Evenimentul anual Balneo & Spa de cea mai mare anvergură la nivel european, Congresul ESPA, organizat de European Spas Association, a avut loc anul acesta la Druskininkai, Lituania, in perioada 25-27 septembrie și a reunit manageri, specialiști și ambasadori balneo și wellness din peste 20 de țări europene.
Evenimentul a fost structurat pe 3 componente, respectiv knowledge-sharing, business networking și premierea celor mai inovatoare Spa-uri si centre wellness, peste aceste componente adăugându-se, ca de fiecare dată, diverse elemente inedite din partea organizatorilor, printre care și un moment care a intrat in Cartea Recordurilor – participantii la Conferinta au constituit și cel mai mare grup care a făcut vreodată, simultan, terapie cu nămol – 112 persoane.
ceea ce înseamnă că destinațiile și operatorii privați de wellness vor avea și oportunitatea tendinței de consum, dar și provocarea unei poziționări potrivite și a unei promovări pe măsura concurenței.
Acestor previziuni li se adaugă și interconectarea tot mai strânsă a terapiilor balneo și a climato-terapiei cu sistemele naționale de sănătate, prescrierea acestor categorii de tratamente devenind o practică tot mai des întâlnită în actul medical. Un obstacol în calea unei dezvoltări și mai accelerate în această direcție, susținută, de altfel, chiar de Națiunile Unite, o reprezintă ne-recunoașterea oficială (până la acest moment) a eficienței acestor categorii de tratamente de către Organizația Mondială a Sănătății.
In contra-balansarea acestei poziții a OMS au venit numeroase interventii ce au prezentat studii medicale asupra efectelor balneo – terapiei în diverse afecțiuni, de la cele metabolice, osteo-articulare sau cardio vasculare până la cele de sănătate mintală.
Lolita Rapolienė, Dr., Profesor Asociat la Klaipėda University, – “Balneoterapia in reducerea stress-ului, depresiei și anxietății – rezultate pe termen scurt și lung ale unui studiu controlat” (Lituania);
Konstantin Ovsyannikov, Prof., Director al Spa-ului Medical SPA Vilnius, “Folosirea apelor minerale la pacientii cu diabet tip 2” (Lituania)
Dr. Martin Gehlen, Medic-Sef al Sectiei de Reumatologie si Osteologie Bad Pyrmont, o clinică specializată în tratarea afecțiunilor reumatologice și osteologice (Germania);
Kęstutis Skauminas, M.D., Ph.D., Director Medical la “Eglė“ Medical Spa – “Abordare Holistică in Prevenția Afecțiunilor generate de Stress (Lituania);
Janka Zálešáková: Condiții climaterice benefice tratamentelor, cerințe pentru recunoașterea spa-urilor climatice (Slovacia)
Margrét Grímsdóttir, Director al Clinicii de Reabilitare Heilsustofnun, Islanda – “Îmbunătățirea Calității Vieții Seniorilor: Eficiența tratamentelor balneo asupra rezistenței, tonusului fizic și mental” (Islanda)
la categoria Destinație, premiul anului a fost decernat stațiunii Druskininkai, o stațiune care a atras investiții majore și a dezvoltat stațiunea cu centre și facilități pentru sport funcționale pe durata întregului an, cu infrastructură de transport 100% ecologică.
Un premiu special al juriului a mers către stațiunea Hisarya din Bulgaria, singura stațiune din Europa cu un izvor funcţional în cadrul unui complex balnear roman. Acest sit excepțional de patrimoniu mondial a fost încorporat în experiența turistică printr-un ghid 3D, organizarea de evenimente și spectacole de lumini captivante în jurul Spa-ului roman.
La Categoria Celui Mai Inovator Spa Medical, câștigătorul a fost Terme Sveti Martin, din Croația.
Un premiu special a Juriului a mers și către Alma Health & Spa Retreat, recent- deschis-ul resort de pe malul Lacului Sărat din Brăila.
Următoarea destinație – gazdă a Congresului Anual ESPA 2025 va fi Haapsalu, cea mai veche stațiune balneară din Estonia.
Explorator Wellness Virtual