/
/
Masaje terapeutice – definitie, forme, tehnici, beneficii

Masaje terapeutice - definitie, forme, tehnici, beneficii

Ultima actualizare în 03 Feb 2021
|
Masaje Terapeutice

masaje terapeutice

Ce sunt masajele terapeutice?

Masajul terapeutic încorporează o varietate de modalități avansate care îmbunătățesc funcționarea naturală a organismului, de restaurare si revitalizare. De la o atingere usoară la una fermă, masajul este folosit pentru a elibera tensiunea, a relaxa mușchii, crește circulația sângelui și a limfei, și mai ales pentru a da un sentiment de calm și bine. 

Masajul terapeutic poate fi folosit ca un adjuvant sau ca un pilon de susținere:

  •  la tratamentul medical convențional de boală, 
  • pentru atenuarea durerii și stresului, 
  • pentru sprijinirea și vindecarea țesuturilor moi
  • reinvigorarea organismului

De asemenea, efectuat regulat, masajul poate spori sănătatea prin:

  • relaxare, 
  • eliberarea de tensiune musculară și mentală, 
  • reducerea semnelor de anxietate și stres, 
  • producand echilibrul corp –  minte – spirit (poti sa citesti aici mai multe detalii despre un studiu publicat in Harvard Business Review).

Beneficiile masajului terapeutic

Cercetările au arătat că tehnicile terapeutice de masaj pot fi utile în următoarele condiții: 

  • Stres, Anxietate, Depresie
    • promovează răspunsul de relaxare,
    • îmbunătățește mecanismele de adaptare la pacienții care urmează un tratament pentru cancer,
    • reduce simptomele de anxietate, depresie și tulburări de stres
  • Controlul durerii:
    • fibromialgie,
    • artrită,
    • sciatică,
    • dureri de cap,
    • naștere
  • Boală pulmonară cronică:
    • crește funcția respiratorie
    • scade anxietatea
  • Digestiv:
    • terapie adjuvantă pentru tratamentul constipației cronice
  • Leziuni:
    • supra-utilizarea articulatiilor
    • leziuni repetitive,
    • traume atletice și la locul de muncă etc.

Scurt istoric al masajului terapeutic

Încă din timpuri antice, atingerea a fost considerată o forma de vin­decare. Civilizațiile din Est și Vest au descoperit că diversele tipuri de masaj au puterea de a vindeca răni, de a reduce durerea, de a preveni și de a trata boli și nu în ultimul rand, de a genera un inegalabil efect de relaxare. 

Gândit inițial ca un sistem sacru de vindecare naturala, masa­jele și tratamentele conexe au fost respinse în repetate rânduri de-a lungul timpului: unii le considera prea intime. Alții negau pur și simplu dreptul oamenilor la rasfat. Pana astazi insa, masajul și-a casti­gat un loc sigur în rândul celor mai respectate metode curative de pe Pământ.

Citește mai multe despre istoria masajului.

Tipuri de masaje terapeutice

Masaj suedez

Efleurajul, frământarea, și tehnicile pasive de mișcare ale articulatiilor sunt cele mai populare și bine apreciate tehnici de relaxare dar totodată si de stimulare. Toate acestea formează masajul suedez. 

  • Promovează eliberarea tensiunilor
  • relaxarea generală. 
  • Stimulează terminațiile nervoase din piele și țesutul conjunctiv,
  • crește circulația sângelui și a limfei.

Citește mai multe despre beneficiile masajului suedez.

Masaj profund

Masaj efectuat adânc în mușchi și țesutul conjunctiv. Se utilizează tehnici, mișcări lente și profunde de presiune fie cu degetele, palmele sau coatele pentru a elibera zonele contractate ale mușchilor și țesuturilor conjunctive. Masajul in profunzime (deep tissue) are rezultate spectaculoase în cadrul sportivilor sau pentru cei care se supun unor eforturi fizice mai mari.

Masaj sportiv

Masajul sportiv ajută atleții să-și pregătească mușchii pentru performantă, să se recupereze după un eveniment important sau să aibă o stare bună în timpul antrenamentelor. Dar acest tip de masaj nu este recomandat doar sportivilor, el ajutând și în cazul persoanelor cu răni și dureri cronice.

Shiatsu

Shiatsu este un stil de prelucrare a corpului conceput în Japonia. Scopul lui este să restabilească fluxul energiei care trece prin corp. Masajul Shiatsu este similar cu acupunctura, dar folosește presiunea degetelor în locul acelor. Denumirea sa provine din cele 2 cuvinte japoneze “shi” (deget) și “atsu” (presiune).

Masaj thailandez

Masajul Thai este unul dintre cele mai în voga masaje. El este oferit de majoritatea SPA-urilor din lume, deși a fost conceput de călugării budiști în Thailanda ca o modalitate de vindecare, în urma cu aproximativ 2500 de ani. Masajul Thailandez se axează pe întinderi ușoare și presiuni mici de-a lungul liniilor energiei corpului pentru creșterea flexibilității, atenuarea musculaturii și tensiunii și echilibrarea sistemului energetic al corpului. Este extrem de relaxant și revigorant.

Drenajul limfatic

Drenajul limfatic este o procedură care implică un tip special de masaj, cu mișcări superficiale și blânde aplicate pe suprafața pielii. Ajută la o mai bună funcționare a sistemului limfatic, iar beneficiile acestui tip de masaj sunt atât medicale cât și estetice (de slăbire, de detoxifiere, de îndepărtare a retenției de apă).

Completează tratamentul tulburărilor auto-imune, tratamentele împotriva cancerului, chirurgia și contribuie la starea de bine prin îmbunătățirea răspunsului imun.

Reflexologia

Folosește puncte de presiune precise care au rolul de a stimula canalele reflexe.  Mâinile, picioarele și punctele de presiune ale urechii pot fi masate pentru a promova bunăstarea generală dar este mai ales eficientă pentru zonele de tensiune sau durere stabilite în diversele zone ale organismului. 

Citește mai multe despre masajul reflexogen.

Hot Stone, masaj cu pietre fierbinți

Această sesiune de masaj cu pietre vulcanice durează de regulă de 90 minute. Utilizează o varietate de pietre vulcanice sau de râu de dimensiuni mari și mici, netede, încălzite cu care se masează corpul. În timpul masajului pietrele se plasează pe anumite părți ale corpului pentru a topi tensiunea profundă și stresul, rezultând o relaxare profundă.

Masajul terapeutic poate fi de mai multe tipuri. Citește mai multe despre:

Masaje terapeutice – alte forme unde nu percepi prea mult atingerea (mecanica) a terapeutului: 

Reiki: 

Reiki este o formă foarte specifică de vindecare a energiei, în care mâinile sunt plasate chiar deasupra corpului sau pot atinge ușor corpul. Reiki se poate face, de asemenea, „la distanță”, ca o formă de rugăciune.

Potrivit mai multor versiuni ale originii sale, Dr. Mikao Usui, un căutător japonez de adevăruri spirituale, a adus metoda Reiki de vindecare în conștiința umană în 1922, după o experiență spirituală profundă. Se spune că a început să-i învețe pe alții după un cutremur grav care a lovit Japonia și s-a simțit îndemnat să-și răspândească cunoștințele. 

Reiki poate accelera vindecarea, reduce durerea, și reduce simptomele care ne incapacitează adesea.

Terapia craniosacrală: 

Această formă de terapie este ideală pentru a evalua mecanismul corpului de a se autovindeca, stimulând sistemul imunitar și ajutând corpul în a elimina efectele negative (fizice sau emoționale) ale unor boli sau al unui stil de viață dezechilibrat. 

Ca multe alte terapii alternative, terapia craniosacrală este folosită mai mult în mod preventiv, datorită eficienței sale în întărirea imunității. Cu toate scestea, ea este recomandată atât persoanelor care au probleme de sănătate, cât și celor care nu suferă de afecțiuni, indiferent de vârstă.

Tehnici utilizate în masajul terapeutic

Frământare

Masajul terapeutic este indicat alături de alte tratamente, electroterapie, kinetoterapie, crenoterapie, climatoterapie, atât în scop profilactic, de relaxare dar și pentru recuperare medicală în multe afecțiuni. Rolul masajului este de a pregăti țesuturile pentru terapie, de a facilita instalarea unui anumit efect terapeutic, sau de a produce un anumit efect terapeutic.

Efectele fiziologice ale masajului medical pot fi locale sau generale. Multe dintre efectele locale se continuă și la nivel general, astfel că putem să vorbim de efecte mecanice, modificări reflexe, efecte psihologice.

Urmărind succesiunea metodică logică de aplicare a masajului de la suprafața corpului în profunzime, după netezirea adresată pielii, fricțiunea pentru țesuturile subcutanate, frământatul este procedeul cel mai eficient pentru masajul țesuturilor profunde, în special al mușchilor.

Poate cel mai ușor de realizat de practicanții de masaj, frământarea implică fie utilizarea degetelor mari, fie a palmelor pentru a aplica presiune pe diferite părți ale corpului. Ideea de bază este de a trage, a ridica mușchiul departe de os, o practică care ajută la reducerea spasmelor musculare. Denumirea tehnică dată frământării este Petrissage, care este folosit mai ales în manualele de specialitate, de terapie prin masaj. Tehnica de masaj cu acțiuni stimulatoare puternice asupra țesuturilor situate în profunzime și mai ales asupra musculaturii. Frământarea implica ridicarea, strângerea și mișcarea țesuturilor, îmbunătățind excitabilitatea și contractilitatea mușchilor.

De exemplu, pentru masajul spatelui, al toracelui, al coapselor sau al brațelor, se recomandă ca țesutul sa fie strâns între podul palmei si degete, avansându-se în mod treptat, fără a se pierde aceasta cută. Ritmul trebuie sa fie lent, iar tehnica nu trebuie să fie bruscă. De regulă, terapeutul trebuie sa maseze fibrele musculare începând din locul în care mușchiul trece în tendon, deoarece în aceasta zonă se acumuleaza efectele stresului, ale oboselii sau ale eventualelor infecții din organism.

Manevrele constau în prinderea mușchilor și a altor țesuturi profunde, ridicarea lor (cand este posibil), stoarcerea lor prin comprimare sau prin presiune pe planul profund. Dacă oferiți cuiva un masaj, o modalitate de a afla cât de multă presiune și viteză să folosiți este să întrebați clientul preferințele sale. În caz contrar, puteți începe prin a regla presiunea și viteza în funcție de modul în care clientul răspunde în timpul masajului dar este de preferat o discuție amănunțită în prealabil.

Fricțiune

După cum sugerează și titlul, tehnica de fricțiune necesită în esență utilizarea degetelor mari care se mișcă de obicei într-un mod circular, aplicând presiune pe măsură ce ’’se deplasează’’ pe mușchi. Fricțiunea se caracterizează prin faptul că se acționează nu doar asupra pielii, ci și asupra țesuturilor profunde, prin mișcări de apăsare si deplasare. Poziția mâinilor este similară cu cea folosită în cazul efleurajului, însă diferența constă în faptul ca direcția mâinii nu este ghidată de direcția vaselor limfatice, iar mișcările pot fi și mai energice, mai ales în punctele dureroase. Această metodă este folosită pentru a stimula circulația sângelui în organism, precum și pentru a trata durerile musculare și articulare.

Când fricționați pielea cu degetele mari, tratați în esență părți bine delimitate ale corpului, în special acolo unde mușchii sunt rigizi sau unde articulațiile au redoare. La o presiune mai mare, frecarea poate fi încorporată ca tehnică într-un masaj profund al țesuturilor pentru a ameliora rigiditatea și/sau disconfortul în straturile mai profunde ale țesuturilor musculare.

Puteți alterna diferite tipuri de modele de mișcare, atâta timp cât folosiți două degete mari. Aceste mișcări, deși similare în multe privințe, pot fi, de fapt, numite diferit, în funcție de cum și când este folosită de terapeuții de masaj din întreaga lume.

Această tehnică este utilă în mai multe situații, atât pentru masajul de relaxare, cât si pentru traumatisme sportive sau articulare, ori dureri cauzate de nevrite, nevralgii sau alte tipuri de afecțiuni preexistente.

Tapotement sau percuție

Un masaj de tapotare este utilizat în mod normal în masajele sportive, deoarece este una dintre cele mai bune tehnici de îmbunătățire a circulației sângelui în organism. În acest masaj, terapeutul își folosește mâinile în mișcări rapide pentru a percuta diferite părți ale corpului, în special spatele, coapsele și fesele.

Într-un masaj prin ‚’’batere’’, mâinile pot fi fie poziționate ca un căuș astfel încât numai marginile palmei și vârfurile degetelor să bată pielea sau prin lovire pe piele folosind mâinile așezate una lângă alta. Când utilizați tehnica tapping este esențial să atingeți pielea ritmic într-un mod rapid. În funcție de ceea cum se simte mai bine pentru clientul dvs., puteți adapta metoda pentru a utiliza un anumit mod de atingere. (să vă curbați mâna sau să o îndreptați)

Uneori vă puteți concentra pe o zonă a corpului care este deosebit de rigidă și dureroasă pentru client sau alteori poate doriți să combinați atingerea cu o mișcare de hacking, în care o intensitate semnificativă a presiunii este aplicată pe o zonă mai mică a corpului.

Effleurage sau netezirea

Un masaj de tapotare este utilizat în mod normal în masajele sportive, deoarece este una dintre cele mai bune tehnici de îmbunătățire a circulației sângelui în organism. În acest masaj, terapeutul își folosește mâinile în mișcări rapide pentru a percuta diferite părți ale corpului, în special spatele, coapsele și fesele.

Într-un masaj prin ‚’’batere’’, mâinile pot fi fie poziționate ca un căuș astfel încât numai marginile palmei și vârfurile degetelor să bată pielea sau prin lovire pe piele folosind mâinile așezate una lângă alta. Când utilizați tehnica tapping este esențial să atingeți pielea ritmic într-un mod rapid. În funcție de ceea cum se simte mai bine pentru clientul dvs., puteți adapta metoda pentru a utiliza un anumit mod de atingere. (să vă curbați mâna sau să o îndreptați)

Uneori vă puteți concentra pe o zonă a corpului care este deosebit de rigidă și dureroasă pentru client sau alteori poate doriți să combinați atingerea cu o mișcare de hacking, în care o intensitate semnificativă a presiunii este aplicată pe o zonă mai mică a corpului.

Vibrații

În cele din urmă, această tehnică este, în anumite privințe, destul de asemănătoare cu tapping-ul, deoarece implică și un ritm anume. Folosind fie mâinile pe o suprafață mare (cum ar fi spatele, de exemplu), fie degetele (pe față), trebuie să scuturați ușor mușchii la o viteză destul de mare pentru a imita o vibrație care trece prin zona menționată.

Vibrațiile sunt o tehnică de masaj folosită pentru a stimula țesuturile moi.

Tehnica vibrației poate fi o mișcare în sus și în jos sau o mișcare de scuturare care poate ajuta la stimularea sistemului parasimpatic și poate ajuta mușchii să se relaxeze. Vibrațiile pot fi folosite înainte de eveniment sportiv și după un efort excesiv pentru a trata mușchii foarte încordați. Există multe beneficii ale vibrațiilor. Printre cele mai recunoscute beneficii sunt reducerea stresului, ameliorarea mușchilor încordați și îmbunătățirea circulației sângelui.

Această tehnică de obicei nu implică multă presiune, deoarece ideea este în principal să ofere o senzație liniștitoare pentru mușchii și nervii din corp. 

Indicații și contraindicații pentru masajul terapeutic

Indicații

1. Dureri musculo-scheletice

Durerile articulare și musculare sunt probleme destul de comune care afectează milioane de oameni în fiecare an. Unii oameni găsesc modalități de a atenua durerea rapid (de orice tip)  prin medicamente painkiller, dar nu mulți știu toate opțiunile disponibile la îndemâna oricui și anume că, durerea se poate ameliora considerabil printr-un simplu masaj săptămânal. 

Dacă doriți să faceți ceva în privința durerii, terapia prin masaj poate fi în măsură să vă avantajeze foarte mult.

Terapia prin masaj a fost folosită pentru a ameliora durerea de mii de ani, dar odată ce medicina modernă a devenit proeminentă, beneficiile acestui tip de terapie au început să dispară în fundal…din diverse motive (ne)cunoscute. 

Mai multe studii arată că masajul este foarte eficient în a determina organismul să elibereze analgezice naturale, cum ar fi oxitocina, care te pot relaxa și ameliora durerile nedorite din articulațiile și mușchii încordați. Fluxul sanguin crescut promovează ameliorarea durerii și vindecarea mușchilor la nivel celular, iar un masaj bine efectuat poate crește foarte mult cantitatea de sânge care curge prin mușchii și articulațiile’’ruginite’’ de timp, efort fizic, proces inflamator etc.

Mii de pacienți/clienți revendică acum beneficiile uitate pe care le oferă terapia prin masaj, iar astăzi, este recunoscută pe scară largă ca o opțiune eficientă de tratament pentru durerile articulare și musculare.

De asemenea masajul modifică modul în care creierul percepe durerea. Senzațiile ascuțite și scurte furnizate în timpul unui masaj bun pot face temporar creierul să uite de alte dureri și tensiuni corporale.

Dacă aveți mușchii obosiți, suprasolicitați, această formă de terapie poate ușura senzația de înțepenire și durerea. Unele dintre cele mai recente cercetări arată chiar o legătură între terapia prin masaj și ameliorarea durerii pe termen lung, iar rezultatele sunt deosebit de promițătoare pentru durerea în partea înferioară a spatelui, zona lombo-sacrală.

Spre deosebire de unele opțiuni de nepreferat (medicamentoase), terapia prin masaj este complet sigură iar atunci când este efectuată de un profesionist, poate fi un instrument foarte eficient de necombătut pentru atenuarea durerilor articulare și musculare nedorite.

2. Stres și anxietate

Când se analizează efectele generale ale masajului, se observă că hormonii care controlează starea de spirit vor fi, de asemenea, afectați in mod pozitiv. Masajul oferă o eliberare a serotoninei în creier, care este o substanță chimică ce reglează starea de spirit, foamea și somnul și promovează un sentiment de bunăstare și mulțumire de sine. Masajul vă va oferi o dispoziție mai bună și o stare generală mult mai relaxată.

3. Îmbunătățirea circulației

Atunci când primiți zilnic un masaj profesionist efectele pozitive apar imediat în organism. 

Există două tipuri principale de circulație în organism, circulația fluxului limfatic și circulația fluxului sanguin. Când circulația este deficitară, pot apărea în plus diverse reacții cum ar fi acumularea/reținerea de lichide la nivelul membrelor inferioare, rigiditate și durerea.

Masajul are de asemenea rolul de a activa sângele în zonele congestionate ale corpului, permițând, de asemenea, eliminarea acidului lactic din mușchi, lăsându-vă să simțiți mai puțin disconfort în organism, alte beneficii ale efectelor circulatorii încluzând, de asemenea:

a) Vasodilatație crescută

În cadrul unui masaj sunt utilizate diverse tehnici, având ca scop creșterea vasodilatației.Producerea vasodilatației este un beneficiu obținut printr-un masaj sportiv îndeosebi. Este de fapt o mărire a diametrului vaselor sangvine prin relaxarea fibrelor musculare netede din pereții lor (ceea ce are drept rezultat sporirea afluxului de sânge). Vasodilatația crescută poate crește relaxarea, reduce durerea și poate pregăti o persoană pentru exerciții fizice intense sau competiții sportive.

b) Creșterea temperaturii locale

Creșterea temperaturii locale ajută țesuturile superficiale și profunde producând relaxarea și slăbirea mușchilor. Pe lângă țesuturile musculare, temperatura fasciei poate fi crescută. Fascia este un strat gros, fibros de țesut conjunctiv situat sub suprafața pielii, care poate deveni adesea restricționat. Temperatura crește atunci când circulația este îmbunătățită local sau general datorită frecării create între mâîni și piele. O creștere a temperaturii permite țesuturilor musculare să crească în elasticitate și flexibilitate. Un masaj încurajează stimularea circulației. Masajul ajută la creșterea ritmului cardiac pentru a permite o îmbunătățire a circulației. Îmbunătățirea fluxului de sânge în corp nu numai că va crește temperatura mușchilor, ci oferă și o creștere a oxigenului și a nutrienților.

4. Flexibilitate crescută

Elasticitatea crescută a țesuturilor este un beneficiu extraordinar obținut prin masaj și anume este capacitatea fibrelor de elastină de a permite mușchilor să se întindă la întreaga lor amplitudine de mișcare. 

O varietate largă de tehnici sunt folosite pentru a ajuta la creșterea elasticității țesuturilor în cadrul unui masaj. Creșterea elasticității țesuturilor poate scădea rigiditatea și elimină tensiunea și oferă o libertate de mișcare a mușchilor si articulatiilor.  Lipsa elasticității țesuturilor poate crește și riscul de rănire în timpul activitățiilor zilnice. 

În timpul unui masaj, temperatura mușchilor crește datorită îmbunătățirii fluxului sanguin. Creșterea temperaturii musculare imbunatateste elasticitatea țesuturilor și crește flexibilitatea mușchilor. Creșterea elasticității și flexibilității țesuturilor are ca rezultat o creștere a capacității de mișcare care are tendința sa regreseze o dată cu trecerea timpului.

5. Scăderea cortizolului

Un beneficiu comun obținut prin masaj este scăderea cortizolului. Scăderea cortizolului reprezintă reducerea hormonilor legați de stres care circulă în organism. 

O varietate de tehnici pot fi utilizate pe parcursul unui masaj pentru a ajuta la scăderea cortizolului. Cortizolul este cel mai frecvent cunoscut drept hormonul stresului, deoarece crește adesea simptomele de stres, anxietate și depresie.

Cortizolul este produs în glanda suprarenală situată deasupra rinichilor, este un hormon ’’negativ’’ care este transportat prin corp în fluxul sanguin. O parte a creierului numită hipotalamus stimulează eliberarea de cortizol. Prea mult cortizol poate afecta negativ o persoană în moduri diferite. Efectele negative pe care le are cortizolul înclud creșterea anxietății și depresiei, suprimarea sistemului imunitar și scăderea formării osoase. Cantități mici de cortizol pot fi sănătoase pentru o persoană super activă, deoarece este folosit pentru menținerea homeostaziei și pentru răspunsul de „luptă sau fugă”. Când cortizolul scade, toate efectele negative pe care le poate avea asupra unei persoane sunt reduse și pot apărea senzații de relaxare. 

În timpul unui masaj are loc stimularea sistemului nervos autonom. Sistemul autonom declanșează eliberarea de hormoni pozitivi în corp care ajută la înlocuirea hormonilor negativi, hormonii pozitivi scazând nivelul de cortizol implicit.Un masaj corect executat ajută la reducerea efectelor negative pe care cortizolul le poate avea asupra unei persoane.

Contraindicații

  1. Răni deschise – Orice tăieturi, lacerații sau zgârieturi. Ar trebui să așteptați până când cicatricea s-a format corect, de obicei între una și două săptămâni.
  2. Rupturi musculare – În stadiul acut, când există sângerări. Masajul va crește sângerarea și deteriorarea țesuturilor și va prelungi recuperarea. După primele 48 până la 72 de ore, masajul poate fi posibil, dar va depinde de amploarea rănirii.
  3. Rupturi de tendon – Rupturile complete sunt contraindicațe pentru masaj și necesită întervenție chirurgicală, nu masaj.
  4. Rupturi parțiale ale mușchilor și tendonului – Masajul poate fi potrivit după o perioadă minimă de 48 de ore, mai lungă pentru leziuni mai grave.
  5. Contuziile – Acestea sunt leziuni de impact care provoacă sângerare în mușchi. Masarea la o contuzie prea devreme după leziune poate provoca răni suplimentare și poate duce la miozită osificantă (creșterea oaselor în mușchi).
  6. Arsuri și oase rupte – A nu se masa.
  7. Periostita – Aceasta este înflamația tecii care înconjoară osul. Masarea direct pe os poate provoca iritații. Este posibil să puteți masa mușchii dîn jur, dar să rămâneți departe de os.
  8. Artrita reumatoida si guta – Acestea sunt afecțiuni inflamatorii si contraindicații ale masajului mai ales in faza acută. Masajul poate provoca inflamații suplimentare.
  9. Bursita – Inflamația unei burse. O bursă este un mic sac de lichid care ajută tendoanele să treacă peste oase la articulații. Dacă există durere, umflare și roșeață pe piele, atunci masajul trebuie evitat.
  10. Miozita osificantă – O contuzie gravă sau o ruptură musculară poate începe să se calcifieze (creșterea osului). Masajul va agrava situația.
  11. Infecții ale pielii și ale țesuturilor moi – Infecțiile bacteriene, infecțiile virale și infecțiile fungice pot fi răspândite în alte zone ale corpului de către terapeut. Masajul nu va ajuta.
  12. Tromboză – Acesta este un cheag de sânge, dar potențial letal, într-o venă. Este frecventă în zona mușchilor gambei. Durerea profundă în mușchi poate fi o tromboză. Dacă aceasta este masată, se poate disloca, și ajunge la inima.
  13. Tulburări de sângerare, cum ar fi hemofilia – Tulburările de sângerare sunt contraindicații clare ale masajului. Masajului poate provoca leziuni ale țesuturilor și poate duce la sângerare.
  14. Tumori – Dacă nu sunteți sigur de tipul de noduli și umflături în mușchi sau piele, atunci lăsați-i în pace, nu trebuie masați. Cel mai adesea aceste umflături sunt spasme musculare sau țesut gras. Un terapeut cu experiență poate spune de obicei.

Masajul trebuie făcut numai de terapeuți calificați.

Măsuri de precauție și bune practici pentru masajul terapeutic

Dacă vrei ca și clienții tăi să se simtă îngrijiți și, poate cel mai important, vrei să le oferi servicii care țin cont de sănătatea și bunăstarea lor, atunci trebuie urmați câțiva pași absolut esențiali.

Comunicare cu terapeutul

Fii foarte atent/ă la detalii!

În special dacă clientul vine să vă vadă pentru prima dată, comunicarea eficientă poate începe din momentul în care va calcă pragul și poate fi o componentă cheie în stabilirea unei relații de încredere. Asigurați-vă că faceți contact vizual și îi urati bun venit la centrul/salonul dvs. cerându-le numele de client și numele tratamentului în timp ce le le faceți primirea călduroasă. Dacă vă oferă un alt nume decât cel menționat în programul de întâlniri, cum ar fi o versiune scurtă a numelui lor complet, asigurați-vă că utilizați ceea ce preferă. Dacă este necesar, faceți o notă pentru dvs., astfel încât atunci când se reprogramează să vă amintiți. Este o idee simplă, dar poate contribui mult la construirea unei relații bune cu clienții noi. Atenție sa nu discutați tratamentul sau alte subiecte delicate în fața altor clienți, discreția este maximă.

Formular de admisie/ sau chestionarul de sănatate

Un formular de admisie bine organizat este un prim pas în a vă cunoaște clienții și o modalitate excelentă pentru ca aceștia să vă comunice o mare varietate de informații importante, cum ar fi orice probleme pe care le au cu privire la starea lor, leziuni recente, boli acute și cronice, contraindicații, precum și orice alergii sau sensibilități pe care le suspectează. Pe de alta parte, datoria clientului este să comunice cât mai deschis fară să ascundă detalii importante de natură medicală, sarcină, alergii, altfel se expun inutil la diverse riscuri etc.

Luați în considerare gruparea categoriilor de informații într-un mod care să aibă sens pentru dvs. și să fie ușor de înțeles și de completat rapid de către client. Va trebui să știți cum de exemplu un client cu artrită, tensiune arterială sau diabet își gestionează boala, așa că este esențial să aveți un chestionar de sănătate care să facă aceste informații ușor accesibile. Îndeosebi pentru clienții cu considerații medicale speciale, formularul dvs. de admisie ar trebui să vă permită să stabiliți rapid și ușor: precauții și contraindicații, beneficiile pe care terapia de masaj le-ar putea oferi clientului, precum și măsurile pe care ar trebui să le luați pentru a maximiza confortul și relaxarea clientului.

Aportul verbal

Informațiile pe care un client le furnizează în formularul său de admisie vă vor conduce în mod sinergic și natural la întrebări care vă ajută să vă concentrați pe așteptările clientului. Dacă, de exemplu, un client vine la dvs. pentru că se confruntă cu durere, încercați să puneți întrebări care să-i ajute să înțeleagă exact despre cum se simt, în loc de întrebări generale, deschise. Ați putea să le cereți să vă explice specific și localizat unde simt durere la nivelul spatelui sau cum și-ar dori să se simtă la sfârșitul sesiunii de masaj.

Cu cât va puteți concentra mai mult atenția asupra clientului, cu atât veți obține informații mai utile și detaliate – care, pe termen lung, vă ajută să planificați o sesiune de terapie care le va oferi cele mai multe beneficii.

Unii clienți doresc să vorbească în timpul unei sesiuni de masaj, dar la fel de bine mulți vor dori să-și concentreze atenția asupra propriei relaxări și experiența în sine. Oricum, indiferent de preferințele lor, va trebui să verificați periodic clienții cum se simt, dacă au nevoie de ceva etc.

Respectați-le dorințele! Suntem cu toții unici! Nu ne dorim altceva decat un serviciu personalizat și cu adevărat eficient!

Presiunea masajului

Deși este posibil să fi vorbit despre tipul de presiune la care se așteaptă clientul în timpul chestionarului de sănătate totuși trebuie verificat în timpul sesiunii de masaj pentru a vă asigura că presiunea masajului este tolerată bine. O întrebare simplă de genul „Cum este presiunea pentru dvs.?” sau „Presiunea este potrivită?” poate fi tot ce este necesar, mai ales dacă clientul/pacientul are o boala cronică.

Confortul, ambientul și personalizarea tratamentului

Similar cu presiunea, comunicați cu clientul despre confortul fizic al acestuia. Întrebați dacă temperatura camerei și volumul muzicii sunt potrivite. De asemenea, discutați cu ei despre confortul mesei, despre preferința uleiului esențial folosit la tratament, sau la procedura de inhalație etc…  De exemplu: Este confortabil suportul patului pentru față? Dorește clientul să aibă părul atins de ulei sau nu? Avem nevoie să ajustăm poziția patului? Cum doriți să vă simțiți la sfârșitul tratamentului, relaxat, revitalizat sau reenergizat? Din nou, ideea nu este să întrerupeți flow-ul sesiunii, dar este imperativ să vă asigurați că nimic nu le afectează negativ experiența pe care să o puteți remedia cu ușurință chiar în acel moment dacă este cazul, înainte de a nu fi prea tarziu. 

Comunicarea după sesiunea de terapie

Atragerea clienților este primul pas, dar nu cel mai important.Mai important este să îi ajutați să înțeleagă valoarea și relevanța de a face din terapia prin masaj ca pe o parte integrantă a regimului lor de sănătate și bunăstare. Sfârșitul unei sesiuni de masaj este un moment excelent pentru a obține feedback care vă poate ajuta să vă creați clienți fideli.

Deși finalul unui masaj poate suna puțin cam formal, nu săriți peste aceasta etapă fară a ințelege nivelul de satisfacție al clientului. Petreceți câteva minute scurte pentru a obține impresiile clientului despre sesiune, încercați să înțelegeți dacă s-a desfășurat conform dorințelor etc.Este o modalitate excelentă de a consolida beneficiile terapiei prin masaj. Puneți întrebări care îi ajută să-și concentreze atenția asupra felului în care se simt, astfel încât să poată conecta ameliorarea durerii sau relaxarea cu terapia de masaj. De exemplu: „Am lucrat pentru a ameliora durerea din partea inferioară a spatelui în această sesiune. Cum v-ați evalua durerea acum, după o oră de relaxare?” sau Vă simțiți mai ușor acum?” Scopul este să explicați în detaliu ce ați observat la nivelul corpului fizic etc., astfel încât să înțeleagă mai bine beneficiile terapiei prin masaj și nevoia de întâlniri regulate.

Sfaturi de auto-îngrijire

De asemenea, ar trebui să împărtășiți sfaturi de îngrijire personală pe care le puteți avea, mai ales dacă un client remarcă cum l-a ajutat terapia. Puteți pregăti în prealabil o scurtă fișă de tehnici comune (în străinătate se numește lifestyle guide) de auto-îngrijire la domiciliu pe care le oferiți clienților după terminarea tratamentului de masaj! Sau, dacă se confruntă cu o problemă cronică de sănătate, aveți informații pe care le puteți împărtăși despre modul în care terapia prin masaj îi poate ajuta să gestioneze simptomele? Scopul aici este să le arătați clienților că sunteți cu adevărat pasionat și interesat în mod sincer sa aduceți o schimbare în bine, nu doar interes strict financiar să vă rotunjit veniturile personale. 

Hidratare

Hidratarea după masaj nu este o opțiune ci o necesitate, iar acest detaliu trebuie menționat. A se evita băuturile stimulante sau hiperglucidice. Sfaturi de ’’after-care’’ legate de rutina lor zilnică, activitatea fizică și intelectuală pot completa o experiență impecabilă. Aceste mici sfaturi pot face diferența.

Utilizarea aromaterapiei

Aromaterapia are un aport deosebit în întregul proces de relaxare, vindecare sau înfrumusețare. Uleiurile esentiale, extrase din plante, reprezintă o modalitate naturală și dovedită științific, care ajută la reducerea simptomelor de stres fizic și mental, anxietate și la restabilirea unui echilibru sănătos. Fără efecte secundare majore, sunt o soluție bună pe termen lung pentru cei care suferă de multiple afecțiuni. 

Concluzie

Mersul la spa poate fi un răsfăț, dar poate fi și un impuls uriaș pentru sănătatea și bunăstarea dvs.! 

Terapia prin masaj poate ameliora tot felul de afecțiuni – de la durere fizică, la stres și anxietate. Persoanele care aleg să-și completeze regimul de îngrijire a sănătății cu masaje regulate nu se vor bucura doar de o oră sau două de relaxare la spa, dar vor vedea și simți pe pielea lor beneficiile în zilele și săptămânile de după programare!

Ne stă în putere să facem alegeri sănătoase, ține de fiecare dintre noi. Prevenția este mama sănătății!

Recomandări: Unde poți face masaj terapeutic?

Ca să poți beneficia din plin de efectele masajului terapeutic, îți sugerăm să mergi într-un centru spa. Atmosfera spa va contribui la relaxarea ta și astfel va amplifica efectul masajului. 

Alege un centru spa sau un centru wellness din orașul tău. 

De asemenea, nu uita să profiți de ocazie să faci masaj ori de câte ori ești plecat în vacanță sau în scop profesional la Hotelurile cu spa pe care ți le recomandăm sau în centrele spa din stațiunile balneare.

Subiecte:Spa

Cu drag,

Larisa Marinica

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Email: office@desprespa.ro
Masaje terapeutice – definitie, forme, tehnici, beneficii
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊

Hai în comunitate!

Larisa Marinica

Larisa Marinica

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Prenume
Mail

Articole similare

Ayurveda – o abordare holistică a sănătății și stării de bine
Ayurveda - o abordare holistică a sănătății și stării de bine
Categorii de centre Spa in Romania
Categorii de centre Spa in Romania
Terapii spa care stimulează imunitatea și forța vitală a organismului
Terapii spa care stimulează imunitatea și forța vitală a organismului

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *