Hammam-ul sau baia cu abur este o tradiţie orientală de sute de ani care a căpătat popularitate în occident în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Astăzi, sauna umedă este una dintre cele mai bune metode de relaxare și de înfrumusețare, cu numeroase beneficii pentru trup și minte. Desigur, primul dintre aceste beneficii este starea profundă de relaxare care o oferă o ședință într-o astfel de încăpere. Mediul cald, umed și liniștitor induce corpul și mintea într-o stare plăcută.
Printre celelalte efecte notabile ale saunei umede se numără:
Mediul umed și cald are numeroase beneficii asupra organismului, așa cum menționam anterior. Totuși, pentru a te bucura pe deplin de acestea, este necesar să ții cont de câteva detalii. Este foarte important să te hidratezi înainte și după saună. Astfel, este recomandat să bei două pahare de apă înainte să intri și alte două pahare atunci când ieși. De asemenea, mesele din ziua respectivă trebuie să fie ușoare, predominant vegetale iar proteina trebuie să fie slabă și necondimentată.
Atunci când te expui căldurii umede din saună, ritmul cardiac se va mări considerabil și, odată cu acesta, se va mări și aportul de oxigen transportat de sânge în organism, inclusiv în piele. Prin urmare, epiderma va primi în mod natural o doză de oxigen, esențial pentru menținerea tinereții și elasticității acesteia. Mai mult de atât, aburii calzi deschid porii și favorizează secreţia glandelor sudoripare, astfel fiind accelerată eliminarea impurităţilor din piele.
Căldura umedă din interiorul saunei reduce și subțiază secrețiile iar acest lucru are un impact direct asupra sinusurilor care sunt eliberate. Tocmai de aceea, o astfel de ședință este recomandată în special în lunile reci, atunci când virozele apar mai des. De asemenea, minutele petrecute în saună contribuie simțitor la creșterea numărului de celule albe din sânge și, implicit, la întărirea sistemului imunitar. Acest lucru se datorează procesului de hipertermie, adică de creșterea temperaturii corpului care acționează ca o febră indusă.
Deși este, în general, benefică, terapia cu saună umedă este contraindicată persoanelor care suferă de astm pentru că aburii calzi pot declanșa neplăceri.
Ritmul cardiac accelerat și dilatarea vaselor de sânge sunt efecte obținute, de exemplu, în urma unui antrenament cardio. Prin temperatura ridicată și umiditate, sauna reproduce acest efect și ca urmare, corpul poate să ardă până la 300 de calorii în timpul unei singure ședințe. Mai mult de atât, prin transpirația abundentă, uneori mai mare decât în timpul exercițiilor, este eliminat surplusul de apă din organism, infama retenție de apă care, de multe ori, se încăpățânează să țină acul cântarului pe loc.
Hammam-ul este considerat o experiență culturală și terapeutică importantă, deoarece promovează igiena și relaxarea. De asemenea, este o ocazie pentru oameni să socializeze și să se conecteze cu ceilalți, într-un mediu prietenos și relaxant.
Explorator Wellness Virtual