Aparut in Asia in urma cu aproximativ 2000 de ani, masajul cu bete de bambus a cunoscut o infloritoare evolutie de-a lungul trecerii timpului.
Utilizat prima oara de catre terapeutii chinezi, a fost preluat de catre tarile vecine: Vietnam, Cambogia, Thailanda, Bali, pentru ca la inceputul secolului 20 sa patrunda in tarile occidentale, unde a devenit foarte apreciat, multumita caracteristicilor sale unice, proprietatilor curative, rezultatele terapiei cu bete de bambus fiind simtite chiar dupa primele sesiuni terapeutice.
Masajul cu bete de bambus relaxeaza tesuturile musculare intinse, activeaza metabolismul celular, respectiv metabolismul muscular, scade rigiditatea musculara, prin cresterea ratei de eliberare a acidului lactic si a absorbtiei acestuia de catre muschi, stimuleaza curculatia limfatica si sangvina, eliminand toxinele din organism, asemea unui masaj de drenaj limfatic, redand relaxarea organismului si starea generala de bine.
Masajul cu bete de bambus se poate aplica pe tot corpul ori pe anumite segmente ale corpului (lombar, toracal, la nivelul talpilor, la nivelul membrelor superioare sau inferioare), foarte apreciat fiind masajul facial cu bete de bambus.
Pentru masarea spatelui se utilizeaza un set constand dintr-un bat lung si doua de marime medie, pentru picioare si brate se folosesc doua bete de dimensiuni medii si mici, iar pentru fata se utilizeaza numai doua bete foarte mici si subtiri.
Terapia cu bete de bambus reprezinta o insumare a unor terapii precum drenajul limfatic, presopunctura, masajul clasic – suedez, odata aparut in Occident fiind combinat cu maiestrie cu forme de masaj californian, masaj deep-tissue sau reflexoterapie.
– drenaj limfatic cu accelerarea circulatiei limfatice si sangvine;
– detoxifiere corporala;
– intensificarea metabolismului celular si muscular;
– tonifiere musculara;
– fermitatea pielii;
– refacerea musculara mai rapida dupa efort;
– preventia intinderilor si rupturilor musculare in cazul sportivilor;
– reechilibrarea organismului in afectiuni ale somnului si stari nervoase.
Fiind un masaj viguros cu puternice caracteristici de bio-stimulare presupune focusare, forta si o reala implicare a terapeutului.
Masajul poate fi efectuat atat pe masa de masaj, cat si pe saltea, amintind de principiile terapiilor balineze si thailandeze. Importante sunt priceperea si daruirea terapeutului, care trebuie sa roteasca betele cu miscari ferme, stimuland punctele slabe energetic, pentru a le reda echilibrul.
Betele de bambus trebuie manuite din incheietura mainii. Se poate apela la puncte de sprijin pe coate, se pot executa miscari de rotatie-alunecare asupra unor puncte specifice, fiind vorba despre aceleasi puncte energetice care sunt stimulate prin intermediul terapiilor Tui-na, Amno, Shiatsu etc.
Se pot folosi patru tipuri de bambus. Din bambus clasic se fac betele medii si cele pentru picioare, care intind si detensioneaza tesutul muscular. Betele din bambus – solnita se umplu cu uleiuri esentiale, care se aplica pe piele putin cate putin prin micile orificii de la capetele betelor.
Bambusul-fagot este folosit pentru confectionarea unor bete alcatuite din mai multe segmente lipite. Masajul cu aceste bete este foarte tonic, viguros, avand ca efecte tonifierea musculaturii si stimularea circulatiei sangvine si limfatice.
Betele din bambus – ploaie emit sunete asemanatoare stropilor de ploaie, tehnicile de masaj aplicate fiind foarte relaxante datorita senzatiilor unice pe care corpul le resimte.
Aceste tipuri de bambus pot fi utilizate pe rand in cadrul aceleiasi sedinte terapeutice sau in diverse combinatii, efectul fiind unul cu totul special.
Succesul unei sesiuni terapeutice este intregit de catre proprietatile uleiurilor cu parfum de bambus si trandafir, ylang-ylang si ananas.
Efectuat intr-o incapere calda, masajul cu bete de bambus poate fi pentru o ora, alternativa unei vacante de vis in indepartata Asie.
Zài Jiàn (La revedere)!
Andrei Claudiu Simion
Specialist masaj
Mobil: 0736.339.830
Explorator Wellness Virtual