tot marii.

Cresterea in greutate corporala se resimte la nivelul talpilor ce devin tensionate pana la durere, datorita faptului ca ele sustin toata greutatea corpului atunci cand stai in picioare. Suplimentar, datorita hormonilor specifici graviditatii, curbura plantara (scobitura piciorului) poate suferi transformari pana la aparitia platfusului – picior plat.

Pentru prevenirea si tratarea acestei transformari, recomand masajul talpilor, dar atentie, nu reflexoterapie. Putem fi tentati sa tratam unele manifestari aparent patologice prin reflexoterapie, lucru total contraindicat, datorita faptului ca ele sunt de fapt doar unele „efecte secundare” ale starii de graviditate.

Majoritatea femeilor insarcinate, preponderent spre sfarsitul perioadei de sarcina, acuza senzatia de „picioare grele”. Acestea se umfla datorita retentiei de apa, fenomen denumit medical – edem.

Masajul membrelor inferioare

are efectul de a combate edemele prin ajutarea circulatiei venoase, de intoarcere, a sangelui.

La fel de „celebrii” pentru femeile insarcinate mai sunt si „carceii”. Adica spasme musculare spontane si puternice, localizate preponderent la gambe si talpi. Iata cum masajul acestora ajuta la combaterea carceilor extrem de durerosi. Masarea musculaturii din aceste zone, prin efectul mecanic, dar si prin activarea circulatiei, ajuta metabolismul si confera relaxare.

Saptamanile de sarcina trec, bebelusul creste constant, abdomenul tau se contureaza si se mareste, dar in acelasi timp centrul tau de greutate se modifica si in acest fel coloana vertebrala tinde sa-si accentueze curburile. Consecutiv, musculatura spatelui devinde tot mai tensionata si de cele mai multe ori apar dureri „de spate” localizate frecvent in zona lombara („la mijloc”).

Masarea acestor muschi devine la un moment dat absolut necesara pentru a putea continua activitatile zilnice destul de solicitante, chiar daca stai mult la birou.

Musculatura spatelui poate fi masata stand pe o parte sau stand pe un scaun invers, rezemata in fata pe spatar. Recomand folosirea pozitiei pe o parte, deoarece pe scaun nu vei sta complet relaxata, iar efectul masajului este limitat.

La Studio Pronatalita ne concentram atentia asupra muschilor paravertebrali (laterali coloanei vertebrale), masandu-i cu miscari circulare de la baza coloanei in sus, spre cap, insistand in zonele mai tensionate, respectiv lombare, toracale (intre omoplati) si cervicale (la ceafa).

In sarcina trebuie executat un masaj special (masajul prenatal)

Daca vrei sa faci masaj in perioada sarcinii, gandeste-te ca trebuie sa gasesti un specialist care are experienta in masajul prenatal pentru a nu avea surprize neplacute care sa pericliteze viata copilului tau in plina dezvoltare.

Masajul prenatal se adreseaza intregului organism, evitand zona abdominala si mamara. Masarea burticii este contraindicata in perioada de sarcina datorita faptului ca poate provoca contractii uterine si chiar declansarea travaliului prematur.

Ramona Rosu

Fiziokinetoterapeut

Educator prenatal Lamaze

www.pronatalita.ro

www.gimnastica-gravide.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *