/
/
Ce m-a impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania, pe care l-am vizitat cu ocazia redeschiderii

Ce m-a impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania, pe care l-am vizitat cu ocazia redeschiderii

06 Jul 2021
|
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – cu Ioana Dancanet si Cristian Mila

Sunt fascinata de poveștile începutului de secol XX. 

Prima care mi-a trezit curiozitatea si interesul pentru ele a fost bunica mea. Apoi, in liceu, am devorat zeci de cărți care îmi destăinuiau si mai multe despre societate si obiceiurile vremii si am rămas cu o dorința sa fi trăit si eu pe-atunci. Evident, nu se poate, dar ce pot sa fac este sa vizitez clădirile și sa ascult poveștile.

Baia Populara Sibiu a fost deschisa in 1904. 

Prima data am aflat de ea in iulie 2017 când strângeam materiale sa prezint Spa-urile din Romania pentru al 7-lea număr al revistei  – o ediție speciala, in limba engleza. 

Atunci mi-a scris Ioana Dancanet, directorul Baii, si mi-a trimis 2 fotografii din 1904. M-au cucerit. Le-am folosit in toate prezentările despre piața spa din Romania pe care le susțineam in diversele evenimente, atât din tara, cat si din străinătate. Fără excepție, acele poze i-au fermecat pe toți cei care le vedeau. Abia așteptam sa ajung in Sibiu sa vad clădirea cu ochii mei. 

Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – una dintre cele 2 fotografii din 1904

Dar, întâmplarea a făcut sa intre într-o renovare care a durat aproape 3 ani. 

In acest timp însă, am avut ocazia sa-i cunosc mai bine pe Ioana Dancanet si pe colegul ei, Cristian Mila, pentru ca s-au implicat amândoi in activitatea Asociației Spa Romania. Am văzut cu câtă conștiinciozitate se ocupa amandoi de toate activitățile pe care si le asuma, atât cele profesionale, cat si cele umanitare. Iar acum, după ce am vizitat Baia Populara, mi s-a reconfirmat pe deplin faptul ca in proiectele Ioanei este in primul rând mult suflet, dar si multa voința si tenacitate. 

Baia Populară Sibiu a fost inaugurată în anul 1904. Este o construcție inspirată din barocul bavarez, cu influente din jugendstil. Este cea mai reprezentativă clădire din Sibiu pentru acest stil arhitectural. 

Este opera arhitectului Karl Hochender și a inginerului H.Recknagel, ambii din Munchen. Execuția lucrărilor a fost asigurată de sibianul Gustav Maetz. 

Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München. Proiectarea a fost făcută de aceeași specialiști si Baia a fost ridicată la numai doi ani după darea în folosință a edificiului munchenez.

Cele doua bai sunt printre primele construcții de acest gen din Europa. Dotate excepțional la acea vreme, și astăzi fac față cerințelor actuale. Mai multe despre istoria Baii Populare Sibiu poți sa citești in acest articol

In momentul in care am intrat in clădire, m-au frapat ușile (din lemn masiv, cu un design superb). Apoi, am remarcat pardoselile și placările din piatra naturală și marmura, care pun în valoare și istoria, și estetica clădirii.

Când am început turul, Ioana mi-a zis ca balustradele, ușile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră și cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost complet refăcute.

După zona recepției, urmează vestiarele si una din cele 3 zone cu dușuri. Totul este modernizat, accesul se face cu brățări digitale, materialele arata impecabil. Bateriile sanitare din toata Baia Populara sunt marca Franke. Gresia este anti-derapanta – mai precis, au ales-o pe cea mai anti-derapanta din câte exista. Încălzire sub pardoseala in zonele care au permis si multe alte detalii care mi-au demonstrat cât de bine a fost gândita aceasta renovare de către Primăria Municipiului Sibiu. Ca peste tot, oamenii sfințesc locul.

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Zona saunelor – Baia Populara Sibiu

Sunt trei saune moderne: o saună uscată cu aromaterapie – un miros de lemn pe care cu greu l-am părăsit. Afara era frig si ploaie, sauna era încălzita pentru ca tocmai ii mai făcuseră un test si cu greu m-am lăsat dusa de acolo. Sauna are si geam, ceea ii aduce o lumina naturala care parca o încălzește la rândul ei. 

Baia Populara Sibiu Sauna Uscata
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Sauna uscata – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Saună umedă este micuța si cocheta. Poți sa faci baie de aburi, dar fără tratamente si ritualuri in ea.

Au si o salină cu sare de Himalaya, care poate fi folosită si ca zonă de relaxare, dar și pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii. De fiecare data când intru într-o astfel de camera salina, îmi amintesc de tratamentele la salina pe care le-am făcut toata copilăria, ca sa mă vindec de astm bronsic, si de condițiile in care stăteam acolo. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - sauna cu sare de Himalaya
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – sauna cu sare de Himalaya – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Ca sa ajungi de la saune la bazin, treci printr-un culoar nou de legătură. 

Bazinul

Zona cu bazinul cred ca a fost punctul principal de atracție al Baii Populare Sibiu încă din 1904. Aici se poate vedea cel mai bine arhitectura neobarocă. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - Bazinul
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Bazinul – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Bazinul a fost complet reabilitat cu un sistem nou, electronic, de filtrare a apei și un sistem de filtrare a aerului în întreaga clădire care protejează structura imobilului în zonele cu umiditate crescută, aceasta fiind în trecut una dintre cele mai mari probleme. 

Pentru părinții care doresc să supravegheze copiii în timpul orelor de înot, s-a amenajat o sală de așteptare dotată cu ecrane conectate la camerele video din zona bazinului.

Bazinul are 3 culoare de înot. Am aflat cu surprindere ca in anii ’30 atunci când nu existau bazine de înot la noi în țară, Lotul Național de Natație al României se antrena aici. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - Bazinul
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Bazinul – Credit Photo: Sebastian Marcovici

De la bazin, am urcat la etaj, într-o zona de relaxare in care era sa adorm intr-unul din șezlongurile din lemn masiv, confecționate la noi in tara . Sunt incredibil de frumoase si comode. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania

Terasa panoramica

Tot la etaj, este si o terasă panoramică, amenajată la etajul I al clădirii. Cat timp făceam turul, a ieșit soarele, așa ca m-am bucurat si de baie de soare pe terasă, pe care te sfătuiesc sa n-o ratezi când vei ajunge acolo. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - terasa panoramica
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – terasa panoramica

Fostul Turn de Apa – actual loc de belvedere si relaxare

De pe terasa se vede si turnul de apa. Se pare ca este singurul din Romania. Acum a fost complet reabilitat si transformat intr-un punct de belvedere. Am admirat de acolo munții Făgăraș pe care încă se putea vedea zăpadă 🙂 precum si o parte a orasului. Pana la construcțiile moderne, turnul de apa era cel mai înalt punct al Sibiului. 

Este bine sa știi ca acolo te așteaptă si o măsuța unde poți sa-ti scoți laptopul si sa lucrezi. Arata foarte relaxant si ești înconjurat si de aranjamente superbe de plante de tot felul – cum sunt de altfel prin toata Baia Populara Sibiu. 

Camerele de tratamente spa

Din multitudinea de terapii spa, atenția lor s-a centrat spre cele care se adresează in egala măsura Sănătatii și Relaxarii. Astfel, în acest moment te poți bucura de:

  •  masajul clasic de relaxare si masaj de recuperare intr-una dintre camerele de masaj
  • masaj automatizat pe patul cu pietre de jad – acest tip de masaj vizează sănătatea coloanei vertebrale, cea care până la urmă este responsabilă de integritatea și buna funcționare a corpului fizic și a sistemului central nervos – in cea de-a doua camera,  
  • un hidromasaj efectuat tot pe un pat cu comanda electronica – in cea de-a treia si ultima camera.
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – camera cu pat cu pietre de jad – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Sala de fitness 

Sala de fitness are cu o suprafață triplă față de cea precedentă, amenajată într-un spațiu inedit, la subsolul clădirii, în locul fostelor spații tehnice. Aceasta a fost dotată cu aparate de ultimă generație. Au ales aparate finlandeze (marca HUR) la care sa poată exersa si persoanele cu dizabilități. Se scoate partea mobila, astfel încât scaunul cu rotile intra direct la aparat. O sa-ti povestesc mai multe despre sala de fitness.  

Am uitat sa-ti spun ca întreaga clădire a fost complet optimizată pentru accesul persoanelor cu dizabilități. In toate ariile de servicii au fost montate rampe și un ascensor. 

Revenind la sala, aparatele de fitness pot fi folosite atât in scop profilactic, cat si medical, pentru tratarea anumitor patologii: hipertensiune arterială, diabet zaharat tip II, afecțiuni cardiace, patologii ale șoldului / genunchiului, prevenția căderilor. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - sala de fitness
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – sala de fitness – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Am povestit puțin cu antrenorul personal si-mi spunea ca poate sa introducă in softul aparatelor programul de fitness indicat pentru fiecare persoana. Astfel, atunci când se apropie de aparat, i se afișează pe ecran ce exerciții sa facă, cu ce greutate, cate repetiții etc. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania

Mansarda

Podul clădirii a fost reabilitat si transformat într-o mansarda foarte cosy. Pe lângă birourile staff-ului care au fost mutate aici (nu știu cum arătau înainte, dar acum sunt foarte primitoare, chiar le spuneam Ioanei si lui Cristi ca as veni de drag in fiecare dimineața sa lucrez aici), exista si o sală de activități sportive tip yoga, pilates, aerobic. Si încă o sala dotata si cu videoproiector si ecran de proiecție si poate fi folosita cu succes pentru tot evenimente, conferințe sau activități pentru copii. Arata foarte bine cu lemn peste tot si lumina care pătrunde prin geamurile din mansarda.

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania

Curtea interioara

Exista si o curte interioară complet reamenajată în care va funcționa o cafenea. Arata de vis. Îmi si imaginam doua doamne elegante, cu rochii pana-n pământ si umbreluțe de soare, care savurează o cafea la măsuța din curte. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania - curtea interioara
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – curtea interioara – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Zona sociala

Știam ca si înainte de renovare, persoanele fără adăpost puteau sa folosească dușuri si toalete in Baia Populara. Acum, au o zona dedicata: cu o alta intrare, o alta recepție, o zona exclusiv a lor. Pot sa folosească dusul timp de 30 minute. Si dușurile din aceasta zona sunt echipate exact ca celelalte, cu baterii sanitare Franke etc. Spațiul este generos si Ioana îmi spunea ca sunt singurii din Sibiu care au aceasta componenta sociala. Dar, sincer, mă întreb unde mai este in alta parte in tara. Am speranța ca si alte primarii se vor inspira. 

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Pe parcursul celor peste 115 de ani de când datează aceasta perla a orașului Sibiu, au mai fost doua încercări timide de renovare: în anul 1986 respectiv 2005. 

Însă acum, „la cea de-a treia procedură ampla de Reabilitare și Modernizare Generală începută în anul 2018 și finalizată în anul 2020, am reușit să salvam clădirea care a fost readusă la un stadiu de civilizație real. A fost un proiect ambițios și deosebit, ne bucurăm că am reușit să readucem la viață una dintre piesele de tezaur autohtone ale României” îmi spunea Ioana Dancanet.

Suprafața utila a clădirii aproape s-a dublat – mai exact de la 2800 mp acum au aproximativ 5550 mp. Pot sa primească pana la 500 de clienți pe zi. 

In afara de spațiile extinse, au fost făcute ample modernizări tehnice, reparații și renovări ale întregii clădiri istorice*. Si-au propus sa scoată în față o tradiție de peste 100 de ani și sa o aducă la cele mai moderne standarde in ceea ce privește serviciile si facilitățile. 

După cum ai citit, m-au impresionat multe la Baia Populara Sibiu. Si îmi dau seama câtă munca a presupus. Dar si ei, la fel ca toți cei care fac lucruri extraordinare, au avut o misiune foarte clara: 

Misiunea noastră este să readucem istoria spa-ului ca stil de viață pe care oricine să și-l permită, să participăm la crearea unei conștientizări colective ce valorizează sănătatea și dorește să aibă un stil de viață în care starea de bine să primeze.

Am recreat un concept holistic prin servicii ce relevă perfect noțiunea SPA – Sănătate prin apă – la care am adăugat terapii ce vor contribui benefic la starea ta de bine generală, la recâștigarea echilibrului fizic și emoțional, și la deprinderea obiceiului de a trăi sănătos și armonios.

Suntem dedicați fiecărui segment de public al Sibiului, de aceea meniul de servicii a fost gândit pentru a corespunde fiecărei nevoi și preferință. 

Azi ne dorim să continuăm tradiția și să construim o nouă istorie” mi-a mărturisit Ioana.

Investiția in aceasta renovare a fost în valoare de 19.972.696 lei. A fost suportată de către Primăria Municipiului Sibiu prin Consiliul Local Sibiu. Coordonarea lucrării a fost făcută de către Baia Populară Sibiu, adică de Ioana si colegii ei.

Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania
Ce m-am impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania – Credit Photo: Sebastian Marcovici

Astăzi, 6 iulie, este ziua redeschiderii. Am rugat-o pe Ioana sa-mi transmită mai multe detalii despre cum poți beneficia de serviciile Băii Populare Sibiu:


Platforma de programări online pe care Baia Populara Sibiu a dezvoltat-o vine in întâmpinarea clienților săi cu o serie de beneficii majore, atât in contextul pandemiei de COVID-19 si nu numai.

Accesând site-ul https://www.baiapopularasibiu.ro/, clienții își pot rezerva foarte facil un loc la unul sau mai multe departamente din cadrul complexului, sau pot opta pentru achiziționarea unuia dintre abonamentele existente. Programările sunt confirmate in timp real, instant, in baza plații online, fără sa mai fie nevoie de acțiuni suplimentare ulterioare. In plus, platforma oferă posibilitatea clienților de a vedea cate locuri libere mai sunt disponibile la ora dorita, astfel evitând aglomerările si distribuirea liniara a numărului de persoane ce se afla in același timp in complex. 

De asemenea, fiind o platforma online, ea este disponibila de oriunde si de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tableta, laptop), fără a fi necesara instalarea unei aplicații dedicate, lucru ce facilitează întreg procesul. Sistemul a fost gândit sa fie ușor de folosit de către oricine, astfel încât fluxul de lucru este extrem de intuitiv si necesita un minim de pași in vederea programării sau achiziționării unui abonament.

Încurajăm toți clienții ce vor să beneficieze de serviciile oferite de Baia Populara Sibiu sa folosească instrumentul pus la dispoziție pe site-ul https://www.baiapopularasibiu.ro/, deoarece vor economisi timp atât pentru a face o programare, dar si atunci când sosesc in locație. In plus, este mai comod, mai sigur si mai eficient decât folosind metodele clasice. Link aici.

După ce mergi la Baia Populara Sibiu, scrie-ne impresia ta aici: https://desprespa.ro/baia-populara-sibiu/

Iti multumesc,

Ioana Marian,

Fondator despreSpa.ro

––

*Lucrările executate la aceasta renovare, pe scurt:

  • A fost consolidată clădirea prin lucrări la fundații, ziduri, stâlpi, la fostul coș de fum, am refăcut fundația bazinului de înot, am întărit structura mansardei și am construit o scară nouă spre etaj. Tencuielile interioare și exterioare au fost refăcute, iar tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită.
  • Au fost realizate recompartimentări, relocări și extinderi ale spațiilor prin amenajarea integrală a podului existent și mutarea spațiilor administrative. Subsolul clădirii a fost extins și sub zona de parcare, fiind reamenajat.
  • Au fost modernizate instalațiile electrice, termice, de apă, de canalizare și de gaz. În zonele de bazin și saună s-au montat sisteme de încălzire în pardoseală. De asemenea, Baia este echipată cu un sistem de supraveghere video, cu senzori de mișcare, detectoare de fum și butoane de alarmare la incendiu. Și instalațiile sanitare s-au înlocuit în cabinele de baie și duș, precum și în grupurile sanitare.
  • Toate pardoselile și placările din incinta clădirii au fost modernizate, respectându-se cerințele speciale în cazul acestei clădiri istorice. La intrarea în clădire și pe holurile principale, au fost folosite materiale precum piatra naturală și marmura, punând astfel în valoare istoria și estetica acestei clădiri.
  • Arhitectura clădirii a fost restaurată: balustradele, ușile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră și cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute.
  • Clădirea a fost complet optimizată pentru accesul persoanelor cu dizabilități în toate ariile de servicii, montându-se rampe și un ascensor.

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Ce m-a impresionat la Baia Populara Sibiu – 1904 – primul Spa din Romania, pe care l-am vizitat cu ocazia redeschiderii
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *