/
/
PRINCIPII ÎN DEZVOLTAREA UNUI SPA

PRINCIPII ÎN DEZVOLTAREA UNUI SPA

30 Apr 2020
|
PRINCIPII ÎN DEZVOLTAREA UNUI SPA
spa sign in front of tropical beach

Particularitățile sectorului de terapii wellness nu constau doar în profilul turistului și în cerințele acestuia în ceea ce privește oferta de activități dintr-o statiune balneara, ci unul dintre cele mai importante elemente este atmosfera centrului respectiv. Pentru a fructifica și a menține o stare de sănătate a trupului, minții și a spiritului, spațiul în care se desfășoară aceste terapii este important în egală măsură cu proprietățile apelor minerale / termale sau eficiența tratamentelor balneare.

Prin urmare, alți specialiști au evidențiat o serie de principii care stau la baza proiectării unui centru spa. Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui astfel de loc stă în particularitatea lui, în legătura cu locul în care este amplasat și în autenticitatea terapiilor oferite. Fenomenul globalizării ne-a condus către un moment în care hotelurile, aeroporturile și alte tipuri de astfel de clădiri au caracteristici similare, indiferent dacă sunt amplasate în vestul Europei sau într-o regiune asiatică, spre exemplu. Spa-urile nu trebuie să urmeze această cale, ele păstrând o legătură strânsă cu arhitectura din regiune, cu peisajul și cu tratamentele bazate pe resurse locale1.

„Fiecare spa începe cu o viziune și continua cu o poveste.”2

Pentru a spori rata succesului spa-ului respectiv, acesta are la bază un concept bazat pe relația cu locul în care este amplasat, legătură definită de mai mulți factori precum proprietățile curative ale resurselor din zona respectivă, cadrul natural și tradițiile în materie de tratamente wellness. Principiile în materie de design sunt unitare cu cele privitoare la terapiile și serviciile oferite, păstrând totuși standardele cerințelor actuale, cele doua ramuri fiind cele care stau la baza atmosferei din spa-ul respectiv. Prin urmare, păstrarea unui stil de viață sănătos și menținerea sănătății trupului, minții și a spiritului, pot fi obținute prin scheme foarte variate care au implicații și în arhitectura spațiilor respective.

În imaginile următoare se poate observa această legătură evidentă între locație – sursă de inspirație – spa:

Islanda Resort termal Laguna Albastra
Imagine  1: Islanda – Restort termal Laguna Albastră; Sursă de inspirație: cadrul natural local
Eskisehir Hotel and Spa,© Altkat Architectural Photography
Imagine  2: Eskisehir, Turcia –  Eskisehir Spa – Hammamul turcesc tradițional

Așadar, pentru a construi un spa de succes, este extrem de important ca la baza acestuia să se existe un concept foarte bine stabilit, care sa fie în strânsă legătură atât cu locația cât și cu serviciile oferite. Este esențial ca apa să fie cea care stă la baza acestui concept inițial, ea fiind nucleul serviciilor de tip spa (sănătate prin apă).

AUTOR

arh. Ica PAPARI

ica.papari@gmail.com

SURSE:

1 – PEHLIVANOĞLU B., 2012, „Design Principles of Spa Areas în Accommodation Facilities” la International Conference on Transport, Civil, Architecture and Environment engineering (ICTCAEE’2012) December 26-27, 2012, Dubai, Emiratele Arabe Unite;

2 – PEHLIVANOĞLU B., 2012, „Design Principles of Spa Areas în Accommodation Facilities” la International Conference on Transport, Civil, Architecture and Environment engineering (ICTCAEE’2012) December 26-27, 2012, Dubai, Emiratele Arabe Unite;

Surse imagini:

Imaginea 1: https://www.bluelagoon.com/

Imaginea 2: https://www.archdaily.com/523257/eskisehir-hotel-and-spa-gad-architecture

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare