Cromoterapia – terapia prin culoare. Traim intr-o lume colorata si tot ce ne inconjoara ne influenteaza starea de spirit. Fiecare culoare are un anumit efect asupra sanatatii noastre fizice si psihice. Asa se face ca o simpla bluza colorata ne poate transforma ziua intr-una proasta sau buna. Dar puterea culorilor a fost exploatata si a dat nastere unei laturi a medicinii alternative, cromoterapia – o terapie prin culoare.
Lumina este o energie care ar putea fi descompusa in mai multe culori, iar culorile au o actiune particulara asupra organelor noastre. Astfel, disfunctionalitatea unui organ poate fi tratata prin cromoterapie.
Cromoterapia este cunoscuta si practicata inca din antichitate cand grecii si egiptenii construiau temple de culoare si de lumina. Chinezii se foloseau si ei de putera culorilor prin practicile ayurvedice.
In zilele noastre, studiile experimentale au incercat sa se constate in ce masura culorile pot actiona in profunzime, in scopul vindecarii organului bolnav. Fiecare culoare emana o anumita energie si tocmai acesta energie ne influenteaza sanatatea.
Fiecare organ emite unde electromagnetice care interactioneaza cu tot ceea ce le inconjoara. Organele vibreaza in armonie unele spre celelalte, conservand astfel o identitate energetica specifica. Aceasta armonie poate fi tulburata si poate creea vibratii anormale. Culoarea (considerata a fi o raza de lumina si deci unda electromagnetica) poate influenta vibratiile electromagnetice ale organelor. Acesta este principiul de functionare al cromoterapiei.
In centrele specializate in cromoterapie pacientii sunt tratati prin raspandirea asupra corpului a unei lumini de o anumita culoare, in functie de afectiunea tratata. Pacientul sta intins pe un pat (sau intr-o capsula), iar o lampa difuzeaza asupra lui o lumina de o anumita culoare. De asemenea, exista si situatii in care se foloseste o combinatie de culori.
Rosu – prin actiunea sa stimulanta, este folosit in tratarea starilor de melancolie si depresie. Rosul sporeste pofta de mancare si capteaza atentia. Asa se face ca aceasta culoare este foarte prezenta pe sigle. Rosu este folosit in tratarea artritei, a reumatismului si a tuturor afectiunilor articulare. In mod frecvent este asociata cu sanatatea picioarelor.
Verde – are un efect calmant si este o culoare ideala pentru peretii dormitoarelor. In cromoterapie, culoarea este folosita pentru a atenua accesele de nervozitate si furie. Efectul sau este binecunoscut asupra persoanelor care sufera de dureri de cap, nevralgii si febra. Printe altele, verdele are si un efect sedativ si favorizeaza decongestionarea si detoxifierea organismului.
Portocaliu – este sinonim cu veselie si optimism. Adesea este asociat cu tonicitatea sexuala. Portocaliul stimuleaza sistemul respirator si este recomandat in tratarea astmului si a tuturor problemelor respiratorii. Portocaliul favorizeaza regenerarea sistemului nervos si creste presiunea arteriala.
Galben – sursa de energie, ajuta importiva oboselii mentale. Galbenul este recomandat pentru problemele legate de nutritie: anorexie, lipsa poftei de mancare, dar si pentru probleme digestive. El ajuta ficatul si intestinele sa elimine toxinele si are efect importiva problemelor de piele si mai ales a eczemelor.
Albastru – este relaxant si are un efect calmant asupra ochilor. Acesta culoare stimuleaza capacitatea de concentrare si de aceea este recomandat ca peretii birourilor, ai bibliotecilor si ale salilor de studiu sa fie varuite in albastru. Legat de sanatate, culoarea albastra stimuleaza functiile ficatului si favorizeaza circulatia sangvina. Culoarea este asociata si cu procesul de anestezie si de aceea este prezenta in salile de operatie.
Ti-am facut pofta de spa? Te putem programa intr-unul dintre centrele spa partenere!
Explorator Wellness Virtual