Spa-ul evolueaza diferit si cu particularitati de la un continent la altul, iar in Europa exista diferente mari, chiar de la o tara la alta.
Am sa ma refer in aceasta editie doar la un aspect, si anume: servirea de bauturi sau mancare in spa. La noi, de la lipsa intelegerii faptului ca in spa cel putin apa potabila trebuie pusa la dispozitia utilizatorilor (cu o felie, doua, de lamaie, n-ar fi o cheltuiala prea mare) pentru hidratarea absolut necesara, indiferent de experienta spa de care se face uz, si pana la mese si scaune aranjate cu tacamuri (in asteptarea “musteriilor”), pe marginea piscinei, iar la barul din spate, frigider “pepsi cola” si lada frigorifica pentru inghetata “nestle”, chiar bere fara alcool, sunt variatii nesanatoase pe aceeasi tema, si foarte direct am sa o spun: fara nici o legatura cu spa-ul.
Planuiti din timp si inca din faza de proiectare, cum o sa se hidrateze oaspetii dumneavoastra, in toate zonele spaului. Si in zona de saune, piscine, dar si in zona camerelor de tratamente. Alegeti solutiile cele mai simple, care sa nu va dea batai de cap sau sa va forteze sa angajati personal suplimentar doar pentru a servi apa. Amintiti-va cat de confortant este atunci cand organismul este insetat un simplu pahar cu apa proaspata, si nu va vitregiti oaspetii de aceasta placere si nevoie.
Cat despre a face “comert” cu bauturi si mancare in interiorul spaului (exclud aici spatiile amenajate separat pentru spa cuisine), judecati de doua ori si puneti in balanta, cat va costa, cat pierdeti si cat castigati din asemenea afacere? Cat de mult afectati ceea ce spa-ul este de fapt, si promoveaza? Ce doriti dumneavoastra sa promovati in spa? Nu un stil de viata sanatos? Cat de sanatos este sa servesti mancare, bauturi acidulate, snacks-uri, chipsuri etc, inaintea, in timpul sau dupa tratamentele spa? Deloc.
suc de rosii, apa cu felii de lamaie, portocala, limonada cu miere sau Stevie, limonada cu menta, bauturi cu ghimbir etc.
Cat despre mancare, asigurati-va ca aveti un spatiu potrivit pentru servire, si faceti rost de un menu de spa cuisine. Serviti-l intr-un orar potrivit meselor principale ale zilei, si intr-un cadru adecvat, fara umezeala, vapori si bikini. Intrebati un specialist. Nu alterati nici placerile gurii dar nici conceptul de Spa. Ah, am uitat de spa party-urile. De acord, dar gasiti solutiile care sa se asorteze cu ceea ce este spa-ul.
Maria Rendes. Spa Consultant
Telefon: +40 727 912 653
Email: maria.rendes@yahoo.com
Spa Consultant Colaborator