Din ce in ce mai multe publicatii (inclusiv stiintifice) vorbesc despre mindfulness si abilitatea oamenilor de a trai in prezent, de a fi mindful. Dar ce inseamna de fapt un astfel de stil de viata? Mindfulness – sau incercarea de a cultiva concentrarea pe momentul prezent – poate fi in acelasi timp un obicei zilnic si un proces de lunga durata. Desi meditatia este un instrument de baza in acest caz, nu este absolut necesar sa meditam pentru a fi mindful. Iata cateva metode simple prin care putem fi mindful in fiecare zi:
Solvitur ambulando, asa suna in latina solutia pentru a fi mai calmi, a castiga noi perspective si a ne deconecta de la agitatia cu care ne confruntam zi de zi. Potrivit unui studiu din 2013 efectuat de Universitatea din Marea Britanie Heriot-Watt, plimbarile in spatii verzi transpun creierul intr-o stare meditativa, de „atentie involuntara” – astfel, putem fi in acelasi timp atenti, dar si sa reflectam asupra anumitor aspecte.
Mindfulness-ul si creativitatea merg mana in mana. Multi artisti de renume au marturisit ca meditatia si trairea intensa a clipei prezente ii ajuta sa isi atinga cotele maxime de creativitate. Pictura, muzica, gatitul… toate acestea sunt modalitati ideale de a fi mindful mai ales in cazul acelora carora le este greu sa mediteze.
Respiratia masoara cel mai bine starea noastra de bine atat la nivel fizic, cat si mintal. Este cheia catre calmarea mintii si a sufletului. Incearca sa respiri abdominal, intens, concentreaza-te pe inspiratie si pe expiratie si nu uita nici un moment ca fiecare suflare este o binecuvantare.
Multitasking-ul este inamicul concentrarii, iar studiile recente ne arata ca persoanele care isi impart atentia in mai multe locuri termina sarcinile intr-un timp cu 50% mai indelungat decat aceia care se axeaza pe un singur lucru odata.
Persoanele mindful au o relatie sanatoasa cu propriile telefoane mobile si stiu sa limiteze corect timpul de utilizare. Ziua nu se incepe si nici nu se incheie cu citirea e-mailurilor, la fel cum in week-end trebuie sa avem ambitia de a ne deconecta temporar de la tehnologie.
Deschiderea fata de noi provocari este o dovada a capacitatii unui om de a fi mindful. Aventura ne invata natural cum este sa traiesti clipa. Uneori, este bine sa renuntam la a face planuri pe termen foarte lung. Trebuie sa invatam sa gasim echilibrul intre a trai clipa si a ne simti confortabili cu noi insine .
Natura este unul dintre cele mai puternice medii pentru un nou start la nivel mintal. Ne ajuta sa reducem stresul si sa ne crestem capacitatea de memorare si de concentrare. Este cel mai bun tonic pentru sanatatea noastra!
Mindfulness-ul nu inseamna fericire cu forta. Este despre acceptarea momentului prezent si despre a simti exact ceea ce ne vine sa simtim. Nu trebuie sa devenim obsedati de fericire, ci mai degraba trebuie sa ne straduim sa ne bucuram de ceea ce se intampla in jurul nostru, acceptand atat emotiile pozitive, cat si cele negative.
Se recomanda sa evitam extremele si sa cream un echilibru pe toate planurile vietii. Totusi, trebuie sa fim atenti ce ii dam organismului nostru, atat din punctul de vedere al alimentatiei, cat si din perspectiva lucrurilor cu care interactionam si a obiceiurilor pe care le adoptam. De pilda, prea mult timp petrecut pe Internet ar putea creste riscul aparitiei unei depresii.
Macar din cand in cand, este bine sa ne dam voie sa visam cu ochii deschisi. Contrar aparentelor, acest lucru nu ne distrage de la momentul prezent, ci ne ajuta sa traim mai intens si sa fim mai pozitivi.
Explorator Wellness Virtual