Dupa cum iti spuneam la sfarsitul articolului de saptamana trecuta, experienta mea cu ritualurile ila a continuat cu inca unul cu totul senzational si special. Mult diferit si de cel din prima zi, Prayer of the Earth, si cu siguranta diferit de alte experiente spa pe care le-am trait pana acum. Dar inainte sa-ti povestesc despre Binecuvantarea Inimii, o sa-ti scriu cateva randuri despre ila.
Filosofia ila porneste de la citatul lui Rumi: „ Singura frumusete de durata este frumusetea inimii”.
Oana Manole, creatorul Up the River Spa din Lebada Resort din Delta Dunarii – care a si ales sa lucreze cu produsele ila, mi-a povestit ca Denise Leicester, fondatoarea ila, este asistenta medicala. In anii 1980, unul dintre seicii care conduceau Emiratele Arabe Unite s-a imbolnavit grav. Denise l-a ingrijit intre 1983-1987.
A scris mai tarziu, pe site-ul ila: „ila cu siguranta nu ar fi existat fara seic. El a fost un om uimitor si acei ani in care l-am ingrijit mi-au deschis ochii spre medicina alternativa. Am trecut de la asistenta medicala obisnuita – cu protocoale stricte si traditionale – cu un medicament pentru asta, un medicament pentru asta, sa ne dam seama ce surse naturale incredibile de ajutor si vindecare ne ofera Pamantul.
Am inceput sa incorporez uleiuri esentiale in planul de tratament al seicului – rezultatele au fost incredibile.”
Dupa ce seicul a fost vindecat cu ajutorul ingredientelor naturale, Denise, fascinata de ceea ce descoperise, a plecat in India intre 1987 si 2007. A stat in Ashramuri si a invatat ayurveda, yoga, terapia prin sunet, aromaterapie, in completarea studiilor pe care le avea deja ca asistenta medicala calificata.
In 2007, dupa multi ani de studii si cautari de plante care cresc in zone neatinse de poluare, cu ajutor financiar de la seic, a creat impreuna cu sotul ei, gama de produse si ritualuri ila. Marca a fost numita „ila” dupa Zeita hindusa a Adevarului, dar ila mai inseamna si Pamant in sanscrita.
Astazi, produsele si ritualurile ila sunt exclusiv in spa-uri de renume, spa-uri care se remarca prin calitate si sunt premiate cu cele mai importante trofee din piata internationala. Denise isi selecteaza foarte atent partenerii, si, dupa cum imi spunea Oana, se implica personal in adaptarea ritualurilor pentru fiecare spa in parte.
Dupa ce am aflat ca filosofia ila porneste de la inima, am ales sa fac ritualul Heart Blessing – Binecuvantarea Inimii – pentru ca m-am gandit ca este unul dintre cele mai reprezentative pentru brand.
Mi-am inceput ziua la ora 8:00 cu un light breakfast, bazat mai ales pe shot-urile detox preparate de Mustafa si pe preparate libaneze lejere.
Am optat pentru o varianta light deoarece de la ora 10:00 aveam ora de yoga cu Bhima, despre care ti-am povestit aici.
Dupa ora de yoga, a urmat momentul spa.
Oana plecase in Brasov, dar in receptie era Ada. Ada este eleva in clasa a XII-a. Pe parcursul vacantei de vara s-a angajat receptioner la Up the River Spa. Am fost suprinsa de varsta ei si de cat de profund intelege si traieste spa. Am intrebat-o daca dupa clasa a XII-a va urma o cariera in spa, dar mi-a raspuns ca va studia muzica. Va deveni mezzo soprana, pentru ca asta este menirea ei. A stiut-o de cand era copil si de atunci se pregateste intens pentru acest vis.
Tot Ada m-a ajutat si cu pozele si filmele din articole 🙂
Inainte sa inceapa ritualul, am cunoscut-o si pe Sange. Are 30 de ani, este tot din Nepal, ca majoritatea terapeutilor de la Up the River SPA. Si-a inceput cariera in Spa la 20 de ani. A invat sa faca terapii nativ, intuitiv, ca cei mai multi terapeuti din Asia. A ales sa vina in Romania pentru si-a dat seama ca o schimbare ar fi bine-venita, ar ajuta-o sa capete mai multa experienta. Si mi-a marturisit ca simte ca trainingurile facute la Up the River SPA si cele cateva luni petrecute aici i-au ridicat deja nivelul mult peste ce ar fi reusit in Nepal in tot atatea luni.
Si adevarul este ca Sange este un terapeut foarte bun si am admirat-o pentru profesionalism.
Cand acest centru energetic este in dezechilibru, apar tensiuni la nivel circulator si la nivelul inimii.
Binecuvantarea Inimii, incepe cu spalarea picioarelor si un scrub fin din sare de Himalaya. Este momentul in care Sange, terapeuta, s-a conectat cu mine ca sa putem merge impreuna in calatoria asta, menita sa-mi deschida inima si sa-mi elimine fricile si limitele pe care mi le-am auto-indus.
A urmat o exfoliere blanda cu mac si sare de himalaya pentru reducerea toxinelor din corp (Ama) si a tensiunilor.
Dupa exfoliere, am simtit un miros de ulei de trandafir de Damasc. Sange incepuse masajul Anahata, cu focus pe sistemul limfatic. Scopul acestui masaj este sa reconecteze corpul cu mintea. A fost un masaj cu saculeti aromatici calzi si cristale de quartz roz in forma de inima, incalzite si ele.
Ila a ales quartzul roz pentru ca este piatra iubirii universale. Incurajeaza iubirea neconditionata, purifica si deschide inima la toate nivelurile ca sa traiesti sentimente de iubire, iubire de sine, prietenie, vindecare interioara si calm profund.
Cand a terminat masajul spatelui, m-a intors. A asezat pe ochii mei un prosop in care a picurat acelasi ulei de trandafir. Cand a ajuns in dreptul pieptului, a asezat o basti calda. Basti este o tehnica ayurvedica pe care vindecatorii o folosesc cand au de tratat o anumita zona sau un anumit organ. In Basti se pune ulei sau un decoct terapeutic ales special pentru zona respectiva, ca o compresa. Este creat astfel incat sa retina uleiurile infuzate in zona care are nevoie de tratament.
In cazul ritualului Binecuvantarea Inimii, in Basti se pune amestecul ayurvedic de ulei de trandafir de Damasc cu ulei de seminte de mac:
Ulterior, Sange mi-a adaugat si in Basti un cristal de quartz roz in forma de inima.
Cat timp a lasat uleiurile si cristalul de quartz sa actioneze, Sange mi-a facut un masaj al scalpului cu ulei. Masajul scalpului a fost clasic, dar foarte bine executat, insa uleiul s-a dovedit a fi un adevarat miracol pentru parul meu.
Parul meu este uscat. Chiar foarte uscat, mai ales vara. In ciuda faptului ca folosesc si masti profesionale, si balsam si tot arsenalul, parul ramane uscat.
Dupa masajul cu ulei, aveam doua optiuni. Prima era sa spal parul dupa ritual, ceea ce, fara peria mea de acasa, este practic imposibil la cat de cret este. Asa ca am mers pe varianta 2: sa las uleiul sa actioneze pana ajung acasa. In ciuda faptului ca se vedea parul uleios. Am ramas cu el prins in coc cat timp a fost evident ca are si ulei. Dar a doua zi, deja, arata senzational. Uleiul fusese absorbit de par si rezultatul a fost un par matasos ca niciodata, foarte catifelat. As fi stat doar cu mainile in el.
Ritualul Binecuvantarea Inimii a fost si el o experienta inedita, pe care ti-o recomand indiferent daca ca ai nevoie, sau nu, de calm, echilibru si acceptare. Este atat de special incat merita trait nu doar pentru efectele sale vindecatoare, dar si pentru tot ceea ce simti pe parcursul lui. Pentru fiecare moment care te surprinde, te incarca, te relaxeaza.
Ioana Marian,
Fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro