/
/
Cele 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Cele 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Legenda spune că domnitorul Vlad Tepeş a încercat să pedepsească mai mulţi soldaţi turci și i-a aruncat in Lacul Sarat. Au fost ţinuţi în apele sărate ale lacului vreme de o săptămână, iar când Ţepeş a dat ordin să fie traşi în ţeapă în pădurea din apropierea lacului, conform obiceiului, turcii au rezistat neaşteptat de mult la tortură. Se pare că săptămâna petrecută în apă sărată i-a întărit. Când și-a dat seama de minune, Vlad Țepeș a dat ordin ca din acel moment, oștenii săi și caii răniți în lupte, să fie vindecați în apele sărate ale lacului.

Primele lucrări științifice cu referire la efectele miraculoase ale zăcământului terapeutic al lacului datează din anul 1884. 

În anul 1889, lucrările au fost prezentate la Congresul de hidrologie şi climatologie de la Paris. Se demonstră că Lacul Sărat întrecea în calităţi o serie de lacuri asemănătoare din Europa, confirmând notorietatea europeană: „gradul de concentraţiune a apei variază între 26-45%, întrecând pe a tuturor celor alte ape minerale din lacuri analoage din Europa”.

În anul 1890, Laboratorul de chimie al Școlii de Mine din Paris certifică calitatea apei din Lacul Sărat.

În vizită la Alma Health & Spa Retreat

Cu toate că deschiderea Alma Retreat m-a prins într-un moment aglomerat – pentru că pregătim Congresul Turismului Balnear și Wellness – eram foarte curioasă să văd ce s-a deschis în cea de-a treia stațiune balneară din România inaugurată în anul 1879 (după Govora și Călimănești).

Am ajuns în stațiunea Lacul Sărat marți după-amiază, cu Maria Rendes – consultantul spa care s-a ocupat de meniul Alma Wellness & Spa. 

La ora 17 se închidea centrul balnear, așa că ne-am grăbit să facem check-in-ul – care s-a rezolvat imediat pentru că aveam camerele deja alocate. Am intrat în cameră strict 3 minute, răstimp în care am remarcat:

 • Un tapet de mușchi și flori naturale pe care cu greu m-am abținut să nu-l ating – arăta de parca mă îndemna să o fac, dar am rezistat pentru că știu că nu-i face bine
 • Faptul că aveam un espressor cu pastile de cafea și 2 sticle de apă din partea casei
 • Baia cu blat lung la chiuvetă 

În plus, totul este nou, spațiu generos – chiar se vede că e un hotel construit de la zero. 

După ce am blocat aerul condiționat – pe care nu-l suport prea bine – am coborât în centrul balnear să testez câteva tratamente cu nămol.

3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Camera / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Când am intrat în recepția centrului balnear primul gând a fost că am greșit direcția

O recepție imensă – ca o sală de bal. În mijlocul sălii este recepția propriu-zisă – din lemn – peste domnesc culori calde, vegetație și tablouri menite să aducă un plus de personalitate zonei – după cum am aflat ulterior de la Loredana Preda, designer Noblesse – care s-a ocupat de amenajarea interioara a tuturor spațiilor din Alma Health & Spa Retreat

Marieta Borsovu ne aștepta în recepție și ne-a condus către camerele de tratament. 

3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Recepție centrul balnear / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Prima experiență a fost o baie cu apă sărată din Lacul Sărat și nămol

Cada este dotată cu un buton pe care apeși ca să se verse automat 7-9 kg de nămol. Apoi, urmează aproximativ 70-80 de litri de apă sărată extrasă și ea direct din Lacul Sărat și nediluată cu nimic altceva. 

Baia cu apă sărată și nămol / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Marieta mi-a spus că apa este setată la 35-36 de grade (dacă faci baie în scop profilactic), dar eu am preferat să fie mai caldă, așa că a apăsat pe alt buton și ultimii litri de apă au intrat la o temperatură mai înaltă.

Dacă ai mai citit articole în care descriam alte bai cu apă sărată și nămol, știi deja că fac un mare efort să mă țin în apă pentru că mă arunca la suprafața. De data asta însă, chiar am fost nevoită să-mi folosesc toată forța să rămân – cât de cât – în apă. 

Încă din acel moment mi-am dat seama că apa e cea mai sărată, cel puțin din câte încercasem eu – în România și Italia

A vrut să-mi pună un tampon rece pe frunte. Am lăsat-o doar că să văd cum se simte, apoi am asigurat-o că n-am nevoie de așa ceva. Inițial, a insistat că este obligatoriu, apoi s-a lămurit că rezist foarte bine fără el. 

După baie, a urmat împachetarea cu nămol

M-a dus în altă cameră, unde era un pat cu prosop și folie de plastic. M-am așezat pe pat, cu spatele la ea. 

Înainte să înceapă să-l întindă pe mine, m-a avertizat că s-ar putea să simt nămolul puțin rece, dar n-a fost cazul. Era la o temperatură de 37 de grade și chiar dacă sunt foarte friguroasă, de data asta nu m-a deranjat deloc, n-am avut nici un fel de tresărire când l-a pus pe mine.

Am remarcat imediat cât de ușor se întindea pe corp. Parcă era special creat pentru asta – ca o mască de corp. 

Cred că în mai puțin de 3 minute eram dată peste tot cu nămol, așa că a închis folia și apoi m-a mai acoperit cu încă 2 prosoape. A fost numai bine. Nici foarte cald, dar suficient cât să simt cum mă relaxez.

Masajul cu nămol

După 20 de minute, Marieta a dat prosoapele jos de pe mine și a început să desfacă folia. Atunci am văzut că pe folie rămăseseră doar urme foarte vagi de nămol. Restul, era tot pe mine. Așa ceva nu mai întâlnisem, pentru că in celelalte experiențe pe care le-am avut, rămânea mult nămol pe folie. 

Am întrebat-o de ce, și mi-a răspuns că nămolul lor e diferit. 

Chiar atunci au intrat în cameră Andreea Clipota – Doctorul balneolog de la Alma Retreat, și Nela Frigator, terapeutul care urma să-mi facă masajul.

Andreea m-a asigurat că-mi va răspunde la toate întrebările după ce terminam terapiile, ca să mă pot relaxa la masaj.

Iar masajul făcut de Nela a fost într-adevăr senzațional. Îmi plac masajele în profunzime, dar nu m-aș fi așteptat să-l poată face atât de bine cu acest nămol. Daca n-aș fi știut ce am pe mine, aș fi fost convinsă că e ulei la cât de bine alunecau mâinile terapeutei.

3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Ulterior i-am zis Mariei Rendes cât de impresionată am fost. Mi-a răspuns că se aștepta să-mi placă masajul cu Nela, pentru că ea, din proprie inițiativă, a participat și la pregătirile terapeuților spa. Nu ca să treacă spre zona de relaxare, ci ca să învețe și să poată integra și partea de wellness în terapiile balneare pe care le oferă. 

Când s-a terminat masajul, am făcut un duș și am fost uimită să văd cât de catifelată era pielea pe tot corpul. Și acum îți pot confirma că s-a păstrat exact la fel chiar și după dușul pe care l-am făcut a doua zi dimineața. 

După ce am văzut asta, primul gând a fost o întrebare: oare de ce nu mergem mai des la tratamente cu nămol chiar și la 20+ de ani – înainte de o petrecere sau un moment în care ne dorim să arătăm bine, să avem pielea hidratată și catifelată cum puține produse cosmetice reușesc să o facă?

De ce așteptam să împlinim 40 de ani că să descoperim aceste beneficii cosmetice extraordinare?

Dar să revenim la momentul acela: aveam o mulțime de întrebări pentru Andreea

Mă aștepta în recepție. 

3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Dr Andreea Clipota / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Înainte să începem să discutăm despre Lacul Sărat și centrul balnear, am fost curioasă să aflu mai multe despre ea: 

A terminat rezidențiatul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în urmă cu 3 ani, dar încă din anul III de rezidențiat oferă consultații și tratament pacienților. Ca experiență profesională în centre Wellness și Spa, a oferit consultații timp de 3 ani la Ana Aslan Health Spa, Eforie Nord și Cocor Spa Hotel, Olimp.

Încă de mică a simțit că menirea ei este medicina. Și încă simte același lucru. Din acest punct de vedere, se consideră norocoasă pentru că iubește ceea ce face. A ales această specializare – Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie – pentru că și-a dorit să le redea pacienților starea de sănătate și vitalitate.

Cu toții am experimentat de-a lungul vieții o durere de spate și știm foarte bine ce neplacută este. Andreea imi spunea că începând cu anul 2000, durerile lombare au fost listate de Organizația Mondială a Sănătății drept principalele cauze ale dizabilității la nivel mondial, urcând în clasament de pe locul 18 pe locul 13. De asemenea, bolile musculo-scheletice sunt pe locul doi ca o cauză a pensionării anticipate din cauza pierderii capacității de muncă și, automat, scade și calitatea vieții acestor pacienți.

Consideră că recuperarea stării de sănătate poate fi îmbunătățită prin intervenție timpurie, educație și îngrijire multidisciplinară, iar Alma Retreat este locul ideal să-și aducă contribuția.

În Alma Health & Spa Retreat balnear-ul se îmbină cu wellness-ul

În linie cu această filosofie încă rar întâlnita în piața balneară, Andreea mi-a spus că urmează să introducă și un tratament semnătură ”MUD FLOATING” 

Este vorba despre împachetare de nămol pe salteaua Dry Floating. O singură ședință de 20 minute pe Dry Floating este echivalentul a două ore de somn odihnitor.

Terapia Dry Floating este un sistem unic de plutire uscată, cu super-efecte asupra sănătății: 

– combaterea durerii cronice, 

– îmbunătățirea circulației sângelui, 

– ameliorarea insomniei, 

– relaxare generală și combaterea stresului. 

Dacă la aceste efecte adăugăm și efectele împachetării cu nămol, rezultatul va fi unul spectaculos cu siguranță.

În plus, doar din ce am remarcat dintr-o scurtă privire, în timp ce mă plimbam cu Andreea și Maria Rendes prin centrul balnear:

 • Design-ul camerelor nu diferă cu mult de design-ul camerelor de tratament din centrul Spa
 • Poți să servești ceai și apă plată atât în perioada de relaxare dintre proceduri, cât și ori de câte ori este nevoie
 • Au inclusiv un spațiu pentru relaxare
3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Camera de tratament balnear / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Am povestit mult despre apa Lacului Sărat 

După cum ne arată și numele și în urma confirmărilor studiilor științifice de la sfârșitul sec al XIX-lea, apa are o concentrație salină foarte mare. 

Are o culoare închisă, neagră-albăstrie. Când este foarte concentrată, capătă o culoare cărămizie. Cuprinde săruri foarte complexe: cloruri, ioduri, sulfați, fosfați. 

Pe fundul Lacului se află un strat de nămol negru, gros până la 40 cm, care conține 20% apă, 41% principii minerale și 39% materii organice. Este format din praf argilos amestecat cu nisip fin, adus de vânt, precum și din plante și animale microscopice sau mai mari, care trăiesc în număr considerabil în apă și pe maluri.

Am aflat că nămolul de la Lacul Sărat se diferențiază de celelalte nămoluri prin:

 • plasticitate (calitatea de a se întinde și de a se mula pe suprafața corpului), 
 • hidropexie (capacitatea de absorbție și de reținere a apei), 
 • termopexie (capacitatea de a reține căldura și de a o ceda treptat), 
 • densitatea mică (cu cât este mai mică – proprietate a lacului brăilean, cu atât CALITATEA TERAPEUTICĂ este mai MARE), termoconductibilitatee mică (păstrează mai mult timp căldura, având acțiune termoterapeutică),
 • granulație, nămolul din Lacul Sărat are greutatea specifică. 
3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Lacul Sărat – vedere din Alma Health Spa Retreat / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Concluziile discutiei, pe scurt:

 • Nămolul din Lacul Sărat provine din planctonul care trăia în apele unei formațiuni acvatice din erele îndepărtate. S-a format prin sedimentarea și depozitarea subacvatică a diverșilor componenți care îl alcătuiesc sub acțiunea microorganismelor. 
 • Nămolul organic, sapropelul, este de natură vegetală (algele, precum ulotrix implexa) și animală (larve de insecte și crustacei – artemia salină, de culoare roșie, datorită prezenței hemoglobinei în corp, este principalul furnizor de nămol sapropelic) și conține substanțe active, stimuli biogeni și H2S. Căldura distribuită, gradul înalt de mineralizare și acțiunea antiinflamatoare alungă durerile, contracturile musculare și activează sistemele de termoreglare.
 • Utilizează nămol sub formă de: împachetări, cataplasme, masaje și băi la cadă în amestec cu apă salină din lac. 
 • Aplicat pe corpul pacientului, nămolul cald:

– hidratează pielea (vindecă eczemele), 

– relaxează, inducând starea de bine, 

– combate durerile reumatismale, 

– produce detoxifierea organismului, 

– tonifiază, 

– îmbunătățește circulația, 

– reglează funcțiile sistemului endocrin. 

Un mare avantaj al centrului balnear Alma Retreat îl constituie amplasarea pe malul lacului, ceea ce le permite oaspeților să beneficieze de toți factorii naturali de cură balneoclimaterică – aerul, apa termală, nămolul, soarele, mișcarea fizică. 

Afecțiunile care se vindecă cu nămolul din Lacul Sărat:

 • Reumatismul, sub toate formele sale. De altfel, vindecarea reumatismului a contribuit mult în stabilirea – chiar de la început – a reputației Lacului Sărat prin succesele obținute în aceste afecțiuni.

Băile Lacului Sărat vindeca si:

 • Nevralgiile, mai cu seamă sciatica. 
 • Hemiplegiile, chiar dacă sunt datorate unei hemoragii cerebrale, trag foloase însemnate.
 • La fel și paraliziile de natură traumatică, reumatică.

Terapia cu nămol influențează sistemul cardiovascular, crește temperatura corpului cu aproximativ 2-3 grade, ceea ce duce la intensificarea metabolismului.

3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Bazin cu apă sărata din Lacul Sărat / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

În centrul balnear de la Alma Retreat, se tratează în principal:

 • afecțiunile aparatului locomotor: afecțiuni reumatismale degenerative (artroze, spondiloze), inflamatorii, periarticulare (periartrită scapulohumerală, tendinite, epicondilite), 
 • afecțiunile posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări postoperatorii, stări după entorse, luxații, fracturi), 
 • afecțiunile neurologice periferice și centrale (pareze, paralizii ușoare, sechele minore după polineuropatii, sechele după poliomielită), 
 • afecțiunile ginecologice
 • afecțiunile dermatologice (psoriazis, neurodermite), 
 • afecțiunile endocrine (hipotiroidie) etc.

Andreea a subliniat accentul pe care-l pun pe factorii naturali de cură – apa salină și nămolul. Dar mi-a zis că folosesc – ca adjuvant al curei – și tehnologii inovatoare de tratament, care sunt eficiente și cu rezultate rapide. Efectele și rezultatele au fost confirmate în studii clinice în institute de prestigiu din lume sau în laboratoarele NASA.

 • Ca să asigure continuitate în tratamentul oaspeților centrul de tratament balnear este deschis în fiecare zi, de luni până duminică inclusiv.
3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Despre stațiunea Lacul Sarăt am aflat mai multe a doua zi, când a avut loc evenimentul oficial de deschidere a Alma Retreat:

Perioada de glorie a stațiunii a demarat în ultimii ani ai secolului XIX, când, la Lacu Sărat încep să se construiască vile, hoteluri și restaurante, iar numărul vizitatorilor crește, stațiunea devenind, la începutul secolului XX, o stațiune renumită în care veneau să își petreacă vacanțele și să se trateze numeroase personalități. 

La începutul anilor 1900, stațiunea se mândrea cu hoteluri și pensiuni cochete, cazinou, sală de teatru, un teatru în aer liber, un parc englezesc unde cântau fanfarele militare, terenuri de tenis, popice și croquet, restaurante cu specific românesc, franțuzesc și german, un spital, magazine diverse, dar și o expoziție de fotografie din toate colțurile lumii, extrem de atractivă, denumită „Fotoplasticul Imperial”.

Balurile și petrecerile care se încheiau cu spectaculoase focuri de artificii și bătăi cu flori, se succedau pe toată durata sezonului cald. Renumiți artiști și cântăreți, trupe de teatru, iluzioniști și prestidigitatori onorau în fiecare an serbările venețiene din stațiune.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga se numărau printre faimoșii oaspeți ai stațiunii, alături de poeți și ziariști renumiți. 

Chiar Principele Ferdinand a făcut o vizită în stațiune după ce a asistat la o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila. Iar scriitorul Panait Istrati va fi descris în detaliu despre viața stațiunii în ultima sa carte, apărută și în limba română cu titlul ”Pasiuni la Lacul Sărat”.

Dezvoltarea stațiunii a impus și construcția liniei de tramvai electrificate în anul 1900, ca să lege stațiunea de Brăila și sa faciliteze accesul turiștilor. Tramvaiul este funcțional și astăzi. Transportă pasagerii din Brăila, de la Parcul Monument până la Lacul Sărat, pe o distanță de șase kilometri, printr-o pădure de salcâmi.

În anul 1922 se deschidea un nou cazinou modern, care contribuia cu 30% din fondurile obținute la modernizarea stațiunii, iar anul 1924 este anul care marchează maximul dezvoltării din perioada interbelică. 

Din păcate, criza economică din anii 30, războiul și anii comunismului au făcut ca stațiunea să se degradeze continuu. Această situație s-a menținut până în anul 2021, când Lacu Sărat a fost transformată în stațiune de interes național. 

Dupa 4 ani de lucrări – în anul 2022 s-a deschis primul resort balnear și de vacanță premium, Alma Health & Spa Retreat

Am remarcat în discursului Domnului Vasile Dogarescu, proprietarul grupului de companii Eldomir si al Alma Health & Spa Retreat, că a pronunțat repetat cuvântul „suflet”. 

L-am întrebat care este legătura dansului cu balneologia. Răspunsul a fost că este născut în zonă, a trăit aici, știa de mic de beneficiile extraordinare pe care le au factorii naturali de cură de aici, și și-a propus ca prin această investiție să susțină renașterea stațiunii și revigorarea turismului balnear de calitate în zona de sud-est a României.

3 tratamente cu namol din Lacu Sarat pe care le-am facut la Alma Health & Spa Retreat
Dl Vasile Dogarescu – investitor Alma Health Spa Retreat / 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat

Acum 4 ani porniseră de la un buget de 12 milioane de Euro. Pană la urmă a costat 20 de milioane de euro. Investiția include:

 • Alma Health & Spa Retreat – care se întinde pe o suprafață de peste 28.000 mp 
 • 185 de camere și apartamente cu tehnologie digitală 
 • Centru balnear ultramodern cu terapii din medicina spațială – pe 2500 mp, 60 de camere de tratament, piscina cu apă sărată direct din Lacul Sărat, săli de kinetoterapie
 • Centrul Alma Wellness & Spa – 3 camere de masaj, Jacuzzi, camera salină, piscina, sauna uscată și hammam si sauna umeda, dus Vichy.
 • Piscine exterioare (inclusiv una cu apa sărată, cu apă captată direct din Lacul Sărat)
 • Aquapark și plajă privată cu 1000 de șezlonguri
 • 6 Restaurante :
  • Sallago, restaurantul de mic dejun, deschis și pentru cei care vin cu pachete de tratament, 
  • Allegria, un restaurant cochet a la carte deschis seara, cu meniu internațional pregătit de un bucătar șef cu experiență 
  • Bistro by the Lake, deschis la prânz pentru cei care vin să se bucure de plajă. 
  • O cramă romaneasca – Kyralina 
  • Un restaurant pescăresc, Ostia
  • Alma Grand Ballroom – Cel mai elegant ballroom din Brăila, pentru 400 de invitați
 • Centru de evenimente cu tehnologie de ultimă generație 

Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost personalul. Atât din hotel, cât și din centrul balnear și centrul spa. Amabilitate, zâmbetul de la distantă, promptitudinea în rezolvarea a tot ceea ce le-am cerut, profesionalismul și calitatea tratamentelor atât din centrul balnear, cât și de la Spa. 

O să-ți povestesc în articolul de săptămâna viitoare experiența neașteptată pe care am trăit-o la Alma Wellness & Spa cu un tratament semnătură Voya.

Ioana Marian, fondator despreSpa.ro 

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Cele 3 tratamente cu nămol din Lacul Sărat pe care le-am făcut la Alma Health & Spa Retreat
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *