/
/
Masajul indian

Masajul indian

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Masajul indian
Masajul indian

‘’Masajul

E un lucru pe care il poti incepe,

Dar pe care nu-l termini niciodata.

E una din cele mai subtile arte,

Tine nu doar de experienta,

Ci mai mult de iubire. ‘’

Kabir, poet mistic indian din secolul al XV-lea

Astfel, Belle Maison Spa recomanda masajul indian care isi are originile in statul Kerala (sud-vestul Indiei).

In India, ungerea cu ulei si masajul au fost practicate din cele mai vechi timpuri:

  • pentru a spori forta, mobilitatea, flexibilitatea si memoria;
  • pentru a imbunatati functionarea organelor interne;
  • pentru a regla somnul si a creste rezistenta sistemului imunitar;
  • pentru a stimula regenerarea tesuturilor;
  • pentru deblocarea energiei vitale si inlaturarea acumularilor de substante nocive din corp.

Conform gandirii indiene, masajul cu uleiuri este cel mai eficient. In general corpul nu trebuie masat ‘’pe uscat’’, deoarece frecarea, caldura si durerea pot fi daunatoare si afecteaza energia vitala, prana.

Masajul Indian nu este acelasi lucru cu Masajul Ayurvedic. Isi asuma un caracter Ayurvedic doar in momentul in care este practicat ca actiune de prevenire si mentinere a sanatatii, intr-un context in care se tine seama de constitutia individului, anotimpul, clima si locul in care se practica masajul.

Invatarea identificarii constitutiei pacientului reprezinta aspectul fundamental pentru efectuarea unui adevarat masaj terapeutic indian corporal.

Viziunea holistica:

Potrivit gandiirii indiene, fiecare om este unic. Deci, fiecare dintre noi avem nevoi si exigente specifice. In plus, fiecare om este influentat de mediul in care traieste. De aceea, pentru a ne mentine sau pentru a redobandi sanatatea trebuie sa fim in armonie cu ce ne inconjoara.

Conform culturii indiene, corpul uman, asemenea intregului univers, este constituit prin combinarea a cinci elemente fundamentale: pamantul, apa, focul, aerul si eterul.

In corpul uman, cele cinci elemente se combina, creand 3 forte (Tridosha), numite: Vata – aer si eter; Pitta – foc si apa; Kapha – apa si pamant.

Vata inseamna ‘’ceea ce misca’’, este raspunzatoare de miscarile corpului si de toate activitatile mintale, circulatia sangvina, respiratia, limbajul, senzatia de frica, anxietate. Este responsabila de stimuli naturali favorizand echilibrul mental si puterea de intelegere.

Pitta inseamna ‘’ceea ce digera’’, este responsabila de toate transformarile chimice si metabolice din organism, precum si reglarea caldurii organismului, vaz, luminozitatea pielii, increderea in sine si veselie.

Kapha este ‘’ceea ce tine lucrurile laolalta’’. Ofera forta si stabilitate mintii si controleaza o serie de sentimente precum dragostea, compasiunea, rabdarea si iertarea.

Intr-un organism sanatos, aceste forte actioneaza armonios, in mod contrar se creeaza dezechilibre care daca nu sunt corectate duc la formarea bolilor.

In functie de constitutia pacientului, se recomanda urmatoarele uleiuri:

– Pentru vata: ulei de susan

– Pentru pitta: masaj cu ulei de cocos

– Pentru kapha: ulei din masline, ulei de migdale

– Pentru aromaterapie se pot pune in uleiul de baza cateva picaturi de ulei esential de lavanda, menta, bergamota, lamaie sau trandafir, nu mai mult de doua arome simultan

Masajul indian

Consta intr-un ciclu de manevre aplicate cu blandete, dar si cu presiuni repetate in puncte energetice, frictiuni, intinderi si mobilizari ale membrelor. Este un masaj pentru trup dar si pentru suflet, imediat dupa inceperea masajului se face simtita o stare generala de bine.

In urma practicarii masajului indian, putem, dupa un anumit numar de sedinte, sa observam urmatoarele efecte: eliminarea oboselii si senzatiei de surmenaj fizic si psihic, eliberarea cantitatii de gaze din stomac si intestine, cresterea rezistentei fizice, favorizarea somnului, intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei periferice, imbunatatirea mobilitatii articulatiilor.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *