/
/
Meloterapia si muzicoterapeutii

Meloterapia si muzicoterapeutii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
dreamstime 5034366 1024x1024 1
Beautiful woman getting spa treatment near the swimmingpool

Terapia prin muzica

Zgomotele din natura, vantul, valurile marii, raurile si cantecul pasarilor sunt percepute de auzul uman si asociate cu linistea si calmul interior. Acelasi efect il are si muzica clasica, mai ales cea care imita zgomotele din natura, cum ar fi Anotimpurile lui Vivaldi.

Meloterapia consta in utilizarea muzicii in scop terapeutic.

Acesta terapie nu este deloc noua. Populatiile stravechi cunosteau puterea efectelor sonore si muzicale asura comportamentului si emotiilor umane. Azi, muzicoterapia face obiectul lucrarilor stiintifice care au loc in multe centre de sanatate si refacere. Meloterapia este considerata o terapie complementara a tratamentului medicamentos.

Corpul nostru este asemanator unei urechi, sistemul auditiv nefiind singurul care ne transmite informatii sonore.

In functie de radacinile noastre culturale si socaiale si de istoria persoanala a fiecarui individ, exista o anumita muzica si anumite sunete care au o putere relaxanta, scazandu-ne activitatea intelectuala pentru a ne transpune intr-o „baie de sunete” regeneratoare. Ideal este sa ne relaxam cel putin 30 minute pe zi si sa invatam sa ne bucuram si sa fim receptivi la toate situatiile de destindere: dus, siesta, pauza de cafea, ora dinainte de culcare.

Meloterapia poate trata sau ameliora diverse boli, in special pe cele nervoase. Printre afectiunile pe care meloterapia le trateaza se numara anxietatea, depresia, insomnia, durerile cronice, hipertensiunea, dificultatile de intelegere etc.

Tinand cont de efectul muzicii asupra sistemului nervos central, muzica ne ajuta sa ne destindem si reduce stresul. Pentru a te putea bucura de meloterapia si a beneficia de efectele ei, nu sunt necesare cunostinte muzicale. Totusi ea nu se bazeaza pe concepte stiintifice dovedite. Si de aceea bolile grave cum ar fi depresia, anxietatea etc. necesita un consult medical de specialitate si un tratament adecvat.

Muzicoterapeutii acreditati au o anumita formatie universitara, fiind nu doar muzicieni capabili sa improvizeze, ci si persoane care cunosc dezvoltarea psihosociala si neurobiologica, precum si caracteristicile si necesitatile asociate afectiunilor tratate.

In functie de personalitatea si de obiectivele fiecarui individ, muzicoterapeutul se poate servi de doua posibilitati:

– muzicoterapia activa care faciliteaza expresia de sine si se bazeaza pe tehn ici de interventie cum ar fi cantatul, improvizarea instrumentala sau gestuala, compunerea de muzica si executarea de miscari ritmice pe sunetele muzicii.
– in mod receptiv, meloterapia presupune ascultarea muzicii care stimuleaza energia creativa si ajuta la cresterea concentrarii si a memoriei. Muzica ne poate face si sa retraim anumite emotii, uitate sau ascunse in noi. Terapeutul poate folosi aceste emotii in scopul vindecarii, bazandu-se tot pe ajutorul muzicii.

Muzicoterapia incepe printr-o prima evaluare. Se determina astfel daca pacientul este receptiv la muzica. Terapeutul il invita sa isi aleaga un instrument cu care sa improvizeze, sa cante, sa bata ritmul din picior. Nu se pune problema de a indeplini un proces muzical, ci de se exprima liber prin intermediul muzicii. Apoi terapeutul fixeaza obiective pe termen scurt si planifica activitati muzicale active sau receptive, in fuctie de ce se potriveste fiecarui individ.

Printre multiplele beneficii pe care le aduce meloterapia se numara: imbunatatirea starii de spirit, reducerea anxietatii, indepartarea senzatiei de durere, imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de schizofrenie, usurarea anumitor simptome ale autismului, imbunatatirea somnului, contributia la dezvoltarea copiilor si la usurarea simptomelor legate de dementa sau boala Parkinson. De asemenea, meloterapia imbunatateste calitatea vietii, prin sporirea activitatii fizice si intelectuale.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *