Implicatiile sacre ale saunei in cultura finlandeza
In folclorul finlandez, sauna este considerata casa unui sauna-elf (saunatonttu, spiritul locuitor al saunei). Asa incat se spune ca oamenii trebuie sa se comporte in acest spatiu ca intr-o biserica. De altfel, in Finlanda sauna face parte din identitatea nationala. Oamenii obisnuiesc sa frecventeze sauna pentru a se relaxa, pentru a medita, pentru a-si purifica trupul si spiritul. Astfel ca exista un cod nescris de bune practici si o atitudine specifica ce exclude limbajul vulgar, polemicile si discutiile tensionante. Dimensiunea sacra era data, acum cateva decade, si de caracterul de poarta pentru intrarea si iesirea din existenta. Femeile obisnuiau sa dea nastere in saune, tot acolo oamenii obisnuiau sa faca ultimele spalari ritualice ale apropiatilor repausati.
Raportarea contemporana a finlandezilor la sauna
In Finlanda, saunele existente pot sa gazduiasca toti cei 5.4 milioane de locuitori. In acelasi timp, numarul estimativ al acestor spatii fiind de doua-trei milioane.
Practic, exista saune peste tot: majoritatea gospodariilor au propriile saune, de asemenea ambarcatiunile sau autobuzele, ambasadele finlandeze din afara (chiar si unele biserici, ca cea din Rotherhithe, Londra), chiar si Parlamentul din Helsinki. In trecut, existau saune publice, in care oamenii, adesea muncitori, se relaxau dupa o zi de munca, intretinand conversatii profunde chiar daca nu se cunosteau. Astazi, majoritatea saunelor sunt private, dar si cele publice mai pot fi intalnite in marile orase.
O alta regula nescrisa este egalitatea pe care acest spatiu o face posibila. Orice ierarhie, grad sau pozitie sociala devine inexistenta in interiorul saunei, asa incat oamenii comunica de la egal la egal. Adesea, intalnirile de afaceri se incheie cu acest moment de relaxare, dat fiind ca, cel putin pentru finlandezi, este spatiul predilect de hotarari si decizii de luat.
Desfasurarea sesiunilor de sauna si efectele acestora
Adesea, sedintele de sauna se desfasoara dupa criterii de gen, varsta sau de apartenenta familiala, dar nu exista reguli in acest sens. Finlandezii nu au retineri in a-si expune nuditatea in sauna, acest spatiu fiind destinat exclusiv purificarii, fara a primi conotatii erotice. Aburul rezultat cu ajutorul apei si al rocilor vulcanice incinse produce o umiditate de aprox. 10% si o temperatura de 80-110 grade C.
In momentul in care caldura produce disconfort, un dus rece sau inotarea intr-un lac, in mare sau in piscina este solutia consacrata sau, iarna, scufundarea in lacurile inghetate/in zapada, fapt care are beneficii imense pentru circulatia sangelui.
O sesiune de sauna poate dura intre 10 minute de scurta relaxare si ore intregi de evenimente sociale. Datorita transpiratiei abundente, consumul de lichide devine o necesitate. In Finlanda, preferate sunt berea sau cidrul.
Pe langa dimensiunea sociala si spirituala, sauna are o multitudine de beneficii pentru sanatate, printre care eliminarea toxinelor, a retentiei de apa, combaterea stresului, purificarea pielii, reducerea celulitei. Pe langa starea de bine pe care o produce, sauna contribuie, pe termen lung, la intarirea imunitatii, facilitand sinteza de anticorpi si distrugand bacteriile si virusurile, atat la nivelul pielii, cat si la cel respiratoriu.