Pe drumul spre Creanga Resort, Edi, mezinul familiei, ne-a arătat foarte clar că nu se bucură de nici un fel de această plecare: “Nu înțeleg de ce trebuie să mergem acolo. Ce să facem acolo 3 zile? Eu voiam cu Tati la pescuit. Sau măcar să rămân acasă să mă joc. Sebi de ce are voie să rămână acasă și eu nu?” Argumentele că Sebi are 18 ani, că la Creanga Spa au piscine și interioare, și exterioare, și saune – nu contau. Era hotărât să fie îmbufnat, iar noi ne gândeam cu groază că așa ne va ține tot sejurul.
Văzusem indicatorul cu 1 Km până la Creanga Resort, când brusc s-a făcut liniște în spatele mașinii. Intrasem pe o alee cu pădure în stânga, pădure în dreapta și un drum superb în fața noastră.
Am oprit într-o parcare imensă, din care se puteau vedea câteva vile din lemn, o salină în aer liber – chiar vis-a-vis de parcare, și mult spațiu verde.
Am lăsat bagajele în mașină până ne lămurim unde trebuie să mergem. Edi tăcea în continuare. Primul loc în care am ajuns a fost un lac, pe care înotau liniștite 2 lebede. Când ne-au văzut, au venit direct la noi. Nu numai că au venit amandoua, dar ne-au și arătat cum mănâncă:
totul alb la exterior, totul alb și în interior. Evident, Edi a intrat primul, așa că înainte să pot trage vreo concluzie l-am auzit: “Wow! De ce nu mi-ai zis că venim la 5*?”
Tot el a descoperit și periuțele de dinți din băi. Dimineață, când își făcea bagajul între 2 reprize de mormăieli de nemulțumire, avusesem o discuție: nu voia să-și ia periuța de dinți, pe motiv că sigur găsește la hotel. I-am zis că mă îndoiesc că va găși, și oricum nu poate conta pe asta. “Ai văzut că am avut dreptate?” – a fost ultimul reproș pe care l-am auzit în cele 3 zile cât am stat la Creangă Resort.
Chalet-ul e construit pe 2 nivele, e ca un cuib care oferă și intimitate și confort: la toate geamurile sunt plase de țânțari – ceea ce, pentru mine contează enorm.
M-a surprins cât de multe prize erau în camere, și faptul că aveam o cheie normală, nu tip cartelă care să întrerupă curentul electric când ieși din camera.
Și al treilea aspect pe care l-am remarcat imediat a fost cornerul cu incalzitorul de apă, ceai și cafea.
Creanga Resort & Spa a câștigat anul acesta, la Premiile Spa România, premiul pentru Cel mai bun hotel cu Spa pentru întreagă familie. Știam de la Elena, fata proprietarilor și persoana mea de contact, că absolut tot ce schimbă, tot ce aduc nou – trece prin filtrul întrebării: “se vor simți oaspeții noștri că la ei acasă dacă facem asta?”
Și într-adevăr, cu plase de țânțari, curent electric care să nu depindă de o cartelă, și încălzitor de apă cu ceai și cafea – pe lângă patul foarte confortabil, mobilă puțină – dar exact ce aveam nevoie, un colț fain de relaxare – numai bun să citești o carte acolo – și personal foarte amabil peste tot, chiar ne-am simțit ca acasă.
Acum peste 30 de ani părinții Elenei au lucrat în industria Horeca și dorindu-și ceva mai mult au deschis un mic restaurant într-o localitate aproape de Târgu Ocna. Amândoi erau pasionați de bucătărie și restaurantul a fost un succes.
Au prins curaj și ceva ani după, a luat ființă Pensiunea Casa Creanga din Târgu Ocna din proiectul ce se voia a fi și casă lor. Treptat, au atras angajați care aveau aceeași viziune – ceea ce a contat enorm: și acum, după 16 ani, mulți dintre primii angajați sunt în continuare în echipa Creanga Resort.
“Încă de la început mi-am dat seama că pentru părinții mei contau foarte mult cuvintele calde pe care le spuneau oaspeții noștri la plecare. Pur și simplu își doreau să audă feeback-uri pozitive și făceau tot ce ținea de ei că asta să se întâmple”.
Când în sfârșit s-a ivit o oportunitate, au cumpărat un teren. Pe un deal pe care nu mai era nimic altceva. Cu viziune și determinare au construit restaurantul și 4 vile. Business-ul a continuat să se dezvolte treptat – treptat, cu reinvestirea întregului profit, iar acum au ajuns la o capacitate de 100 locuri de cazare – de la 3* la 5* – Chalet-urile, Sala de conferințe, SPA și piscine exterioare.
Pentru că este o afacere de familie, Elena a fost implicată în toate activitățile: de la picolo – pe perioada adolescenței, la recepția pensiunii, pentru că știa engleză – și până la discuțiile și deciziile strategice. Toate acestea au ajutat-o să se dezvolte și să crească, ea studiind mai târziu ce o pasiona – European Studies în Maastrich că mai apoi să lucreze în cadrul Reprezentatei României pe lângă Organizațiile internaționale din Viena.
1.Confortul vizibil din camere: au fost gândite astfel încât întreaga familie să se simtă bine, dar să aibă și intimitate
2. Oferă o gama variată de activități – pentru toate anotimpurile și toate vârstele – de la bebeluși până la bunici:
În livada, primăvară și vara copiii pot să culeagă fructe. Pot lua și ouăle de la găinile din mini fermă, se pot plimbă cu poneii și căluții.
Pentru adolescenți, pe lângă piscină, teren de sport multifuncțional, au și bowling, biliard și tenis de masă.
Chiar la intrarea în Resort, au o Salina din aer liber.
Decizia a venit din faptul că dealul pe care este construit resortul se află la doar 1 km de Mina Salina Trotuș, iar vaporii salini emanați de muntele de sare, se simt permanent în aer.
În plus, au avut norocul să aibă și propriul izvorul cu apă Sărată – care e chiar pe proprietatea lor.
La exterior, în afară de un jacuzzi cu un view superb situat la 700 altitudine, mai au și o piscină cu apă sărată, și o piscină mare cu apă dulce.
La interior, au:
Au ales să lucreze cu produse locale: la săculeții din sare folosiți în tratamentele Spa, este sare din Mina Salina. Uleiul de masaj este prelucrat local. Motivul este încurajarea localnicilor să producă și să fie alături de turișți cu brandul propriu și încurajarea clienților să aleagă ceva ce n-au mai întâlnit în altă parte, ceva local, unic.
Această alegere este parte a unui plan mai larg, la nivel local, unde, împreună cu cei din administrația locală, încerca să contruiască o comunitate frumoasă care să aibă că scop comun: oferirea unor servicii/produse autentice oaspeților.
Astfel se încurajează foarte mult orice producție de preparat local, inclusiv în magazinul lor propriu vând miere produsă de localnici, dulceață cu zeci de arome și sarea din mina Salina. De asemenea, se încurajează și sprijină toate evenimentele de orice tip care strâng laolaltă oameni și suflete.
O folosesc sub formă apei sărate (din izvorul propriu) în bazinul cu apă Sărată interior; sare solidă pe pereții camerei cu sare, folosesc sarea din Mina Salina în săculeții calzi, în terapii.
În timp ce Elena îmi arată centrul Spa cu toate zonele lui, și interioare și exterioare, am rămas impresionată câți oameni au venit la noi să o salute. Oaspeți vechi, care o cunosc de când era adolescență sau studentă. Oameni care continuă să vină an de an la Creanga Resort. O întrebau și de copiii ei, știau și cum îi cheamă.
După terminarea turului, am urcat la etaj unde sunt cele 8 camere de tratament. Acolo l-am cunoscut și pe Robert, terapeutul care s-a ocupat de mine. Este absolvent de kinetoterapie și master în motricitate specială și are o vastă experiență în recuperarea patologiilor ortopedice și neurologice.
Am decis împreună să fac mai multe tratamente pe baza de sare, pe de-o parte pentru că este elementul principal din Creangă Spa, dar și pentru că sarea mi-a schimbat viață când m-am vindecat în salina și în lacurile sărate de lângă salina, de un astm bronșic agresiv, cum ți-am povestit aici.
Abia așteptăm să intru la primul tratament:
Robert m-a invitat în camera cu cadă. Apă bulbucea și simțeam sarea în nări. Îmi fusese dor de această aromă 🙂
L-am întrebat ce concentrație are apă din izvorul lor și cât de diluată este apă din cadă mea. Mi-a răspuns că stabilește concentrația apei sărate în funcție de: vârstă clientului, sex, greutate , diagnostic reumatismal, tensiune arterială.
Concentrația de sare optimă este între 8%-25% în funcție de afecțiunile clientului. Apă din izvorul lor are o concentrație mai mare dar este diluată inclusiv în bazinul interior și în cel exterior, deoarece ei nu sunt un Spa medical și trebuie să se asigure că toți oaspețîi pot utiliza de aceste facilități.
Mă bucurăm de bulbuceala din apă caldă, când Robert m-a întrebat dacă vreau să folosim și dușul subacval.
Sigur că da! Mai ales că nu mai încercasem niciodată.
A oprit cele 60 de jeturi și a folosit un cap de dus special, cu care practic se masează zonele cu anumite probleme.
Pentru că nu aveam o problema anume, mi-a arătat pe mai multe zone. Ținea tubul de emisie a jetului la distanţă destul de mare, că să nu doară.
Mi-a zis că prin dușul subacval, se obţin efecte asemănătoare cu cele ale masajului clasic, iar în funcţie de temperatura apei, efectele sunt:
M-a întrebat dacă vreau să încercăm și alternanța cald-rece, dar, sincer, nu este pentru mine. Eu iubesc căldură și întreagă baie mi-a mers la suflet, așa caldă cum era. N-aș fi schimbat nici măcar pentru 1 secundă starea de relaxare totală pe care o simțeam.
Robert mi-a zis că pielea a absorbit mai multe minerale, precum magneziu și potasiu ceea ce schimbă imediat aspectul pielii, dar are și multe beneficii asupra sănătății pielii. De aceea este recomandată până și bolnavilor de psoriazis.
Băile sărate sunt grozave pentru piele uscată sau cea cu acnee și au și efect antifungic, chiar și pentru unghii.
În plus, sarea elimină impuritățile de la suprafața pielii și echilibrează nivelul de hidratare.
L-am întrebat dacă se poate consideră că am făcut și terapie respiratorie – așa diluată cum era apă din cadă. Mi-a răspuns că prin eliminarea vaporilor de sare și inhalarea lor, categoric am făcut. Că nu este atât de diluată cum mi se pare mie când aud că are doar 8% sare, în realitate asta este destul de mult, altfel n-aș fi putut să simt mirosul de când am intrat în camera de tratament.
Alte beneficii ale băilor cu sare sunt: îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sistemul nervos, contribuie la funcționarea normală a sistemului limfatic și luptă împotriva radicalilor liberi.
Ajută și în tratamentul bolilor reumatice și la reducerea durerilor musculare.
După baia cu sare care mi-a mers direct la suflet, a urmat un masaj terapeutic cu săculeți de sare și apoi, am încercat și un pachet dureri cervicale, despre care o să-ți povestesc în articolul de săptămâna viitoare.
Fondator despreSpa.ro