Numele masajului ayurvedic provine de la medicina indiana «Ayurveda» care se traduce din scanscrita prin stiinta vietii („ayur” – viata, „veda” – stiinta). Aceasta medicina foloseste doar produse naturale si plante.
Teoria ayurvedica se bazeaza pe studiul celor cinci elemente pe care le gasim in natura: spatiu, aer, apa, foc si pamant. Aceste cinci elemente constituie baza corpului corpului uman. Multumita pamatului avem o forma, corpul contine 70% apa, focul ne intretine temperatura si permite orice transformare, aerul permite miscarile interne si externe, iar spatiul este indispensabil celulelor noastre. Fiecare individ este dotat cu aceste cinci elemente in proportii diferite. Aceasta carte de vizita personala se numeste Prakriti si se determina pe baza unui chestionar exact. Cele cinci elemente au dat nastere la 3 tipuri de stari biologice ce poarta numele de Vata (aer si spatiu), Pitta (foc si apa) si Kapha (apa si pamant).
Recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, acesta tehnica de medicina naturista este una dintre cele mai complexe deoarece integreaza in acelasi timp corpul si spiritul. Ayurveda presupune ca totul este energie, iar corpul este vazut ca un microcosmos in care trebuie sa se echilibreze trei principii: Vata, Pitta, Kapha. Presiunile din timpul masajului se fac pe anumite puncte ayurvedice, numite marma, de-a lungul carora se deplaseaza suflul vital in sanskrita – Prana. Aceste puncte (107 la numar) sunt zone in care este concentrata energia.
Principalele tehnici folosite intr-un masaj ayurvedic sunt palparea si presiunea si au rolul de a reduce tensiunea nervoasa si de a ameliora circulatia sangelui. Masajul ayurvedic indian este, inainte de toate, un masaj de prevenire si nu unul de tratament si nu este prescris de medic, desi acesta il poate recomanda. Persoana masata nu trebuie sa aiba probleme grave de sanatate, iar acest masaj are rolul de a purifia corpul, de a facilita circularea energiilor, de a elimina tensiunile, blocajele si oboseala, conferind destindere si stare de bine. Cele mai folosite uleiuri sunt cele de menta, lavanda, migdale si susan.
Masajul ayurvedic ajuta la armonizarea celor trei elemente care alcatuiesc orice fiinta, potrivit principiilor Ayurveda:
Exista mai multe tipuri de masaj ayurvedic:
Abhyanga – masaj cu ulei pe intreg corpul. Uleiul este ales in functie de starea pacientului, iar masajul se focalizeaza pe starea psihica si emotionala a pacientului.
Shirodhara – masaj care include curgerea unui sir de ulei pe frunte.
Kansu – masajul talpii piciorului cu o bila.
Pizzichil – consta in aplicarea pe punctele energetice a unei boccelute din tifon imbibate cu ulei. Ea are rolul de a activa energia in tot corpul. Acest tip de masaj este indicat in caz de romatism sau paralizie.
Chavutti Thimural – pacientului este intins pe burta, iar terapeutul isi foloseste propriul picior pentru realizarea masajului.
Udvartana – se folosesc faina si alune pisate pentru a curata organismul in profunzime.
Efectuat de un terapeut care cunoaste punctele energetice pe care trebuie sa le stimuleze, masajul ayurvedic s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sanatate si starea generala a ogranismului.
Beneficiile sunt multiple, printre care:
Masajul ayurvedic este contraindicat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de cancer.
Ti-am facut pofta de spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa partenere!
Explorator Wellness Virtual