Succesul oricarui business este direct proportional cu gradul de educatie si experienta al oamenilor care il alcatuiesc. Aceasta realitate se aplica si la nivel individual: cu cat esti mai pregatit, mai educat, venitul sau succesul tau creste direct proportional.
Intr-un studiu realizat de SRI International, 95% dintre liderii industriei au afirmat ca au probleme in a angaja manageri/ directori de spa care sa detina atat calificarile necesare unei astfel de pozitii cat si experienta in domeniu. 52% dintre cei intervievati au declarat ca aceasta problema va persista sau se va inrautati in anii ce urmeaza.
Intrucat nu exista o cale bine definita, un drum de la punctul A la punctul B, care sa-ti garanteze o cariera de succes intr-o pozitie de manangement in cadrul industriei spa, majoritatea managerilor si a directorilor spa au minusuri fie pe partea de soft skills, dar cel mai adesea in zona de hard skills, (lipsa cunostintelor de business/ management/finante).
Nu-i putem invinui, intrucat, la nivel mondial, exista cel mult 64 de programe de spa management cu doar aproximativ 4000 de studenti anual, beneficiind de astfel de programe educationale. Totusi, in piata sunt angajati peste 180.000 de spa manageri si directori, iar cifra creste de la an la an. Cererea de spa manageri este mai mare deci decat oferta de studii.
In Romania, situatia e si mai descurajanta, in primul rand, pentru ca nevoia de educatie specializata nu este constientizata. Si chiar daca ar fi, nu exista inca cursuri acreditate pe aceasta specialitate, conditie care nu poate fi indeplinita, atata timp cat meserii precum manager spa/ director spa sau consultant spa nu exista in nomenclator.
Managementul in domeniul spa cere o lista provocatoare de abilitati si responsabilitati specifice, incluzand atat competente tehnice (finante, bugetare, manangement, relatii publice), cat si soft skills (comunicare, pasiune si cunostiinte specifice, spirit de echipa etc).
In primul rand, un curs bun va asigura o interactiune calitativa si cantitativa cu industria spa prin:
◊ participarea la targuri si conferinte de specialitate;
◊ cursuri sustinute de lectori sau invitati care au activat/ activeaza in acest domeniu.
◊ un program bun va asigura si experienta practica a studentilor, fie prin faptul ca detine un spa propriu, in care acestia pot activa in timpul studiilor, fie prin asigurarea unui program de internship ulterior finalizarii studiilor, in parteneriat cu anumite lanturi hoteliere sau spa-uri.
◊ nu in cele din urma, un curs bun poate implica si vizite de lucru in diferite centre spa / resorturi sau implicarea si asistenta in gasirea unui work placement dupa finalizarea studiilor.
◊ Universitatea Derby, cotata in top 5 cele mai bune universitati din Marea Britanie in domeniul turismului si ospitalitatii, ofera atat programe de licenta, cat si de masterat cu specializarea SPA & Wellness Management. Universitatea ofera studentilor sansa de a lucra in timp ce invata, avand un SPA propriu, ce deserveste clienti reali. Astfel, poti capata experienta practica si sansa de a intelege mult mai bine aceasta industrie. De asemenea, poti aplica si pentru un work placement, ceea ce inseamna ca vei avea parte de suport si asistenta in gasirea unui loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor.
◊ daca doresti sa ramai in tara sau lucrezi deja ca spa manager si vrei sa-ti imbunatatesti cunostintele in acest domeniu, poti aplica pentru un curs online de spa management. Propunerea noastra: Raison D’etre, un curs reality-based, realizat de una din cele mai cunocute firme de consultanta spa din Europa. Avantajele unui astfel de program sunt flexibilitatea (poti invata oriunde, oricand) cat si costul redus al programului. Modulele sunt foarte interesante, abordand si dezvoltand majoritatea aptitudinilor de care are nevoie un spa manager, de la cunostinte specifice de marketing si PR, pana la finante, anagementul conflictelor, managementul resurselor umane si chiar leadership. De asemenea, daca vrei sa-ti dezvolti competentele in doar o singura arie din cele mai sus mentionate, acest curs iti ofera si posibilitatea de a aplica pentru module individuale.
In ceea ce priveste educatia terapeutilor, lucrurile sunt si mai bine delimitate. In majoritatea tarilor europene, si in toata lumea exista cursuri cu certificari internationale, care ofera posibilitatea studentului de a lucra oriunde in lume, intrucat astfel de cursuri respecta standardele. Tara noastra este, din pacate, si aici codasa, in ciuda faptului ca avem terapeuti talentati si pasionati. Nu avem inca astfel de cursuri acreditate international, insa exista fel de fel de scoli si cursuri ce promit macar un curs avizat de Ministerul Educatiei sau de Ministerul Muncii, ceea ce suficient daca iti doresti sa profesezi aceasta frumoasa meserie in tara. Insa, daca iti doresti o cariera la nivel international, te sfatuiesc sa aplici pentru scoli sau cursuri acreditate fie de CIDESCO, CIBTAC sau ITEC.
Probabil te intrebi care ar fi beneficiile unei astfel de acreditari, care, nu numai ca presupune un cost destul de ridicat, ci vine la pachet si cu o decizie mai dificila: aceea de a pleca din tara, cu tot ce presupune o astfel de plecare.
Acreditarea in industria spa inseamna ca o scoala indeplineste standardele educationale si de performanta agreate la nivel international. Acreditarea e un semn ca respectiva scoala a fost in mod obiectiv si riguros evaluata de catre un comitet, intrunind inalte standarde de calitate in deservirea studentilor si a industriei spa. Alegand un astfel de curs, iti sporesti sansele de a gasi un loc de munca dupa absolvire oriunde in lume, ba chiar indraznesc sa spun ca poti beneficia de un salariu mai mare decat un alt coleg ce are aceleasi aptitudini ca si tine, dar care nu a urmat un curs acreditat.
Angajatorii stiu ca o scoala acreditata asigura o calitate exceptionala a cursurilor si ca regulile de siguranta si igiena sunt respectate cu strictete, de aceea vor prefera adesea un angajat cu studii acreditate, unuia care are la baza doar niste cursuri minime in tara sa. De altfel, daca vei avea curiozitatea sa te uiti peste anunturile de angajare, din diverse colturi ale lumii, vei vedea ca astfel de certificari sunt cerute in mod expres.
Diferenta dintre cursurile din tara si cele acreditate, este ca acestea din urma au o durata mult mai mare (uneori si cu 8 ore de zi de studiu), intinse pe perioade de cateva luni, sau chiar ani (depinde de specializarile pe care le alegi).
In plus, intr-o asemenea meserie aflata intr-o continua transformare, este important ca sa lucrezi la dezvoltarea ta profesionala in mod constant, indiferent ca esti terapeut sau pe o pozitie de management.
Mereu vor aparea noi tehnici, produse inovatoare si echipamente de ultima generatie, astfel ca este important sa fii la curent si sa-ti imbunatatesti mereu cunostintele. Asa cum spunea si Warren Buffet, „cea mai profitabila investitie este in tine insuti”, asa ca daca iubesti acest domeniu, investeste in educatia ta!
Alexandra Iliuta
Articolul a fost publicat in Revista Spa & Wellness, editia mai 2016.
Explorator Wellness Virtual