/
/
Masajul: moft sau necesitate?

Masajul: moft sau necesitate?

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Masajul: moft sau necesitate?
Masajul: moft sau necesitate?

Te gandesti la masaj ca la un rasfat al simturilor? Nu gresesti! Insa trebuie sa ai in vedere ca este vorba in acelasi timp despre o unealta foarte puternica de vindecare a organismului. Marele merit al acestei forme curative este faptul ca actioneaza holistic, adica ne vede in ansamblul nostru si trateaza ca atare. Atunci cand nu te simti bine (fizic sau emotional), nu inseamna ca un anumit organ este bolnav ca entitate de sine statatoare. Dar poate insemna ca este bolnav modul de comunicare al respectivului organ cu restul corpului.

Atunci cand, din motive legate de timp sau poate financiare, incepem sa reducem drastic sau chiar sa eliminam activi­tatile „de suflet”, pierdem din vedere un lucru foarte important. Ca sa intelegi despre ce vorbesc, am sa iti povestesc pe scurt mica poveste pe care cineva a construit-o in semn de metafora. Atunci cand refuzam sa ne tratam „pe dinauntru” si incercam sa vindecam corpul izolat de spirit, este ca si cum ne-am vopsi masina si i-am infrumuseta aspectul, cu toate ca stim ca motorul este stricat. Iar in aceste conditii, ne-am astepta sa functioneze in continuare.

Cum functioneaza, de fapt, masajul

Masajul cauzeaza reactii fiziologice in organism prin:

• raspunsul de relaxare, care este o re­actie involuntara, totusi predictibila, a sistemului nervos;

• raspunsurile mecanice, adica efecte­le fizice generate prin presiunea asu­pra tesuturilor moi.

Impreuna, cele doua tipuri de reac­tii dau nastere unor beneficii fizice si emotionale.

Ce este raspunsul de relaxare

In masaj, atingerea terapeutului nu este altceva decat o invitatie la destindere, la o stare de bine. Aceasta din urma, impreuna cu reducerea durerii prin anumite tehnici, creeaza asa-numitul „raspuns de relaxare”.

Relaxarea este o stare a organismului in cadrul careia pulsul si tensiunea arteriala scad. Scade si productia de hormoni generatori de stres, iar mus­chii se detensioneaza. Conform ulti­melor cercetari, raspunsul de relaxare pare sa determine si cresterea nive­lului de serotonina, o substanta care actioneaza pozitiv asupra emotiilor si gandurilor.

Despre mecanismele fiziologice

Manipularea fizica prin masaj gene­reaza doua efecte principale:

• stimularea circulatiei sangvine si limfatice;

• relaxarea si normalizarea tesuturilor moi (muschi, tendoane, ligamente, te­sut conjunctiv).

Reducerea nivelului de stres prin masaj

Melissa Finley, proprietara centrului Mending Hands Massage Therapy din Sarasota, FLorida, are la activ peste 2300 de ore de training si certificari avansate in masaje prenatale, postna­tale si de tratare a infertilitatii. Initial, ea a profesat in New York si a devenit una dintre cele mai cautate terapeute din Brooklyn, intocmai pentru ca, pe langa efectuarea propriu-zisa a masa­jelor, Melissa a si cercetat in domeniu, cautand o punte de legatura intre te­velului de stres: organismul oscileaza intre doua stari – cea simpatica si cea parasimpatica. Modul simpatic cores­punde starii de tipul „lupta-sau-plea­ca”; este momentul in care organismul alerteaza hormonii de stres. Multi dintre noi ne aflam in modul simpatic doar prin prisma situatiilor stresan­te cu care ne confruntam zi de zi. Iar masajul ne ajuta sa ne „transferam” in starea parasimpatica, adica intr-o zona de relaxare, wellness si recuperare.

Un alt studiu relevant – de data aceasta al Touch Research Institute (Universi­tatea din Miami) – a aratat ca terapia prin masaj contribuie semnificativ la combaterea anxietatii si depresiei prin influentarea structurii biochimice a organismului. In cadrul unei cercetari la care au luat parte 500 de persoane (femei, barbati si copii suferinzi de anxietate si depresie), specialistii au comparat nivelurile de cortizon ale pacientilor inainte si dupa efectuarea unei sedinte de masaj. Important de stiut: cortizonul a fost supranumit si „hormonul stresului”, iar el poate fi raspunzator pentru cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar in san­ge, respectiv pentru slabirea sistemu­lui imunitar. Studiul american a aratat ca, imediat dupa masaj, cantitatea de cortizon scazuse in majoritatea cazu­rilor cu pana la 53%. Terapia stimulase si secretia de dopamina si serotonina (neurotransmitatori care ajuta la com­baterea depresiei).

Teoria portii de control a durerii

Pe langa stres, mai exista un factor de­clansator care ii „trimite” pe oameni la masaj – durerea. In special cea de spa­te. Iar un studiu din 2008, coordonat de organizatia non-profit Cochrane Collaboration, a confirmat ca masa­jul reprezinta un tratament promita­tor pentru aceasta problema. Andrea Furlan, epidemiolog si totodata speci­alist in masaje, de la Institutul pentru Munca si Sanatate din Toronto, este de parere ca „durerea se aseamana cu un sistem de alarma al organismului”. Durerea acuta – ca de exemplu cea provocata de o arsura sau o ruptura de os – semnalizeaza faptul ca exista ceva in neregula in corp. Durerea cronica arata insa ca acest „sistem de alarma” este stricat. „Poate ca masajul nu poate repara in totalitate alarma, dar cu si­guranta va reduce semnificativ volu­mul”, conchide dr. Furlan.

Exista numeroase teorii cu privire la felul in care masajul reuseste sa redu­ca sau sa opreasca durerea. Una dintre cele mai raspandite este teoria portii de control a durerii. Promotorii aces­tei ipoteze sustin ca durerea este cau­zata de stimuli competitivi. Mai exact, durerea circula prin fibre nervoase cu diametru mic in timp ce masajul stimuleaza portiuni cu diametre mai mari. Iar fibrele nervoase mai mari ajung la creier mai rapid decat cele mici. Cu alte cuvinte, senzatia genera­ta de masaj castiga lupta cu durerea.

Teoria punctelor de presiune, remediu pentru durerile de cap

Tensiunile din corp cauzeaza dureri de cap, iar masajul – eliberator de ten­siuni prin excelenta – ar putea fi, asa­dar, remediul ideal. Este eficienta in special o forma specifica de masaj si anume terapia punctelor de presiune. Conform cercetatorului Albert Mo­raska (Universitatea din Colorado), punctele de presiune din umeri si din zona gatului cauzeaza adesea dureri de cap. Iar masajul ar putea elibera aceste focare de tensiune prin forta­rea sarcomerelor (proteinele respon­sabile pentru contractie) din celulele musculare. Drept rezultat, muschii se relaxeaza, iar simptomele generate in prealabil de tensiune dispar.

In lumea viselor

Fluctuatiile diverselor unde cerebrale fie te relaxeaza si te trimit in lumea viselor, fie te trezesc. Ideea principa­la este ca aceste unde detin controlul. Masajul stimuleaza undele delta – cele care sunt asociate cu somnul adanc – astfel incat terapiile te-ar putea aju­ta sa iti rezolvi problemele legate de odihna (insomnii, somn neodihnitor, si alte tulburari). Acum intelegi de ce este atat de usor sa adormi pe masa de masaj?

Autor: Smaranda Maria Paslaru

Terapeut si Trainer in Masaj 

Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia Februarie 2015.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *