Sebi, baiatul meu de 16 ani, nu se lasa convins de argumente de genul: „hai sa mergem pentru ca este bine pentru sanatatea ta”. Trebuie ca decizia sa vina de la el.
Doctorul pneumolog ii recomandase sa faca gimnastica respiratorie – pentru ca este inalt pentru varsta lui si de cand a inceput pandemia se joaca multe ore la calculator intr-o pozitie aplecata.
De aceea are nevoie sa-si dezvolte musculatura toracica, pentru postura si aliniament corporal. Inainte de pandemie mergea la inot constant, dar acum mai rar, deci trebuie sa faca exercitii de recuperare respiratorie ca sa nu ajunga la o cifoza mai greu de corectat ulterior.
La cum il cunosc, Sebi nici n-ar fi vrut sa auda sa iasa din Bucuresti, departe de calculator, ca sa faca exercitiile in aerul puternic ionizat din Baile Govora.
Dar pentru ca stiu ca e pasionat de design si ii place si istoria, i-am trezit curiozitatea cu povestea hotelului Palace si arhitectura lui. Si i-am promis ca stam foarte putin, doar cat sa-si faca o idee daca se simte bine acolo sau nu.
Hotelul Palace din Baile Govora a fost construit intre 1911 si 1914. Statiunea Baile Govora exista din 1887, dupa ce in 1881 fusesera descoperite cateva izvoare ale caror ape contineau iod, sulf si brom – o combinatie care i-a atras atentia primului ministru de pe-atunci, I.C. Bratianu. A vazut oportunitatea dezvoltarii unei statiuni balneare care sa concureze cu cele mai renumite statiuni din Franta, Anglia, Austria, tari care practicau curele balneare inca din sec. al XVII-lea.
Evident, aceste statiuni din strainatate erau frecventate si de nobilii romani care plecau acolo in vacante, la tratament balnear, in loc sa-si cheltuiasca banii in Romania.
Asa ca statul roman a investit in Baile Govora. Initial au construit 3 hoteluri si cateva vile. Apoi, au realizat ca reusesc sa atraga patura de mijloc a societatii, dar nu si nobilii pe care ii vizasera de la bun inceput. Asa ca in 1911 au demolat unul dintre cele 3 hoteluri si au construit de la zero un palat: Hotelul Palace. Cu atmosfera eleganta, cu colonade de marmura si ornamente diverse in stil neoclasic, specifice pentru Belle Epoque. Cu camere inalte si spatioase.
Este minunat faptul ca in 2014, cand a fost renovat, s-a pastrat toata arhitectura initiala, asa ca si astazi te simti ca un aristocrat prin Palat.
Dar, pe langa arhitectura superba, Hotelul Palace mai avea ceva special: a fost primul hotel din Romania cu baza de tratament integrata in hotel.
Datorita apelor minerale cu concentratii mari de iod, brom si sulf, au reusit sa obtina rezultate foarte rapide atat:
Principiile sunt aceleasi. Cu terapiile balneare, si cu ajutorul apelor – pe care le folosesc atat in cure interne, cat si externe – al aerului din parcul balnear si cu exercitiile de gimnastica respiratorie, aici se vindeca bolnavi de orice varsta, chiar si sugari cu afectiuni respiratorii.
In plus, au obtinut rezultate foarte bune si in recuperarea post-covid, inclusiv a cazurilor in care plamanii fusesera puternic afectati de boala.
Pe langa toate beneficiile pe care le ai daca practici gimnastica in aerul terapeutic de la Baile Govora, poti sa faci, preventiv sau pentru tratament, multe alte terapii balneare care te ajuta. O sa-ti scriu aici doar despre cateva, cele care ajuta cel mai mult in cresterea inunitatii si in tratamente respiratorii – ca sunt de sezon.
Modulul de inhaloterapie – apa e transformata in vapori cu particule mici (de ordinul micronilor) sau mai mari , particule care patrund pana in profunzimea cailor respiratorii :
Se trateaza afectiuni ORL, sinuzite, rinite, rinosinuzita, faringita, amigdalita, faringo-amigdalita, laringita, astm bronsic, traheite, bronsite astmatiforme, tabacice, emfizem pulmonar, bronsiectazia, bronhopneumopatia cronica obstructiva.
Si avantajul financiar este ca le ai pe toate incluse in pretul de cazare. Uita-te cat costa numai o sesiune de gimnastica respiratorie in Bucuresti, sau in orasul de unde esti, adauga la asta pretul celorlalte terapii si compara-l cu pretul de cazare de la Hotelul Palace.
sunt miscari de baza in recuperarea respiratorie – extrem de simple – dar pe care multa lume nu le cunoaste. Iar daca sunt realizate afara in cel mai curat aer din sud vestul Europei este si mai concludent:
Terapeuta, Oana Popescu, este extraordinara. Este foarte placuta si este un profesionist desavarsit. Nu numai ca l-a motivat sa repete execitiile si singur in camera, dar l-a convins fara nici un efort sa revina pentru o cura completa de 10 zile.
Fondator despreSpa.ro