„Cine vrea sa devina medic sa invete sa faca masaj!” iata deci ce valoare atribuia Hipocrate, parintele medicinei, celei mai vechi si la indemana metoda de vindecare: masajul.
Masajul efectuat de un terapeut profestionist, nu este un moft sau un rasfat. Masajul, chiar si un masaj de relaxare, este o metoda eficienta de vindecare pentru multe afectiuni.
„Cine vrea sa devina medic sa invete sa faca masaj!” iata deci ce valoare atribuia Hipocrate, parintele medicinei, celei mai vechi si la indemana metoda de vindecare: masajul.
Masajul efectuat de un terapeut profestionist, nu este un moft sau un rasfat. Masajul, chiar si un masaj de relaxare, este o metoda eficienta de vindecare pentru multe afectiuni.
Masajul este o tehnica practicata inca din timpuri stravechi. A luat nastere mai mult ca o necesitate. Cine nu stie ca masarea zonei lovite diminueaza durerea, sau apasarea zonelor de musculatura contractata si dureroasa duce la relaxarea acesteia?
Initial a fost practicat intuitiv de fiecare individ in parte, dar ulterior tehnica a fost sofisticata si dezvoltata de medici – inca din antichitate. Cu cat tehnicile de masaj se dezvoltau, cu atat se observau si alte efecte ale acestuia asupra sanatatii, frumusetii si starii de bine.
Unii iubesc masajul doar pentru efectul instant de relaxare pe care il creeaza, insa dincolo de o portie de rasfat, vorbim despre o terapie cu multe beneficii pentru sanatate!
Iata principalele beneficii ale masajului:
Muschii sanatosi se afla intr-o stare permanenta de contractie si relaxare, dar noi nu sesizam aceste transformari decat atunci cand apar probleme. Masajul ajuta la pastrarea ritmului natural al muschilor, in asa fel incat sa nu ajungem sa ne confruntam cu diverse afectiuni in acest sens.
Odata ce muschii vor fi relaxati si intinsi, veti observa imbunatatiri ale posturii. Este foarte important sa avem o postura corecta, altfel riscam sa dezechilibram toate sistemele organismului. De exemplu, umerii incovoiati impiedica functionarea corecta a plamanilor.
Un efect indirect al masajului consta in eliberarea globulelor rosii din maduva spinarii, fenomen care contribuie la o mult mai buna oxigenare a tuturor celulelor.
Masajul stimuleaza circulatia sangvina spre extremitati, organe si vase de sange. Se stie ca avem suficiente capilare pentru a inconjura cu ele intreaga planeta, insa dispunem de doar 5-6 litri de sange. Asa ca o circulatie corecta a sangelui este cruciala pentru a ramane sanatosi. Masajul este de mare ajutor pentru ca faciliteaza semnificativ acest proces.
Prin contracararea efectelor negative ale adrenalinei, masajul poate echilibra intreg sistemul hormonal. In timpul relaxarii, se produc endorfinele care ne ofera o stare de bine de neegalat. Totodata, este eliberata si oxitocina, o substanta asociata cu mamele care alapteaza, dar pe care o producem de fapt cu totii si care ne confera un sentiment de protectie si de dragoste.
Imbogatindu-l cu 10-15% cu oxigen; stimuland circulatia sanguina imbunatateste tesuturile si aspectul pielii, aceasta devenind mai ferma, catifelata si hidratata, celulele moarte vor fi indepartate, favorizand dezvoltarea mai rapida a celulelor noi; veti scapa de problema mainilor si picioarelor reci, de durerile musculare si articulare, de celulita inestetica (impreuna cu o dieta adecvata si multa miscare). De asemenea masajul de relaxare echilibreaza sistemul nervos (chiar de la prima sedinta).
Anumite afectiuni ale organelor interne pot fi rezolvate prin masaj, la fel si afectiuni ale sistemului limfatic (tehnici specifice de masaj).
Masajul mareste secretiile si excretiile organismului (saliva, sucuri gastrice, urina, reziduurile alimentare in urma digestiei complete, etc), determina eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.
Masajul ajuta la eliminarea kilogramelor in plus. El este la fel de important ca si o alimentatie echilibrata si o miscare regulata in cadrul unei diete.
Totodata, orice forma de masaj este un boost excelent pentru psihic, fiind recomandat in cazul celor care sufera de sters, anxietate sau depresie – fenomene difuze, care au repercusiuni negative nu numai asupra corpului dar si asupra mintii. O persoana stresata si anxioasa tinde sa incordeze inconstient diferite parti ale corpului: gatul, spatele, abdomenul cauzand dureri si contracturi fie musculare, fie articulare, sau la nivelul oraganelor interne.
Exista o gama foarte variata de masaje de relaxare. Pe cele mai multe le poti face in Centrele Spa din Romania.
Cel mai cunoscut masaj de relaxare consta in aplicarea uleiurilor pe corp printr-o presiune ferma, dar delicata asupra musculaturii. Masajul suedez presupune lovirea pielii si framanatarea muschilor, fiind practicat doar de terapeuti licentiate. Masajul suedez sta la baza multor masaje de relaxare
Pentru mai multe detalii, citeste articolul despre Masajul suedez.
Lomi Lomi este o forma veche de masaj practicat de indigenii polinezieni din Hawaii. In Hawaii lomi lomi inseamna chiar masaj, iar tehnicile utilizate sunt transmise din vechime. Lomi lomi reprezinta atingerea in spiritul lui Aloha (respect, atentie) care vizeaza corpul, inima si spiritul.
Pentru mai multe detalii, puteti citi articolul despre Masaj Lomi-Lomi
Masaj ce se inspira din fluxul si refluxul marii, cu doua componente- una energica, cealalta de relaxare. In cadrul acestui tip de masaj se utilizeaza adesea alge, uleiuri traditionale balineze, lapte de flori de Bali, pudra de orez condimentata. Se utilizeaza de asemenea , comprese cu uleiuri esentiale si pietre calde ,asezate in anumite puncte-cheie.
Mai multe detalii, poti citi in articolul: Masajul Balinez.
Tehnica de masaj originara din Africa, ceva mai profunda decat masajul clasic, consta in alunecarea betelor de bambus pe intreg corpul pacientului prin miscari realizate din incheietura mainii. Senzatiile sunt variate si nemaintalnite la alte tipuri de masaj. Practicat cu regularitate, masajul cu bete de bambus subtiaza silueta, fluidifica circulatia si inlatura tensiunea la nivel cervical si lombar.
Poti citi mai multe detalii in articolul: Masajul cu bete de bambus
Masaj de provenienta tibetana, ce utilizeaza proprietatile hranitoare ale mierii. Tehnica de masaj asociata masajului cu miere este cea de masaj classic de relaxare. Masajul cu miere se face in special pe spate si pe coapse, dar se pot masa si membrele si fata. Masajul cu miere ajuta la eliminarea toxinelor din piele, dar si din organism. Masajul cu miere este eficient impotriva celulitei si a altor forme de exces de grasime. Masajul cu miere are si rolul de a creste capacitatea imunitara a organismului.
Pentru mai multe detalii, te invitam sa citesti articolul dedicat masajului cu miere.
Se mai numeste si Taurumi si este considerat in Polinezia o metoda de prevenire, care intretine starea de sanatate si constituie un supliment terapeutic pe toata durata vietii.
Este un masaj de relaxare care ia in considerare individul in globalitatea sa, adaugand spiritualitate, energie, cuvinte si atingere.
Mai multe detalii puteti citi in articolul referitor la masajul polinezian.
Masajul ,, la patru maini” este efectuat de doi terapeuti cu miscari sincron. Masajul tandem este considerat mai relaxant decat masajul clasic.
Poti citi mai multe in articolul: masajul tandem – la patru maini
Masaj ce are la baza principiile credintei budiste, realizat cu ajutorul unor boccelute de tifon ce contin in general saruri din Marea Moarta, piatra de Himalaya dar si o serie de uleiuri estentiale precum: lavanda, mosc, migdale dulci. In timpul sedintei de masaj tibetan, terapeutul plimba boccelutele pe corpul pacientului. Masaj recomandat in atenuarea durerilor articulare si musculare.
Poti citi mai multe in articolul: Masajul tibetan
Tehnica de masaj provenita din medicina Indiana, bazata pe studiul celor cinci elemente ale naturii. Include tehnici precum: masajul cu ulei al intregului corp, scurgerea unei picaturi de ulei incalzit pe frunte , masajul talpii cu o bila, aplicarea in anumite puncte energetice a unor boccelute de tifon imbibate in ulei.
Masajul ayurvedic are drept scop facilitarea circulatiei energiilor si se dovedeste eficient atat in cazuri de oboseala, depresie si anchilozare cat si in cazul unor afectiuni mai grave.
Poti citi mai multe detalii in articolul: Masaj ayurvedic
Un tip de masaj recomandat inclusiv bebelusilor, utilizeaza proprietatile de atenuare a unor imperfectiuni precum cicatricile si acneea, combaterea imbatranirii celulare, si multe alte beneficii ale uleiului de argan.
Poti citi mai multe detalii in articolul: Masaj cu ulei de argan
Masaj de specialitate ce utilizeaza pietre netede care au fost in prealabil incalzite. In cele mai multe cazuri pietrele sunt vulcanice si negre, fiind cunoscute sub denumirea de bazalt. Aceste pietre au proprietatea de a absorbi si retine caldura pe care o ofera ulterior corpului celor care apeleaza la aceasta terapie. Această forma de masaj este foarte relaxanta deoarece caldura ajuta la destinderea si eliberarea muschilor. Mai multe detalii: Masajul cu pietre fierbinti – ce presupune si ce trebuie sa stii.
Originar din Asia, mai exact din India, masajul Pantai Luar permite trupului sa profite de beneficiile combinate a doua elemente: uleiurile esentiale si ierburile aromate. Dar aceasta terapie trateaza si diverse probleme prin efectul combinat al plantelor, caldurii si masajului. Citeste mai multe detalii in articolul: Masaje cu bocceluțe cu ierburi: Pantai Luar si Pinda.
Imaginează-ti ca stai intr-o incapere luminata discret, cu un prosop moale asternut pe spate si miresmele uleiurilor esentiale plutind in aer. Incet, incet, prin miscarile terapeutului, ti se relaxeaza toate simturile, iar grijile par sa dispara ca prin magie. Cam acestea sunt senzatiile pe care le-ai experimentat in cazul in care ai testat vreodata un masaj de relaxare.
Iiti recomand sa alegi un masaj de relaxare daca nu ai mai fost pana acum la spa. Masajul de relaxare este caracterizat prin folosirea unor miscari lente si invaluitoare, care exercita presiuni mai mult sau mai putin profunde, dar oricum ritmice si fluide. Acest mix intre masaj si atmosfera din SPA sunt ideale pentru o introducere in arta relaxarii.
Cuvantul de ordine este blandetea – terapeutul trebuie sa se lase ghidat de maini si sa se armonizeze cu respiratia celui care primeste masajul.
Terapeutul va incepe de regula cu zona abdominala, unde va efectua manevre ample, care se vor prelungi pe umeri si pe maini, apoi vor cobori spre spate si pe picioare. La jumatatea tratamentului, vei fi rugat sa te intorci pentru masajul din partea frontala. Terapeutul va folosi atat dosul palmei, cat si varfurile degetelor pentru a aplica presiune si a detensiona musculatura. Masajul de relaxare a fost creat special pentru a directiona circulatia sangvina spre grupele musculare.
Cea mai importanta functie a masajului este reactivarea energiilor. Vorbim de acea energie care curge in interiorul nostru si cu care este posibil sa interactionam. Putem sa o stimulam, sa o facem sa curga, sa o drenam, sa o facem sa urce si sa coboare din cap pana in picioare …. in acest fel corpul se detaseaza de grijile zilnice si se bucura de relaxare totala.
Specialistii spa imbina tehnicile acestui masaj cu aromaterapia, folosind uleiuri ce prezinta efect relaxant asupra simturilor, dar si cu meloterapia, utilizand muzica relaxanta, care ne ajuta sa ne destindem si sa uitam de grijile cotidiene. Viata haotica, stresul, grijile, oboseala – toate acestea pot fi somatizate la nivelul corpului, de aceea si musculatura persoanelor stresate este contractata, articulatiile sunt rigide
Prin tehnicile masajului de relaxare se induce o stare de bine, oboseala este alungata, muschii sunt detensionati si simtiti cum stresul dispare. La finalul unei astfel de sedinte ne simtim plini de viata, energizati, cu mai putine griji, ca si cand am fi avut o zi plina de vesti bune.
Masajul de relaxare corect executat, cu ajutorul uleiurilor, ajuta la reducerea contracturilor musculare si articulare, reduce durerile, senzatia de oboseala, elimina tensiunile, de aici si senzatia de corp usor, care aproape pluteste dupa o ora de relaxare completa.
Acest lucru te ajuta sa identifici ce arome iti plac sau nu, sa spui din timp terapeutului.
Uleiul de lavanda este cunoscut pentru proprietatile lui anti-inflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene si antimicrobiene. Folosita din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale tamaduitoare, planta de lavanda reprezinta una dintre cele mai utilizate plante in tratamentele naturiste, ceea ce-l face un tonic excelent pentru nervi.
Uleiul de portocala este de mare ajutor in situatii de insomnie, iritabilitate, tensiune nervosa, stres, stari de disconfort psihic, frigiditate, agitatie psihomotorie.
Uleiul de verbina este recunoscut ca echilibrant al psihicului si al sistemului nervos, fiind recunoscut si pentru efectele sale afrodisiace.
Uleiul de geranium are urmatoarele proprietai terapeutice: astringent, hemostatic, cicatrizant, citofilactic, diuretic, deodorant, hemostatic, tonic, vermifug si vindeca ranile.
Uleiul de menta are proprietati analgezice, antiseptice, antispasmodice, digestive, expectorante, tonic nervos. Din punct de vedere psihologic ajuta la concentrarea atentiei.
Uleiul de lemongrass folosit din cele mai vechi timpuri, uleiul de lemongrass a fost intrebuintat in aromaterapie, parfumuri si deodorante si se numara printre primele 10 uleiuri esentiale vandute in lume. Acest ulei esential, combate oboseala fizica si psihica si are un puternic efect calmant la nivelul sistemului nervos. Cu un miros placut, de lamaie, uleiul de lemongrass poate fi un ajutor de incredere pentru cei ce doresc sa elimine simptomele asociate stresului, precum durerile de cap, anxietatea sau scaderea puterii de concentrare.
Te gandesti la masaj ca la un rasfat al simturilor? Nu gresesti! Insa trebuie sa ai in vedere ca este vorba in acelasi timp despre o unealta foarte puternica de vindecare a organismului.
Marele merit al acestei forme curative este faptul ca actioneaza holistic, adica ne vede in ansamblul nostru si trateaza ca atare. Atunci cand nu te simti bine (fizic sau emotional), nu inseamna ca un anumit organ este bolnav ca entitate de sine statatoare. Dar poate insemna ca este bolnav modul de comunicare al respectivului organ cu restul corpului.
Atunci cand, din motive legate de timp sau poate financiare, incepem sa reducem drastic sau chiar sa eliminam activitatile „de suflet”, pierdem din vedere un lucru foarte important. Ca sa intelegi despre ce vorbesc, am sa iti povestesc pe scurt mica poveste pe care cineva a construit-o in semn de metafora. Atunci cand refuzam sa ne tratam „pe dinauntru” si incercam sa vindecam corpul izolat de spirit, este ca si cum ne-am vopsi masina si i-am infrumuseta aspectul, cu toate ca stim ca motorul este stricat. Iar in aceste conditii, ne-am astepta sa functioneze in continuare.
Masajul cauzeaza reactii fiziologice in organism prin:
Impreuna, cele doua tipuri de reactii dau nastere unor beneficii fizice si emotionale.
In masaj, atingerea terapeutului nu este altceva decat o invitatie la destindere, la o stare de bine. Aceasta din urma, impreuna cu reducerea durerii prin anumite tehnici, creeaza asa-numitul „raspuns de relaxare”.
Relaxarea este o stare a organismului in cadrul careia pulsul si tensiunea arteriala scad. Scade si productia de hormoni generatori de stres, iar muschii se detensioneaza. Conform ultimelor cercetari, raspunsul de relaxare pare sa determine si cresterea nivelului de serotonina, o substanta care actioneaza pozitiv asupra emotiilor si gandurilor.
Manipularea fizica prin masaj genereaza doua efecte principale:
Melissa Finley, proprietara centrului Mending Hands Massage Therapy din Sarasota, FLorida, are la activ peste 2300 de ore de training si certificari avansate in masaje prenatale, postnatale si de tratare a infertilitatii. Initial, ea a profesat in New York si a devenit una dintre cele mai cautate terapeute din Brooklyn, intocmai pentru ca, pe langa efectuarea propriu-zisa a masajelor, Melissa a si cercetat in domeniu, cautand o punte de legatura intre terapie si efecte precum reducerea nivelului de stres: organismul oscileaza intre doua stari – cea simpatica si cea parasimpatica. Modul simpatic corespunde starii de tipul „lupta-sau-pleaca”; este momentul in care organismul alerteaza hormonii de stres. Multi dintre noi ne aflam in modul simpatic doar prin prisma situatiilor stresante cu care ne confruntam zi de zi. Iar masajul ne ajuta sa ne „transferam” in starea parasimpatica, adica intr-o zona de relaxare, wellness si recuperare.
Un alt studiu relevant – de data aceasta al Touch Research Institute (Universitatea din Miami) – a aratat ca terapia prin masaj contribuie semnificativ la combaterea anxietatii si depresiei prin influentarea structurii biochimice a organismului. In cadrul unei cercetari la care au luat parte 500 de persoane (femei, barbati si copii suferinzi de anxietate si depresie), specialistii au comparat nivelurile de cortizon ale pacientilor inainte si dupa efectuarea unei sedinte de masaj. Important de stiut: cortizonul a fost supranumit si „hormonul stresului”, iar el poate fi raspunzator pentru cresterea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar in sange, respectiv pentru slabirea sistemului imunitar. Studiul american a aratat ca, imediat dupa masaj, cantitatea de cortizon scazuse in majoritatea cazurilor cu pana la 53%. Terapia stimulase si secretia de dopamina si serotonina (neurotransmitatori care ajuta la combaterea depresiei).
Pe langa stres, mai exista un factor declansator care ii „trimite” pe oameni la masaj – durerea. In special cea de spate. Iar un studiu din 2008, coordonat de organizatia non-profit Cochrane Collaboration, a confirmat ca masajul reprezinta un tratament promitator pentru aceasta problema. Andrea Furlan, epidemiolog si totodata specialist in masaje, de la Institutul pentru Munca si Sanatate din Toronto, este de parere ca „durerea se aseamana cu un sistem de alarma al organismului”. Durerea acuta – ca de exemplu cea provocata de o arsura sau o ruptura de os – semnalizeaza faptul ca exista ceva in neregula in corp. Durerea cronica arata insa ca acest „sistem de alarma” este stricat. „Poate ca masajul nu poate repara in totalitate alarma, dar cu siguranta va reduce semnificativ volumul”, conchide dr. Furlan.
Exista numeroase teorii cu privire la felul in care masajul reuseste sa reduca sau sa opreasca durerea. Una dintre cele mai raspandite este teoria portii de control a durerii. Promotorii acestei ipoteze sustin ca durerea este cauzata de stimuli competitivi. Mai exact, durerea circula prin fibre nervoase cu diametru mic in timp ce masajul stimuleaza portiuni cu diametre mai mari. Iar fibrele nervoase mai mari ajung la creier mai rapid decat cele mici. Cu alte cuvinte, senzatia generata de masaj castiga lupta cu durerea.
Tensiunile din corp cauzeaza dureri de cap, iar masajul – eliberator de tensiuni prin excelenta – ar putea fi, asadar, remediul ideal. Este eficienta in special o forma specifica de masaj si anume terapia punctelor de presiune. Conform cercetatorului Albert Moraska (Universitatea din Colorado), punctele de presiune din umeri si din zona gatului cauzeaza adesea dureri de cap. Iar masajul ar putea elibera aceste focare de tensiune prin fortarea sarcomerelor (proteinele responsabile pentru contractie) din celulele musculare. Drept rezultat, muschii se relaxeaza, iar simptomele generate in prealabil de tensiune dispar.
Fluctuatiile diverselor unde cerebrale fie te relaxeaza si te trimit in lumea viselor, fie te trezesc. Ideea principala este ca aceste unde detin controlul. Masajul stimuleaza undele delta – cele care sunt asociate cu somnul adanc – astfel incat terapiile te-ar putea ajuta sa iti rezolvi problemele legate de odihna (insomnii, somn neodihnitor, si alte tulburari). Acum intelegi de ce este atat de usor sa adormi pe masa de masaj?
Masajul, o terapie care dateaza de mii de ani, are puteri miraculoase de destindere a corpului si a mintii. Acest lucru este dovedit prin atestari stiintifice.
Chiar daca aparent multi oameni considera masajul un rasfat si un simbol al luxului, e bine sa stii ca el este in primul rand benefic pentru sanatate:
Elimina tensiunea musculara
Regleaza tensiunea arteriala
Combate insomnia
Reduce anxietatea si depresia
Atenueaza durerile cronice
Controleaza nivelul de stres, ceea ce este vital in zilele noastre, cand OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) apreciaza ca peste 50% dintre afectiuni sunt datorate stresului.
Cat ma e doare mai tare, cu atat masajul este mai eficient?
Avand in vedere ca o singura sedinta de masaj te poate costa cat abonamentul la sala pe toata luna, este normal sa iti doresti sa vezi rezultate. Din pacate insa, multe persoane considera ca prezenta durerii intense este o confirmare a faptului ca masajul functioneaza cu adevarat. De fapt, atunci cand rogi terapeutul sa insiste mai mult pe anumite zone, il faci sa tensioneze si mai mult niste muschi care cauta cu disperare … detensionarea.
Aminteste-ti de experimentele din timpul scolii in care trebuia sa combini amidonul cu apa. Cu cat amestecai mai mult, cu atat devenea mai tare substanta nou formata. Ei bine, cam asa se intampla si in cazul muschilor. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat mai mult se incordeaza. Fenomenul se numeste tixotropie si inseamna, in termeni mai putin stiintifici, ca prea multa forta nu este benefica. Miscarile blande (dar nu neaparat lipsite de putere!) sunt mult mai eficiente.
Are rost sa merg la masaj daca nu ma simt tensionat?
Din cauza faptului ca multi considera masajul o simpla forma de rasfat, se uita ca vizitele la terapeut reprezinta o conditie importanta pentru mentinerea sanatatii. Daca astepti aparitia durerilor pana sa te programezi la o sedinta, organismului ii va fi mult mai greu sa isi revina decat daca ai fi mers constant la masaj si ai fi lucrat la flexibilizarea corpului.
Considera mersul la masaj un gest preventiv si totodata o parte esentiala a unui stil de viata sanatos. Te intrebi cat de des ar trebui sa mergi? Ei bine, nu exista o regula. In cazul in care nu suferi de nicio problema acuta, o data la cateva saptamani ar trebui sa fie un interval sanatos. Nu uita ca masajul – asa cum spunea si Hippocrates – ajuta organismul sa se vindece de la sine! Atentie: in timpul masajului, se elibereaza radicalii liberi din punctele de presiune. Iar pentru ca sistemul imunitar va lupta cu toxinele proaspat iesite din organism, este normal daca a doua zi dupa sedinta de masaj te simti usor obosit!
Trebuie sa fie liniste totala in timpul masajului?
Chiar daca vei inchide ochii si vei dori sa te relaxezi total, nu este nimic gresit in a discuta cu terapeutul tau. O conditie esentiala pentru un masaj excelent este comunicarea. Stabiliti impreuna un grad de presiune confortabil pentru tine si nu ezita sa oferi constant feedback!
Co-autori:
Explorator Wellness Virtual