/
/
Exercitiile de gimnastica respiratorie facute de Sebi, baiatul meu, la Hotel Palace Baile Govora

Exercitiile de gimnastica respiratorie facute de Sebi, baiatul meu, la Hotel Palace Baile Govora

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|

Pentru corectarea posturii dupa multe ore de joaca pe calculator in pandemie

gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora
gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora

Sebi, baiatul meu de 16 ani, nu se lasa convins de argumente de genul: „hai sa mergem pentru ca este bine pentru sanatatea ta”. Trebuie ca decizia sa vina de la el.

Doctorul pneumolog ii recomandase sa faca gimnastica respiratorie – pentru ca este inalt pentru varsta lui si de cand a inceput pandemia se joaca multe ore la calculator intr-o pozitie aplecata.

De aceea are nevoie sa-si dezvolte musculatura toracica, pentru postura si aliniament corporal. Inainte de pandemie mergea la inot constant, dar acum mai rar, deci trebuie sa faca exercitii de recuperare respiratorie ca sa nu ajunga la o cifoza mai greu de corectat ulterior.

La cum il cunosc, Sebi nici n-ar fi vrut sa auda sa iasa din Bucuresti, departe de calculator, ca sa faca exercitiile in aerul puternic ionizat din Baile Govora.

Dar pentru ca stiu ca e pasionat de design si ii place si istoria, i-am trezit curiozitatea cu povestea hotelului Palace si arhitectura lui. Si i-am promis ca stam foarte putin, doar cat sa-si faca o idee daca se simte bine acolo sau nu.

De ce l-am dus la Baile Govora ca sa faca gimnastica respiratorie?

Hotelul Palace din Baile Govora a fost construit intre 1911 si 1914. Statiunea Baile Govora exista din 1887, dupa ce in 1881 fusesera descoperite cateva izvoare ale caror ape contineau iod, sulf si brom – o combinatie care i-a atras atentia primului ministru de pe-atunci, I.C. Bratianu. A vazut oportunitatea dezvoltarii unei statiuni balneare care sa concureze cu cele mai renumite statiuni din Franta, Anglia, Austria, tari care practicau curele balneare inca din sec. al XVII-lea. 

Evident, aceste statiuni din strainatate erau frecventate si de nobilii romani care plecau acolo in vacante, la tratament balnear, in loc sa-si cheltuiasca banii in Romania.

Asa ca statul roman a investit in Baile Govora. Initial au construit 3 hoteluri si cateva vile. Apoi, au realizat ca reusesc sa atraga patura de mijloc a societatii, dar nu si nobilii pe care ii vizasera de la bun inceput. Asa ca in 1911 au demolat unul dintre cele 3 hoteluri si au construit de la zero un palat: Hotelul Palace. Cu atmosfera eleganta, cu colonade de marmura si ornamente diverse in stil neoclasic, specifice pentru Belle Epoque. Cu camere inalte si spatioase.

Hotel Palace Baile Govora - gimnastica respiratorie
Hotel Palace Baile Govora / gimnastica respiratorie

Este minunat faptul ca in 2014, cand a fost renovat, s-a pastrat toata arhitectura initiala, asa ca si astazi te simti ca un aristocrat prin Palat.

Dar, pe langa arhitectura superba, Hotelul Palace mai avea ceva special: a fost primul hotel din Romania cu baza de tratament integrata in hotel.

gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora
Poza facuta de Sebi / gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora

Datorita apelor minerale cu concentratii mari de iod, brom si sulf, au reusit sa obtina rezultate foarte rapide atat:

 • pentru tratamentul reumatismului si al gutei,
 • pentru pacientii cu probleme locomotorii – care nu reuseau sa vina pe picioarele lor – cum putem sa citim in mai multe scrisori pe care le gasesti publicate pe net
 • dar si la pacienti cu probleme neurologice,
 • probleme de postura,
 • cat si pacienti cu probleme ORL, probleme pulmonare si respiratorii deja cronicizate. De la sinuzite pana la astm bronsic alergic.
Izvoarele din Baile Govora - gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora
Izvoarele / gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora

Astazi, se lucreaza cu aceleasi ape, cu aceleasi terapii, dar cu aparatura mai performanta.

Principiile sunt aceleasi. Cu terapiile balneare, si cu ajutorul apelor – pe care le folosesc atat in cure interne, cat si externe – al aerului din parcul balnear si cu exercitiile de gimnastica respiratorie, aici se vindeca bolnavi de orice varsta, chiar si sugari cu afectiuni respiratorii.

In plus, au obtinut rezultate foarte bune si in recuperarea post-covid, inclusiv a cazurilor in care plamanii fusesera puternic afectati de boala.

Cum stiam ca statiunea este renumita pentru cresterea imunitatii si la copii, dar si pentru problemele de postura, in momentul in care doctorul pneumolog i-a recomandat lui Sebi gimnastica respiratorie, m-am gandit imediat la Baile Govora.

Pe langa toate beneficiile pe care le ai daca practici gimnastica in aerul terapeutic de la Baile Govora, poti sa faci, preventiv sau pentru tratament, multe alte terapii balneare care te ajuta. O sa-ti scriu aici doar despre cateva, cele care ajuta cel mai mult in cresterea inunitatii si in tratamente respiratorii – ca sunt de sezon.

Modulul de inhaloterapie  – apa e transformata in vapori cu particule mici  (de ordinul micronilor) sau mai mari , particule care patrund pana in profunzimea cailor respiratorii :

 • Procedura de inhalatii – adica dispersia  in particule a apelor minerale cu ajutorul unui compresor, particulele  de dimensiune mare  care raman in etajul superior pulmonar: sinusuri, faringe, trahee, laringe si bronhiile principale ale plamanilor
 • Procedura de ultrasonoaerosoli – presupune dispersia apelor minerale cu iod sau sulf cu ajutorul ultrasunetului in particule foarte fine, avand proprietatea de a patrunde in profunzimea aparatului respirator pana la nivel alveolar.

Efectele celor doua proceduri sunt remarcabile si rapide:

 • ajuta la fluidificarea secretiilor bronsice,
 • contribuie la buna functionare a aparatului respirator,
 • hraneste si regenereaza mucoasele respiratorii,
 • efect antiinflamator local,
 • creste toleranta la frig a mucoaselor cailor respiratorii,
 • stimuleaza raspunsul organismului in fata alergenilor,
 • tonifica aparatul respirator,
 • consolideaza puterea de aparare la portile de intrare ale aparatului respirator: gat, nas, gura, uneori si urechi  si impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul aparatului respirator

Se trateaza afectiuni ORL, sinuzite, rinite, rinosinuzita, faringita, amigdalita, faringo-amigdalita, laringita, astm bronsic, traheite, bronsite astmatiforme, tabacice, emfizem pulmonar, bronsiectazia, bronhopneumopatia cronica obstructiva.

Si avantajul financiar este ca le ai pe toate incluse in pretul de cazare. Uita-te cat costa numai o sesiune de gimnastica respiratorie in Bucuresti, sau in orasul de unde esti, adauga la asta pretul celorlalte terapii si compara-l cu pretul de cazare de la Hotelul Palace.

Exercitiile de gimnastica respiratorie facute de Sebi

gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora

sunt miscari de baza in recuperarea respiratorie – extrem de simple – dar pe care multa lume nu le cunoaste. Iar daca sunt realizate afara in cel mai curat aer din sud vestul Europei  este si mai concludent:

 1. INSPIR-EXPIR SACADAT – ca si cand am mirosi o floare, ca efect creste capacitatea pulmonara
 2. APASARE PE O NARA – altenativ, se preseaza cu degetul pe cate o nara a nasului in mod alternativ, se imbunatateste  respiratia in mod special a celor cu deviatie de sept
 3. INSPIR-EXPIR  cu presiunea degetelor pe ambele nari, cu efect vizibil in usurarea respiratiei
 4. EXERCITIUL 3-5-8 : adica INSPIR 3 SECUNDE, TIN RESPIRATIA 5 SECUNDE, EXPIR 8 SECUNDE, creste capacitatea pulmonara
 5. EXERCITII CU BASTONUL: pentru mobilitatea trunchiului superior, pentru dezvoltarea musculaturii toracice, pentru postura si aliniament corporal, pentru dezvoltarea musculaturii paravertebrale si a membrelor superioare, toate cu efect in facilitarea respiratiei normale
 6. EXERCITII CU GREUTATI: pentru expansiunea diafragmei, dezvoltarea musculaturii bratelor, a musculaturii toracice, muschi intercostali, toate sunt coordonate ca sa invatam sa respiram abdominal
gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora
gimnastica respiratorie la Hotel Palace Baile Govora
 1. EXERCITII LA SPALIER: miscare de aplecare a trunchiului superior cu invatarea expirului pe miscarea de aplecare si inspir pe revenirea la pozitia verticala

Terapeuta, Oana Popescu, este extraordinara. Este foarte placuta si este un profesionist desavarsit. Nu numai ca l-a motivat sa repete execitiile si singur in camera, dar l-a convins fara nici un efort sa revina pentru o cura completa de 10 zile.

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Exercitiile de gimnastica respiratorie facute de Sebi, baiatul meu, la Hotel Palace Baile Govora
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *